Retelistica

Telekom a oferit rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru din 2017 – de la 1 ianuarie la 31 martie. Aici găsiți detalii aduse de către Orange, tot pentru primele trei luni din anul curent. 

Am extras câteva date interesante din comunicat:

 • Telekom Romania Communications ( fostul Romtelecom) a strâns venituri de 143.4 milioane euro, 4.6% în plus față de T1 2016;
 • 1.46 milioane clienți pe serviciile de televiziune, creștere de 0.6%;
 • 398.242 clienți pe serviciile integrate de tip fix-mobil, creștere de 47.4% față de T1 2016;
 • 1.18 milioane clienți pe serviciile broadband ( internet fix și mobil);â
 • 2.13 milioane clienți pe voce fixă și mobilă, scădere de la 2.15 milioane clienți la sfârșitul lui 2016;
 • Telekom Romania Mobile Communications ( fostul Cosmote) a realizat venituri de 107.8 milooane euro pe primul trimestru din 2017, scădere de 4.6% față de T1 2016;
 • 5 milioane clienți pe telefonia mobilă, din care 32.3% pe abonament. Avem o scădere de 11.2% față de aceeași perioadă din 2016;
 • ARPU de 4.7 euro, scădere de 0.3% față de T1 2016.

Declarația oficială:

“Tendinţa de stabilizare a business-ului a continuat şi în primul trimestru din 2017. Unele dintre principalele segmente de business au înregistrat creşteri fără precedent. De exemplu, din perspectiva volumelor de vânzări de SIM-uri post-paid pe segmentul rezidenţial, primul trimestru al acestui an a fost printre cele mai de succes din istoria grupului de companii Telekom Romania.

În plus, pe lângă creșterea previzibilă pentru serviciile convergente, TV şi wholesale, implementarea proiectelor complexe de IT&C, precum și veniturile din arii colaterale business-ului principal, cum ar fi zona imobiliară, au contribuit la rezultatele pozitive din acest trimestru.

Suntem încrezători că repoziționarea comercială de la jumătatea lunii aprilie, cu oferte bazate pe internet, va genera, de asemenea, rezultate relevante în perioada următoare”, a afirmat Anastasios Tzoulas, Director Executiv Financiar al operațiunilor Telekom Romania.

Marea problemă a Telekom este dată în continuarea de telefonia mobilă, aici sunt rezultate din ce în ce mai slabe de la trimestru la trimestru. Au pierdut 300.000 de clienți în doar trei luni, de la 5.3 milioane în T4 2016 la 5 milioane, iar pe la mijlocul anului s-ar putea să coboare și mai puternic.

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro;

Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.

Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Lucian Amarandei

  ”venituri de 143.4 milioane euro, 4.6% în plus față de T1 2016”
  ”398.242 clienți pe serviciile integrate de tip fix-mobil, creștere de 47.4% față de T1 2016” how? Eu ma asteptam sa fie pierderi mari (T1, nu ultimul din 2016).

 • Pingback: Rezultatele Telekom în primul trimestru din 2017 - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Cristy Nedelcu

  Telekom Romania este pe duca din Romania !

 • Liviu

  Cifrele imi par foarte cosmetizate aka prin departamentul de marketing. Au folosit tot felul de termeni alambicati de servicii interne diferite – fix mobile integrate , magenta one (nu specifica daca numarul s-a mai revazut odata in cifrele de la randul de mai sus sau nu). Opinia tuturor, de la A la Z este sa plece cat de repede din reteaua Roz (magenta, ma rog). Pierderi nu au , ca nu au mai investit in ultimii 4 ani in nimic , probabil doar cheltuieli de mentenanta si personal , iar la abonamentele prestate si ofertele inexistente, ma indoiesc ca ar putea merge pe pierdere in urmatorii 1-2 ani. A la long … insa e pe duca .

 • cr

  Lupta Telekom! :)))

 • Tomoiaga Radu

  Atat Telekom cât și Orange au niște venituri “fictive”, mai exact pun la capitolul venituri facturile reciproce pentru fibra respectiv 4G chiar dacă la final poate balanța este 0, dar ei pot raporta “venituri în creștere”

  • Orange realiza în jur de 1 miliard dolari pe an și înainte de înțelegerea cu Telekom și după. Nu vad o schimbare majora.

   Gândeste-te că pe internetul fix, Orange a strâns 11.200 abonați. O valoare mai mult simbolică.

   Telekom pe date mobile are 240
   000 de abonați din cei 5 milioane. O valoare destul de mica.

  • Tomoiaga Radu

   Nu este o schimbare majora, dar pot masca anumite pierderi. Nu știu ce valoare are contractul, dar poate este vorba de câteva zeci de milioane /an si atunci vorbim de procente din cifra de afaceri anuala.

 • marcgm

  La câţi bani au aruncat în reclame, sponsorizări de emisiuni și la echipa naţională mai bine îi investeau în 4G și extindere de fibră.

 • Pingback: Rezultatele Vodafone în anul fiscal 2016 - 2017 : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()