În ultimele zile l-am testat pe Samsung GALAXY Note8, flagship-ul companiei sud-coreene pe sfârșit de 2017 și produsul cu care-și doresc să-l facă uitat pe GALAXY Note7.

Există o așteptare crescută și interes major pentru Note8, mai ales pentru cei ce așteptau un dispozitiv cu stylus (unul dintre elementele prin care GALAXY Note8 se individualizează față de concurența directă).

Ne-a sosit la review prin programul Orange Smartphone Tester. Mai urmează un articol de tip comparativ cu Samsung GALAXY S8 Plus și topul cu puncte PRO și CONTRA ce deja l-ați parcurs pe site. 

GALAXY Note7 îi cunoaștem povestea și nu are rost să detaliem. Ultimul Note adus pe canal oficial în Europa a fost Note 4, de aici și așteptarea existentă pe bătrânul continent și inclusiv în România pentru GALAXY Note8. De câteva zile a ajuns și în stocurile magazinelor, după perioada de precomandă și cred că acest review sosește la fix. Presupun că majoritatea comenzilor pentru Note 8 se realizează printr-un operator de telecomunicații, probabil că sunt ceva persoane ce-l cumpără și la liber, dar la peste 900 euro cred că ajunge a fi prins mai bine pe partea de fidelizare / prelungire de contract, mai ales în mediul business.

Samsung GALAXY Note8 a fost gândit ca un produs din segmentul business, unul pe care-l cumperi ca să te ajute în sarcinile desfășurate peste zi, ce-ți aduce un plus de productivitate în ceea ce desfășori. Un astfel de telefon ar trebui să ajungă a fi cumpărat pentru ce știe să facă, pentru funcțiile încorporate și nu doar pentru numele din spatele său – seria Note, vârful de gamă al lui Sammy (deși cred că sunt destui și cei ce-l cumpără doar pentru că scrie Note pe el, fără a avea nevoie neapărat de tot know-how-ul integrat în dispozitiv).

Mai bine să mă concentrez pe recenzia propriu-zisă, să-i descoperim detaliile hardware. Trebuie să mai fac o ultimă paranteză legată de asemănările și diferențele dintre GALAXY S8 Plus și GALAXY Note8. Mai concret, haideți să vedem care sunt diferențele în linii mari:

  • Design ce mizează pe o formă mai rectangulară în cazul lui Note8 față de S8 Plus, nu este la fel de rotunjit în cele 4 colțuri;
  • Baterie cu 200 mAh mai mică pe Note8, au trebuit să facă loc stylus-ului încorporat, de aici cei 3300 mAh vs 3500 mAh la S8 Plus;
  • Ecran mai mare cu 0.1 inch, aceeași tehnologie în spatele său;
  • 6 GB RAM vs 4 GB RAM la S8 Plus.

Alt aspect ce merită a fi menționat: Samsung importă în regiunea EMEA pe GALAXY Note8 Duos cu slot combo, ce primește două cartele de tip nanoSIM sau un singur SIM + slot pentru cardurile microSD. De obicei, Samsung importa versiunile single sim în Europa, iar diverși furnizori aducea variantele dual-sim, neoficial. Așa aveam listat la un moment dat pe Note7 cu dual-sim, gândit în mod special pentru piața chineză.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone – Note8 cu code-name-ul: SM-N950FZK, agrafa pentru slotul combo menționat, ghid de pornire rapidă, certificat de garanție comercială, ghid de logare regională, informații legate de transferul conținutului de pe un smartphone Galaxy mai vechi spre noul dispozitiv, încărcător ce permite alimentarea la 5V / 2A sau 9V / 1.67A – nu trebuie să plătești suplimentar pentru el precum la iPhone 8, 8 Plus și X, adaptor USB type-C – USB 2.0, adaptor USB type-C – microUSB, cablu USB – USB type-C, căști AKG de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, dopuri de protecție pentru căști pe diferite dimensiuni.

Nu avem schimbări majore față de designul adus de GALAXY S8 și S8 Plus – mai puțin rotunjit, cameră principală de tip dual și stylus-ul încorporat. Și aici avem sticlă pe față și spate, materiale și finisare din categoria premium – după cum este și normal la un smartphone cu preț de peste 4000 lei. Sticla de pe spate adună amprentele în ritm alert, dar aduce încărcare wireless și reflecții plăcute pe anumite variante de culoare, îl face să iasă imediat în evidență.

Raportul display / corp de peste 80% nu te face să-l simți ca pe un smartphone uriaș, ca pe un phablet din ăla ce abia te descurci în a-l folosi cu o singură mână. M-am obișnuit cumva de la GALAXY S8 Plus și m-am adaptat imediat la dimensiunile lui Note8. Cu siguranță, nu este un dispozitiv pentru cei ce caută un ecran mare, cei ce au nevoie de display generos pentru browsing, multimedia, jocuri etc. Îl poți ține fără probleme într-o singură mână și asta pentru că Samsung a mers și aici pe formatul 18:9, un terminal mai lung și subțire.

Gripul față de S8 Plus l-aș considera un pic mai bun, colțurile mai drepte îi dau un plus de aderență. Nu l-am simțit că mi-ar aluneca din mână în mod accidental. Mi-aș fi dorit ca marginile laterale să nu fie lucioase, să avem un metal simplu precum la S7. Presupun că și-au dorit să aducă și această zonă în linie cu spatele îmbrăcat în sticlă.

Samsung GALAXY Note8 impresionează prin eleganță, prin calitatea ridicată a fabricației și a materialelor utilizate, prin grija adusă de către compania sud-coreeană în ce privește detaliile. Față de S8 Plus parcă aș remarca un boost în ce privește feeling-ul lăsat.

Ecran și sunet

Super AMOLED curbat de 6.3 inch cu rezoluție 2960×1440 pixeli plus o metodă de input ce-i aduce și denumirea de Note – stylus-ul încorporat în partea dreapta, apeși pe el și sare cu ghilimele de rigoare din locașul său.

Din start spun că avem cel mai bun display adus pe un smartphone, în linii mari pot transcrie ceea ce am spus în cazul lui S8 și S8 Plus. Avem culori naturale, fără a fi date pe un mod vivid forțat, în niciun caz nu putem spune că sunt șterse. Dispune de certificare HDR10 și sunt aplicații precum YouTube sau Netflix ce-l pun în valoare din acest punct de vedere.

Cea mai bună luminozitate din ceea ce primești pe un smartphone în 2017 – lizibil și sub acțiunea directă a razelor de soare. Lăsat pe Luminozitate Automată îți aduce un overboost în soare puternic – până la 1000 nits față de maxim 600 în mod normal.

Sunt mai multe moduri presetate pentru display: Ecran adaptabil, Cinema AMOLED, Foto AMOLED, De bază. Poți să-ți reglezi balansul de culori pe culori mai reci sau pe tonuri calde. Meniul Opțiuni Avansate te ajută să reglezi tonalitățile pe roșu, verde sau albastru. Am mers pe Ecran Adaptabil + Luminozitate automată, ceea ce va face mare parte dintre cei ce-l folosesc pe Note8.

Și în cazul lui Note8 merge a fi reglată rezoluția ecranului: 1480×720, 2220×1080 sau 2960×1440 pixeli. O rezoluție inferioară = mai puțini pixeli = autonomie crescută. Controalele sunt de tip touch buttons, direct pe ecran (merg a fi reglate după bunul plac al utilizatorului – Home / Acasă / Ecranul de start în poziție centrală, Back și Aplicații Recente la stânga sau dreapta). LED-ul pentru notificări merge a fi dezactivat. Sunt aplicații ce pot fi lansate printr-un swipe din lateral – de la dreapta spre stânga (merge a fi setat pe contacte / persoane sau aplicații uzuale, ai acces spre el și direct din ecranul de blocare / deblocare).

Note8 are certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, integrarea stylus-ului nu anulează caracterul wateproof. Teoretic, rezistă în submersie până la 1 metru și jumătate pentru 30 de minute. Nu am testat și nu pot să confirm / infirm. Totuși, mai mult de 10 minute / sesiune nu aș recomanda.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor adus la bază, îl obturezi destul de ușor în modul landscape (în jocuri spre exemplu). Se aude puternic și clar, amplitudine ridicată și claritate a sunetului din plin, suficient de puternic. Sunt configurații pe diverse modele A-list cu două difuzoare ce nu se aud așa puternic ca Note8. Lipsește partea de bass, aici l-ar fi ajutat un al doilea difuzor în partea frontală. Sper ca Samsung să adune feedback și pe viitoarele sale flagship-uri să integreze difuzoare stereo, ar completa peisajul.

Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, mă bucur că nu au renunțat la el. Căștile din pachet sunt de tip in-ear de la AKG și te scutesc de o achiziție separată. Am remarcat în comparație cu JBL in-ear Momentum că AKG-urile sunt gândite mai mult pentru claritate, pentru medii și înalte, sunetele în frecvență joasă nu sunt punctul său forte. Reglarea volumului se face din lateral stânga. Lângă tasta de reglare a volumului se află și butonul pentru Bixby, control ce acum merge a fi dezactivat spre a reduce momentele în care o atingere accidentală în loc să regleze volumul, îți lansa asistentul Bixby.

Hardware, sistem de operare și aplicații

La capitolul hardware pot să spun că avem fix ceea ce ni se oferă la GALAXY S8 și S8 Plus, cu excepția numită memoria RAM – crește de la 4 GB la 6 GB RAM de tip LPDDR4. În regiunea EMEA ca și în cazul lui S8 și S8 Plus îl primim pe Note8 cu Exynos 8895 Octa, cu 4 x Exynos M2 la 2.3 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, Mali-G71 MP20 cu ale sale 20 de nuclee – GPU cu performanțe notabile. Este un procesor dezvoltat pe 10nm FinFET, singurul rival al lui Qualcomm Snapdragon 835 din 2017. CPU-ul folosește nuclee dezvoltate intern de către Samsung (apropo, în fabricile Samsung este produs și Snapdragon 835, Apple A11 Bionic a căzut în sarcina TSMC – tot pe 10nm FinFET).

Informații oferite de CPU-Z pentru GALAXY Note8;

Avem un procesor puternic, capabil să înregistreze 4K chiar și cu 120 fps. Am înțeles că Samsung pregătește un update pentru Note8, să urce înregistrarea de la 2160p cu 30 fps spre 2160p cu 60 fps, în linie cu ceea ce oferă Apple pe noile sale iPhone-uri.

Este clar că va rula orice aplicație sau joc din Google Play, chiar și orice se va lansa în următorii 2 – 3 ani, indiferent că vorbim de AR sau VR. Și suportul software cred că se va întinde lejer pe cel puțin 2 – 2.5 ani de zile. Rulează Android 7.1 Nougat și recunosc că mi-aș fi dorit ca din fabrică să treacă pe Android 8.0 Oreo. Totuși, cred că Note 8, S8 și S8 Plus vor primi update în perioada imediat următoare, circulă zvonuri cum că ar pregăti un program de beta testing.

Rulează Android 7.1 Nougat cu interfața proprietară Samsung, interfață ce a evoluat de-a lungul timpului spre din ce în ce mai bine. Nu aș vrea să repet ceea ce am spus la S8 și S8 Plus, până la urmă nu sunt modificări majore – cu excepția software-ului legat de stylus. Samsung customizează Android-ul din ce în ce mai puțin, iar liniile generale ale interfeței grafice amintesc de software-ul Google în stadiu nativ (notificările, setările propriu-zise, accesul spre sertarul de aplicații printr-un swipe de la bază în sus, organizarea aplicațiilor etc). Sunt destule tușe ce arată că Samsung nu se mai avântă să customizeze interfața în mod agresiv, în Galaxy Apps sunt aplicațiile ce înainte îngreunau software-ul – bloatware-ul de care te loveai pe un flagship al gigantului sud-coreean.

Scoaterea stylus-ului din locașul său activează o selecție de aplicații pe ecran: Creare o notă, Vizualizare toate notițele, Selecție inteligentă, Scrie pe ecran, Mesaj live, Traducere. Orice altă aplicație poate fi adusă aici, iar prin folosirea stylus-ului să fie la îndemână. S Pen-ul are o mulțime de setări și configurări:

  • Poți scrie direct pe ecranul de blocare / deblocare;
  • Activare / Dezactivarea cursorului ce indică poziția stylus-ului pe display;
  • Poți să pornești o alarmă dacă pleci de lângă telefon fără să introduci S Pen-ul în locașul său, iar ecranul este oprit;
  • Economisirea energie stocată în acumulator prin oprirea detecției pentru S Pen când nu este integrat în terminal.

Nu sunt utilizator de S Pen, dar înțeleg că sunt persoane cu adevărat interesate de acest feature, îl caută și îl consideră un element diferențiator.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Note8;

Aplicații Samsung: Samsung Connect, Înregistrare voce, Email, Fișierele Mele, Internet, Samsung Health, Galaxy Apps, Samsung Gear, Penup, Folder securizat, Samsung Notes, Calendar, Samsung Members;

Aplicații Google: Drive, Duo, Google Foto, Chrome, YouTube, Gmail, Hărți, Căutare Google, Magazin Play, Muzică Play, Calendar;

Aplicații Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneDrive și 100 GB pe 2 ani de zile pentru stocarea de fișiere în cloud;

Alte aplicații: Facebook, LinkedIn.

Interfața Android 7.1 Nougat pe phabletul sud-coreean;

Performanță

Este unul dintre cele mai performante telefoane Android lansate în 2017, după cum este și normal ținând cont de prețul și categoria de smartphone-uri din care face parte.

Teste de benchmark rulate pe Note8;

Conectivitate

Nu-i lipsește mai nimic, portul infraroșu s-ar putea să fie fost un element util – dacă vroiai să transformi smartphone-ul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință.

Avem slot combo cu două scenarii de utilizare: dual-sim cu două sloturi pentru cartele nanoSIM sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB, pentru cei ce doresc să suplinească cei 64 GB preinstalați.

Știe 4G cu viteze de până la 1024 Mbps în download prin agregare de spectru și 150 Mbps în upload. Sunt viteze pe care nicio rețea din țara noastră nu le oferă la momentul actual, cel mai probabil abia prin a 2-a parte a lui 2018 și început de 2019 să trecem de pragul ipotectic a 4 – 500 Mbps în download. Se adaugă Wi-Fi ac și dual-band pe 2.4 și 5 GHz. În SpeedTest pe conexiune gigabit și Wi-Fi ac pe 5 GHz a obținut peste 250 – 260 Mbps la download și peste 200 Mbps la upload. Sunt valori ce-l aduc printre cele mai bune telefoane mobile la acest capitol.

Este cu adevărat sprinten în download și upload, atât pe 4G – testat pe Orange, cât și pe conexiune Wi-Fi. Jocurile sunt descărcate rapid din Google Play, clipurile la rezoluție maximă pe YouTube fără absolut nicio problemă etc.

Avem localizare printr-o suită de servicii: GPS – SUA, GALILEO – Uniunea Europeană, GLONASS – Rusia, BDS – China. Lipsește doar QZSS-ul Japoniei. Dispune de bluetooth 5.0, NFC. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află slotul combo, în dreapta dați de tasta power, la bază de speaker, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga se află reglarea volumului și tasta Bixby. Pe spate lângă camera duală regăsiți și cititorul de amprentă + senzorul pentru măsurarea ritmului cardiac și nivelului de oxigen din sânge.

Tot la capitolul conectivitate merită a fi menționat senzorul pentru scanarea irisului din partea frontală, un feature suplimentar pe partea de securitate a datelor. Apropo, suita Knox ce aduce și aplicația Folder securizat este una dintre cele mai apreciate elemente de pe smartphone-urile Samsung, mai ales că pe Android au fost tot felul de probeme de-a lungul timpului. Samsung și BlackBerry au colaborat la un moment dat spre a aduce o componentă business pe dispozitivele sud-coreene, spre a veni în întâmpina trendului BYOD din unee companii.

Cameră foto și video

GALAXY Note8 este primul Samsung cu cameră duală: 12 Megapixeli cu f/1.7 + 12 Megapixeli cu f/2.4. În linii mari avem combinația de S8 și S8 Plus cu senzorul suplimentar ce aduce un aport semnficativ:

  • zoom optic 2x:
  • Live Focus – permite obținerea unui bokeh mai plăcut + reglarea focusului atât înainte de a realiza fotografia, cât și după aceea. Noul setup pentru camera principală permite astfel de funcții.

De apreciat că Samsung a implementat stabilizarea optică de imagine, atât pe senzorul cu f/1.7, cât și pe cel cu f/2.4. iPhone X aduce un setup similar.

Interfața camerei foto și video de Samsung GALAXY Note8;

Fotografiile ies ceva mai bine față de S8 Plus, sunt diferențe și o să vedeți asta într-un articol separat. Camera principală de pe Note8 primește informație suplimentară și se vede în low-light, unde aberațiile cromatice și interpretarea luminii este realizată la un nivel superior. Și în materialele video, pe Note8 nu avem pic de lag în randarea cadrelor trase în rezoluție 4k. Abia aștept să văd cum se descurcă cu 2160p în 60 fps, ca să țină pasul cu competitorul direct din California.

GALAXY Note8 îl pot considera un veritabil camera phone. Nu-i lipsește nimic, se descurcă exemplar atât pe modul Auto, cât și pe Manual – pe mâinile unui profesionist ce-și face singur reglajele (diafragmă, timp de expunere etc). Aș zice că Samsung aduce un mic boost în ce privește profunzimea culorilor, dar nu ca la generațiile precedente unde încerca să-ți fure ochiul. Apropo, niciodată nu analizați imagini pe un panel Super AMOLED, mai toate fotografiile par excelente. Adevărul se vede pe

Clip 4K realizat cu Samsung GALAXY Note8;

Clip 1080p cu 60 fps realizat cu Samsung GALAXY Note8;

Clip 4K pe timp de noapte realizat cu Samsung GALAXY Note8.

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY Note8;

Autonomie

Bateria mai mică față de GALAXY S8 Plus cu 200 mAh, ecran mai mare cu 0.1 inch, luminozitate puțin mai ridicată a ecranului = autonomie mai slabă față de S8 Plus. În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 50 de minute (luminozitate la valoare maximă, redare a playlistului Unboxing pe conexiune Wi-Fi). Spre comparație, S8 Plus s-a oprit la peste 9 ore de playback video.

În testul de zi cu zi, aș zice că trece de dimineața până seara – doar pe utilizare medie spre intensivă, nu în regim maxim. Un încărcător wireless la birou sau acasă, o baterie externă sunt elemente ce-l ajută pe Note8 în a nu intra în zona roșie – sub 15% din capacitatea acumulatorului.

Preț

Samsung GALAXY Note8 – 969.01 euro sau 595 euro cu Orange Me 43 (43 euro pe lună, 11 GB trafic de internet național din care 9.38 GB în roaming SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, 600 minute internaționale, Orange TV Go cu pachetul Movie Go Unlimited și acces la 27 canale TV, inclusiv canale PRO).

Concluzii

Samsung GALAXY Note8 este unul dintre cele mai avansate telefoane Android la momentul actual, probabil și cel mai bun din ce s-a anunțat pe anul în cauză. La peste 4400 lei și criteriile noastre de analiză trebuie să fie pe măsură.

Note8 punctează în ce privește display-ul, puterea de procesare, stylus ce-l individualizează, integrarea Bixby (am văzut că printre voi și-a găsit și adepți), camera foto și video, software bine pus la punct. Ar mai fi diverse elemente de pus la punct, mai mult sau mai puțin importante – în funcție de preferințele fiecăruia. Aici mă refer la elementele trecute la puncte CONTRA.

Samsung cred că și-a făcut temele în mod corect cu Note8, iar vânzările cel puțin etapa inițială vor fi pe măsură. Totuși, parcă ne ducem prea sus cu prețurile. 1000 euro pentru Note8… Nu știu dacă un smartphone chiar merită o sumă atât de mare. Mai ales că alternativă numită GALAXY S8 Plus a ajuns deja la 3349 lei și prețul va mai coborî, cu siguranță.

PRO

  • cel mai bun display de pe vreun smartphone la momentul actual (culori, luminozitate, unghi de vizualiare, profunzime), o adevărată plăcere să-l folosești;
  • design elegant;
  • unul dintre cele mai puternice pachete hardware: Exynos 8895 + 6 GB RAM + de la 64 GB spațiu de stocare etc;
  • software conceput să fie cât mai prompt în preluarea comenzilor, axat pe partea de productivitate și cu adresabilitate ridicată în mediul business;
  • stlyus ce-l individualizează în fața concurenței;
  • cea mai bună cameră foto și video din ce am testat în 2017;
  • conectivitate completă;
  • certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, te scapă de o grijă.

CONTRA

  • lipsă difuzoare stereo, difuzorul principal este ușor cam strident;
  • preț ridicat;
  • autonomie cu 15% sub GALAXY S8 Plus;
  • poziționare ușor ciudată a senzorului de amprentă;
  • adună amprentele în ritm alert pe spatele său din sticlă;
  • încărcare rapidă doar pe standardul QuickCharge 2.0.