Am testat un router ieftin, unul pe care l-am găsit într-o stivă consistentă în oferta unui lanț de supermarket-uri din țara noastră. Este un router wi-fi de volum, într-o piață emergentă precum cea locală se pune accentul în primul rând pe preț și în al doilea rând pe performanțele aduse la pachet.

Tenda este un jucător chinez de piața de rețelistică, unul care dorește a concura TP-Link pe segmentele low-cost și mid-range, cu o prezență mai discretă în segmentul de top (au început timid să aducă dispozitive din ce în ce mai performante).

Haideți să descoperim împreună ce experiență de utilizare aduce un router cu preț de aproximativ 15 euro.

Specificații

  • rețea pe fir și viteze de 10 / 100 Mbps;
  • Wi-Fi b/g/n și viteze în Wi-Fi de până la 300 Mbps;
  • trei antene externe fixe de 5 dBi;
  • single band pe 2.4 GHz;
  • alimentare la 9V / 600 mA și dimensiuni de 127.4 x 90.5 x 26 mm;
  • 3 x RJ-45 pentru porturile LAN și 1 x RJ-45 pentru WAN.

Design

În pachet dați de router cu cele trei antene deja montate, adaptor de alimentare pe jack proprietar cu output la 9V – 600 mAh și input la 0.3A, cablu RJ-45 la ambele capete, ghid de utilizare și instrucțiuni de setare în etapa incipientă.

Este un router relativ compact, îmbrăcat într-un plastic alb lucios în partea superioară și mat la bază. Fantele de răcire sunt poziționate pe cele două laterale, stânga și dreapta. La bază sunt 4 elemente ce-l ajută să nu alunece. Tot acolo se află și două spații ce permit prinderea pe o suprafață verticală, antenele permit un reglaj amplu (la 90 grade în plan vertical sau în linie cu router-ul, în funcție de spațiul în care clientul îl montează).

Am putea spune că avem versatilitate în ce privește poziționarea sa în apartament / casă. 

Interfața pentru PC, setări și utilizare;

Ghidul de instalare din pachet sosește în engleză, italiană, portugheză, franceză, spaniolă, germană, poloneză, română, maghiară și turcă. Avem bifată și limba română, trecem la treabă.

Conectați router-ul la o sursă de alimentare, cablul de internet în portul WAN. Accesați 192.168.0.1 în browser-ul web și apăsați Enter. Parola implicită este admin. Selectați tipul conexiunii de tip PPPoE dacă logarea se face cu user și parolă de la ISP sau DHCP dacă nu este nevoie de informații legate de un cont / IP static.

Cu o apăsare de 8 secunde pe butonul WPS / RST se obține o resetare la datele din fabrică, iar toate LED-urile din panoul frontal ar trebui să se aprindă o dată spre a confirma procedura. La o apăsare de 1 – 3 secunde se activează funcția WPS.

Interfața Tenda F3 pentru PC;

Performanță

Nu știu dacă titlul acestui capitol este chiar corect, mai ales la un router Wi-Fi de 68 lei. Limitarea vine de la WAN-ul pe 10 / 100 Mbps, de aici și recomandarea în a folosi acest router strict cu abonamentele de bază de la furnizori de internet fix din țara noastră. Nu-l recomand pentru abonamente ce au viteză de peste 100 Mbps, pur și simplu nu te vei bucura de viteza respectivă și vei fi blocat de specificațiile low-cost ale dispozitivului.

Marele avantaj al lui Tenda F3 este dat de cele trei antene integrate, ele îi aduc o acoperire bună pentru un apartament de bloc și aș spune chiar și pentru o casă mai mică. Îl văd excelent pentru cei ce au conexiune la Telekom în mediul rural și au buget limitat, cei ce caută să se conecteze la internet pe smartphone și în proximitatea locuinței.

Rezultate obținute în SpeedTest:

Pe conexiune prin fir;

Pe conexiune wireless pe laptop în Wi-Fi n;

Pe conexiune wireless pe Samsung GALAXY S8 Plus, la distanță de 2 metri;

Pe conexiune wireless pe Samsung GALAXY S8 Plus, la distanță de 10 metri prin 2 pereți;

Conectivitate

În partea superioară sub logo-ul Tenda se află mai multe LED-uri ce informează despre: SYS, WiFi, 1, 2 și 3 – în funcție de numărul de calculatoare sau laptopuri conectate pe rețeaua LAN, WAN, T și WPS.

Cele trei antene sunt în spate, nu pot fi demontate, dar au reglaje ample ce permit rotirea lor spre stânga sau dreapta, în plan vertical sau orizontal. Tot aici se află și jack-ul de alimentare, butonul de WPS / resetare, 3 x RJ-45 pe LAN și 1 x RJ-45 pe WAN. Portul WAN este primul din partea dreaptă, nu este colorat diferit și doar inscripția WAN pe albastru îl scoate în evidență față de celelalte porturi.

Avem Wi-Fi în stadiul N, single band și viteze teoretice de până la 300 Mbps ce nu pot fi obținute pentru că router-ul are conexiune WAN de 10 / 100 Mbps pe fir. Nu dispune de porturi USB sau alte elemente de conectivitate, mi se pare și logic având în vedere prețul.

Preț

Tenda F3 – 68 lei la eMAG.

Concluzii

Este un router low-cost ce se descurcă foarte bine pentru prețul plătit. Marele său punct PRO – aria vastă de acoperire pentru această categorie de preț. Tenda are experiență pe routerele ieftine și Tenda F3 aș spune că dovedește asta, este o confirmarea a ceea ce intuiam.

PRO

  • arie largă de acoperire dată de cele trei antene integrate;
  • preț mic;
  • setări ușor de parcurs și de către un utilizator novice;
  • ușor de montat în poziție verticală sau orizontală.

CONTRA

  • la 68 lei nu poți să emiti pretenții de conectivitate dual-band, Wi-Fi ac sau rețea pe 1000 Mbps.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.