Se spune că o poză poate face cât o mie de cuvinte, mai ales că de multe ori în spatele său se ascunde o adevărată poveste. Așa a gândit și Orange ce a venit cu inițiativa Albumul unei națiuni, iar cei ce rezonează cu ideea se aleg cu 100 GB cadou.

Suntem la 100 de ani de la Marea Unire din 1918, momentul de glorie al României indiferent cum am judeca, rezultatul participării în Primul Război Mondial cu jertfa a sute de mii de conaționali. Centenarul ar trebui să fie un moment de reflecție, ultimul secol a prins țara noastră mai puternic ca niciodată în vârtejul unei istorii din ce în ce mai agitate. Fotografiile bunicilor și străbunicilor sunt cele ce spun povestea unor perioade ce par a fi cu mult mai depărtate față de prezent. Adevărul este că avem 100 de ani cu o țară ce a trecut prin perioada regală, prin comunism și a revenit după 1989 la un regim politic democratic.

Totuși, 1918 trebuie și cu siguranță va rămâne un punct de referință pentru România. Astrele au complotat spre a atingea ceea ce generații întregi și-au dorit: unirea cu Basarabia, Bucovina și Transilvania.

Pe Orange.ro/albumuluneinatiuni îți poți realiza propriul album cu imagini din ultima sută de ani;

Am ales o imagine cu bunicul meu. Este împreună cu mine. :) L-am ales pentru că el și-a dorit mereu un băiat, iar ai mei au ales să fiu crescut de către el, iar asta m-a ajutat să fiu ceea ce sunt astăzi. Nu l-a cunoscut foarte mult pe tatăl său pentru că a murit când avea în jur de 14 ani, într-o tabară de concentrare din al Doilea Război Mondial (străbunicul meu avea peste 40 de ani și era prins în trupele de rezervă și erau instruiți în mod frecvent, într-o astfel de tabără s-a îmbolnăvit și nu a supraviețuit). Bunicul meu a avut puterea la doar 14 ani să devină stâlpul familiei (singurul bărbat alături de mama sa și două surori). Este o întreagă poveste ce-mi demonstrează cât de puternic a fost. Tatăl lor locuia în casa părintească, iar frații săi după moartea sa au ales să împartă averea respectivă, iar bunicul a ridicat spre a trece iarna o casă din lemn. Repet, la doar 14 ani. Acum, grija unui adolescent este legată de lucruri cu mult mai banale: câștigarea unei sesiuni de PUBG, like-urile de pe Instagram și Facebook etc (și până la urmă este mai bine așa, decât să avem probleme de viață și de moarte, situații cu adevărat grave).

Pe la 1945 nu existau ajutoare de la stat pentru familiile ce rămân fără tată etc, trebuia să te descurci. Era o perioadă grea când trupele rusești veneau și-ți lua calul din grajd sau porcul din coteț. Totuși, a avut puterea să ridice o casă nouă, să facă câte o zestre mică pentru fiecare dintre surorile sale (loc de casă + altele). A fost un luptător și mereu îmi povestește cu exactitate ce a făcut în perioada armatei, cum era tatăl său, cum erau vremurile în urmă cu 70 – 80 de ani. Mă bucur de fiecare dată să-l ascult și cred că pasiunea pentru istorie am luat-o puțin și de la el. Este impresionant să-l auzi cum spune cu lux de detalii despre evenimente petrecute în urmă cu zeci de ani, cu siguranță nu împărtășim aceeași structură a memoriei.

Puteți să parcurgeți imaginile urcate și de alte persoane în Albumul Unei Națiuni. Pentru a urca o imagine vă logați cu datele contului din My Orange, se alocă 100 de GB pentru un singur abonament de voce cu internet administrat prin My Orange sau pentru un singur număr PrePay cu opțiune activă de minim 5 euro de voce cu internet.

De Centenar, Albumul unei Națiuni face parte din șirul de proiecte pregătite de către Orange. Alte inițiative ce merită a fi enumerate: Alba Iulia Smart City, Digitaliada și CinePub. Prin CinePub, cei ce folosesc aplicația Orange TV Go pot urmări gratuit filme dintr-un secol de cinematografia românească.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.