Am testat un router ieftin, unul pe care l-am găsit într-o stivă consistentă în oferta unui lanț de supermarket-uri din țara noastră. Este un router wi-fi de volum, într-o piață emergentă precum cea locală se pune accentul în primul rând pe preț și în al doilea rând pe performanțele aduse la pachet.

Tenda este un jucător chinez de piața de rețelistică, unul care dorește a concura TP-Link pe segmentele low-cost și mid-range, cu o prezență mai discretă în segmentul de top (au început timid să aducă dispozitive din ce în ce mai performante).

Haideți să descoperim împreună ce experiență de utilizare aduce un router cu preț de aproximativ 15 euro.

Specificații

 • rețea pe fir și viteze de 10 / 100 Mbps;
 • Wi-Fi b/g/n și viteze în Wi-Fi de până la 300 Mbps;
 • trei antene externe fixe de 5 dBi;
 • single band pe 2.4 GHz;
 • alimentare la 9V / 600 mA și dimensiuni de 127.4 x 90.5 x 26 mm;
 • 3 x RJ-45 pentru porturile LAN și 1 x RJ-45 pentru WAN.

Design

În pachet dați de router cu cele trei antene deja montate, adaptor de alimentare pe jack proprietar cu output la 9V – 600 mAh și input la 0.3A, cablu RJ-45 la ambele capete, ghid de utilizare și instrucțiuni de setare în etapa incipientă.

Este un router relativ compact, îmbrăcat într-un plastic alb lucios în partea superioară și mat la bază. Fantele de răcire sunt poziționate pe cele două laterale, stânga și dreapta. La bază sunt 4 elemente ce-l ajută să nu alunece. Tot acolo se află și două spații ce permit prinderea pe o suprafață verticală, antenele permit un reglaj amplu (la 90 grade în plan vertical sau în linie cu router-ul, în funcție de spațiul în care clientul îl montează).

Am putea spune că avem versatilitate în ce privește poziționarea sa în apartament / casă. 

Interfața pentru PC, setări și utilizare;

Ghidul de instalare din pachet sosește în engleză, italiană, portugheză, franceză, spaniolă, germană, poloneză, română, maghiară și turcă. Avem bifată și limba română, trecem la treabă.

Conectați router-ul la o sursă de alimentare, cablul de internet în portul WAN. Accesați 192.168.0.1 în browser-ul web și apăsați Enter. Parola implicită este admin. Selectați tipul conexiunii de tip PPPoE dacă logarea se face cu user și parolă de la ISP sau DHCP dacă nu este nevoie de informații legate de un cont / IP static.

Cu o apăsare de 8 secunde pe butonul WPS / RST se obține o resetare la datele din fabrică, iar toate LED-urile din panoul frontal ar trebui să se aprindă o dată spre a confirma procedura. La o apăsare de 1 – 3 secunde se activează funcția WPS.

Interfața Tenda F3 pentru PC;

Performanță

Nu știu dacă titlul acestui capitol este chiar corect, mai ales la un router Wi-Fi de 68 lei. Limitarea vine de la WAN-ul pe 10 / 100 Mbps, de aici și recomandarea în a folosi acest router strict cu abonamentele de bază de la furnizori de internet fix din țara noastră. Nu-l recomand pentru abonamente ce au viteză de peste 100 Mbps, pur și simplu nu te vei bucura de viteza respectivă și vei fi blocat de specificațiile low-cost ale dispozitivului.

Marele avantaj al lui Tenda F3 este dat de cele trei antene integrate, ele îi aduc o acoperire bună pentru un apartament de bloc și aș spune chiar și pentru o casă mai mică. Îl văd excelent pentru cei ce au conexiune la Telekom în mediul rural și au buget limitat, cei ce caută să se conecteze la internet pe smartphone și în proximitatea locuinței.

Rezultate obținute în SpeedTest:

Pe conexiune prin fir;

Pe conexiune wireless pe laptop în Wi-Fi n;

Pe conexiune wireless pe Samsung GALAXY S8 Plus, la distanță de 2 metri;

Pe conexiune wireless pe Samsung GALAXY S8 Plus, la distanță de 10 metri prin 2 pereți;

Conectivitate

În partea superioară sub logo-ul Tenda se află mai multe LED-uri ce informează despre: SYS, WiFi, 1, 2 și 3 – în funcție de numărul de calculatoare sau laptopuri conectate pe rețeaua LAN, WAN, T și WPS.

Cele trei antene sunt în spate, nu pot fi demontate, dar au reglaje ample ce permit rotirea lor spre stânga sau dreapta, în plan vertical sau orizontal. Tot aici se află și jack-ul de alimentare, butonul de WPS / resetare, 3 x RJ-45 pe LAN și 1 x RJ-45 pe WAN. Portul WAN este primul din partea dreaptă, nu este colorat diferit și doar inscripția WAN pe albastru îl scoate în evidență față de celelalte porturi.

Avem Wi-Fi în stadiul N, single band și viteze teoretice de până la 300 Mbps ce nu pot fi obținute pentru că router-ul are conexiune WAN de 10 / 100 Mbps pe fir. Nu dispune de porturi USB sau alte elemente de conectivitate, mi se pare și logic având în vedere prețul.

Preț

Tenda F3 – 68 lei la eMAG.

Concluzii

Este un router low-cost ce se descurcă foarte bine pentru prețul plătit. Marele său punct PRO – aria vastă de acoperire pentru această categorie de preț. Tenda are experiență pe routerele ieftine și Tenda F3 aș spune că dovedește asta, este o confirmarea a ceea ce intuiam.

PRO

 • arie largă de acoperire dată de cele trei antene integrate;
 • preț mic;
 • setări ușor de parcurs și de către un utilizator novice;
 • ușor de montat în poziție verticală sau orizontală.

CONTRA

 • la 68 lei nu poți să emiti pretenții de conectivitate dual-band, Wi-Fi ac sau rețea pe 1000 Mbps.

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Pingback: Router wireless Tenda F3 – review - Stiri ultima ora, stiri online()

 • marcgm

  Se găsește de multe ori la promoții de 50 lei. Este bun pentru cei care nu pot investi mai mult într-un router.

 • Vlad Horobet

  Intrebarea mea, de ce sa dau 68 lei pe el cand varianta identica de la TpLink de 10/100 e uneori si la 40, 45 lei prin promotii?
  Daca vor sa concureze cu ceva “nou” dar identic, ar putea macar sa joace in aceeasi categorie de pret, nu intr-unul mai mare.
  Se face remarcat prin design insa. Si sunt curios, cele 3 antene chiar isi spun cuvantul fata de 1 antena de TpLink?

  • In ultima parte a comentariului ai rămas la nedumerirea din primul paragraf.

   Tenda oferă acoperire mai buna cu cele trei antene.

 • Tudor P.

  Am un tenda si de la o vreme am probleme cu wireless-ul. Cade periodic si nu stiu ce are. Am dat reset si nimic. Update pe site nu gasesc, sunt unele pt India si alte zone. Cred ca e o problema hardware totusi. Daca mi-a mers bine o perioada dupa reset trebuie sa mearga la fel si fara update de firmware. Vrea sa fie schimbat aia e…

  • theozanhan

   Mai bine furi wi fi de la vecinu

  • Tudor P.

   M-am conectat odata la caterinca. Nu stiu de unde venea semnalul, dar aparea fara parola. Apropo, asta e o chestie aiurea, sa dezvaluie altora ca nu are parola. E de ajuns sa apara doar numele. Ideea e ca sunt multi care nu stiu sa configureze si sunt vulnerabili. Dar eu am laptopul conectat cu cablu, nu stau la mila wifi.

 • Bulgaru Marius-Cătălin

  Prefer sa raman la TP-LINK TL-WR841N. Este foarte bun si la acelasi pret.

 • aguiaredwige1957

  Ai datorii de dispute financiare și toate încercările dumneavoastră în bănci și instituții financiare au dat nimic acolo din cauza dvs. de credit rău sau altul, atunci contactați-mă și în mai puțin de 24 h la o rată a dobânzii rezonabilă de 2% pe an, iar timpul de o restituire care sunteți de acord am oferi împrumut care salvează viața. E-mail :

  de e-mail : aguiaredwige1957@gmail.com

 • aguiaredwige1957

  Ai nevoie de un credit, va sunt respinse de catre banci sau au mai multi ficat de fals creditorii si înca mai au un împrumut pentru a satisface nevoile dumneavoastra fara nici o problema. Indiferent de situatia ta financiara. Am oferi credite ipotecare, credite comerciale, împrumuturi internationale, credite personale ?i împrumuturi exclusiv educationale. Am oferi împrumuturi disponibile pentru companii de oameni si companii, alte publice ?i private, si multe altele. Putem pune la dispozitie un împrumut de la 5.000 € la 20. 000 000 € condi?ii foarte simplu pe interes de 2 %. Va poate rambursa pe vârste maxime 3-45 o în functie de suma pe care a împrumutat

  de e-mail : aguiaredwige1957@gmail.com