Opinie

Concurența pe zona telecom se anunță a fi mult mai puternică în 2014. Un jucător de talia RCS-RDS abordează piața cu o ofertă interesantă care a atras atenția multora. Știu deja câteva persoane interesate să treacă pe oferta lor de abonamente, dar singura reținere rămasă este legată de aria de acoperire.

1. Cosmote / Cosmote Free S

Abonamentul este de 8.8 euro pe lună și include 100 de minute naționale / internaționale în Zona 1, nelimitat la minute în rețea, nelimitat la SMS-uri în rețea, nelimitat către Romtelecom, 100 MB trafic de date la viteze 3G de până la 21.6 Mbps și nelimitat la 32 Kbps, aplicația RadarMe.

Aș critica volumul de trafic de date. 100 MB la viteze 3G și nelimitat la doar 32 Kbps. Mai corect era dacă ofereau 300 MB și taxau după aceea. La 32 kbps este aproape imposibil să-ți verifici mailul, să faci browsing etc. Punctul PRO major este dat de minutele și SMS-urile nelimitate în rețea.

2. Orange / Delfin 6

Costă 6 euro pe lună și beneficiile cumulate: 500 de minute sau SMS-uri în rețea, 50 de minute naționale și internaționale pe fix, 50 SMS-uri naționale, 20 MB trafic de date, Orange Antivirus, Contul Meu, Orange Expert, acces la portalul Orange.

Este un abonament ma ieftin cu aproape 3 euro decât cel al Cosmote, dar aici nu mai apare conceptul de nelimitat. Ai din toate câte puțin: mesaje și SMS-uri în rețea și naționale, traficul de dat de 20 MB îl consider neglijabil.

3. Vodafone / Vodafone Easy 6

Abonamentul include plata a 6 euro pe lună, 500 de minute în rețea, nelimitat la SMS-urile în rețea, 50 minute sau SMS-uri naționale, 15 MB trafic de date.

Accentul se pune pe SMS-urile în rețea oferite cu caracter nelimitat și mai puțin pe traficul de date sau volumul de minute. Costurile sunt comparabile cu abonamentul Delfin 6 de la Orange. Abonamentul portocaliu oferă defalcat 50 de minute și SMS-uri naționale pe când la Vodafone ai 50 de unități pe care alegi cum le consumi.

4. RCS-RDS

Aici trebuie să iau în calcul mai multe abonamente. Oferta RCS-RDS pornește de la 2 euro. La ei contează dacă cumperi sau nu și un telefon subvenționat.

Digi Mobil Complet cu achiziție telefon la 2 euro pe lună include nelimitat în rețeaua Digi pentru minute și SMS-uri, 100 minute naționale și 500 MB trafic de date. La 5 euro primești 300 minute naționale și 2 GB trafic de date, iar la 7 euro te alegi cu 500 minute naționale și 3 GB trafic de date.

Digi Mobil Optim fără achiziție telefon pornește de la 2 euro cu nelimitat în rețeaua Digi, 200 minute naționale și 500 MB trafic de date, la 5 euro primești 500 minute naționale și 2 GB trafic de date, iar la 7 euro te alegi cu 1000 minute naționale și 3 GB trafic de date.

Punctele PRO la RCS-RDS: nelimitat în rețea de la 2 euro pe lună, multe minute naționale incluse, trafic de date generos de la cel mai ieftin abonament.

Să parcurgem următorul scenariu: familie cu 4 membri și 4 abonamente de telefonie. La Orange sau Vodafone ar fi 24 de euro pe lună și beneficiile amintite, iar la Cosmote ar urca la 35.2 euro. La RCS-RDS pe 2 euro / lunar, costurile sunt de 8 euro / mai puțin decât la un singur abonament Cosmote. Traficul de date nici nu merită a fi comparat.

Totuși, punctul slab al RCS-RDS este dat de acoperirea națională și de indisponibilitatea unor telefoane mobile. La Cosmote, Orange și Vodafone cei care optează pentru abonament lunar o fac pentru telefonul oferit cu subvenție. Stocurile RCS-RDS sunt insuficiente la momentul actual. Merită să treci pe RCS-RDS mai ales prin achiziția unui telefon fără semnare de contract / la liber.