Opinie

Smartphone-ul a devenit cel mai important gadget din prezent, nici nu mai plecăm de acasă fără el. Aș spune că a devenit mai important și față de cheile de la casă sau cartea de identitate.

Acolo este prezența noastră din online, prin telefonul mobil comunicăm cu familia și prietenii, a devenit chiar și principalul centru de entertainment. Mergeți la metrou, în autobuze, în cluburi și la terase, peste tot veți vedea persoane ce sunt prinse din când în când cu privirea și întreaga atenție în ecranul smartphone-ului.

Se întâmplă de multe ori să-l folosim când suntem pe stradă, aici cred că fiecare om trebuie să dezvolte un simț nou (ca să prevină situațiile în care se pot lovi de ceilalți pietoni, de vreo groapă sau stâlp). Și la volan în o multitudine de situații veți vedea câte un șofer cu telefonul la ureche sau și mai rău, redactând un SMS, text, mesaj în social media. Sunt persoane ce intrau în live video pe Facebook sau Instagram. Sunt întâmplări nefaste ce au la origine faptul că atenția nu a fost centrată 100% pe ceea ce se desfășoară în fața automobilului.

Când sunt șofer încerc să nu dau atenție telefonului mobil, dar tot mai sunt situații rare când răspund la un apel sau vreau să văd un mail. Mi s-a întâmplat de câteva ori să frânez mai brusc față de cât ar trebui, dar am fost ferit de accidente. O clipă de neatenție este suficientă pentru a avea parte de un accident. Mereu îmi propun să nu-l mai bag în seamă, să uit de telefon până la destinație sau să opresc în partea dreaptă ca să răspund dacă este ceva cu adevărat important.

Ne asumăm riscuri majore când folosim telefonul la drum. Au fost făcute studii și a reieșit că un SMS scris la volan aduce cel puțin 5 secunde fără atenție la drum. Conversațiile la volan triplează riscul de accidente, dar și măresc distanța de frânare cu 33%.

Care sunt soluțiile?

  1. Activarea mesageriei vocale spre a nu pierde apelurile cu adevărat importante (deși în România, nu este la fel de dezvoltată ca în SUA, spre exemplu);
  2. Oprirea vehiculului când vrei să trimiți un SMS (vehicul = automobil, bicicletă, motocicletă etc);
  3. Atenție distributivă și la deplasarea ca pieton;
  4. Telefonul să fie lăsat de o parte și când mergi pe bicicletă.

Puteți afla mai multe despre utilizarea telefonului în mod responsabil prin accesarea ghidului de aici, pus la dispoziție de către cei de la Orange. Aveți și o aplicație prin care testați viteza de reacție la redactarea unui SMS – valabil doar pe mobil.

Detalii și în clip:

Avem și un concurs pentru voi, cu 3 premii –  Nonda Smart Car Charger and Car Locator, pentru 3 câștigători. Trebuie să intrați pe aplicația SMS Speedmeter și să ne spuneți ce timp ați obținut, dar și să ne punctați care sunt cele mai interesante lucruri aflate din ghid.

Câștigătorii vor fi extrași cu random.org, pe 11 mai la 19.30.

Update: Lista celor ce au respectat cele două cerințe ale concursului (testat SMS Speedmeter + feedback cu ce vi s-a părut interesant din ghid) este formată din 5 persoane – Romeo Cristi, Viorel Cristea, Claudiu, Ionuț și Alex Opr. Am făcut tragerea la sorți, detalii în clip. 

Au câștigat comentariile cu nr. 1, 3 și 5 (Romeo, Claudiu și Alex).

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.