Alături de căștile de gaming Creative Sound BlasterX H6 am primit și o placă audio externă. Și aceasta a fost dezvoltată avându-i în vedere pe pasionații de jocuri, doar că, după ce am testat-o, am ajus la concluzia că acest produs se adresează oricărui pasionat de sunet.

Specificații pentru placa audio de gaming Creative Sound BlasterX G6

  • DAC: 32-bit 384kHz, 130 dB DNR;
  • Amplificator de căști Xamp cu amplificare separată pe fiecare canal audio, impedanță între 16 – 600 ohm;
  • Tehnologii Audio: decodare Dolby Digital, suport formate audio hi-res PCM și DoP, Scout Mode 2.0, Discrete 5.1 Surround, Virtual 7.1 Surround;
  • Iluminare RGB cu 16 milioane culori;
  • Conectivitate: 1 x microUSB, 1 x Line In / intrare audio digitală mini TOSLINK, 1 x Line Out / ieșire digitală audio mini TOSLINK, 1 x jack combo TRRS de 3.5 mm pentru ieșire căști, 1 x jack TRS de 3.5 mm intrare microfon;
  • Dimensiuni: 111 x 70 x 24 mm;
  • Greutate: 144 grame.

Design

Creative Sound BlasterX G6 vine în cutie alături de un cablu microUSB – USB 2.0, un cablu audio optic TOSLINK la mini TOSLINK, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție internațională.

Ambele cabluri din cutie măsoară doar circa 1 metru lungime, prea puțin pentru un astfel de dispozitiv. 

Placa audio externă Creative Sound BlasterX G6 are dimensiuni destul de mici, deși nu aș numi-o neapărat portabilă. Privită de sus are o formă de dreptunghi care pe una din lățimi are o decupare pentru rotița de volum. Privită din profilul lățimii are o formă de hexagon.

Pe partea superioară vedem singura bucată de metal de la suprafață, cu logo-ul Sound BlasterX, cu decupare pentru litera X. Aceasta este iluminată RGB, spre deosebire de toate celelalte butoane cu iluminare de o singură culoare, anume albă.

Pe una dintre laterale sunt toate butoanele de pe dispozitiv – 3 la număr. Rotița de volum poate fi și apăsată, moment în care activează funcția Mute.

Toate elementele de conectivitate sunt dispuse pe lateralele mici.

Partea inferioară a plăcii audio este reprezentată de o mare bucată de cauciuc pe care este gravată denumirea Sound Blaster. Acest cauciuc oferă o aderență foarte bună dispozitivului, indiferent de suprafața pe care am așezat DAC-ul, acesta nu s-a clintit din locul lui.

Deși este fabricată în cea mai mare parte din plastic, cu doar o excepție de care v-am spus deja, Creative Sound BlasterX G6 îți lasă senzația unui produs de calitate, bine finisat și suficient de solit asamblat.

Sunet

Aici, Creative Sound BlasterX G6 aduce în prim-plan un DAC ce poate decoda fișiere audio hi-res 32-bit / 384 kHz, cu suport PCM și DoP. Integrează și amplificator de căști, cu amplificare separată pe fiecare canal audio, la o impedanță între 16 – 600 ohm.

Sunetul oferit de Creative Sound BlasterX G6 este de foarte bună calitate, indiferent dacă vorbim despre căști de buget, mid-range sau chiar mai mult. În compania unor boxe de calitate, va scoate mult mai mult decât te-ai aștepta inițial.

Foarte mult contează, așa cum am spus și în cazul căștilor Creative Sound BlasterX H6, software-ul Sound Blaster Connect, care abundă de opțiuni de personalizare a sunetului, cu egalizator pe 10 bezi și foarte multe preset-uri.

Despre Sound Blaster Connect nu o să mai vorbesc din nou pe larg, puteți citi mai multe despre această aplicație în review-ul căștilor Creative Sound BlasterX H6.

Galerie cu capturi de ecran din programul Creative Sound Blaster Connect pentru Windows:

În galeria de mai sus puteți observa toate preset-urile pentru muzică și gaming, cu multe titluri de jocuri pentru care s-a făcut o optimizare excusivă a sunetului de către specialiști din domeniu. Tot acolo sunt și modurile disponibile de iluminare RGB a X-ului de pe partea superioară a plăcii.

Creative Sound BlasterX G6 este compatibil cu Scout Mode 2.0, ce poate fi activat direct de pe dispozitiv, din butonul dedicat, dar și din software-ul Sound Blaster Connect.

Important de menționat este că personalizarea sunetului din aplicația Sound Blaster Connect rămâne memorată și în placă, așa că atunci când o conectați la un alt dispozitiv, trebuie doar să apăsați butonul SBX și se activează pe loc acea setare.

Din punct de vedere al DAC-ului intern, numai de bine despre Creative Sound BlasterX G6. Redă un sunet plin, clar, dinamic, cu toate frecvențele corect reproduse și bine delimitate. Amplificarea separată a celor două canale audio face ca efectul de crosstalk să dispară aproape complet sau cel puțin să nu poată fi perceput de urechea umană.

În funcție de căștile sau boxele pe care le conectezi la Creative Sound BlasterX G6 poți fi surprins de muzica sau filmele preferate, în care auzi mai multe detalii decât știai că există.

În jocuri, cele mai importante sunt preset-urile din software-ul Creative Sound Blaster Connect, precum și activarea modului Scout, care redă amplificat anumite sunete, precum pașii sau detaliile mai puțin evidente fără Scout Mode 2.0 activat.

Concluzie aici: Creative Sound BlasterX G6 este o placă audio externă extrem de capabilă, poate nu la același nivel precum Sound BlasterX AE-5, dar foarte aproape de aceasta. Probabil că unii vor prefera placa externă G6 datorită versatilității despre care vom vorbi în capitolul următor.

Conectivitate

Creative Sound BlasterX G6 este promovat drept o placă audio externă și DAC. După cum veți vedea, acest dispozitiv poate fi considerat mai mult decât atât, mai ales din cauza faptului că este compatibil nu doar cu PC-ul, ci și cu mai toate consolele de jocuri, precum chiar și cu smartphone-urile.

Da, am zis că este compatibil și cu telefoanele. Am folosit un adaptor OTG, de la USB Type-C la USB 2.0 și am conectat DAC-ul Creative Sound BlasterX G6 la OnePlus 6T. În afară de posibilitatea de activa modul SBX, adică profilul de sunet creat în software-ul Sound Blaster Connect, mai poți activa și Scout Mode sau doar lăsa DAC-ul să-și facă treaba. Și o face mult, mult mai bine decât orice DAC dintr-un telefon mobil.

Mai mult, din butonul slider Gain, poți alege să schimbi impendanța între 16 și 149 ohm pe L (Low) sau între 150 și 600 ohm pe H (High). Pe High se simte un plus evident în ceea ce privește volumul maxim, dar, dacă ai căști ce lucrează la o impedanță mai mică de 150 de ohm recomand să folosiți setarea Gain L.

Creative Sound BlasterX G6 sunt compatibile și cu consolele de jocuri, iar aici includem Xbox One, Play Station 4 și Nintendo Swich. Va fi nevoie să alimentezi DAC-ul cu energie electrică prin portul microUSB și să conectezi consola prin intrarea optică digitală, apoi vei folosi ieșirea analog de pe partea față. Aceasta este un jack de 3.5 mm de tip TRRS, adică unul combo ce suportă atât ieșire stereo de căști, cât și intrare de microfon mono.

Intrarea dedicată de microfon de pe față poate fi folosită cu orice fel de microfon cu jack de 3.5 mm de tip TRS.

Preț

Placă audio externă Creative Sound BlasterX G6 – 800 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Creative Sound BlasterX G6 nu este tocmai un produs ieftin, iar dacă ai nevoie doar de o placă de sunet, atunci poți alege modelul anterior acestuia – BlasterX G5 mult mai ieftin, ca placă externă, sau modelul BlasterX AE-5, dacă ai nevoie de placă audio internă.

Totuși, Creative Sound BlasterX G6 poate fi și un DAC pentru smartphone sau pentru console de jocuri, la fel de bine cum o face ca placă audio pentru PC.

Calitatea sunetului este extrem de bună, de asta parcă am și uitat. Până acum niciun produs Creative nu m-a dezamăgit pe partea de sunet, raportându-ne desigur mereu la prețul plătit. Creative Sound BlasterX G6 este cam scump deocamdată, dar va cunoaște ajustări în jos ale prețului în viitor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru DAC-ul și placa audio externă Creative Sound BlasterX G6:

PRO

  • DAC de bună calitate, ce oferă un sunet excelent;
  • amplificator de căști cu amplificare separată pe fiecare canal stereo ce-și face perfect treaba;
  • conectivitate multiplă, suport nu doar pentru PC, ci și pentru console de jocuri Xbox, Play Station 4 și Nintendo Switch, compatibilitate și cu smartphone-uri;
  • aplicația de Windows Creative Sound Blaster Connect oferă multe preseturi reglate individual pentru anumite genuri de jocuri, dar și pentru titluri distincte, cu egalizator de 10 benzi, cu opțiuni avansate pentru personalizarea sunetului, cu emulare surround pe 5.1 sau 7.1 canale și mixer de sunet integrat. 

CONTRA

  • cablurile din cutie sunt prea scurte pentru un astfel de dispozitiv.