Foto si Video

La nivelul anului 2017 există foarte multe device-uri care au ca dotare standard o cameră foto / video (telefoane mobile, tablete, drone, ceasuri inteligente, televizoare, laptopuri şi multe altele). În acest moment la nivel mondial există 14 trilioane de gadget-uri care includ această caracteristică.

Conform unui studiu a celor de la LDV Capital se pare că până în 2022 numărul terminalelor cu o cameră video integrată se va tripla, ajungând la un număr impresionant de peste 44 trilioane de unităţi. Creşterea impresionantă a numărului de camere video ar putea avea avantaje (o mai mare siguranţă, dezvoltarea realităţii augmentate sau diverse metode de entertainment), dar şi dezavantaje (vom fi supravegheaţi într-un mod sau altul 24 de ore din 24, device-urile cu inteligenţă artificială vor putea cunoaşte toate obiceiurile şi comportamentele oamenilor etc.).

Nu cred că mai avem mult de aşteptat până când asistentul personal ne va transmite că ne-am uitat cheile de la maşină în casă sau că ne-am luat tricoul pe dos. Practic vom avea un subconştient artificial care va analiza în permanenţă ce facem, cum facem, unde facem, când facem, de ce facem şi multe altele. O fi bine, o fi rău, vom vedea. Ceea ce este cert este că cele 44 trilioane de camere video din 2022 vor elimina cuvântul “intimitate” din dicţionar.

Sursa: fastcompany.com
Categorii: foto-video

Despre autor

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 3T, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.

 • Bogdan

  Strang vizualizari titlurile astea stupide, nu?

  • Cosmin Musat

   Nu mi se pare un titlu stupid chiar deloc. Daca te deranjeaza atat de mult, de ce ai intrat pe articol ? Te-a obligat cineva ?

  • Bogdan

   Puteam sa imi dau seama cat de stupid e titlul inainte sa citesc articolul?
   Normal ca nu ti se pare, e scris de tine.

  • marcgm

   Chiar esti supraveghiat aproape peste tot pe strada, institutiile statului, birouri, magazine, masini de transport public, chiar si smartfoanele inregistreaza tot sunete, locatii adica ce te mira? Traiesti in padure cumva?

  • Bogdan

   E vorba de camere video. Esti supravegheat (nu supraveghiat) sau doar inregistrat? Din toate camerele video activabile cate inregistreaza? Hai sa nu scriem chestii aiurea, unii sunt usor influentabili si poate va cred.

  • Porcu2d

   Nenea esti exact ca mosii din copilarie “du-te mai la vale cu mingea aceea”!

 • Pingback: Până în 2022 oamenii din întreaga lume vor fi supravegheaţi de peste 44 trilioane camere video - Stiri ultima ora, stiri online()

 • RNTMPX

  44 de trilioane?! Cred că e cam umflată cifra.

 • Cristian

  44 trilioane = 44,000 miliarde . Nu știu cum s-a ajuns la această cifră, dar 44 mii de miliarde camere de supraveghere mi se pare o cifră extrem de exagerată . Undeva sigur s-a strecurat o greșeală .

  • Innoxius

   Acum sunt telefoane cu 3 camere: doua pe spate, una pe fata. In articolul din sursa zice ca in cinci ani vor exista 13 camere pe un telefon.
   Si nu e vorba de “camere de supraveghere”, ci de camere. Roboti, masini autonome, dispozitive 3D, camere 360, realitate augmentata. Se si da in articol un exemplu de dispozitiv actual cu 16 camere.

  • Alexandru Elias

   Tu ai dreptate, dar lasă-i in lumea lor, ca nu ai cu cine vorbi. Când va realiza cineva enormitatea numărului o sa se corecteze și articolul.

  • Cosmin Musat

   Nu am făcut noi studiul. Autorii estimează această cifră uriașă.

  • Alexandru Elias

   Mda, am citit articolul original. Nu se afirma niciunde ca cele 44trln de camere video vor fi camere de supraveghere :)) Sunt băgate in studiu camerele de pe roboti industriali, autoturisme, televizoare, aparate foto etc. Un infim procent din acestea ne vor supraveghea efectiv. :))

 • Innoxius

  Cresterea sigurantei? Daca nu se intervine in timp real, nu vad cum. In Londra e patria camerelor de supraveghere. Si la ce le-a folosit? A, ca au aflat dupa cine au fost descreieratii care s-au aruncat in aer in metrouri si autobuze acum niste ani, asta nu cred ca incalzeste pe cineva. Poate, repet, poate, ar fi in stare sa opreasca un jaf in desfasurare. Dar pentru asta ar trebui sa stea cineva tot timpul pe camere si sa analizeze in timp real. Iar “cineva” asta poate fi doar un calculator cu un fel de inteligenta artificiala. Dar un omor, un atentat, chiar si un accident auto din culpa nu pot fi oprite.
  Asta cu “cresterea sigurantei” face parte din retorica de convingere. Nu o mai promovati. Oricum chestiile astea nu au nevoie de convingerea populatiei. Se hotaresc si se implementeaza.

 • AlexandriX

  Clickbait

 • Constantin

  Suntem deja supravegheati peste tot aproape iar asta nu face lumea mai sigura, doar distruge complet notiunea de intimitate. Iar acest lucru nu este bine. Faptul ca in curand, telefonul mobil ne va spune ca ne-am uitat cheile acasa sau am luat tricoul pe dos, ca sa il citez pe autorul articolului, ne va face mai lenesi, neatenti si indolenti, complet dependenti de un device. Cred ca in acest mod omenirea va regresa, incet, dar sigur, in timp.

  • Innoxius

   A se vedea multitudinea de cazuri in care o ia mocofanul pe aratura (asta daca nu intra direct in lac) pe baza GPS. Chiar la noi a fost, nu de mult, o masina care se bagase pe grohotis in munti pentru ca asa i-a zis GPS-ul inteligentului de la volan.

 • MirceaS

  Chill down, guys.
  1. Cosmin n-a făcut altceva decât să aplice metoda Playtech, de a prelua un articol pur și simplu, fără ingerințe proprii. Eventual traducere cu G.Translate. Neinspirată metodă, dacă ar fi să mă întrebi pe mine.
  2. Confundăm termenii. Camerele de supraveghere sunt o categorie distinctă, nu trebuie confundată cu celelalte categorii, a căror destinație finală (declarată, cel puțin) este cu totul alta. Camerele auto, de la SmartTV, smart-device-uri (telefoane, tablete, media-playere etc), aspiratoare inteligente, console gaming, sisteme video-convorbiri/conferințe inclusiv PC/laptop-Cam, sisteme de sonerii video etc. etc. NU au ca destinație declarată supravegherea.

  • MirceaS

   Am uitat de drone, action-cam, aparate foto/video, ar mai fi și altele dar… you get the point!