Philips I928 reprezintă unul dintre cele mai puternice smartphone-uri de la acest producător ce poate fi cumpărat și la noi în țară. Merge pe aproximativ același ansamblu hardware ca și Philips Xenium I908, model ce a avut deja parte de o recenzie la noi pe site.

Chiar dacă pe parcursul review-ului voi face referire la Philips I928 ca și la un smartphone, adevărul este că acest dispozitiv face mai degrabă parte din așa-numita gamă a phablet-urilor – telefoane cu diagonale ale ecranelor ce se apropie destul de tare de ceea ce întâlnim la tablete.

Să vedem pentru început care sunt specificațiile din spatele smartphone-ului analizat azi.

Specificații Philips I928:

Specificatii Philips I928

Design

Philips I928

Exemplarul Philips I928 pe care l-am primit la test este un sample de preproducție. El a venit ca atare, fără cutie și celelalte accesorii ce s-ar putea găsi într-un pachet de retail. Avea montată o carcasă cu husă flip ce imită pielea.

Chiar dacă aceasta ar fi trebuit să-i ofere un grad mai ridicat de protecție, se pare că nu a reușit pe deplin în timpul transportului. Încă de la prima analiză a smartphone-ului am observat că ecranul era crăpat foarte puțin pe una dintre laterale, către colțul din dreapta-sus. În plus, touchscreen-ul nu recunoștea toate atingerile venite în centrul panelului, ușor către zona superioară.

Din punct de vedere al aspectului, Philips I928 nu iese în evidență prin artificii stilistice. Colțurile și laturile sus/jos rotunjite, camera foto principală cu un inel de metal în jurul ei și numele producătorului din partea superioară a ecranului sunt principalele elemente ce atrag atenția. Deasupra display-ului sunt aglomerate într-o fâșie îngustă, pe lângă denumirea companiei producătoare, camera frontală, difuzorul pentru apeluri, senzorul de proximitate, cel de lumină, dar și un LED de notificare.

Fiind un dispozitiv cu ecran de 6 inci, mă așteptam ca Philips I928 să fie greu de manevrat cu o singură mână. În schimb, datorită marginilor înguste pe toate direcțiile, phablet-ul s-a dovedit mai compact decât unele terminale cu diagonale ale display-ului mai mici. Mai mult, gripul oferit de husa ce imită pielea este la cote înalte.

Construcția, ca la mai toate smartphone-urile Philips, este solidă, iar finisările corecte. Materialele folosite sunt în același ton, iar la final reiese un dispozitiv bine închegat, ce nu dă senzația de lucru prost fabricat.

Ecran și sunet

Philips I928

După cum v-am anunțat deja, exemplarul Philips I928 primit de noi a suferit un mic accident, cel mai probabil în timpul transportului. Nefiind ambalat într-o cutie de carton, smartphone-ul a ajuns la noi cu ecranul crăpat și fără a mai răspune la atingere într-o anumită zonă.

În afară de acest aspect, ecranul lui Philips I928 este unul de bună calitate. Fiind un panel IPS, unghiurile de vizualizare sunt largi, iar culorile foarte bine reprezentate. Luminozitatea este și la ea la cote înalte, dar reflexia cam accentuată a mediul ambiant face ca folosirea smartphone-ului în bătaia directă a soarelui să pună ceva probleme.

Rezoluția FullHD 1920 x 1080 pixeli pe o diagonală de 6 inci se traduce printr-o densitate de circa 367 ppi, mai mult decât suficientă în orice împrejurare.

Chiar dacă husa flip în care a venit Philips-ul I928 la test prezenta pe spate o singură grilă pentru difuzor, în realitate sub aceasta se ascundeau două speakere stereo. Din nefericire, acestea nu reușesc să ofere un volum maxim impresionant, ba chiar sunt momente când nu auzi nici măcar soneria telefonului la primirea unui apel. Calitatea sunetului oferit prin cele două difuzoare este, în schimb, bună, dar fără o amplitudine suficientă, după cu spuneam.

Jack-ul de 3.5 mm oferă pe de altă parte un sunet foarte bun. Atât volumul maxim, cât mai ales calitatea sunt la cote înalte, asta mai ales datorită unui codec profesional încorporat de Philips I928 – așa cum reiese din specificațiile de pe site-ul Philips România.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Philips I928

Philips I928 este un phablet performant, chiar dacă ansamblul hardware nu este tocmai unul din cea mai nouă generație. Procesorul MediaTek MT6592 a fost lansat cu ceva vreme în urmă, dar este unul de tip octa-core la 1.7 GHz, chiar dacă pe mai vechea arhitectură ARM Cortex-A7.

Din cei 16 GB spațiu de stocare, utilizatorul are la dispoziție puțin peste 13 GB, ceea ce nu reprezintă deloc un punct slab. Putem extinde acest spațiu cu un card microSD de până la 32 GB.

Memoria RAM de 2 GB, precum și acceleratorul grafic Mali-450 MP4 ajută în jocurile cu grafică complexă, unde reușesc să ofere o experiență mulțumitoare, cu suficiente detalii și fără lag.

La fel se întâmplă și în rularea sistemului de operare Android 4.4.2 KitKat. Nici aici nu avem parte de lag sau alte neplăceri, cu toate că mai există și momente rare în care sistemul agață.

Android-ul 4.4.2 KitKat instalat pe Philips I928 este unul aproape nativ. Spun aproape, pentru că doar câteva icon-uri sunt schimbate față de versiunea stock a sistemului de operare powered by Google. În rest, totul este așa cum a fost conceput de compania americană și probabil din această cauză totul decurge aproape perfect.

Nici la capitolul aplicații preinstalate nu sunt surprize neplăcute. Foarte puține astfel de soft-uri se regăsesc pe Philips I928 încă de când îl scoatem din cutie. Dintre acestea amintesc suita Google (Chrome, Gmail, Google+, Fotografii, Hangouts, Hărți, Muzică, YouTube ș.a.) și doar aplicația Star Taxi, care oricum poate fi dezinstalată. Atât și nimic mai mult. Foarte inspirat din partea celor de la Philips să nu încarce sistemul cu bloatware.

Performanță

Teste benchmark Philips I928 (4)

Aveți mai jos toate rezultatele din testele de benchmark prin care a trecut Philips I928:

Tabel teste benchmark Philips I928

Conectivitate

Philips I928

Philips I928 este un smartphone dual-sim ce acceptă o cartelă de tip micro sim și una de dimensiuni normale. Atât acestea, cât și cardul microSD pot fi introduse sau înlăturate numai dacă scoatem acumulatorul din locașul său.

Phablet-ul știe viteze 3G de până la 21 Mbps în download și până la 11.5 Mbps în upload, are Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 3.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm. Ultimele două elemente de conectivitate se află poziționate pe latura de sus a smartphone-ului.

Butoanele pentru reglarea volumului sunt pe partea stângă și pot fi accesate chiar și când husa flip acoperă ecranul și, implicit, aceste butoane. Pe husă sunt imprimate simbolurile ”+” și ”–” spre a ști unde trebuie să apăsăm. Tasta power este situată pe laterala din dreapta.

Elementele de conectivitate s-au comportat normal, deși recepția semnalului GSM putea fi mai puternică. În apelurile de voce calitatea sunetului este medie, iar volumul în difuzor asemenea.

Cameră foto și video

Philips I928

Philips I928 anunță un senzor de 13 Megapixeli capabil să înregistreze clipuri video la rezoluție Full HD 1080p cu 30 fps.

Chiar dacă pozele arătau foarte bine când erau analizate pe ecranul smartphone-ului, odată descărcate pe laptop și privite pe monitor, situația s-a schimbat radical. Detaliile nu sunt nici pe departe la nivelul anunțat de o cameră foto de 13 Megapixeli, iar zgomotul de imagine este și el prezent oricât de multă lumină ar fi disponibilă.

La fel este cazul și pentru filmulețele captate cu Philips I928. Detaliile duc cu gândul mai mult către o rezoluție HD 720p, iar autofocusul se realizează greoi.

Aveți mai jos câteva exemple de fotografii făcute cu Philips I928. Primele două din galerie sunt făcute în întuneric folosind LED flash-ul dual. Toate pozele de mai jos sunt lăsate la rezoluția maximă de 13 Megapixeli spre a vă putea face și voi o idee mai bună.

Autonomie

Screenshot autonomie Philips I928

Acumulatorul de 3000 mAh ar fi trebuit să ofere o autonomie decentă. În funcție de utilizare poate fi suficient sau deloc adecvat. Intens folosit, Philips I928 nu va trece nici măcar de 8 ore, dar într-o utilizare medie ar trebui să ajungă la o zi întreagă de autonomie.

Cert este că de la 90% până la 10% au trecut doar puțin peste 3 ore în vizionarea playlist-ului Unboxing al canalului gadget.ro de pe YouTube. Luminozitatea ecranului a fost la 100%, dar sonorul a fost la minimum, iar conexiunea la internet s-a realizat prin Wi-Fi.

Preț

Philips I928 – 1209 lei la eMAG

Concluzii

Philips I928

Philips I928 este un phablet capabil, suficient de puternic pentru majoritatea utilizatorilor. Dimensiunile sale sunt relativ mici dacă ne raportăm la diagonala ecranului, iar calitatea generală este bună. Toate acestea vin cu un preț corect, mai ales dacă îl căutăm și la alte magazine online decât la cel pe care l-am dat eu exemplu.

Datele de pe hârtie, precum camera foto și bateria de 3000 mAh, nu sunt bine reprezentate și în realitate, fără însă ca acestea să decepționeze complet.

În definitiv, Philips I928 oferă destul de mult pentru prețul cerut, iar dacă aveți nevoie de un phablet cu ecran de 6 inci atunci ar trebui să luați în considerare și acest terminal.

Cele mai importante puncte pro sau contra pentru Philips I928 le-am lăsat pentru final:

PRO

– ecran de bună calitate ce oferă culori plăcute, luminozitate ridicată, unghiuri largi de vizualizare și o conturare bună a imaginilor și fonturilor;

– construcție solidă, materiale și finisări corecte;

– suficient de performant pentru majoritatea utilizatorilor;

– sunet foarte bun redat prin jack-ul de 3.5 mm;

– destul de compact pentru un phablet de 6 inci.

CONTRA

– cameră foto principală ce nu se ridică la nivelul așteptărilor;

– acumulatorul de 3000 mAh ar fi putut oferi o autonomie mai ridicată (poate fi doar cazul exemplarului de test, fiind un sample preproducție).