Retelistica

RCS-RDS consideră că ANCOM acționează împotriva intereselor a milioane de utilizatori din țara noastră, prin menținerea tarifelor de interconectare la nivelul lui 2014. 

Unde spune RCS-RDS că ar greși ANCOM?

 1. Prin menținerea fără scăderi a tarifelor de interconectare  calculate pe baza unor date din 2010 – 2012;
 2. Prin amânarea actualizării analizei privind costurile operatorilor, analiză ce în final ar duce la reducerea tarifelor de interconectare.

Tariful de interconectare în România a scăzut de la 3.07 eurocenți / minut la 0.96 eurocenți / minut în 2014. Acest tarif se aplică în momentul în care clientul de telefonie mobilă apelează în altă rețea.

Tariful de interconectare din țara noastră se situează la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană. Totuși, RCS-RDS aduce un nou indicator în joc – raportul între tariful propriu-zis și veniturile din țara noastră.

RCS-RDS a comandat un studiu PwC/ PriceWatherHouseCoopers spre a arăta pe baza raportului amintit că am avea cele mai mari tarife de interconectare din UE.

Ei mai aduc exemplele din Franța și Spania, unde comisioanele se pregătesc de o actualizare în jurul a 0.65 – 0.74 eurocenți pe minut. Trebuie punctat că demersurile sunt în proces, nu deja aprobate. În cadrul evenimentului de presă din București, RCS-RDS a afirmat că dacă ANCOM nu actualizează tariful de interconectare se pregătește să meargă cu procesul în instanță.

Tarifele de interconectare practicate în Uniunea Europeană

Discuția este interesantă și trebuie pornită de la câteva premise:

 1. RCS-RDS prin Digi Mobil are cele mai mici abonamente din țara noastră, aș spune că din întreaga Uniunea Europeană și cel mai probabil, din întreaga lume. Mă refer la raportul preț / beneficii primite la pachet.
 2. Unul dintre beneficiile aduse de Digi Mobil este dat de MINUTELE NAȚIONALE NELIMITATE. Aici se aplică tariful de interconectare, aici cred că RCS-RDS pierde bani și încearcă cumva să oprească hemoragia (cu ghilimelele de rigoare).

Sună bine pentru public: raport între tarif și venituri și deja prevăd mai multe comentarii în care ANCOM și concurența directă a Digi Mobil sunt înfierate în fel și chip.

Spre comparație, în 2012 când s-a împărțit spectrul radio au fost făcute următoarele cheltuieli:

Telekom – 180 milioane euro;

Orange – 227 milioane euro;

Vodafone – 228.5 milioane euro;

RCS-RDS – 40 milioane euro;

2K Telekom – 6.6 milioane euro (a intrat în portofoliul RCS-RDS).

Raportul între tariful de interconectare și puterea de cumpărare;

Sunt sigur că veniturile mai mici din țara noastră joacă un rol important în cheltuielile generale (salariați etc). Totuși, este ca și cum ai cere ca iPhone-ul sau ultimul vârf de gamă de la Samsung trebuie să coste mai puțin, că avem salarii mai mici ca în vest sau SUA. Pe de altă parte, există loc de îmbunătățire ușoară în ce privește tariful respectiv. O actualizare în jurul a 0.70 eurocenți pe minut ar fi binevenită.

Tări ce pregătesc reducerea tarifului de interconectare;

Discuția merită a fi extinsă în secțiunea de comentarii. Cum vă poziționați pe marginea acestui subiect?

ANCOM s-a dovedit proactiv în ce-l privește pe RCS-RDS, iar la mijlocul lui 2017 s-au mișcat cu celeritate în ce privește suprataxarea în roaming, la fel și în 2016 când au extins licența din 3G pe 2100 MHz în 4G (normal, cu respectarea prevederilor din UE). Înțeleg că ANCOM ar pregăti o actualizare pentru 2018, iar RCS-RDS și-ar dori ca mutarea să fie făcută mai rapid și încearcă să le forțeze mâna.

RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom etc nu sunt ONG-uri, nu fac opere de binefacere. Fiecare companie încearcă să-și maximizeze profitul. Că în retorica lor folosesc studii comandate sau învârt cifrele după cum le convine, asta-i cu totul altă discuție / distracție.

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro;

Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.

Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Marius

  Sa fim seriosi. Tarifele nu scad din cauza cartelului (Vodafone, Orange, Telekom), care tremura de frica sa nu piarda in continuare clienti care se indreapta spre DIGI. Nu ai cum sa justifici pastrarea acelorasi tarife dupa o metodologie bazata pe date de acum 5-7 ani.

  P.S. Sunt client Vodafone, nu-s platit de DIGI :))

  • De acord. Înțeleg motivația 100%.

   Totuși, mi se pare hazliu cum RCS-RDS se poziționează ca doritor al reducerii tarifelor etc. Tocmai ei ce la mijloc de an, cu respectarea legislației UE, au cerut suprataxarea pe abonamente în roaming.

   De fapt, adevărul este ăla că pierd bani cu abonamentele mici și nu mai fac față, cel mai probabil (investiții pe fibră optică și 3G + 4G, extinderea rețelei de magazine, datoriile scadente etc). Încearcă cumva să oprească taxele plătite prin interconectare către ceilalți.

   Este ca și cum eu îți promit ție că îți voi face o casă la sfert de preț față de concurență. Încep lucrarea și pe parcurs îmi dau seama că nu-mi ajung bani.

   Nu i-a forțat nimeni să vină cu abonamente nesustenabile. Spun asta în contextul în care prin articolele de pe site am tot promovat Digi Mobil, în mod pro bono, și le înțeleg beneficiile, rolul jucat în piață prin ofertele agresive ce au forțat concurența să ofere mai mult la un cost mai bun etc.

  • Marius

   Pe de alta parte e normala reactia DIGI, din punct de vedere pecuniar. N-am nicio statistica, dar sunt convins ca cele mai multe apeluri catre alte retele mobile din Romania sunt efectuate de catre abonatii DIGI. E clar ca acolo pierd cei de la DIGI cei mai multi bani. Ar fi pierdut si cu roaming-ul extins, dar acolo au avut parghii legale. Dar cand te gandesti ca nici Vodafone nu mai ofera roaming la abonamentele mici sau la cartela…

  • Bobby

   Nici orange nu mai ofera de pe 20 octombrie, daca la cartela aveai roaming la 7 euro, acum o sa fie de la minim 10 euro

  • Marius

   Deci foamea e mare si la companiile care sunt prezente pe tot mapamondul. Ce pretentii sa avem de la DIGI, care iti percep un abonament lunar mai ieftin decat un pachet de tigari?

  • Porcu 2D

   e adevărat dar cât vor mai putea sa ofere RCS-RDS cel mai ieftin abonament la telefonie mobila plus ca în general nu le prea iese profit la abonamentele de telefonie mobila.

  • cutienoua

   Am sunat de pe verizon in anglia si au taxat 1.25$/minut
   Era pt servici, altfel folosesc alte metode de comunicare
   In roaming la fel verizon in canada la date taxeaza destul de mult

 • Pingback: RCS-RDS în luptă cu ANCOM pe tarifele de interconectare - Stiri ultima ora, stiri online()

 • koss_x_treeme

  Nu i-a obligat nimeni sa puna preturile astea la abonamente. Cand ANCOM le-a aprobat tarifele de suprataxare pentru roaming a fost bun ANCOM, acum cand nu scade tarifele de interconectare voce nationala este rau ANCOM. Totul se rezuma la bani. Utilizatorii pleaca/vin. Oricum parerea mea ca in 24 de luni, daca continua asa, DIGI o sa piarda un sfert din clientii pe digi.mobil. Cu acoperirea, slabut, vitezele slabute, calitatea vocii slabuta..

  • Porcu 2D

   aici ai dreptate dar e vina lor ca nu le prea iese profit la abonamente și încerca sa acopere gaura asta nu cred ca în 24 de luni 20-25 din clienți digi mobil vor pleca momentan au cel mai ieftin abonament.

 • Porcu 2D

  în mare parte e vina RCS-RDS daca iei ofera abonamente ieftine și nu le prea iese profit e logic ca o cam dau pe pierdere și încerca cumva sa elimine aceste pierderi dar nu prea au cum e vina lor ca au cele mai ieftine abonamente din care le iese profit aproape zero.

  • Adrian Balaeanu

   Dacă tot ești împotriva alinierii tarifelor la interconecare? de ce nu accepți și un preț mai mare al carburantului(benzina,motorina) față de prețul din comunitatea europeană? Prețul modic al resurselor -carburant,energie electrică, chiar și internetul și convorbirile telefonice ajută la progresul unei națiuni. De ce ești împotriva progresului?

  • cutienoua

   El nu locuieste in Ro asa ca nu cred ca se opune la nimic ! 😀

  • Porcu 2D

   defapt locuiesc în romania.

  • cutienoua

   Greseala mea

  • Gabriel Alin

   Pai si ai uitat limba romana intre timp sau nu ai stapanit-o niciodata?

  • Porcu 2D

   nu cred ca moare cineva dacă nu pun o virgula nu mai fi așa de subiectiv doar tu cred ca ții tare de limba romana la propriu.

  • Porcu 2D

   eu nu m-am referit la asta nu am nimic,cu alinierii tarifelor dar sa nu se faca la cererea unui operator cum e RCS-RDS,tot iei au cerut și supra taxa pentru servici de romanind acum e logic ca iei fac toate astea pentru ca încerca sa facă ceva profit în plus.

  • Ionescu Petre

   Da ce ma doare pe mine ca face rds profit până la urma? Pe mine ca si client ma interesează să plătesc mai puțin pentru beneficii bune..
   Asa ca indiferent ca vine vorba de digi sau ce sau ti sau or nu imi pasa atâta timp cât abonamentul meu rămâne cat mai jos

  • Porcu 2D

   pai asta e idea iei pot oricând sa mărească abonamentul și nu cred ca ar fi o tragedie oricum au acoperire destul de slaba pe mine personal ma interesează calitatea serviciilor nu cât costa degeaba ai abonament de 3 euro pe luna la telefonie mobila dacă acoperirea 4 G e slaba.

  • Ionescu Petre

   Nu stiu ce si cum dar eu sunt multumit de digi.mobil! Acoperire am pe unde am fost (stiu ca mai sunt si goluri) viteze am destul de ok pt un facebook, youtube, un chrome , email, deci este ok…
   Am minute in international pe mobil destule (asta ma intereseaza cel mai mult) si dau 2.88 per abonament …
   Sincer decat sa dau 20 de euro mai bine dau 3 euro , a ca merge putin mai greu lte-ul e ok (asta pe b1 , 2100 mhz) dar este si b38 care sustine traficul mai mare asa ca e ok la pretul oferit …

  • Popescu Cristi

   Si nici semnal la telefon

 • Daca nu era Digi Mobil, voi si acum ati fi platit abonamente de 25-40€ pentru 1000 nationale si 1GB trafic.

  Daca preturile de interconectare sunt la jumatate in UE fata de RO, de ce ne impotrivim sa le scadem si noi?
  Nu va pune nimeni sa schimbati operatorul, insa puteti obtine oferte mai bune, ceea ce este tot in avantajul vostru.

  • Porcu 2D

   daca nu era digi mobil în mare parte oricum am fi primit servici mai bune la același preț dar tu nu vezi partea cel-alata operatori cum e telekom,orange și vodafone trebuie sa platesca taxe,salariile angajaților,magazinele pe care le au și multe altele de acea iei țin abonamentele așa de sus trebuie sa le ia-sa profit pe când celor de la RCS-RDS nu le iese mai deloc profit și încerca sa ascunda asta gaura cumva.

  • Tomoiaga Radu

   Cum ai ajuns tu la concluzia că nu le iese profit? Dacă te uitai pe raportările financiare ai fi văzut că stau foarte bine la capitolul profit.

  • Porcu 2D

   da dar dupa ce scazi taxele,plata anagajatilor plus ca iei au și împrumuturi destul de mari la banci și multe alte cheltuieli iei cu ce rămân ?.

  • Adrian Balaeanu

   Politica Orange și Vodafone este,de multe ori să nu aibă la vedere(pe site) anumite oferte pt a nu le vedea concurența,din acest motiv când ajung in magazin-Orange sau Vodafone,nu mai știu exact ce doresc…Există:acum o săptămână sau chiar mai mult aveau din nou la 8 € abonamentul cu nelimitat min și sms-uri naționale,12 GB trafic național de date,oferta supusă unor termene și condiții pe care le aflau în magazin!!! Așa că e fix problema lor că pierd timpul în magazin cu detaliile respective. E alegerea operatorilor să suplimenteze personalul, pe care oricum îl plătesc prost

  • Ionut Cosmin Clop

   Porcule, tu traiesti intr-un univers paralel, serios. Altfel, daca traiai in acelasi univers cu noi, ai fi observat ca Digi are tot atatia angajati cat Vodafone si Orange la un loc, plus inca vreo 1-2 mii de angajati in plus. Au aceleasi cheltuieli, au un numar mai mic de abonati, si totusi isi permit sa ofere niste servicii la niste preturi mult mai mici, si reusesc sa nu dea faliment. Ce inseamna asta? Ca Vodafone si Orange fac niste profituri uriase. Eu sunt convins ca doar o parte din acele profituri sunt raportate pe hartie, restul sunt importate in tarile de unde aceste multinationale vin, prin fel si fel de metode. Dar e totusi bine ca exista cetateni ingrijorati de soarta acestor companii.

  • Porcu 2D

   stai calm nu trăiesc în nici o lume paralela,în primul rand digi nu are 4-5 milioane de abonați la telefonie mobila tu te auzi ce zici ?,în al doilea rând nu poți sa compari o comapnie cum e orange sau vodafone care sunt prezente în aproape toata Europa și au venituri de câteva miliarde de dolari anual cu RCS-RDS care e mai mult operator local,plus ca iei au și datori la băncii și multe altele singurul motiv pentru care unii aleg digi mobil este prețul abonamentului,în ar treilea rând cine a zis ceva de faliment e clar ca RCS-RDS nu e în faliment dar nici profituri mari nu au,pe mine nu ma intereseaza chiar așa de tare soarta orange,vodafone sau telekom doar mi-am exprimat părerea.

  • Popescu Cristi

   Digi rețea de rahat

 • Andrashi

  In afaceri nu exista bunătate… absolut deloc!!! Cel care este văzut ca fiind bun, este călcat in picioare și distrus/halit.
  Prin urmare, așa se întâmpla și cu Rcs: se folosește de orice portița legislativă pentru a creste un pic profitul, păstrând tarifele actuale pentru abonamente…
  De ce nu se implica Trio Galaxy ( V, O, T)? Ca sunt conștienți ca, deși le-ar aduce profit mai mare, ar ocroti și mai mult un “dușman de moarte”, iar acel profit s-ar transforma in pierdere prin “teleportarea” clienților către “dușman”….

 • cutienoua

  Habar nu am cine are dreptate
  Dar nici in digi nu am incredere!
  Si daca ajung la judecata nu stiu ,ce vor alege judecatorii?!

  • zuzu

   Le vor da dreptate. In Romania nu se justifica taxe de interconectare mai mari decât în Franța, de exemplu. Nici-un factor nu susține această diferență: taxe, preț energie, salarii etc. Dacă aceste taxe vor scădea, va asigur că nici-un abonament nu va scădea, dar probabil banii vor fi investiți în infrastructură rețelei.

 • Alemao Romania

  Lentoarea cu care se misca ANCOM ca si alte agentii care se ocupa de reglementatari si supravegheri ale pietei (sanchi) este interesanta, mai bine zis ciudata.
  Chiar daca RDS alearga dupa o felie de cascaval mai mare, nu ar trebui sa ne deranjeze ce putin teoretic ptr ca e si in avantajul nostru al clientilor.
  Sigur ca problema este foarte bine motivata de ei.
  Iar faptul ca ei vin cu tarife mici inseamna ca au niste calcule facute ce au avut in vedere o scadere de preturi la tarifele de interconectare.
  Desigur ca nu au avut in vedere (nu au fost luati prea mult in consideratie la modalitatea de calcul a tarifelor de interconectarea la nivel european) dar asta e viata cand esti mic si nu contezi prea mult ptr UE.
  OBSERVATIE.
  Oare cum se pot stabili preturi in domeniul telecomunicatiilor iar in domeniul carburantilor nu se poate?

 • Alemao Romania

  Apropo acum vreo 2 ani vroiam sa-mi schimb abonamentul la Vodafone. Pe pagina lor de web surpriza, nici un abonament nu era mai mic de 10 euro.
  Nervos le-am scris intrebandu-i cum se poate ca sa nu mai existe in oferta lor abonamente mai mici de 10 euro intrucat am o vechime de peste 10 ani in Vdf si vreau un abonament mai decent !?!
  Surprinzator a fost faptul ca dupa trei zile am fost sunat si mi s-a oferit un abonament de 7 euro cu minute/sms nationale + minute internationale pefix nelimitat, 150 min internationale pe mobil, 1 Gb trafic date si acum am 500 MB trafic date ptr loialitate.
  PS in plus mai detin abonament si la Telekom si la Digi.

 • Florin Obili

  Mai pun 1 euro la abonamente si au rezolvat problema. Nu moare nimeni daca plateste 1 euro in plus.

  • Porcu 2D

   pai e simplu daca abonamentul minim la digi mobil va ajunge la 5-6 euro și la concurența abonamentul minim e de 6 euro cu ce va fi mai avantajos digi mobil fața de concurența în mare parte singurul motiv pentru care lumea alege digi mobil e prețul mic al abonamentului.

 • Marcuss07

  Din câte știu, când au lansat abonamentele de mobil cu preturi 3-5 euro au facut-o strict pentru a aduna rapid o bază mare de clienți și a vinde mai apoi aceasta divizie. Ceva s-a întâmplat pe drum, iar acum ei au rămas cu paguba și cu datorii în bănci. Trist moment pentru ei!

  • Porcu 2D

   nu cred ca asta a fost planul ba chiar din contra au vrut sa fie un gigant cum e orange sau vodafone dar se pare ca nu le-a prea mers.

 • Popescu Cristi

  Decît să dau la digi 3 euro fara semnal în oraș mai bine la org 10 și am și roming