Preambul

Numele meu este Cristian Răducă și sunt cititor fidel al gadget.ro, dar și mare pasionat de tehnologie. Aceasta este prima mea încercare de review, drept urmare vă cer un dram de indulgență. Articolul se bazează pe experiența de utilizare din ultimele 2 săptămâni.

Despre Xiaomi

Compania din Beijing deținută de Lei Jun, unul dintre cei mai bogați chinezi, a început să scoată capul în lume prin producția de telefoane care ofereau specificații mid sau high-end, la prețuri mai mult decât accesibile. Cu timpul, portofoliul lor s-a diversificat, conținând acum becuri inteligente, aparate de preparat orez, powerbanks, cântare sau weareables (brățări și ceasuri). În fapt, această ultimă categorie plasează Xiaomi peste Apple, dar în urma Fitbit, ca și cotă de piață.

Xiaomi Amazfit Pace

Gama Amazefit conține atât fitness trakers (Arc și Health), precum și smartwaches (Pace și Bip). Azi vom face cunoștință cu primul dintre ceasuri – Amazfit Pace. Acesta a fost lansat în noiembrie 2016, inițial doar pentru piața asiatică. Între timp, a primit și o versiune internațională, precum și o a doua generație.

Specificații

Ambalaj și design

Ceasul a venit ambalat într-o cutie de carton, cu capac de plastic transparent. De la început îți dai seama că este un produs de calitate. Cutia conține ceasul, manualul, cablul si dock-ul de încarcare, precum și cureaua. În cazul meu, ceasul a venit cu 3 curele – cea clasică de silicon roșu, una de piele ecologică neagră și una eleganta, metalică, tot neagră.

Deși partea inferioară este din policarbonat ușor rugos, inelul circular de deasupra este din ceramică lucioasă, fapt care îi dă un aspect aparte – putând fi folosit si ca accesoriu sport, dar și asortat la o ținută casual. Sistemul de prindere al curelelor este extern de simplu și intuitiv, ceea ce face ca schimbarea lor să se facă ușor. În funcție de outfit-ul din ziua respectivă, am folosit fiecare tip de curea.

Deși display-ul este allways-on, el intră în stand-by după o vreme și poate fi “trezit” cu ajutorul unui mic buton fizic, aflat pe lateral. Fără apăsarea lui, cadranul nu răspunde la vreo comandă, dar afișează toate detaliile disponibile.

Dată fiind certificarea IP 67, poți intra la duș fără probleme cu el sau poți alerga prin ploaie, dar nu e indicat să îl folosești timp îndelungat sub apă.

Ecran

Ecranul, deși rotund, are o zonă mică jos, care nu e afișează date, ci are încorporat senzorul de proximitate. În fine, am observat acest aspect și la alte smartwatch-uri.

Vizibilitatea este bună din orice unghi, singurul minus aici ar fi momentele când se află în bătaia directa a soarelui. În setări găsim 7 trepte de luminozitate – de la 0 la 5, precum și una automată. Eu m-am obișnuit cu el la nivelul 3 și mi se pare îndeajuns.

După cum am menționat, displayul este tactil, deci permite interacțiunea relativ facil cu interfața.  Există 21 fețe disponibile, unele digitale, altele analogice, care pot fi schimbate atât de pe ceas, precum și din aplicația de pe smartphone. În plus pot fi customizate, adăugând alți parametrii (numărul de pași sau km efectuați), dar și imaginea de fundal. Astfel, am putut să am poza copiilor ca background pe ceas!

Sistem de operare, interfață și aplicații

Sitemul de operare este unul des întâlnit pe produsele similare vândute de firmele chineze – un Android modificat pentru smartwatch-uri – 4.4, în cazul de față. Este relativ simplu și ușor de utilizat.

Aplicația din PlayStore e destul de săracă în opțiuni. Îți permite vizualizarea unor statistici simpliste (numărul de pași efectuați, nivelul bateriei, cât și cum ai dormit etc.), precum și alegerea unor fețe de ceas. Singura facilitate mai interesantă mi s-a părut opțiunea de a adăuga contul de Strava. Să zicem doar că, per total, aplicația de android a rămas la nivelul brățării MiFit. Pe cea de iOS nu am avut cum să o testez, din păcate.

Direct din ceas, poți însă face mult mai multe. Din zona de setări – la care se ajunge prin swipe de sus în jos – poți pune ceasul pe modul “do not disturb” sau avion, poți seta intensitatea luminii de fundal. Tot aici poți consulta temperatura în zona setată de tine si poți vedea  statistici cu privire la nivelul bateriei.

O parte importantă a zonei respective e dedicată setărilor complexe – conectivitatea (Bluetooth sau Wi-Fi), customizarea nivelului de vibrații, a formatului orei sau a orelor de liniște, poți face upload la datele stocate local, poți schimba și customiza fețele de ceas, poți face update la sistemul de operare, sau îl poți reseta/închide. De asemenea, aici găsești detalii tehnice despre device, poți căuta telefonul (acesta va suna destul de tare, dacă încă e conectat) sau poți opta să transmiți ceva date către producător.

Cu un swipe în sens invers, de jos în sus, ai acces la zona de notificări. Dacă faci aceeasi gest înspre lateral, ai acces la meniul detaliat:

  • tipul de activitate sportivă faci (și ai destule opțiuni acolo, nu însă și tenisul – deci un punct în minus pentru Emil);
  • prognoza meteo pe 5 zile;
  • statisticile cu privire la nivelul de activitate fizică și de somn;
  • valorile măsurate ale pulsului (din păcate, mi s-a stricat tensiometrul, deci nu am avut un reper, însă senzorul pare destul de corect în măsurare);
  • playerul muzical (care se activează doar dacă ai căștile Bluetooth conectate sau telefonul redă muzică printr-un device Bluetooth);
  • alarma de trezire;
  • cronometrul;
  • informațiile despre somn și istoricul activităților sportive;
  • sistemul GPS;
  • training center (poți alege un nivel – de la începător la maratonist).

Inovative mi s-au părut ultimele două din meniu, pe care le poți regăsi doar la modelele mult mai scumpe.  GPS-ul este exact și practic pentru persoanele active, iar player-ul audio încorporat îți permite pe cei 2 GB rămași liberi să salvezi muzica preferată, pe care să o asculți la o sesiune de fitness sau în avion, folosind o pereche de căști bluetooth. Din păcate, nu am avut cum să testez opțiunea, pentru că niciuna din căștile mele nu s-a conectat la ceas. E drept că sunt niște branduri mai obscure…. Am putut, însă, să folosesc aplicația respectivă pentru a controla muzica ce rula pe YouTube, pe telefon, când acesta din urmă era conectat la sistemul audio al mașinii. Mi-a fost îndeajuns și atât!

Autonomie

Producătorul se laudă cu o autonomie de 5 zile în regim de conectare continuă si aproximativ 10, dacă e folosit doar ca și ceas stand-alone. Cum eu l-am avut tot timpul conectat la smartphone, pot garanta cele 5 zile. Însă, trebuie să recunosc, nu sunt un tip sportiv și l-am folosit doar de câteva ori pentru activități sportive – câteva plimbări prin parc.

Concluzii

Deși prefer ceasurile clasice, mecanice – am chiar un Atlantic 21 Jewels, moștenit de la bunicul – Xiaomi Amazfit Pace merită luat în calcul. E recomandat mai ales celor cu un mod de viață mai activ, dar poate fi accesorizat și la o ținută office. Nu e la fel de elegant ca Vector Luna, celălalt smartwatch pe care l-am purtat, dar are opțiuni mai complexe.

PS: La nevoie, puteți consulta și pagina de suport dedicată. E destul de folositoare.