Produsul aflat azi pe masa de test este un eBook Reader de la PocketBook, companie cu origini elvețiene. PocketBook Touch Lux 3 reprezintă primul astfel de gadget pe care am ocazia să-l prezint pe site și sper să mă descurc cât mai bine în a-i dezvălui principalele caracteristici.

Specificații pentru PocketBook Touch Lux 3

 • Ecran E Ink Carta HD, multi-senzor capacitiv, alb-negru ce afișează 16 nuanțe de gri, rezoluție 1024 x 758 pixeli;
 • Procesor single-core tactat la 1 GHz, memorie RAM de 256 MB, memorie internă 8 GB, slot pentru carduri microSD de până la 32 GB;
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, microUSB;
 • Formate e-Book suportate: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI);
 • Formate imagini suportate: JPEG, BMP, PNG, TIFF;
 • Baterie de 1500 mAh ce promite o autonomie de până la 8000 de pagini fără iluminare frontală;
 • Dimensiuni: 174.4 x 114.6 x 8.3 mm;
 • Greutate: 174 grame (măsurată).

Design

eBook Reader-ul PocketBook Touch Lux 3 vine într-o cutie alături de un cablu microUSB – USB 2.0, un ghid rapid de utilizare, certificat de garanție și… un fluturaș ce-ți recomandă din plin achiziționarea unei huse de protecție pentru noul tău gadget:

Dacă tot este atât de importantă o husă de protecție mă întreb de ce nu a fost aceasta inclusă direct în pachetul de retail?

În fine, trecem mai departe și analizăm aspectul și felul în care simțim acest produs în mână. Designul nu este nici pe departe unul care să iasă din standardele a ceea ce ne așteptăm de la un eBook Reader. Nu cred că există șanse în a-l confunda cu o tabletă, vei realiza imediat ce este PocketBook Touch Lux 3, de la prima privire.

Partea din spate este ușor curbată către toate cele patru margini, iar undeva către bază, la circa 4 cm de aceasta, găsim o mică protuberanță ce contribuie la un grip și mai bun. Aderența în palmă este asigurată în primul rând de textura plasticului de pe spate. Acesta este ușor cauciucat, mătăsos, cu adevărat plăcut la atingere, chiar dacă adună amprentele, urmele și praful.

Spatele se continuă cu marginea realizată dintr-o singură bucată, ce se unește printr-o îmbinare perfectă, abia sesizabilă, cu partea frontală din jurul ecranului.

Sub display-ul E Ink vedem numele producătorului, iar mai jos de acesta găsim patru butoane fizice: Home, Înapoi, Înainte și Opțiuni.

Greutatea declarată pe site-ul producătorului este de 180 grame, însă am cântărit dispozitivul și am constatat o diferență de câteva grame. Pe cântarul meu, PocketBook Touch Lux 3 afișează o greutate de 174 de grame, ceea ce este cu atât mai bine pentru portabilitate.

Greutate PocketBook Touch Lux 3

PocketBook Touch Lux 3 este realizat în totalitate din plastic (carcasa) și sticlă (ce acoperă ecranul). Se simte bine construit și finisat excelent, îți lasă impresia de produs de calitate. Singura mică problemă ar fi că la o ușoare forțare îl simți cam sensibil, în sensul că flexează ceva cam mult și prea repede atunci când l-am testat la încovoiere.

Ecran

Ca orice eBook Reader care se respectă, și PocketBook Touch Lux 3 aduce un ecran de tip E Ink. În cazul de față avem unul cu tehnologie Carta HD, ce promite mai mult decât un E Ink convențional.

Display-ul se prezintă bine din orice punct de vedere, cu un contrast ridicat și o lizibilitate excelentă indiferent de condiții. În bătaia directă a soarelui nu reflectă aproape deloc mediul ambiant așa că este o plăcere să citești în lumină naturală.

Chiar și atunci când nu ai parte de lumină ambientală, PocketBook Touch Lux 3 te răsfață cu o iluminare frontală reglabilă de la 1 până la 100%. Această iluminare se face prin intermediul unor leduri poziționate la baza ecranului. Distribuie perfect lumina la intensitatea de 100%, dar ceva mai slab odată ce scazi procentele.  Acesta ar fi singurul minus de menționat legat de ecran.

Lumina frontală este una caldă, nu obosește absolut deloc ochii și îți permite ore bune de citit fără nici cel mai mic disconfort.

Rezoluția HD 1024 x 758 pixeli la o diagonală de 6 inch se traduce într-o densitate a pixelilor de 212 ppi. Deși nu pare una grozavă, garantez că avem parte de o conturare excelentă a oricărui font, indiferent de dimensiune. Nu cred că există cărți clasice care să asigure prin imprimare o conturare mai bună a textului decât reușește PocketBook Touch Lux 3.

Ecranul este unul de tip touchscreen așa că recunoaște și atingerile. Este destul de exact în preluarea comenzilor, cu toate că nu-l putem compara cu panelul tactil al unui smartphone actual, oricât de ieftin ar fi acesta din urmă.

Hardware și interfață

Din punct de vedere al specificațiilor, nu cunoaștem prea multe legate de chipset-ul folosit. Știm că în spate lucrează un procesor single-core tactat la 1 GHz, ajutat de o memorie RAM de 256 MB. Spațiul de stocare este de 8 GB, dintre care 7029 MB sunt disponibili utilizatorului.

Interfața este ușor de parcurs, sistemul de operare este simplu și intuitiv. Butonul Home ne duce pe ecranul de start ori de câte ori este apăsat. Aici găsim acces către toate funcțiile. În partea de sus a ecranului avem setările rapide, destul de asemănătoare cu cele Android. La baza ecranului avem un buton ce ne duce către toate aplicațiile.

Acestea nu sunt prea multe, nici nu este nevoie de o sumedenie în cazul unui eBook Reader. În sertarul cu toate aplicațiile preinstalate găsim: Book Store, Browser, Calculator, Chess, Dictionary, Dropbox PocketBook, Gallery, Klondike, Library, Notes, PocketBook Sync, RSS News, Scribble, Send-to-PocketBook, Settings și Sudoku.

Galerie cu capturi de ecran din interfața PocketBook Touch Lux 3:

Navigarea prin meniu, deschiderea aplicațiilor, a cărților sau chiar trezirea la viață a ecranului din modul stand-by durează ceva. De multe ori chiar prea mult, lagul fiind unul prezent în mod continuu. Doar derularea paginilor cărților se face aproape instant, ceea ce este până la urmă un lucru destul de important la un eBook Reader.

Avem multe funcții prezente la bord, precum trimiterea cărților electronice direct pe dispozitiv prin e-mail ori prin Dropbox, avem sincronizare, crearea de note direct în fișierul PDF, precum și multe alte chestii interesante.

În modul citire găsim un meniu prin care putem seta tipul și mărimea fontului, precum și spațiul dintre rânduri ori cât de mari să fie marginile albe.

Și, poate cel mai important aspect la un eBook Reader, PocketBook Touch Lux 3 recunoaște majoritatea formatelor de cărți electronice. Acestea sunt formatele recunoscute nativ, fără a mai fi nevoie de o conversie suplimentară: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI).

Chiar și în cazul imaginilor ce pot fi afișate PocketBook Touch Lux 3 nu dezamăgește. Pot fi deschise fișiere de tip JPEG, PNG, BMP și TIFF.

Conectivitate

PocketBook Touch Lux 3 dispune de Wi-Fi integrat ceea ce duce funcționalitatea un pas mai în față. Într-adevăr, nu mai este de mult ceva neobișnuit în cazul unui eBook Reader. Avem parte și de un browser integrat, însă timpii de așteptare în afișarea unui pagini de internet și redarea acesteia te fac să te îndrepți mereu către alt dispozitiv pentru a accesa internetul.

În contact direct putem conecta PocketBook Touch Lux 3 la un PC prin intermediul portului microUSB. Tot aici vei pune gadgetul la încărcat, folosind un încărcător ce oferă la ieșire un curent de 5V la 1A (neinclus în pachet).

Portul microUSB se află pe laterala de jos a dispozitivului, lângă care găsim și slotul pentru card microSD de până la 32 GB precum și butonul Power. Pe lateralale stânga și dreapta nu se află nimic, iar sus avem două mici fante în care, cel mai probabil, se fixează anumite accesorii, precum o husă de protecție.

Autonomie

PocketBook Touch Lux 3 încorporează o baterie mare, de 1500 mAh. Aceasta promite până la 8000 de pagini afișate fără iluminare frontală. Pentru cei ce nu știu, un ecran de tip E Ink (fără iluminare frontală) nu consumă electricitate decât când schimbă imaginea afișată. Așadar, lăsat deschis, fără a schimba pagina și fără iluminare suplimentară, un ecran E Ink nu consumă deloc curent.

Este foarte greu să măsori autonomia unui produs ce se poate duce până la mai multe săptămâni. Personal, am citit trei cărți, am testat mai toate funcțiile, de multe ori iluminarea frontală a fost activată între 15 și 50% și, după aproape 2 săptămâni, nivelul bateriei a scăzut de la 83% (atât avea când am scos eBook Reader-ul din cutie) până la 52%.

Este clar că nu va fi nevoie să-l încarci prea des pe PocketBook Touch Lux 3, iar într-un concediu de până la 14 zile (de exemplu) în mod clar nu va fi nevoie să ajungă la priză așa că poți uita de necesitatea unui încărcător pentru eBook Reader.

Preț

PocketBook Touch Lux 3 – 649 lei pe eMAG.ro.

Concluzii

Din cauza faptului că nu am testat prea multe astfel de produse, PocketBook Touch Lux 3 fiind în fapt primul pentru care redactez un review, nu am cum să fac acum comparații.

Cert este că PocketBook Touch Lux 3 reprezintă o alegere bună, cu toate că rulează mai tot timpul cu lag, care durează de multe ori și peste câteva secunde. Dacă poți trece peste asta, vei găsi un ecran foarte bun, ce nu-ți va obosi ochii deloc, vei putea încărca aproape orice tip de eBook pe care-l va și recunoaște și te vei bucura de o autonomie extinsă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru PocketBook Touch Lux 3:

PRO

 • ecran de bună calitate, ce nu-ți obosește ochii deloc și care afișează fonturi clare, bine conturate;
 • recunoaște majoritatea formatelor de eBook;
 • autonomie extinsă, în condiții normale de utilizare nu cred că poate scădea sub 2 – 3 săptămâni.

CONTRA

 • lag prezent mai tot timpul, întârzieri și de câteva secunde în accesarea anumitor funcții.
 • Pingback: PocketBook Touch Lux 3 – review - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Greuceanu

  Foarte bun gadgetul pentru cine e obișnuit cu lectura.
  Mă întreb câți dintre cei care citesc acest site sau altele asemănătoare citesc mai mult de o carte pe lună pe hârtie normală sau în format electronic?
  Eu recunosc că media mea este de 1-2 cărți pe lună,dar nu am folosit un eBook până acum, toți cei care l-au folosit mi-au spus că nu se compară cu cititul pe phablet(Note 5) așa cum folosesc eu chiar și cu aplicații speciale pentru așa ceva care reduc lumina albastră.
  Am avut ocazia să citesc ceva pe un Kindle model mai vechi(acum vreo 3 ani) și am fost impresionat de ce însemnă cerneala electronică încă de atunci când dispozitivul nu era la fel de bine pus la punct ca cele de astăzi.
  E clar că este cea mai bună opțiune pentru iubitorii de lectură,calitatea acestuia convingând ușor și pe cei mai sceptici.

  • Darius Pana

   Eu am pus ceva de genul ăsta pe lista de gadgeturi pe care trebuie să le am în viitorul cel mai apropiat.
   Ideea este că mi se pare mult mai ușor de citit de pe un astfel de dispozitiv decât de pe o carte clasică. Unii o să spună că nu se compară cu senzația oferită de răsfoirea paginilor de hârtie și poate că așa este, dar măcar cu un eBook Reader pe noptieră ajung să citesc și eu mai des. în plus, poate nu o mai dau la-ntors cum că n-am timp, că nu găsesc cartea potrivită, care să mă atragă etc. …

  • Alexandru Elias

   :) nu o sa citesti mai des, o sa vezi! dar incearca…poate tie iti iese, mie nu mi-a iesit! tot la clasica carte am revenit, unde pui ca am ajuns sa tiparesc pdf-urile ca sa le pot citi. sa imi zici daca am avut dreptate sau nu. spor la swipe! :))

  • Robert

   Am eu kindle de vreo patru ani și mi-a economisit multe mii de lei pe care le-aș fi dat pentru a achiziționa toate cărțile citite între timp. L-am luat pentru că eu nu pot citi confortabil de pe monitor.

  • Greuceanu

   Te înțeleg!
   Am mii de volume toate în limba română în format electronic, :D
   Ritmul de citire e cam mic,dar dacă o să iau un astfel de gadget sigur am de gând să cresc cadența de citire. :)

  • cutienoua

   Mai ales la plaja avantajul kindle e clar
   Se incalzeste putin dar fata de ipad e mult mai lizibil in soare
   Plus ca daca il pierzi paguba e mai mica

 • Constantin

  Citesc mult, dar in principal carti in format clasic. Nu am un eBook Reader dar ma bate gandul sa imi cumpar unul. Citesc inclusiv in mijloacele de transport in comun si cred ca un asemenea gadget mi-ar fi util in lumina rece (si uneori chioara) din metrou…

 • cutienoua

  Am avut aproape toate generatiile de kindle dar nu am pus folie la nici unul ! 😀
  Ca sa faca o astfel de recomandare mi se pare hilar ! Mai ales ca se cheama “lux”

 • Rebelulll

  “alb-negru ce afișează 16 nuanțe de gri, rezoluție 1024 x 758 pixeli” – tare faza :))

  Eu unul nu-i prea vad rostul. Sunt genul care prefera o carte sa o tina in maini sau in cel mai rau caz o am pe laptop sau telefon si pot citi la fel de bine.

  PS: Ce carti mai cititi ? (niste titluri si domeniu daca se poate) Am facut o pauza de o perioada si n-am mai citit nimic, parca nu ma mai atrage, de sf-uri si povesti inventate nici nu mai vreau sa aud, despre economie deja stiu destule si citesc zilnic, informatica, auto, etc. Si sa citesti review-uri e destul de interesant :))

  PS2: Ce gen de carte va place sa “rasfoiti” si cum considerati ca va ajuta ?

  • Constantin

   Citesc cu precadere carti despre istorie. Ultima carte citita a fost despre Mussolini. Lectura ma ajută sa ma dezvolt intelectual, sa aflu informatii, este si un mod de petrecere placut al timpului liber. Ca format, prefer cartile tiparite desi a salvate si in computer sute de volume.

 • Bulgaru Marius-Cătălin

  Lagul este din cauza tehnologiei e ink. Si Sony a prezentat un ceas complet din e ink si shimbarea de interfata lua multe secunde.

 • Georgiana Radu

  Bună:) Dintre cei care folositi acest produs, întâmpină cineva probleme legate de durata de viata a baterie? Ma refer strict in cazul meu ( se descarcă super repede). In momentul in care ajunge la 60% scade văzând cu ochii. In doua ore a scazut de la 60 la 8%.:(. Am inteles ca el consumă curent doar cand schimbi pagina, personal dau dublu next:)) am marit textul pentru a citi fara probleme, Si totusi imi pare ca ar trebui sa dureze mai mult. Oare sa fii adunat faptul ca il incarc la încărcător si nu conectat la pc? Folosesc un încărcător de samsung de 5.0V = 1.0A… ah si o alta problema, nu mai citeste documentele încărcate in dropbox. Inițial a mers. Oare sa il duc in garantie?