Retelistica

ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) a publicat un raport ce prezintă vitezele medii de download la internet (fix şi mobil) pentru anul 2017.

Rezultatele au fost obţinute prin intermediul netograf.ro, aplicaţie ce monitorizează şi evaluează calitatea serviciului de acces la internet din România. În anul 2017 au fost efectuate peste 273.000 de teste, iar statisticile oferite dovedesc că RCS & RDS este furnizorul cu cel mai bun internet fix, în timp ce Orange şi Vodafone împart titlul pentru cel mai bun furnizor de internet mobil.

În ceea ce priveşte internetul fix se observă că RCS & RDS este lider detaşat în România (132.6 Mbps în download şi 125.51 Mbps în upload în semestrul al doilea), urmat la ceva distanţă de UPC România (120.66 Mbps în download şi 13.88 Mbps în upload în semestrul al doilea) şi de Nextgen Communications (80.56 Mbps în download şi 93.11 Mbps în upload în semestrul al doilea).

Dacă la internetul fix situaţia este destul de clară, nu acelaşi lucru îl putem spune la internetul mobil. Orange România cu 24.86 Mbps în download şi 10.24 Mbps în upload se luptă pentru prima poziţie cu Vodafone România ce a obţinut viteze medii de 24.6 Mbps în download şi 12.95 Mbps în upload (rezultate valabile pentru semestrul al doilea). Ultimul loc pe podium este deţinut de Telekom România, în timp ce RCS & RDS se află la mare distanţă de toţi ceilalţi competitori.