Samsung reușește să rămână lider mondial ca număr de telefoane vândute atât grație unor vârfuri de gamă dintre cele mai bune, cât și unei oferte variate în fiecare segment al pieței.

Și în țara noastră compania sud-coreeană este pe primul loc raportat la vânzările de telefoane mobile, unul dintre modelele ce contribuie mult la această poziție fiind chiar cel analizat azi.

Gama J de la Samsung se adresează celor ce caută un smartphone corect la un preț cât mai așezat, de la o companie A-list. Versiunea Galaxy J5 o consider cea mai echilibrată, fiind în fapt fratele mijlociu al gamei J.

Pentru a nu-și mai dezorienta clienții prin multiple denumiri, ce se schimbă de la an la an, Samsung a ales ca pentru seria A și J să modifice numele doar prin adăugarea anului lansării.

Astfel, după ce am văzut la lucru J5 2016, acum a venit rândul lui Samsung Galaxy J5 2017 să ni se dezvăluie prin intermediul unui review complet.

Material video

Specificații pentru Samsung Galaxy J5 2017:

https://www.gadget.ro/samsung-galaxy-j5-2016-review/

Design

În cutia ce a ajuns la noi am găsit, pe lângă telefon, un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, căști, ghid de pornire și certificat de garanție. Cel mai probabil, pachetul de retail va conține și o agrafă pentru accesarea sloturilor sim și a celui pentru card microSD.

Samsung Galaxy J5 2017 face o schimbare majoră în ceea ce privește designul, iar cea mai importantă trăsătură modificată este cu siguranță adoptarea unei carcase unibody. Astfel, o caracteristică importantă pentru unii clienți se pierde. Mă refer la accesul către baterie și posibilitatea scoaterii acesteia din locașul său.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că Samsung Galaxy J5 2017 arată acum într-un cu totul alt mod față de versiunea de anul trecut. În varianta de culoare neagră, smartphone-ul pare dintr-o altă ligă. Aș spune fără să exagerez că J5 2017 se prezintă mai bine decât un A5 din 2016, dar gusturile nu se discută și aici aș putea fi contrazis fără probleme.

Carcasa unibody realizată aproape în totalitate din metal este și foarte bine construită. Metalul este finisat într-o textură mată și contribuie la un grip îmbunătățit. Forma arc-band-urilor din plastic, în spatele cărora se ascund elementele de conectivitate wireless, poate părea neobișnuită, dar măcar este una originală. Doar aici aș spune că există extrem de mici imperfecțiuni la finisare, dar acum chiar caut nod în papură.

Decupajul din jurul camerei principale este realizat într-un mod ingenios, marginea fiind de fapt direct metalul carcasei, finisat de data asta precum oțelul inoxidabil. Se creează impresia unui inel dintr-un alt material, fiind de fapt același metal cu tot spatele telefonului. Cred că în aceeași manieră a fost inscripționată și denumirea producătorului de pe partea posterioară.

La baza ecranului se păstrează butonul fizic din centru, cu rol și de cititor de amprentă, flancat de cele două taste capacitive cu rol de Aplicații recente și Înapoi (niciuna iluminată). Deasupra display-ului vedem denumirea producătorului, mai sus de aceasta este difuzorul pentru apeluri aflat între camera frontală și LED flash-ul acesteia.

Samsung Galaxy J5 2017 este un telefon ce se distanțează la ani lumină față de predecesorul său și pare acum că a ajuns într-o ligă superioară. Construcția, materialele și, nu în ultimul rând, marginile laterale extrem de înguste, lasă această senzație de smartphone cu pretenții.

Ecran și sunet

În urmă cu doar câțiva ani Samsung rezerva panelurile Super AMOLED pentru vârfurile sale de gamă. Acum mai toate smartphone-urile companiei folosesc aceste tipuri de display-uri, desigur păstrându-se cele mai bune tot pentru flagship-uri.

Ecranul lui Samsung Galaxy J5 2017 este în mare măsură similar cu cel al variantei 2016. Avem aceeași diagonală și rezoluție la un panel Super AMOLED de bună calitate. Culorile sunt vii și a trecut vremea când le consideram supra saturate, contrastul, așa ca la orice AMOLED, extrem de ridicat, iar luminozitatea suficientă. Doar în bătaia directă a soarelui sunt mici probleme de lizibilitate, cauza fiind și un grad de reflexie ceva cam mare al sticlei de protecție.

Având în vedere rezoluția HD (1280 x 720) pe o diagonală de 5.2 inch ne alegem cu o densitate a pixelilor de doar 282 ppi. Spun doar, fiindcă ne aflăm în 2017 și vorbim deja de ecrane 4K pe telefoane mobile și sunt zvonuri și despre unele 8K. Să rămânem pe subiect și să vedem cum se traduce densitatea de 282 ppi: în practică nu sunt probleme nici cu cele mai mici fonturi, suficient de bine conturate, dar unii vor putea totuși să observe că, datorită matricei de tip diamant, rândurile de pixeli pot fi observate cu ochiul liber. Absolut nimic deranjat totuși, ceea ce face să pot considera ecranul un atu al telefonului.

În meniul de setări găsim 4 moduri de afișare a culorilor: Ecran adaptabil (softul gestionează automat gama de culori, saturația și conturarea – în acesta apare o ușoară tentă albăstruie în afișarea albului, dar există opțiunea de a regla manual balansul de culori pe roșu, verde și albastru), Cinema AMOLED, Foto AMOLED și De bază. Ultimele trei sunt apropiate ca mod de afișare a culorilor.

Difuzorul principal al lui Samsung Galaxy J5 2017 este poziționat pe laterala din dreapta, deasupra butonului power. Este o amplasare neobișnuită, dar am constatat că este una bine gândită, foarte rare fiind momente în care această grilă este obstrucționată.

Sunetul emis este de o intensitate ridicată, cu un volum maxim ce se situează la cote înalte, iar calitatea este și ea foarte bună. Nu găsim prea mult bass, așa cum este de așteptat de la un telefon, dar celelalte frecvențe sunt bine conturate.

Căștile din pachet nu sunt de tip in ear, ci le-aș numi half in-ear, și nici nu au fir plat, ce nu este atât de predispus să se încurce. Calitatea sunetului cu aceste căști este medie, mi-ar fi plăcut mai mult bass și o conturare mai bună a frecvențelor. Volumul maxim este suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Nu sunt niște căști tocmai rele, dar vei descoperi un sunet mult mai bun prin jack-ul de 3.5 mm dacă vei conecta unele de bună calitate.

Samsung Galaxy J5 2017 aduce în meniul cu setări ale sunetului mai multe opțiuni. Avem egalizator de bază (doar frecvențele înalte și joase) sau avansat, dar și posibilitatea de a activa mai multe moduri de optimizare: rezoluție UHQ, Surround, Amplificator tub electronic Pro, Sală de concert.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Dacă Samsung Galaxy J5 2016 se baza pe un chipset Qualcomm, versiunea 2017 trece pe o soluție dezvoltată și produsă in-house. Vorbim despre chipset-ul Exynos Octa 7870 care, așa cum relevă și denumirea, folosește un procesor de tip octa-core. Fiecare dintre cele 8 nuclee este tactat la 1.6 GHz, fiind realizate pe o arhitectură ARM Cortex-A53.

Memoria RAM a rămas tot la 2 GB, ca și anul trecut. Spațiul de stocare este și el similar, din cei 16 GB memorie internă fiind disponibili utilizatorului circa 10.90 GB. Acestora le pot fi adăugați suplimentar până la 256 GB prin intermediul unui card microSD ce beneficiază de slot dedicat.

Acceleratorul grafic Mali-T830 MP1 reușește să ofere o experiență decentă chiar și în jocurile complexe. Real Racing 3 rulează fără lag, chiar dacă detaliile nu sunt la cele mai înalte cote.

Galerie de screenshots din aplicația CPU-Z cu date despre Samsung Galaxy J5 2017:

Sistemul de operare cu care vine Samsung Galaxy J5 2017 este un Android 7.0 Nougat, peste care producătorul a aplicat interfața proprie. Aceasta este mult mai light decât o știam până acum, nu se mai detașează atât de tare de aspectul unui Android nativ.

Sistemul de operare rulează mai tot timpul fără întârzieri, lag-ul nu-și face apariția decât în cazuri izolate, când mai degrabă ansamblul hardware se vede depășit și nu neapărat software-ul.

Mici buguri ce fac ca unele aplicații să se închidă neașteptat am mai găsit, dar n-aș zice că astfel de fenomene sunt dese. Nu a fost vorba de necesitatea restartării dispozitivului, dar există și trebuiau menționate.

Un procesor ceva mai puternic și o mai mare atenție acordată sistemului de operare ar fi făcut ca experiența de utilizare să fie la cele mai înalte cote. Altfel, realizezi după primele zile că nu ai de-a face cu un model mid-range.

Pe partea de aplicații preinstalate Samsung a înțeles că nu este nevoie să umple memoria cu unele ce se vor dovedi inutile pentru mulți dintre utilizatori. Așadar, a ales să le pună la dispoziția doritorilor în magazinul propriu – Galaxy Apps, de unde fiecare va alege fix ce-și dorește.

Pe de altă parte, Samsung a încheiat un parteneriat cu Microsoft ca fiecare smartphone al companiei sud-coreene să aducă preinstalată o suită de aplicații ale gigantului american. Așa se face că avem Word, Excel, PowerPoint, OneDrive și Skype direct din cutie.

De la Google găsim Magazin Play, Muzică Play, Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Duo și Google Photo.

Printre altele avem și Browser Internet, Samsung Health, Fișierele mele, Facebook, Samsung Notes, Folder securizat și Samsung Members.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Samsung Galaxy J5 2017:

Performanță

Samsung Galaxy J5 2017 a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt trecute mai jos, în tabel:

Teste benchmark Samsung Galaxy J5 2017

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Samsung Galaxy J5 2017 aș spune că punctează foarte bine. Cred că doar un port infraroșu aș putea găsi ca minus, în rest avem de la Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 cu A2DP, GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS, NFC și radio FM. Cam tot ce este nevoie, cu Wi-Fi ac și multiplele module de poziționare ținând cap de afiș.

Spectrul 4G LTE este acoperit pe benzile B1(2100), B3(1800), B5(850), B7(2600), B8(900), B20(800) și B40(2300). Observăm că B38(2600) lipsește, așa că pe Digi Mobil unde există acoperire 4G doar pe acest spectru semnalul va fi inexistent.

Jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB sunt amplasate pe laterala de jos, butonul power pe dreapta, în timp ce butoanele pentru reglarea volumului sunt pe stânga (mult mai ergonomic în felul acesta, șansa de a le confunda dispare), iar sloturile pentru cele două cartele sim și pentru card de memorie microSD sunt mai jos de butoanele pentru volum. Un slot acceptă o cartelă nano sim, iar al doilea găzduiește cea de-a doua cartelă nano sim și cardul microSD.

Butonul fizic cu rol de Home de sub ecran încorporează și un senzor de amprentă. Acesta este extrem de precis în recunoaștere, cu o rată de peste 90 – 95% și face asta la 360 de grade. Poți doar să atingi senzorul și ecranul se va debloca după circa o secundă, dar poți și să apeși tasta fizică ce încorporează senzorul moment în care ecranul se va debloca instant, fix la apăsarea butonului.

Cameră foto și video

Samsung mizează în 2017 cu Galaxy J5 pe două camere de 13 Megapixeli fiecare. Cea principală propune o deschidere extrem de generoasă, f/1.7, și nici cea frontală nu se lasă cu mult mai prejos, cu f/1.9 fiind printre cele mai largi diafragme din acest segment.

Interfața camerei este simplă, aerisită, cu principalele opțiuni la îndemână. Doar câteva atingeri sau swipe-uri și ajungi la meniul sau setarea dorită.

Capturi de ecran din interfața camerei foto de pe Samsung Galaxy J5 2017:

În ceea ce privește calitatea rezultatelor produse de ansamblul de camere pot să afirm că Samsung Galaxy J5 2017 se descurcă destul de bine, chiar dacă mărturisesc că mă așteptam la foarte bine. Detaliile sunt bine conturate, constrastul la un nivel bun, dar culorile sunt de multe ori nerealiste, iar gama dinamică prea scăzută.

Micile probleme care mai apar țin de o supraexpunere ușoară atunci când lumina naturală este abundentă. Aici ar putea fi vina acelei diafragme f/1.7 ce lasă poate prea multă lumină pe un senzor care nu poate gestiona prea bine aceste situații. Te poți alege cu poze mult mai bune dacă activezi modul HDR, însă acesta presupune un timp mai îndelungat până ce fotografia este gata.

Camera frontală aș spune că se descurcă în mod similar cu cea principală, în mai toate privințele, chiar și cu acea supra expunere.

Una peste alta, ansamblul de camere generează rezultate satisfăcătoare, aș zice chiar bune. Nu le pot considera un adevărat punct pro, poate și fiindcă aveam așteptări prea ridicate.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Samsung Galaxy J5 2017

Galerie de fotografii făcute cu Samsung Galaxy J5 2017 (primele 6 poze sunt făcute cu camera frontală):

Autonomie

Baterie autonomie Samsung Galaxy J5 2017

Dacă ansamblul de camere nu l-am considerat un mare plus al telefonului, atunci autonomia o pot trece direct pe primul loc la puncte pro. Samsung Galaxy J5 2017 se descurcă excelent aici și ar putea fi promovat fără mari probleme drept un battery phone.

Deși capacitatea acumulatorului a scăzut cu 100 mAh față de generația trecută, rezultatele sunt cu mult peste. Bateria de 3000 mAh poate trece fără nici un efort testul unei zile de dimineața până seară, în orice scenariu de utilizare. Nici două zile nu sunt deloc imposibil de atins și asta dacă folosim telefonul în regim mediu, chiar mediu spre intensiv.

În testul autonomiei, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, cu luminozitatea ecranului setată la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Samsung Galaxy J5 2017 s-a descărcat până la 9% de la o baterie plină în 9 ore și 20 de minute. Un rezultat excelent.

Samsung Galaxy J5 2017 nu dispune de încărcare rapidă, adaptorul din cutie oferă la ieșire un curent la 5V și 1.55A. Cu acesta, bateria se încarcă în 15 minute până la 14%, în 30 de minute până la 28%, iar după o oră ajunge la 56%. Acumulatorul se încarcă la maxim după 2 ore și 12 de minute.

Preț

Samsung Galaxy J5 2017 – 1.049 lei in oferta eMAG.ro

Concluzii

Samsung Galaxy J5 2017 reprezintă un smartphone echilibrat, căruia este greu să-i reproșezi multe. Face destule lucruri bine, păcătuiește doar pe alocuri și nici atunci nu te poți supăra tare pe el, fiindcă prețul nu este tocmai ridicat.

Și fiindcă veni vorba de cost, o să spun că pe Samsung Galaxy J5 2017 l-aș recomanda chiar fără nicio rezervă atunci când prețul se va stabiliza la circa 900 de lei. Iar acest moment nu cred că este deloc departe, mai ales că au fost deja cazuri când l-am putut găsi la astfel de promoții.

Cel mai probabil Samsung Galaxy J5 2017 este cumpărat la pachet cu abonamente de telefonie mobilă, fie cu unele noi, la prelungire ori portare. În aceste cazuri poți obține oferte cu adevărat tentante, iar Samsung Galaxy J5 2017 devine atunci un telefon pe care nu-l poți rata.

Cele mai importrante puncte pro sau contra ale lui Samsung Galaxy J5 2017:

PRO

  • autonomie excelentă;
  • design plăcut, construcție foarte solidă, materiale calitative, finisări atente, toate demne de o clasă superioară;
  • ecran de calitate ce oferă culori vii, luminozitate ridicată și contrast asemenea.

CONTRA

  • mici bug-uri software alături de un ansamblu hardware mai degrabă axat pe eficiența energetică decât pe performanță duc la o experiență în utilizare ce putea fi la cote mai înalte.