Orange ne-a oferit la review și un smartphone low-cost cu CPU dual-core și specificații care-l fac favorit într-o piață emergentă precum România. Este vorba despre Orange Nivo, un telefon aflat sub brandul operatorului portocaliu. Smartphone-ul Orange Nivo este produs de către CoolPad, o companie din China puțin cunoscută pe meleagurile autohtone.

Telefonul costă sub 470 lei fără semnarea unui contract, iar la orice abonament Orange ajunge să aibă un preț derizoriu în raport cu specificațiile sale tehnice. Se pune întrebarea. Merită cei 470 de lei? V-aș recomanda ca niciodată să nu achiziționați un telefon sau o tabletă cu Android doar pe baza datelor hardware ci să faceți un hands-on, să întoarceți produsul pe toate părțile și pe baza acestor impresii să faceți achiziția.

Orange Nivo este cel mai ieftin smartphone cu CPU dual-core din România la nivelul lui mai 2013 și nici în viitorul apropiat nu cred că va avea un rival. Telefoanelor dual-core și dual-sim se opresc pe la 600 – 650 lei.

Specificațiile tehnice pentru Orange Nivo:

Smartphone

Date tehnice

Orange Nivo

Ecran

TFT de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

Dual-core la 1 GHz, Qualcomm MSM8225

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 203

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1430 mAh

Greutate

120 gr.

Grosime

10.4 mm

Nu-i așa că la sub 470 lei pare a fi prea bine ca să fie adevărat? Să primești un telefon cu CPU Qualcomm, display rezonabil ca rezoluție și dimensiune, spațiu de stocare suficient și extensie prin microSD, conectivitate completă, filmează HD etc.

Design

Orange-Nivo-review (1)

Nu l-am primit în pachetul de retail și nu prea am ce spune în ce privește cutia, accesoriile etc. A sosit împreună cu o cartelă SIM cu datele activate. Apropo, folosește un SIM normal și nu trece pe microSIM cum fac multe telefoane din categoriile mid-range sau de top. Trec direct la telefon. Versiunea primită la review era pe negru / Orange Nivo Black.

Are 10.4 mm grosime și 120 gr., dar mi-a dat impresia de smartphone subțire. În partea superioară dați de o bandă metalică pe care se află portul microUSB, jack de 3.5 mm, se continuă puțin și pe lateral. Contribuie la rigiditatea telefonului în porțiunea respectivă. Spatele lui Orange Nivo este dintr-un plastic cauciucat care nu adună amprentele și oferă un grip bun. Senzorul de 5 Megapixeli a fost dispus pe o bandă metalică destul de generoasă, lipsește LED-ul flash.

Capacul bateriei se îndepărtează ușor și ai acces la slotul pentru SIM, pentru a avea acces la microSD slot trebuie îndepărtat acumulatorul de 1430 mAh. În partea frontală nu dați de niciun logo, iar pe spate nu este decât un mic abțibild al Orange. Sub display-ul de 4 inch se află trei taste sau controale de tip capacitiv cu rol în interfața sistemului de operare Android 4.1.2 Jelly Bean.

Una peste alta se poate spune că Orange Nivo este un telefon fabricat destul de bine. Plasticul și culoarea neagră domină. Totuși, dă impresia de telefon rezistent în timp. M-am bucurat să văd că nu-i lucios pe spate. Nu vă așteptați să fie un HTC One, dar nici să fie un smartphone făcut din cele mai proaste materiale. Pentru 470 lei primești multe. Stă bine în mână și nu te face de râs în concurență cu orice smartphone sub 200 de euro.

Ecran și sunet

Orange-Nivo-review (12)

4 inch și 480×800 pixeli. Uimește la capitolul luminozitate, unghiul de vizualizare este destul de larg. Touch-ul nu mi-a dat feed-back-ul pe care mi l-am dorit și lag-ul era la ordinea zilei. Nu am ce să-i reproșez display-ului. Adună amprentele la fel de rapid ca orice alt smartphone cu ecran de 4 inch.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți pe lateral în partea superioară, lângă portul microUSB. Micuța boxă a lui Orange Nivo a fost dispusă pe spate, sub logo-ul Orange. Este gălăgios de-a dreptul. Se aude tare și destul de bine. Este un smartphone care cu volumul dat la maxim nu ai cum să nu-l auzi când sună în buzunar. Punct PRO.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Nivo-review (15)

CPU Qualcomm MSM8255 dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, Adreno 203 GPU, 4 GB spațiu de stocare / 2.3 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB. Specificațiile sunt excelente în contextul prețului afișat și pe hârtie. În realitatea vă spun de pe acum să vă temperați așteptările. Are lag. Îl simți de când pornești telefonul și ai dori să scapi de el, dar nu vei reuși. Cred că dacă dispunea de 1 GB memorie RAM se descurca ceva mai bine, dar probabil nu le mai ieșea prețul de sub 500 lei.

Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean customizat de către Orange. Nu s-a umblat prea tare la Android-ul nativ și asta ar fi un punct pozitiv. Indicatorul bateriei, semnalului și Wi-Fi sunt pe portocaliu în loc de albastrul cu care Google ne-a obișnuit. Partea de meniu al aplicațiilor + widgets și setările sunt, aproape, neschimbate față de Android stock. Normal că a fost adăugat ceva bloatware de la Orange de care nu prea ai cum să scapi.

Nu impresionează în browsing. Se descurcă decent și mai degrabă l-aș compara cu telefoane low-end în genul Allview A4All și în niciun caz cu alte telefoane dual-core. Ai lag în meniu, dar când intri în jocuri se descurcă destul de bine. Temple Run Oz și Subway Surfer sunt rulate fără probleme. YouTube, Facebook și Twitter merg fără probleme.

Dintre aplicațiile puse de Orange pe acest smartphone: Assistant, Block Breaker 3, Contul meu Orange, Dailymotion, Deezer. Fotbal Info, Frisbee, Gesturi, Orange Film, Peggle, TV de la Orange.

Ecranul de blocare / deblocare poate fi customizat destul de mult astfel încât să afișeze informațiile pe care le consideri necesare. Una peste alta nu-i un telefon rău pentru grupa smartphone-urilor sub 200 de euro.

Performanță

Screenshot_2013-05-14-19-37-49

L-am supus la o serie de teste de benchmark și rezultatele sunt în tabel. Spre comparație am adăugat și punctele scoase de Allview A4All cu Android 2.3.6 Gingerbread, CPU single core și PowerVR SGX531 GPU, 256 MB RAM. L-am adăugat și pe HTC Desire X cu Qualcomm Snapdragon 8255 dual-core la 1 GHz, 768 MB RAM, Adreno 203, Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Smartphone

Teste benchmark

Orange Nivo

Allview A4All

HTC Desire X

Quadrant Standard

2087 puncte

1571 puncte

2801 puncte

AnTuTu Benchmark

6357 puncte

5001 puncte

6130 puncte

NenaMark1

56.3 fps

62.2 fps

58.3 fps

NenaMark2

32.5 fps

30.8 fps

36 fps

CF-Bench

4870 puncte

3116 puncte

5425 puncte

Vellamo

1063 în HTML5

344 puncte în METAL

804 puncte în HTML5

335 puncte în METAL

1096 puncte în HTML5

323 puncte în METAL

3DMark

2237 puncte în Ice Storm

1279 puncte în Ice Storm Extreme

Nu l-a rulat

Nu era aplicația 3DMark în Google Play când am testat HTC Desire X

BrowserMark 2.0

946 puncte

1227 puncte

1096 puncte

HTML5test

298 puncte cu browserul integrat și 415 puncte cu Chrome pentru Android

200 puncte

390 puncte cu Chrome pentru Android.

Conectivitate

Orange-Nivo-review (7)

Dispune de 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, A-GPS, bluetooth. În lateral dreapta veți da de tasta de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului. La bază nu regăsiți niciun conector. Pe lateral superior au fost dispuse portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau o sursă audio distinctă.

În lateral stânga regăsiți tastele pentru reglarea volumului. Nu am sesizat probleme privind semnalul în Wi-Fi sau pe 3G. Calitatea audio în convorbiri mi s-a părut decentă.

Cameră foto și video

Orange-Nivo-review (2)

5 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Citisem prin unele specificații că filmează la 720p / HD cu 30 fps, dar nu am regăsit aceste date și în aplicația camerei foto. Cel mult filmează la 480p.

IMG_20130517_110432

Lipsește LED-ul flash, dar mi se pare o adiție de care te poți lipsi pe un telefon. Nu-mi amintesc de câte ori să fi avut nevoie de LED. Mai degrabă pe post de lanternă cu vreo aplicație specifică. Interfața camerei foto nu aduce prea multe opțiuni. Știe să facă și fotografii panoramice.

Câteva mostre foto și video ca să vă formați o opinie vis-a-vis de capacitățile lui Orange Nivo la acest capitol:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-05-14-19-42-11

1430 mAh, CPU dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, Android 4.1.2 Jelly Bean. Aici ar fi unul dintre punctele slabe. O baterie de minim 1700 / 1800 mAh s-ar fi dovedit de bun augur. Atunci când navighezi via 3G vei remarca cum nivelul scade aproape văzând cu privirea. Nici în Wi-Fi nu stă neapărat mai bine.

Cu display-ul pe luminozitate 50%, fără sincronizări și la o utilizare moderată a jocurilor, aplicațiilor, internetului vei ajunge a trece testul unei zile de utilizare. Dacă mergi pe luminozitate la maxim cu sincronizările în fundal și utilizare intensivă ai internetului via 3G, jocuri etc vei ajunge la sub 3 – 4h de funcționare.

Concluzii

Orange-Nivo-review (23)

Orange Nivo este un smartphone de tip best-buy și așa rămâne până la final. Nu-i cereți să fie un telefon dual-core veritabil,  dar depășește mare parte din smartphone-urile Android de sub 200 euro în ce privește experiența oferită. Interfața pusă de Orange peste telefon nu schimbă Android-ul la maxim, dar îi adaugă ceva bloatware care duce la îngreunarea interfeței grafice și a sistemului de operare. Are lag în interfață cu launcherul inclus, dar dacă instalați un launcher din Google Play veți vedea că funcționează mult mai bine.

Să trecem în revistă care-i sunt punctele PRO și CONTRA:

PRO

– preț excelent în raport cu specificațiile tehnice;

– design plăcut, stă bine în mână, spate care nu adună amprentele;

– hardware destul de bun cu CPU Qualcomm etc;

– Android 4.1.2 Jelly Bean;

– smartphone gălăgios, sunet puternic;

– se descurcă decent în ce privește fotografiile și clipurile video;

– display destul de ok.

CONTRA

– lag resimțit în anumite momente;

– aplicații de tip bloatware pe care nu le poți dezinstala;

– performanțe mediocre pentru un smartphone dual-core în browsing;

– autonomie slabă.

 • Am auzit pe un forum ca se poate roota.

  • Emil Dragota

   Interesant. Orange Nivo are un hardware insuficient pus in valoare.

  • Da, cica se poate roota si ma mananca rau sa incerc, insa nu as vrea sa pierd garantia orange. Momentan mai astept pentru a gasi metode cat mai bune de back-up in cazul unei viitoare probleme se functionare care ar necesita trimiterea la service.

  • Emil Dragota

   Poti face unroot, numai sa ai ROM-ul oficial pe partea de backup.

  • Si cum as putea sa extrag ROM-ul din telefon ca sa il folosec ca backup?

  • robert

   Nu poti insa ca are bootloader-ul blocat, dupa rootare cu scosul/inghetatul aplicatilor si alt launcher nu are lag se misca super bine daca il configurezi putin isi merita toti banii.

  • Oros Patrik

   salut mane emil daca te rog imi zici cum sa bag de pe pc jocuri pe tel ??

 • mihai01

  Salut am o intrebare ca tot te pricepi si ai pus mana pe ele care e mai bun acer liquid z2 sau nivo? ma refer la felul de functionare al sistemului de operare si diplay.

  • Emil Dragota

   Orange Nivo.

 • Emil Dragota

  Or sa vina pana la sfarsit de an si alte telefoane de gen. Numai sa existe un pic de interes si din partea operatorilor. Cosmote colaboreaza indeaproape cu Allview si am inteles ca se pregatesc cateva telefoane single sim cu adevarat interesante. :)

 • serban

  Salut.dupa parerea dumneavoastra , care telefon raportat la calitate,performanta/pret ar fi mai bun?allview p5 mini sau orange nivo?adica dispun de capital doar pt telefoane de genu , de buget si as vrea sa stiu care se misca mai bine:D

  • Emil Dragota

   Orange Nivo.

  • serban

   Multumesc!

  • Adrian Nicu

   Oare merge conectat la un TV prin cablu microHDMI?

  • anonimussss

   da

  • Adrian Nicu

   Ai incercat? Pe forumuri ei zic ca nu merge.

 • eugen

  orange nivo are radio fm?

 • Andrei

  Emil, spune-ti te rog parerea :D

  Orange Nivo sau Huawei Ascend G510?

 • Adi

  Salut, ai reusit sa vorbesti de pe telefonul acesta? Cat de clar si tare se aude cand vorbesti cu cineva? Asta ii un must-have in orice review.

  • Se aude foarte bine. Mai ales ca are 2 microfoane, unul normal si unul care elimina zgomotul de funda. Sa nu uitam si de HD voice care-si face treaba.

  • catalin

   foarte clar

 • Pingback: Coolpad Quattro II 4G lansat în SUA, viitorul Orange Lumo? - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • cmp2012

  Este mai bun ca un Acer Liquid z2 ?

  • Da. Nu exista capitol la care Acer Liquid Z2 sa fie peste Orange Nivo.

  • cmp2012

   As avea sa cumpar unul din ele si nu am pot hotara … vrea sa-mi cumpar mai mult pentru jocuri si navigare pe internet … care mi-l recomanzi ?

  • Orange Nivo.

  • cmp2012

   Multumesc .

 • Pingback: Huawei Ascend Y300 va ajunge în oferta Cosmote - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Istrate Octavian Marius

  Cum poti schimba melodia predefinita cu un ton MP3??
  Are ceva setari unde sa intru sau nu merge?

  • Intri in aplicatia de ascultat muzica, mergi la melodie, tii degetul pe ea pana apare un meniu si de acolo alegi “Set as…”, de unde alegi “ringtone” sau ceva similar.

 • Pingback: TOP 5: Cele mai citite articole din mai 2013 - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Cezar

  Salutare !!! Vreau si eu sa stiu daca acest telefon are Gorilla Glass ? Sau daca nu, se zgarie usor ?

  • Adrian Nicu

   Se zgarie foarte greu. Nu cred ca are Gorilla Glass

 • Bibi

  cat te tine un orange nivo? avand in vedere faptul ca te joci si vorbesti la tel?

  • Stefan Dumitrache

   scrie in articol despre autonomia bateriei in diverse situatii. citeste-l.

 • Puscas

  ruleaza aplicatia iGO si Skype?

 • marian

  buna dimineata marian din brasov am si eu un tel nou in cutie cit costa la liber?ca vreau sa il vind si nu stiu cu cit sa il dau?orange nivo 7560u datimi

 • Puscas

  Cum intru in memoria externa (pe card) la acest telefon, pentru ca nu o gasesc!

  • Cristian

   Descarca Astro file manager de pe google play sau orice alt file mangaer

 • Pingback: Orange San Remo - review | Gadget.ro - Hi-Tech Lifestyle - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Florin

  Salut, sunt tentat de acest Nivo dar ma atrage si LG L5 2. Ce imi recomandati dintre cele doua?

 • Edina

  Eu folosesc de o luna Orange Nivo,si l-am si scapat pe jos dar ecranul nici macar nu sa zgariat si nu am folosit folie de protectie a ecranului.

  • Andreea Paraschiv

   merge pe el tample run ? :D Raspunde-mi te rog. :D

  • Darius

   merge, am incercat si GTA 3, merge si ala :)

  • Temple Run merge pe orice.

 • geo

  orange nivo sau acer liquid z2?

 • Alex

  Am inteles ca este facut de Samsung. Orange Nivo sau Samsung Galaxy Mini 2? Astept un mic sfat…

  • Alex

   PS: Asa mi-au spus cei de la EuroGSM :d

  • Mergi la ei si da-le cu telefonul in cap. Si spune-le sa nu mai dezinformeze clientii.

  • Guest

   Imi pare rau sa te dezamagesc… este facut de cei de la Coolpad .. modelul se cheama:Coolpad 7560U

  • Cristina Cheşuţ

   Este facut de Alcatel.

 • Pingback: Vodafone Smart Mini - smartphone accesibil cu Android - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Andreea

  buna…ma intereseaza daca merge aplicatia skype(video) pe nivo :D

 • ale

  cum il pot da pe silent fara ca de fiecare data cand il dau pe normal sa intru pe melodia (nu cele din telefon) si sa o restez ca ton de apel?

  • deiu

   dai volumul la minim de la butoanele de volum de pe lateral :)

 • balan victor

  mi-am cumparat telefonul dar am o problema, nu pot downlada fisiere mai mari de 100 mb. care ar putea fi problema ?

  • George

   Incerca sa stergi Cache-ul (din setari)

 • Stefan Dumitrache

  Orange Nivo sau Vodafone Smart 3?

  • dani

   Smart 3 chiar daca nu are procesor dual core ii mult mai bun

  • Mersi, cand vine vorba de procesoare mobile sunt pierdut in ceatza.

 • andreea R

  buna ma intereseaza daca merge aplicatia skype(video) pe nivo?cum?

 • Stoian Daniel

  Eu am un alt fel de intrebare:Care crezi ca este mai bun:Orange Nivo sau AllView P5 Mini

 • mircea

  Se pot pune jocuri pe el din calculator,chiar daca nu sunt de pe google play?

 • paul

  salutare…din pc de vedere functional e un telefon foarte bun la un pret foarte mic. Asa gandim toti si asa am gandit si eu. Am un nivo de 2 luni, l-am cumparat nou, totul bine si frumos pana ieri cand s-a inchis singur si nu mai vrea sa porneasca. Adica se aprinde si ramane blocat pe ecranul orange…nu merge sa ii dau recovery, nu merge nimic. l-am dus la service si mi-au zis ca nu pot sa il resofteze si nu cred ca mai pot face ceva cu el :)) Fratilor pare un tel bun dar daca are o durata de viata de 2 luni atunci mai bine luati-va un samsung!!!!

  • CCA231

   Aceiasi problema o am si eu :| si nici 2 luni n-are

  • dani

   Trebuie sa intelegeti un lucru interfata androidului stock nu trebuie modificata din cauza asta se duc telefoanele astea dela orange din cauza interfeti androoiduli pe vitor uita la interfa si dupa aia il ei nu ei doar pentru aspect si camera uitate intai cei in el si cum se misca si dupa aia te gandesti

 • corina

  buna eu nu reusesc sa downloadez adobe reader.imi spne de fiecare data inainte sa instalez “device not found “.inca nu am card de memorie dar in acelasi timp nu mai am altceva pe tel

 • George

  Salut ! Vreau sa stiu care dintre telefoanele orange nivo si allview p5 mini se simpte cel mai putin lag-ul ?

 • Ion

  Gps-ul cum merge !

 • Stefan

  Eu unul sunt multumit de el. Mai ales de autonomie. Daca te joci se duce cam repede dar ca telefon (vorbit numa cand suna cineva) tine mult. l-am incarcat la 100% si l-am lasat 2 ore fara sa-i fac nimic si tot 100% are la baterie. Camera e buna. Sistemul se misca ok, gesturile orange sunt ok, chiar imi plac dar au putin lag. Jocuri gen subway surfers, temple run merg foarte bine pe el. Sunt multumit. La raportul calitete/pret e super bine.

 • Kleinen

  acest telefon e cumva codat pe orange? am vazut niste telefoane bune si pe la cosmote, dar acolo mi se pare ca nu sunt codate…

 • Claudiu

  Am un nivo luat azi si sa inchis singur si nu mai porneste cei de la orange au zis ca trebuie tinut la incarcat minim 3 ore dupa cele 3 ore tot nu a pornit

 • Pingback: Telefoanele GIGABYTE Tuku T2, Aku A1 și Sierra S1 în oferta evoMAG - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • CCA231

  M-am convins de acest smartphone care nu cred ca e fabricat sa reziste mai mult de 2-3 luni . Spun asta din proprie experienta dar si dupa ce am citit vreo 2 comment-uri la acest articol , care se pare ca intampina aceiasi problema.
  Problema mentionata mai sus fiind : Stingerea acestuia din senin , apoi nemaiputand sa-l aprinzi , nici sa-i dai hard reset (in cazul meu)blocandu-se de fiecare data la chestia cu orange respectiv recovery … Deci , mai pe scurt e compromis.

 • geo

  timpul ala in stand-by e real? tocmai mi-am cumparat unul si nu reusesc sa-l tin 1 zi fara sa-l incarc (se descarca 6% pe ora: STAND-BY, fara WiFi, fara 3G). Am zis sa-mi schimb vechiul telefon care avea un scurt, ceva (se consuma bateria si cu telefonul oprit)

 • Pingback: Orange Hiro - review - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Andrei

  eu am un orange nivo de 4 luni si merge bine dar nu mai am mufa de incarcare ca e stricata si nu stiu unde sa o repar

 • Pingback: Cele mai puternice telefoane de sub brandul operatorilor telecom: Cosmote Smart Xceed vs Orange Yumo vs Vodafone Smart III - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Cele mai puternice telefoane de sub brandul operatorilor telecom: Cosmote Smart Xceed vs Orange Yumo vs Vodafone Smart III - SibiuInfo()

 • Pingback: TOP 10: Cele mai citite articole de pe Gadget.ro în 2013 - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Bogus

  Vreau sa imi cumpar un smartphone ,am de ales dintre Lg optimus L5 II e460(se misca bine ,dar nu face poze atat de bine) si acest orange nivo( se pare ca are lag) care ar fi mai bun?

 • Deea Deyutza Voicu

  buna seara as vrea sa stiu si eu unde acest tel. buton de resetare,pt ca din meniu nu ii pot da resetare tel. sa inchis singur si nu il mai pot deschide

 • Pingback: Vodafone Smart 4G - îl așteptăm și în România - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Denisa

  De ce nu merge sa incarc poze pe facebook?

 • Andii

  Cum sa-il fac ca bateria tine mai mult?

 • Pingback: Orange Rono - review - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Telefoane Coolpad de la 242 lei în oferta unui magazin autohton - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Roxi

  Va recomand sa nu il cumparati. dupa ce mi-a expirat garantia mi s-a stricat telefonul fara motiv. nu mai pot sa intru pe internet, sa scriu mesaje etc

  • Roxi

   Si nu sunt singura care a patit asta. cunosc mai multe persoane care au patit la fel

 • Pingback: Orange Nura - review - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Orange Fova - review : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Coolpad Porto și Coolpad Modena - telefoane dual-sim cu Android 5.1, prin eMAG : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()