Programul Public Beta pentru iOS 9 si OS X El Capitan Software

Se pare că astăzi este o zi plină de evenimente în mediul sistemelor de operare. După ce Google ne-a pus la dispoziție a doua versiune Android M Developer Preview, a venit rândul celor de la Apple, care au deschis programul Public Beta pentru iOS 9 și OS X El Capitan.

Programul Public Beta permite publicului larg acces către versiunile beta a iOS 9 și OS X El Capitan, acces ce până acum era limitat doar celor ce dețin un cont Apple Developer, pentru a îmbunătăți comptaibilitatea aplicațiilor cu viitoarele versiuni ale acestor sisteme de operare. Apple dorește prin acest program să depisteze cât mai multe din bugurile existente înainte de lansarea oficială a sistemului de operare pentru desktop cât și a celui mobil înainte de lansarea oficială ce va avea loc undeva în toamna acestui an.

Public beta, ca program, nu este o noutate pentru OS X, după ce, anul trecut, OS X Yosemite a primit același tratament înainte de lansarea oficială. Însă, pentru iOS, acesta este o premieră. Menționez că atât OS X El Capitan, cât și iOS 9 se află fiecare la a treia versiune beta în momentul redactării acestui articol.

Programul Public Beta pentru iOS 9 si OS X El Capitan

OS X El Capitan, ce va purta numărul 10.11, aduce îmbunătățiri de performanță la nivel de sistem. Printre noutăți vom găsi și câteva funcții noi, cum ar fi o experiență multitasking mai eficientă, posibilitatea ca mai multe aplicații să împartă ecranul în modul full-screen și informații despre mijloacele de transport în comun direct în aplicația Maps.

Programul Public Beta pentru iOS 9 si OS X El Capitan

Pentru iOS 9 nu voi intra în detalii deoarece s-a acoperit deja acest subiect în articolele ce pot fi găsite aici, aici si aici.

Pentru a putea testa versiunile beta pentru iOS 9 și OS X El Capitan va trebui să te înscrii în programul Apple Beta Software Program accesând adresa beta.apple.com. Tot acolo vei găsi și instrucțiunile de instalare a ambelor sisteme de operare.

Te rugăm să împarți cu noi experiența ta cu oricare din acestea dacă ai instalat deja unul din ele, sau o vei face în curând, prin intermediul rubricii de comentarii.

 • Vlad

  Cred ca singurul produs de la Apple care-mi place este seria MacBook Pro. :) si putin The New MacBook. :)

  • iPad Air 2 si MacBook Air – produse pe care le-as achizitiona fara sa stau pe ganduri. :)

  • Vlad

   Nu am zis ca nu sunt bune produsele de la Apple, doar ca-mi place acel Retina de pe Pro, iar acest nou MacBook, poate sa inlocuiasca o tableta, mai putin la pretul achizitiei. :))

  • Marius Bulgaru

   Sigur o sa apara Retina si pe Macbook Air probabil la anul :D

  • GigiDuru

   E sublim Air 2 !! Am pus beta-ul si e nebunie, mai are unele buguri pe ici pe colo dar PIP si splitscreen sunt super bine venite + mai multe functii pentru tastatura wireless.

 • Dumitrescu Alexandru

  Folosesc El Capitan de cateva saptamani si pot spune ca merge impebacil. Ceea ce ma multumeste cel mai mult este modul de gestionare al numarului mare de documente ce sunt deschise simultan. Uneori la 4-5 documente nu-mi trebuie mai mult de 1 secunda sa fac trecerea, si asa fara sa ma ia durerea de cap si sa ma apuce nervii. Desi am intampinat 1-2 bug-uri la inceput in prima zi vad ca ulterior nu au mai revenit. Chiar jos palaria :). Facand acum o comparatie Snow Leopard si El Capitan imi dau seama cat de mult pot avansa, intr o perioada relativ scurta, cei de la Apple chiar daca intre cele doua versiuni e o diferenta de 4-5 ani…