MarketOnline ne-a pus la dispoziție pentru review și Samsung GALAXY S4 Zoom, camera phone-ul pe care compania sud-coreeană mizează în 2013, alături de vârful de gamă – GALAXY S4. În 2012 a fost anunțat Samsung GALAXY Camera, iar GALAXY S4 Zoom nu poate fi considerat un urmaș al lui GALAXY Camera ci mai degrabă un alt camera phone pe un alt segment. Nu am avut ocazia să testez Samsung GALAXY Camera, iar impresiile pe care mi le-a format GALAXY S4 Zoom le veți găsi în articolul de față.

Specificații pentru Samsung GALAXY S4 Zoom:

Smartphone

Date tehnice

Samsung GALAXY S4 Zoom

Ecran

Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli și 256 ppi, protejat cu Cornin Gorilla Glass 3

Procesor

Pega-Dual XMM6262 + Exynos 4212 de tip dual-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A9 și tehnologie de 32 nm

Memorie

1.5 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare din care 5 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

4G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, USB on-the-go, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

16 Megapixeli, autofocus, Xenon flash, senzor de 1 / 2.33 inch, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, zoom optic 10x ( 24 – 240mm), stabilizare optică de imagine, HDR, panorama, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.9 Megapixeli

Baterie

2330 mAh

Greutate

208 gr.

Grosime

15.4 mm

Design

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (5)

În cutie dați de GALAXY S4 Zoom, bateria de 2330 mAh, căști albe de tip in-ear cu care Samsung ne-a obișnuit del a GALAXY S III din 2012, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni, certificat de garanție.

La prima vedere vei remarca că GALAXY S4 Zoom pare a fi mai degrabă un smartphone ascuns în o cameră foto & video. Din spate, atunci când te uiți la display-ul Super AMOLED de 4.3 inch aduce aminte discret de GALAXY S III Mini și alte telefoane pe care Samsung le-a adus pe piață în 2012 și 2013. Este destul de generos în dimensiuni pentru un smartphone. Mai degrabă l-aș considera un aparat foto compact cu display generos și funcția de telefon mobile.

Totuși, telefonul se strecoară în buzunarul pantalonilor. Da. Știu. Arată ca naiba, iar senzorul de 16 Megapixeli se profilează amenințător. M-am bucurat să văd că au protejat senzorul cu un fel de plastic, mă refer la momentul în care-i închis.

Albul este culoare predominantă. La evenimentul de lansare am avut ocazia să-l văd și pe negru, pare ceva mai serios, dar se păstrează luciul în ambele versiuni. Este puțin ciudat când lumea pe stradă se uită la tine și se amuză crezând că ai înnebunit și vorbești la aparatul foto. Trec repede peste asta. La noi asta-i obisnuință. În afară nimănui nu-i pasă la ce vorbești, poți folosi pentru asta și un pantof. Nu chiar, dar pe aproape.

Samsung GALAXY S4 Zoom se încadrează în liniile de design pe care Samsung le-a adus la GALAXY S4, S4 Mini. Multe linii curbe, carcasa rotunjită, dă un grip bun, iar cu cei 208 gr. nu este tocmai un smartphone ușor. Te obișnuiești în timp și-l utilizezi fără probleme.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (15)

Super AMOLED de 4.3 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Display-ul poate fi considerat unul dintre punctele PRO, asta până când scoți telefonul sub acțiunea directă a razelor solare și cu luminozitatea la maxim te chinui să-l setezi pentru a fotografia în modul Manual. Cu siguranță că este unul dintre cele mai bune ecrane de pe un aparat foto compact, dar aceeași concluzie nu se menține și în cazul telefoanelor Android din 2013. Un plus de luminozitate ar fi fost de bun augur. La baza display-ului se află tasta fizică specifică producătorului sud-coreean și două de tip capacitiv.

Boxa lui S4 Zoom este poziționat superior, lângă senzorul de 16 Megapixeli. Reglarea volumului se face de la tasta dispusă în lateral dreapta, jack-ul de 3.5 mm în partea superioară. Impresionează printr-un sunet clar și puternic, iar pe căștile de tip in-ear iese și mai clar în evidență, punctează și la partea de bass. Punct PRO în ce privește sunetul pentru camera phone-ul Samsung.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (16)

Mă așteptam ca la nivel de hardware să preia specificațiile lui GALAXY S4 Mini / Qualcomm Snapdragon 400 de tip dual-core + 1.5 GB memorie RAM etc. Nu este cazul. S-a optat pentru un hardware dezvoltat in-house. Din informațiile furnizate de CPU-Z: Exynos 4212 la 1.5 GHz de tip dual-core pe ARM Cortex-A9 la 1.5 GHz + 1.5 GB memorie RAM + 5 GB spațiu de stocare și suportă cardurile de tip microSD de până la 64 GB. Se ajunge la un maxim de 69 GB.

GALAXY S4 Zoom are un hardware suficient de puternic să ruleze orice aplicație din Google Play, de la jocurile cu cerințe grafice mari până la partea de social media, orice vă trece prin cap merge a fi instalat fără probleme. La nivel de interfață spun de pe acum că nu-i mare diferență între GALAXY S4 Zoom, GALAXY S4, GALAXY S4 Mini. Sunt unele funcții care nu au fost portate de la nava amiral, de la S4 spre celelalte două telefoane, dar interfața grafică este aceeași. Tocmai de aceea nu o să insist prea mult pe acest capitol.

Da. Este un smartphone rapid, fără pic de lag în meniu sau interfață. Faci browsing în mare viteză, te obișnuiești cu tastatura qwerty touch inclus și oricum ai sute de alternative în Google Play, pe gusturile și obiceiurile fiecăruia.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu interfața TouchWiz de la Samsung. Sunt persoane care îndrăgesc această interfață grafică / UI, altele care o consideră prea colorată etc. Important este că funcționează ireproșabil și am reușit de-a lungul celor două săptămâni de utilizare să mă adaptez și să nu mai mă deranjeze în vreun fel. Printr-un swipe de sus în jos ai acces la o mulțime de shortcut-uri pentru diverse funcții.

Dintre aplicațiile preinstalate pe smartphone:

– ChatON, Dropbox, Flipboard, Group Play, G+ Photos, Paper Artist, Photo Suggest;

– S Memo, S Planner, S Voice, Story Album, Samsung Link, TripAdvisor.

Interesant este că Samsung a încorporat multe funcții utile: Flipboard pentru cei pasionați de răsfoitul conținutului digital într-un mod inedit, Dropbox pentru stocarea fotografiilor și fișierelor în cloud, TripAdvisor pentru cei plecați în vacanță și dornici de informații relevante de la fața locului, S Voice pentru cei care vor un fel de Siri a la Samsung etc.

Performanță

Screenshot_2013-08-20-15-34-18

L-am supus la câteva teste de benchmark. Puțin hazliu, nu?

Să testezi un camera phone cu aplicațiile uzuale de benchmark din Google Play:

Smartphone

Teste de benchmark

Samsung GALAXY S4 Zoom

Quadrant Standard

5073 puncte

AnTuTu Benchmark

11709 puncte

NenaMark 1

59.8 fps

NenaMark 2

59.6 fps

Vellamo

METAL – 1728 puncte

HTML5 – 512 puncte

3DMark

Ice Storm – 3164 puncte

Ice Storm Extreme – 2355 puncte

CF-Bench

8174 puncte

BrowserMark 2.0

2146 puncte cu browserul integrat de S4 Zoom

HTML5test

468 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (6)

Nu-i lipsește nimic la acest capitol. Dispune de slot pentru cartele microSIM și știe 4G cu viteze de download de până la 100 Mbps. Este un device pe care-l cumperi și adevăratul său potențial va ieși în evidență abia prin 2014 când frecvențele pentru rețeaua 4G vor fi eliberate și în România, iar operatorii telecom locali vor extinde acoperirea. Pe lângă conectivitate 4G iese în față cu Wi-Fi în standardele a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 4.0, NFC etc.

În partea superioară veți regăsi jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau o sursă adiacentă de sunet. În lateral dreapta dați de butonul de power și cel pentru reglarea volumului cât și tasta dedicată pentru activarea camerei foto & video. La bază au dispus portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea bateriei de 2330 mAh. În lateral stânga se află slotul pentru cardul microSD de până la 64 GB și un mic element de plastic ce poate fi înlăturat și astfel vei putea fixa GALAXY S4 Zoom pe un trepied pentru un plus în fotografie sau clipurile video. La bază, deasupra portului microUSB se află un slot de plastic ce poate fi înlăturat și oferă acces la cartela microSIM și la bateria de 2330 mAh.

Nu am sesizat probleme în ce privește funcționarea Wi-Fi sau semnalul în 3G / 4G, acolo unde a fost cazul. În apelurile clasice de telefonie se descurcă excelent, oferă un sunet clar și puternic.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (12)

Aici ar trebui să fie elementul pozitiv central pentru GALAXY S4 Zoom. Faci un compromis în ce privește forma, dimensiunile, greutate și grosimea cu scopul de a avea un camera phone veritabil și mai ales să merite prețul / investiția a peste 2000 de lei.

Câteva date: 16 Megapixeli, autofocus, Xenon flash, stabilizare optică de imagine, filmează la 1080p, cameră frontală de 1.9 Megapixeli + multe alte funcții. De aici pornește analiza lui GALAXY S4 Zoom. Senzorul iese în evidență de când vezi device-ul pentru prima dată. Zici că a fost preluat direct de la un apart foto & video compact. Au ales să pună un buton dedicat pentru accesarea facilă a interfeței pentru camera foto. Îl veți regăsi în lateral dreapta, generos dimensionat. Trebuie apăsat pentru câteva secunde și senzorul de 16 Megapixeli iese, în sens figurat, din carapace. Un prim punct PRO, zoom optic 10x și similar cu 24 – 240mm.

Interfața camerei foto & video de pe GALAXY S4 Zoom este deosebită de ce ați găsit pe alte telefoane al gigantulului sud-coreean. În partea dreaptă de la Mode poți selecta: Auto, Smart, Expert sau My Mode. La Smart vei da de mai multe opțiuni: Macro, Snow, Dawn, Food, Party / Indoor, Action freeze, Rich tone, Panorama, Waterfall, Animated photo, Drama, Eraser, Sound & Shot, Silhouette, Sunset, Night, Fireworks, Light trace, Smart mode suggest, Beauty Face, Best photo, Continuos Shot, Best Face, Kids shot, Landscape. Nu-i așa că v-ați pierdut pe drum? Sunt o multitudine de situații pentru care GALAXY S4 Zoom are ceva setări presetate.

În modul Expert poți trece pe Manual, unde ți se oferă posibilitatea de a face setările aparatului în funcție de preferințe și situație. Mai sunt și Program și Color wizard. În principiu te joci cu Shutter Speed, Apetura, EV / Luminozitatea, ISO.

Captează fotografiile rapid și oferă o multitudine de oportunități. Aveți o galerie foto făcută cu S4 Zoom cât și un clip video. Astfel vă formați o opinie în ce privește capacitățile camera phone-ului.

Clipul făcut cu GALAXY S4 Zoom:

Plus câteva screenshots cu interfața camerei foto & video de la GALAXY S4 Zoom:

Autonomie

Screenshot_2013-08-21-08-48-22

Baterie de 2330 mAh care se epuizează rapid și asta mai ales dacă puneți senzorul de 16 Megapixeli la lucru, Xenon flash-ul și ceva browsing. Nu trece testul unei zile de utilizare în condiții moderate, fără sincronizări în fundal, cu luminozitate sub 50% etc.

Concluzii

Samsung-GALAXY-S4-Zoom (20)

Samsung GALAXY S4 Zoom este un device interesant. Aș zice că iese mai bine la capitolul smartphone și nu la fel de bine pe partea de înlocuitor pentru o cameră foto compactă. Asta și pentru că metodele de control ale device-ului sunt mai greoaie. La ce mă refer? La un aparat foto compact ai butoane pe lateral, un fel de grip, poți manevra aparatul cu ușurință. La S4 Zoom ai un display de 4.3 inch cu tot felul de controale la care va fi ceva cam greu să ai acces sub razele directe ale soarelui.

PRO

– specificații hardware suficient de puternice spre a rula orice aplicație din Google Play;

– Android 4.2.2 Jelly Bean, experiență fluentă, GALAXY S4 Zoom poate fi considerat un smartphone destul de puternic, viteză în browsing;

– 16 Megapixeli și zoom optic 10x, aplicație cu multe funcții încorporate, mai greu de utilizat în lumină puternică;

– design interesant, conectivitate maximă.

CONTRA

– puțin cam greu de utilizat sub lumină puternic, display-ul devine ușor ilizibil și nu ai acces așa facil la funcțiile pe care le dorești într-un anumit moment;

– autonomie dezamăgitoare;

– portabilitate redusă prin prisma dimensiunilor și a greutății;

– mi-aș fi dorit un plus de calitate în ce privește fotografiile și clipurile video;

– preț ceva cam piperat în raport cu ceea ce oferă.