Opinie

BlackBerry este de ceva timp într-o situație neplăcută, în care fiecare trimestru se anunță mai mult sau mai puțin dezastruos din punct de vedere al pierderilor înregistrate. Cu toate acestea, John Chen, omul ce a preluat frâiele companiei canadiene acum 13 luni, declară că în proporție de 99% este sigur că BlackBerry își va reveni.

În susținerea afirmațiilor sale vine și un raport ce sugerează un profit operațional de 6 milioane de dolari pentru cel de-al treilea trimestru fiscal din 2014. Această sumă s-ar traduce printr-o creștere de 1 cent/acțiune, ceea ce nu pare mult, dar după pierderile înregistrate în trecut este ca o gură de oxigen binevenită.

Modele ca BlackBerry Passport sau Classic sunt deja lansate pe piață și se bucură de un real succes. În sprijinul acestora se mai adaugă știri care anunță că Ford – marele producător auto – va renunța la software-ul Microsoft pentru sistemul multimedia al mașinilor, în favoarea unuia de la BlackBerry.

Mai mult, unele surse anunță un parteneriat între Boeing și BlackBerry în vederea producerii unui smartphone ce se poate auto-distruge când este pierdut sau furat, pentru ca astfel să asigure cel mai înalt grad de protecție a datelor. Asemenea produse revoluționare poate că nu vor aduce mult profit, dar vor menține numele BlackBerry în titlurile știrilor hi-tech, ceea ce duce la o creștere a imaginii de marcă.

Eu folosesc un BlackBerry Q10 de mai bine de jumătate de an și pot să spun că mi-ar părea foarte rău ca acest producător să dispară de pe piață. Momentan, compania canadiană reușește să se mențină pe linia de plutire, dar dacă nu va începe destul de curând să înregistreze profit, viitorul BlackBerry ar putea ajunge să semene cu trecutul recent al celor de la Nokia.

Și acum să încerc să dau răspunsul la întrebarea din titlul articolului: va avea BlackBerry profit în 2015? Destul de greu de prognozat, dar deja câțiva pași au fost făcuți în acest sens și dacă John Chen va continua să acționeze în același fel, poate chiar și mai inspirat, eu cred că da, vor avea succes anul viitor. Tot ce au de făcut este să mizeze în continuare pe securitatea crescută a datelor, pe design-ul mai atipic, ce nu se aliniază tendințelor și pe îndreptarea atenției către clienții fideli și fanii mărcii.

 • Lucian Amarandei

  Avand in vedere ca Blackberry Classic s-a vandut foarte bine si Passport destul de bine mai ales la agentia de spionaj German eu zic ca anul 2015 o sa fie un an profitabil pentru Blackberry dar nu foarte mult.

 • happyday

  Daca e sa judecam dupa directia in care se indreapta Blackberry si daca se confirma parteneriatele pe care incearca sa le incheie, sunt toate sansele sa fie pe profit. Insignifiant ca volum insa revigorant din punct de vedere al increderii in companie.

 • Pingback: Să fie 2015 anul revenirii pe profit pentru BlackBerry? | 64biti()

 • Deca Mihai

  Parerea mea este ca Passport nu va avea succes iar cei care l-au cumparat vor renunta repede la el. Este un telefon atipic, cu un display mic, cu o forma mare si despre care nu cred ca e prea comod in buzunar sau in mana. O struto-camila. Ca sa fie pentru profit trebuia sa fie ori una ori alta, ori cu touch, ori cu taste fizice. Si daca nu te aliniezi cerintelor pietei, concurenta te omoara. Intradevar sunt si cativa fani BB, dar nu stiu daca sunt suficienti ca sa salveze compania. Eu cred ca va fi inghitita de un alt gigant, si asta si datorita faptului ca se incapataneaza pe o anumita nisa din piata si nu le ataca si pe celelalte.

 • Vlad

  Darius Pană tu nu esti in target-ul companiei. Pentru tine BB nu mai exista.

  Cu alte cuvinte, se vede ca nu vor sau nu stiu sa ajunga la clienti. Cauta colaborari ca sa vanda… poate ca asta este noua strategie.

 • Razva

  @Emil ne intelesesem la 10 flotari, filmate live si puse pe canalul YT al Gadget.ro. Time is ticking. :D

 • note l

  Daca blackberry ar schimba sistemul de operare si ar merge pe android profitul lor ar fi mare.

 • eu

  Exact spirit de turmă….altceva in afară de android mai știți? Plus gândire comunista…daca vouă nu va place ceva trebuie sa dispară…. Inchinati-va la android…