Retelistica

România a semnat un Memorandum cu SUA, actul a fost desecretizat și îl găsiți aici. În 2020 urmează să fie dezvoltată legislația, iar poziția țării noastre să fie nuanțată. Sunt purtate discuții importante între guvern, Huawei, operatori de telecomunicații etc.

Fiecare tabără își promovează interesele, așa cum este și normal până la urmă (sunt companii cu venituri, investiții și taxe plătite de ordinul a sute milioane euro pe an).

Ce am înțeles pe lângă faptul că 3G-ul dispare în perioada imediat următoare?

  • doi operatori mari din România au stațiile RAN pe tehnologie Huawei în proporție de 100%;
  • un operator ce nu are RAN-ul pe Huawei este scos la vânzare (acolo dacă am reținut corect s-a mizat pe Nokia și Ericsson);
  • Digi Mobil este cumva 50 / 50, 50% din rețea pe Huawei;

Fiecare operator are un buget de investiții raportat la veniturile realizate. Dacă Huawei este îndepărtat de la masa 5G, în funcție de cum România își nuanțează poziția, RAN-ul ar trebui înlocuit și pentru 2G / 3G / 4G.

Dacă România blochează tehnologia Huawei, investițiile operatorilor se vor concretiza pe schimbarea de echipamente pe 4 – 5 – 6  ani de acum încolo. S-ar putea să nu participe la licitația pentru prelungirea de frecvențe, mai ales că impactul licitației din 2020 se petrece peste câțiva ani buni. Practic, am putea bate pasul pe loc.

Din câte am înțeles, niciun operator local nu are partea de core de la Huawei (creierul rețelei dacă-mi permiteți expresia, unde se află baza cu abonați, detalii legate de convorbiri, se face taxarea etc).

Lucrurile nu sunt așa simple și decizia va juca un rol strategic important (indiferent în ce sens). Suntem poziționați în apropierea Rusiei și este o teamă de generații legată de ursul din proximitate (din 1812 când prin pacea de la București ne-au luat așa-numita Basarabie, Rusia este dușmanul de care ne-am temut de fiecare dată). De aici și alianța noastră strategică cu SUA, aliat ce acum impune reguli din ce în ce mai stricte (achiziția de echipament militar, reguli privind rețelele de telecomunicații și cine știe ce va mai urma în viitor).

5G-ul în SUA este dezvoltat SA / Standalone (toată rețeaua în 5G), pe când în România și restul Europei s-a mers pe mult mai puțin costisitorul NSA / Non-standalone (5G-ul dezvoltat peste rețelele de 4G / 3G / 2G). Momentan, Vodafone, Orange și Digi Mobil folosesc spectrul de 3500 MHz licitat în 2015. De importanță capitală va fi spectrul de 700 MHz ce va permite acoperire indoor pentru 5G. În SUA nu se poate miza pe 700 MHz, spectru alocat pentru alte servicii și s-a mers în mmWave (viteze mai mari, dar puzderie de antene pentru acoperire).

Nu pot spune că o poziție sau alta este mai bună pentru România. Asta rămâne de văzut și minți mult mai luminate față de a mea vor avea un cuvânt de spus înainte de a stabili în ce direcție ne orientăm ca țară.

Categorii: retelistica
Tag-uri: Huawei
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.