Smartphone

Perioada în care rezoluţia HD ( 1280 x 720 pixeli ) era standardul la nivelul telefoanelor mobile inteligente a trecut la fel de repede precum a venit. Astăzi, standardul este reprezentat de rezoluţia FullHD ( 1920 x 1200 pixeli ), dar şi epoca acestuia este pe sfârşite în condiţiile în care deja avem telefoane cu rezoluţie QuadHD ( 2560 x 1440 pixeli ) – Oppo Find 7, Vivo Xplay 3S etc. şi se anunţă multe alte lansări anul acesta cu acest tip de rezoluţie.

Cu toate aceste schimbări masive la nivel de display, plus alte îmbunătăţiri la nivel hardware, producătorii lansează produse cu preţuri piperate, dar care sunt mult prea puternice pentru nivelul software existent la ora actuală. Lăsând la o parte această “Groapă a Marianelor” dintre hardware şi software, întrebarea clasică pe care ne-o punem cu toţii este: Cât de mult sesizează ochiul uman diferenţa în această luptă a pixelilor? Aceeaşi întrebare şi-au pus-o şi cei de la PhoneArena care au realizat o analiză amănunţită a acestei dileme.

În această analiză aceştia afirmat că cel puţin în teorie ochiul uman vede anumite diferenţe, dar acestea apar în momentul în care distanţa dintre ochi şi display este mică. Un ochi cu o vedere aproape perfectă sesizează pixeli pe ecranul unui telefon astfel:

– Display de 4 inci (Samsung Galaxy S III Mini) cu rezoluţie de 480 x 800 pixeli (480p), ochiul vede pixeli pe display începând de la o distanţă de 37,4 cm;

– Display de 4.7 inci (Nexus 4) cu o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli (720p), ochiul vede pixeli pe display începând de la o distanţă de 28 cm;

– Display de 5 inci (Samsung Galaxy S 5) cu o rezoluţie de 1920 x 1200 pixeli (1080p), ochiul vede pixeli pe display începând de la o distanţă de 19.8 cm;

– Display de 5.5 inci (viitorul LG G3) cu o rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli (1440p), ochiul vede pixeli pe display începând de la o distanţă de 16.4 cm. (vezi foto).

1440prc-Large

În condiţiile în care un utilizator normal utilizează telefonul la o distanţă de peste 25-30 cm, iar un ochi cu o vedere perfecta nu există decât în teorie, ultima diferenţă cu adevărat sesizabilă a fost făcută la trecerea de la ecranul HD către cel FullHD. De la această rezoluţie, într-o utilizare normală a unui smartphone, ochiul nostru nu va sesiza niciun fel de diferenţă între un smartphone cu rezoluţie FullHD şi QuadHD. Desigur, acest lucru va fi influenţat şi de alţi factori: tipul de display, luminozitate, cadru extern etc.

Concluzia (cel puţin în teorie) este una singură: Rezoluţia QHD este un moft, un moft destul de scump.