Retelistica

ANCOM a publicat noi statistici legate de portările numerelor de telefon în România. Începând cu anul 2008 şi până la sfârşitul lui 2016 au fost portate aproximativ 3.66 milioane numere de telefon, din care 3.010.150 numere mobile şi 654.572 numere fixe.

La capitolul telefonie mobilă RCS & RDS este furnizorul cu cele mai multe multe numere portate în reţeaua sa cu 1.058.527 numere, urmat de Vodafone cu 743.592 numere şi Orange cu 696.746 numere. 2016 a fost anul în care în România s-au portat peste un sfert din totalul numerelor, adică peste 936.000 numere, cu o medie lunară de 78.305 numere.

În cazul telefoniei fixe concurenţa este mult mai puternică, însă şi la acest capitolul tot RCS & RDS este liderul cu 179.125 numere, urmat de Vodafone cu 151.532 numere şi UPC România cu 134.636 numere. În 2016 au fost portate de două ori mai puţine numere de telefonie fixă decât în anul 2015, iar principala concluzie este aceea că românul nu mai este interesat de telefonul fix. Majoritatea operatorilor includ forţat în abonamente acest serviciu, deşi mai nimeni nu îl foloseşte.

2017 se anunţă la fel de interesant, mai ales că există voci în piaţă care spun că Telekom va părăsi România.

Sursa: ancom.org
 • Pingback: În România au fost portate peste 3 milioane de numere mobile. RCS & RDS este liderul detaşat - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Pingback: În România au fost portate peste 3 milioane de numere mobile. RCS & RDS este liderul detaşat - Apple, Google, Tech, Gadgets()

 • cutienoua

  nu inteleg aceasta obsesie in a pastra un nr de telefon.
  cel mai mult am avut nr de servici,caci nu am de ales si nr de la google voice.

  • Nu e “obsesie”. In UE ai posibilitatea sa-l pastrezi. De ce sa nu o faci?

  • Robert

   Nu-i o obsesie, dar e mai comod când vrei să schimbi compania de telefonie. Nu mai trebuie să informezi pe toată lumea.
   Înainte de apariția portabilității, mulți renunțau la ideea de a schimba providerul tocmai din acest motiv. Când ai sute (sau chiar mii) de contacte, nu-i ușor să-i anunți pe toți în timp util.

  • Tudor P.

   Acesta este si singurul motiv si destul de intemeiat. Si nu e vorba numai de prieteni, ci si de companiile/firmele cu care lumea incheie contract. Aia au in baza de date un numar de telefon si ar fi ciudat sa ii contactezi ca pe prieteni, ca sa-i anunti ca l-ai schimbat. Sau sunt persoane/ fosti colegi cu care nu te-ai mai vazut de multa vreme si vrea sa te contacteze. Daca ei stiu numarul vechi e mult mai usor. Dar pentru “cutie noua” e obsesie…ori e singuratic si nu are multe contacte. :))
   De fapt e o mare prostie sa NU il pastrezi. De ce sa-l schimbi?

  • Done Iordache

   Ador să î-mi păstrez un nr. de telefon ani de zile!
   Am avut un nr. 15 ani (Cosmorom, COSMOTE, Telekom) după care am încheiat un contract cu RCS-RDS acum mai bine de 2 ani și am renunțat la nr. pe care îl aveam de 15 ani neportând acest nr. deoarece nu am vrut nici să mai aud de numele lor…!!!

  • Lucian Amarandei

   Singura data cand mi-am schimbat numarul a fost cand m-am portat la Digi de la Orange. Cum domnii de la Orange nu m-au lasat asa usor sa imi portez numarul la Digi cu pastrarea numarului de telefon, am rupt cartela in fata lor si le-am zis buna ziua.

  • Robert

   Hahaha… Exact la fel am făcut și eu, dar cu vodafone 😂

  • Lucian Amarandei

   High five :))

  • Daniela Sima

   Eu nu înțeleg de ce mi l-as schimba daca tot exista posibilitatea de a-l păstra. Rude, prieteni, conturi asociate, asigurări, banci, etc nu esre nostalgie ci doar e mai practic, mai comod sa ai acelasi numar. Ba mai pățești ca noul numar sa mai fi fost alicat si sa te su e tot felul. 😁

 • Andrew

  TELEKOM REUTA MOBILA VECHIUL COSMOTE ….EI POATE SA DISPARĂ nu si partea de televiziune si internet de la telekom.
  Ati dat o toti in prostie!! nici nu stiti sa cititi de unde va informati măcar. …