Am avut ocazia să-l văd alături de GALAXY S6 Edge la lansare internațională organizată într-o ediție Unpacked ce a precedat MWC Barcelona 2015. Samsung GALAXY S6 a poposit pentru fix șapte zile și prin mâinile mele. L-am folosit intensiv astfel încât recenzia de față să fie realizată în cunoștință de cauză.

Samsung a dorit prin GALAXY S6 să livreze un smartphone cu design premium, experiență de utilizare la cote înalte, un adevărat rival pentru iPhone 6 care s-a vândut ca pâinea caldă în ultimul trimestru din 2014, trimestru în care GALAXY S5 a căzut rău în vânzări. Duetul S6 & S6 Edge ar trebui să readucă gigantul sud-coreean pe trend pozitiv. Și spun că există toate șansele să se întâmple asta.

Samsung-GALAXY-S6 (11)

Samsung GALAXY S6 m-a impresionat și a depășit așteptările mele. Samsung se află pe drumul cel bun, un cost de comercializare mai îndulcit ar fi ideal, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare.

Specificații Samsung GALAXY S6

specificatii-Samsung-GALAXY-S6

Design

Samsung-GALAXY-S6 (1)

Unitatea de review a sosit de la Samsung și este un early sample, dar a sosit în pachetul de retail cu o mică excepție. În cutie am dat de smartphone, agrafa pentru cartela nanoSIM, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător dedicat. Nu am regăsit căștile și încărcătorul nu era cel care permite încărcarea rapidă a bateriei de 2550 mAh, provenea de la alt smartphone Samsung. Important este că a ajuns la review.

Am primit Samsung GALAXY S6 pe alb și pot să spun că dacă aș alege una dintre variantele de culoare anunțate m-aș orienta spre acest model, deși știu câteva persoane cucerite de variantele pe verde și albastru, reflecții interesante. Mă rog, gusturile nu se discută.

Ce a făcut Samsung la GALAXY S6 pe partea de design?

Echipa sud-coreeană s-a pus în fața planșei de desen și au avut libertate maximă, să creioneze un device care să inspire senzația de premium de la prima atingere. Sunt câteva tușe a la iPhone 6, dar nu insist prea mult, nu am chef să polemizez la infinit în secțiunea de comentarii. Contează cum se simte smartphone-ul și GALAXY S6 îl consider mai bine finisat decât iPhone 6, și vorbesc în cunoștință de cauză, am avut un iPhone 6 pe post de daily driver peste 4 luni de zile.

Nu se mai oferă acces la baterie ca la generația anterioară, a dispărut din peisaj și slotul pentru cardurile microSD, dar varianta de bază a lui Samsung GALAXY S6 oferă 32 GB din care vreo 25 – 26 GB în mod real / arhisuficient în opinia mea.

GALAXY S6 mizează pe un cadru metalic, sticlă Corning Gorilla Glass 4 în partea frontală, dar și pe spatele smartphone-ului. Senzorul de 16 Megapixeli se profilează amenințător. Sticla camerei nu se zgârie, bulbul în centrul căreia a fost poziționată are margini ușor supraînălțate și o protejează de zgârieturi la contactul cu suprafețele pe care poziționați device-ul.

Sticla de pe spate este o soluție intens uzitată de către Sony la linia sa Xperia Z. Nu sunt fan, dublu risc + amprente + nevoia imperativă de husă dedicată, iar o husă fură din frumuseștea smartphone-ului, mai ales că GALAXY S6 chiar arată nesperat de bine.

Cadrul metalic asigură un grip ok, nu impresionează la acest capitol. Sticla de pe spate o consider a fi mai alunecoasă, dimensiunile compacte ale lui GALAXY S6 îl fac ușor de folosit cu o singură mână, în cele mai multe scenarii de utilizare.

Samsung GALAXY S6 îl consider a fi un mare pas înainte pentru gigantul sud-coreean. Materiale de bună calitate, finisare în aceeași linie și un rezultat final care nu are cum să nu te impresioneze, mai ales dacă te raportezi la predecesorul său. Se luptă de la egal cu egal cu HTC One M9 și iPhone 6 pentru titlul de cel mai frumos smartphone. Aș spune că GALAXY S6 are un plus de eleganță și-l consider a fi ceva mai sofisticat.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-S6 (18)

Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, raportul dintre display și corpul smartphone-ului atinge 70.7%. Asta și pentru că Samsung a păstrat tasta fizică centrală ce încorporează cititorul de amprente + cele 2 taste capacitive: Aplicații recente în stânga și Back în dreapta.

Samsung GALAXY S5 și GALAXY Note 4 aveau printre cele mai bune ecrane din piață, la GALAXY S6 au crescut rezoluția față de generația anterioară ( de la 1920×1080 pixeli spre 2560×1440 pixeli). Îl consider a fi cel mai bun display de pe un smartphone la momentul actual, nivelul al detaliilor ce uimește, luminozitate foarte bună și se descurcă și sub acțiunea razelor de soare, destul de ok. Se adaugă un unghi larg de vizualizare, posibilitatea de a alege între mai multe moduri presetate: Ecran adaptabil, Cinema AMOLED, Foto AMOLED, De bază. Am mers pe Ecran adaptabil și a punctat bine de tot.

Samsung a dobândit experiență și a ajuns a crea un panel Super AMOLED ce uimește, răspunde prompt comenzilor. Cred că și panelul de la GALAXY S5 se preta la GALAXY S6, surplusul de pixeli nu-l resimți ca utilizator, dar contribuie la consumul acumulatorului fără a oferi un beneficiu imediat.

Sunetul ajunge a fi livrat de către un speaker poziționat la bază, lângă portul microUSB. Se aude foarte bine, suficient de mult bass, claritate, amplitudine mare. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți tot la bază, iar cu căști in-ear de calitatea oferă o audiție ireproșabilă. Și aici au învățat mult de-a lungul timpului. Reglarea volumului se face din lateral stânga, controale ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-S6 (17)

Samsung a scos un as important din mânecă pentru GALAXY S6. Asul de inimă neagră se numește Exynos 7420, primul CPU pentru telefoane mobile pe tehnologie de 14nm și pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz. , 64-bit + acceleratorul grafic Mali-T760MP8 / octa-core + 3 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare din care 25 GB în mod real, fără slot pentru microSD. Sunt și versiuni cu 64 sau 128 GB.

În testele de benchmark a ieșit peste Qualcomm Snapdragon 810 cu Adreno 430. Recunosc că LG G Flex 2-ul testat avea 2 GB RAM vs 3 GB RAM la GALAXY S6, dar una peste alta și alte publicații au declarat că Exynos 7420 este campionul testelor de benchmark în universul Android. Samsung și-a făcut temele în mod corect.

Nu discutăm de lag, întârzieri în meniu sau alte minunății de gen. Nu este cazul. Duce orice joc sau aplicație din Google Play, indiferent cât de complexe sunt și nu va avea probleme în acest sens pentru 1 – 2  – 3 ani. Din păcate, nu sunt aplicații sau jocuri care să beneficieze în mod real de puterea de procesare implementată pentru Samsung GALAXY S6.

Rulează Android 5.0.1 Lollipop cu TouchWiz. Și la nivel de UI, Samsung a făcut modificări majore. Au renunțat la abordarea de tip all-in-one cu multe aplicații și servicii preinstalate. Zona de setări afișează un meniu simplificat. Mult mai bine ca în trecut, dar cu siguranță mai ar fi loc de îmbunătățiri. Sunt multe setări ce se lasă descoperite treptat.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S6:

Suita Microsoft: OneDrive – stocare în cloud, OneNote și Skype;

Suita Google: Chrome, Gmail, Google+, Hărți, Muzică Play, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Drive, YouTube, Fotografii, Hangouts;

Instrumente: Notă – notițe stocate pe smartphone, Fișierele mele – file manager de la Samsung, Înregistrare voce, Peel Smart Remote – folosește portul infraroșu încorporat spre a transforma telefonul în telecomandă pentru televizoare, DVD, Blu-ray etc;

S Health – interfața mai bine pusă la punct. Aici pot spune că m-a uimit senzorul ce afișează ritmul cardiac. Față de anul trecut funcționează mult mai bine, afișează și un fel de electrocardiogramă și am impresia că 90 – 95% reflectă adevărul;

S Voice – asistent vocal conceput de către Samsung;

Facebook, Messenger și Instagram – la pachet, dar pot fi dezinstalate;

GALAXY Apps – locul în care găsești aplicațiile recomandate de către Samsung;

Smart Manager – combină mai multe servicii: Baterie și acces rapid la setări + modurile de economisire a energiei, stergerea cache-ului,  informații legate de alocarea memoriei RAM, Knox – un fel de antivirus integrat by default.

Senzorul de amprentă se configurează într-un mod facil și l-aș considera util pentru cei interesați de un plus de protecție a datelor de pe device. Să nu aibe oricine acces la fișierele din telefon.

Samsung integrează un motor de teme în GALAXY S6, 3 teme preinstalate (cea default, una pentru cei mici și una pentru adolescente cu mult roz la interval). Există și un link spre store-ul Samsung, dar nu sunt și alte teme. Aș face pariu că multe vor sosi după debutul comercial. Puteți opta pentru un launcher din Google Play, ce de multe ori schimbă interfață într-un mod destul de complex. La GALAXY S6 nu am simțit nevoia să pun Nova Launcher sau  Apex. A mers uns cu TouchWiz și fie vorba între noi, nici mie nu-mi vine să cred că au evoluat atât de mult.

Am observat că în jocuri, browsing și streaming video nu se încălzește mai deloc, dar în download-ul puternic prin Wi-Fi  începe să-i crească temperatura, pe lateral dreapta în zona butonului de pornire. Presupun că un update de firmware ar putea rezolva acest incovenient.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-S6 (51)

Rezultatele obținute de către Samsung GALAXY S6 în testele de benchmark cu care v-am obișnuit, am listat și LG G Flex 2-ul cu Qualcomm Snapdragon 810 de tip octa-core cu o arhitectură similară cu cea de pe Eyxnos 7420 ( big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 + 4 x ARM Cortex-A53).

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-S6

Samsung GALAXY S6 & Exynos 7420 spulberă Qualcomm Snapdragon 810 în majoritatea testelor de benchmark.

Conectivitate

Samsung-GALAXY-S6 (14)

Nu-i lipsește absolut nimic: 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download, Wi-Fi până la ac, bluetooth de ultimă generație, dual-band, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, NFC, A-GPS, GLONASS și Beidou pentru o localizare cât mai precisă etc.

În partea superioară se află portul infraroșu, la bază dați de speaker, portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta regăsiți slotul pentru cartela nanoSIM și butonul de power / pornire, în lateral stânga dați de reglare volumului. Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac se află lângă camera de 16 Megapixeli, în dreapta, iar cititorul de amprente implementat pe tasta fizică centrală de sub display-ul de 5.1 inch.

Uimește prin viteza cu descarcă prin Wi-Fi sau în 4G / 3G, în funcție de semnal. În apelurile de voce prin HD Voice livrează un sunet clar, îți auzi interlocutorul fără niciun fel de problemă, amplitudine ridicată. Mă rog, Samsung a prins experiență în domeniu.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-S6 (6)

16 Megapixeli, OIS, LED flash, autofocus, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli ce filmează la 1440p. Samsung urmează trendul și aduce o cameră frontală pentru cei interesați de fotografiile de tip selfie.

GALAXY S6 se descurcă impecabil în captura de fotografii și clipuri în format 2160p. Autofocusul îl face în ritm alert, HDR-urile la fel. Uimește prin viteza cu care se mișcă, unul dintre cele mai rapide smartphone-uri. Fotografiile sunt de calitate, bine conturate, fără aberații cromatice.

Sunt mai multe moduri de fotografiere: Automat, Pro, Focalizare selectivă, Panoramă, Cu încetinitorul, Mișcare rapidă, Fotografie virtuală. Modul Pro oferă posibilitatea selectării manuale a ISO-ului etc, Focalizare selectivă evidențiază un obiect situat la maxim 50 de cm de device, Panoramă nu are nevoie de o descriere, Cu încetinitorul  – filmează slow motion, Mișcare rapid – tot pentru camera video, Fotografie virtuală – o fotografie la 360 grade în jurul unui obiect.

Fotografiile pot fi de 2.4 Megapixeli, 6 Megapixeli, 8 Megapixeli, 8.9 Megapixeli, 12 Megapixeli și 16 Megapixeli, iar clipurile în format UHD, QHD, FHD la 60 fps, FHD, HD și VGA.

Clip făcut cu Samsung GALAXY S6;

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY S6:

Autonomie

Procesorul Exynos 7420 este eficientizat energetic și ajută mult bateria de 2550 mAh. Cu luminozitatea la 100%, utilizare intensivă și nu cedează după trei sferturi de zi, cu luminozitatea la 50%, mult browsing, jocuri etc se duce spre o 1 zi – 1 zi și jumătate. Aș spune că incredibil pentru o baterie de un asemenea amperaj. Nu am avut încărcătorul ce permite încărcarea rapidă, dar și cu un încărctor normal am remarcat că se încarcă repede. Normal, de altfel, ținând cont de cei 2550 mAh.

Samsung punctează bine și aici, dacă Samsung GALAXY S6 Active încorporează un acumulator de 3500 mAh și procesorul Exynos 7420 sunt sigur că se va descurca impecabil.

Preț

Samsung GALAXY S6 de 32 GB – 3499 lei la QuickMobile sau 3349 lei la eMAG la precomanda. Il gasiti si in oferta operatorilor telecom: Orange, Telekom, Vodafone.

Concluzii

Samsung-GALAXY-S6 (22)

Samsung GALAXY S6 este un mare pas în față pentru compania sud-coreeană. Între iPhone 6, HTC One M9 și S6 m-aș opri la ultimul și asta pentru că-și bate concurența în multe elemente cheie: display, calitate a fabricației, cameră foto și video, funcții integrate etc.

Cum zice un bun prieten, dacă câștig la loto, știu ce smartphone îmi cumpăr.

PRO

– design bazat pe materiale de calitate, finisare de înalt nivel;

– cel mai bun display implementat pe vreun smartphone;

– sunet bine conturat, clar și pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă și mai bine;

– cel mai performant smartphone Android la momentul actual, rulează orice aplicație sau joc în condiții optime;

– software cu mai puțin bloatware, multe funcții utile (senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac uimește prin precizie, cititor de amprentă pentru un spor de securitate);

– conectivitate completă (Wi-Fi ac, 4G cu viteze de până la 300 Mbps etc);

– cea mai bună cameră foto și video din piață + cameră de 5 Megapixeli pentru pasionați de selfie-uri.

CONTRA

– o baterie de 3000 – 3500 mAh ar fi întregit peisajul și ar fi oferit o autonomie excelentă;

– m-aș referi și la prețul de pornire, dar până la urmă primești elementele trecute la puncte PRO și una peste alta, în oferta operatorilor se mai îndulcește pretul.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.