Tablete

Articol scris de către Deian Stancu

Trebuie să îmi dau jos pălăria și să ma închin, trebuie.  Aici vorbim în prezență regală. Majestatea Sa, Samsung de Galaxy 7.7, a venit în vizită. Vă rog să faceți la fel ca mine, sa vă înclinați capetele în semn de respect, eu nu am mai avut pana acum onoarea de a lucra asa de bine, de a avea un companion așa de fin și de aspectuos.

Dar ce să spun, doar aspectul conteazî?  Sigur că nu, acest “gadget”, nu, nu pot sa îl numesc așa, este mai mult, acesta nu este asistentul meu, eu trebuie sa îl asist pe el in ceea ce face si doar cu o atingere usoară să ii dau frâu liber potențialului care se ascunde sub carapacea metalică

Acest prieten digital, subtire ca o nereidă, ascunde o performanță uluitoare, nu exist sa doresc să mă ajute si să nu o poată face rapid și eficient.  Nu ezită deloc, face fără sa îl rog sau să mă rog de el ca de ceilalți care parca încremenesc atunci cand apăs cu degetul pe ecranele lor.

Ca să revin puțin pe pământ, pentru că am fost vrăjit de frumusețea acestei tablete, vorbesc despre o tableta Samsung, modelul P6800 sau Tab 7.7 ce aduce  o carcasă metalică și ușoară ca un fulg, la 340 grame, dimensiune de 8” (ecran de 7.7) 16:9 si subtire parca ar avea o talie de viespe, nu poti sa nu o admiri si sa nu iti placă sa lucrezi cu el.

Scotand-ul din cutie, evident cu manusi, ca asa mi se pare ca trebuie lucrat cu o asemenea bijuterie, am dat de una din cele mai bune tablete de pe piata si cred ca pot sa o spun cu mana pe inima, pana la aparitia lui Note 10.1 cu procesor de tip quad-core în seria Exynos, aceasta este cea mai performanta tableta Android pe care am vazut-o pana acum.

Iar ecranul, ecranul este ceva de nedescris, trebuie sa il vezi ca sa crezi. Super AMOLED Plus, parca imi vine sa intru cu totul in tableta ca Alice in tara Minunilor ca fiu acolo in splendoarea culorilor. Parca esti in “Avatar” al tabletelor, uitandu-te la acest ecran, celelalte tablete palesc in fata ei. Am pus cateva unele langa altele cu P6800 intre ele, nu stiu ce reactie sa o descriu prima, imi venea sa plang sau sa rad cand vedeam naturaletea culorilor pe P6800, iar celelalte tablete isi inchideau “ochii” sau display-ul sa nu fie vazute de rusine cu imaginile spalacite.

Hardware

Cum am mentionat, tableta este compusa dintr-o carcasa metalica, bine finisata, se detaseaza la distanta fata de plasticele de pe piata, care te fac sa ii ponegresti pe producatori ca stiu doar sa iti ia banii, dar iti vand plastic ieftin.

Ecranul este cu tehnologie OLED, adica Super AMOLED Plus, fara Pentile, adica “crème de la crème” si are o rezolutie de 1280×800 pixeli, 196 ppi densitate, ceea ce inseamna ca punctele sau pixeli nu se vad cu ochiul liber, aproape ca stai in fata unei poze pe hartie. Este acoperit de un strat oleofobic, rezistent la zgarieturi si foarte fin la atingere, ca si pielea unei nereide a marii. Tehnologia este asemeni cu cea de pe Galaxy Nexus, furnizata de Mitsubishi, conferind protectie excelenta la zgarieturi care de obicei sunt nedorite, mai ales pe un ecran asa frumos.

Mai jos am facut o poza, nu este asa calitativa, dar este cu un aparat foto DSLR care incearca sa reproduca pe cat posibil realitatea, iar in poza se vede frumusetea ecranului si culoriile vii. Poate prea vii uneori, pentru mine e putin cam prea saturata imaginea, asa ca am scazut luminozitatea cat am putut.

Tableta dispune de doua camere foto-video: una pe spatele carcasei pentru filmat video clipuri (pana la 720p) si facut poze (3.15 megapixeli) si una frontala de 2 megapixeli. Ca si predecesorul P1000, camerele sunt la fel, dar P6800 poate filma si HD video. De asemenea si senzorul este imbunatatit cu touch focus fata de P1000 si are mai multe functii prezente in programul cu care se efectueaza pozele sau clipurile video.

In interiorul carcasei, gasim sirul de senzori cu care ne-am obisnuit deja la tabletele premium: giroscop, accelerometru, busola digitala, senzor de proximitate (opreste ecranul cand este dus la ureche) si senzor de lumina ambientala. Mai gasim si modulele standard de retea fara fir, 802.11a/b/g/n , Bluetooth 3.0 si un modem 3G quad-band, capabil de 21Mb/s HSPA+. (5.76Mbps upload). Pe modem se afla si un senzor GPS asistat, foarte util in deplasari sau locatie, cunoaste inclusiv GLONASS, pozitionare globala ce vine din Rusia.

Aceasta tableta mai are un as in maneca. Se vede si in poza ca are o fanta de 2 cm langa camera frontala, foarte interesanta. Oare la ce o folosi? Oare, e si telefon cumva? Da, bineinteles, P6800 are si functie de telefon. De ce ar fi implementat Samsung asa ceva? Simplu, se cere. P1000 era telefon si el, dar nu avea “Headphone”, nu putea fi dus la ureche. P6800 poate. Evident ca daca te vede careva cu el la ureche ajungi instant pe YouTube. Dar asta doar in Romania, pentru ca afara am vazut o multime de oameni care vorbesc la tablete si nimeni nu le zice nimic. Noi avem prejudecati, strainii nu au timp sa se ocupe de binele altora, sunt prea preocupati.

Imaginati-va ca sunteti om de business, in deplasare cu automobilul si mergeti mult pe teren, sau prin tara. In mod normal aveti un laptop/netbook, un PDA / GPS si un telefon cu Bluetooth. O caruta de incarcatoare si dispozitive. Daca aveati unul singur care face totul? Hai sa zicem ca laptopul nu il poti lasa daca ai de lucru cu Autocad sau alte aplicatii intensive. Dar scapi de un GPS si un telefon, pentru ca P6800 se poate pune ca GPS iar apelurile se pot prelua cu un car kit.

Si mai vorbesc si de pret. Laptopul nu este necesar chiar oriunde, poti avea documente pe tableta, prezentari, oferte, poti semna pe el digital, ceea ce pe laptop nu poti.Toate astea la un pret care este mult mai mic decat daca le-ai avea pe toate enumerate mai sus.

Uitandu-ne mai atent pe tableta, gasim slot SIM (este deblocat in orice retea) si un slot de microSD, apoi in partea de jos, un conector PDMI pentru transfer de date si incarcare la retea. De asemenea pe lateral se afla butoanele specifice tabletelor, Power/Sleep si butoanele de volum. Deasupra se afla un jack 3.5 mm si doua orificii de microfon, sus si jos pentru a se elimina ecolul in apeluri. Microfonul este foarte sensibil, de la 3 metri se aude bine in speaker mode la un apel sau pe Skype.

PDMI cu difuzoarele. Difuzoarele sunt destul de puternice, la maxim au efectul “nu te aud!”.

In poza se vad butoanele de Sleep/Power si cele de volum, in fundal se vede si flash-ul LED pentru poze mai bune in intuneric.

 

Display si Audio

Mai spun o data ca imi place. Ecranul este Super AMOLED Plus 7’7” cu rezolutie 1280×800 pixeli. Nefiind cu matrice invechita Pentile, ecranul este vibrant si foarte placut la vizionare poze si filme. Dar pentru ca ochii mei sunt mai sensibili la vibratiile culorilor, am dat la Settings pe modul Standard. Se poate alege intre Dinamic, Standard si Movie. Sunetul este puternic, nu scoate distorsiuni la volum maxim si are si 5.1 virtual. Dar difuzoarele sunt pe aceeasi parte si nu prea beneficiezi de efectul stereo.

Performanță

Trebuie sa recunosc atunci cand vad performanta. Ca posesor de mar muscat (iPad2) am fost obisnuit mereu de fluenta jocurilor. Nu exista nici un joc pe Apple care sa nu fie fluent sau sa sacadeze. Si radeam cu hohote cand vedeam cum se caznesc tabletele Androide sa randeze cu intreruperi sau cadre putine jocurile 3D. Lag-ul era ca o ciuma pentru ele.

Dar cand am vazut pe P6800 in actiune, am ramas mut. Cu un procesor Exynos 4212 dual-core la frecventa de 1.4GHz (GPU 3D Mali-400MP) acesta e la fel de rapid ca un Tegra 3, daca nu uneori si mai bun, depinde si de aplicatie, iar scorurile in testele benchmark sunt si ele uimitoare: 3427 Quadrant Standard, 60 cadre pe secunda in NenaMark1.

Ce vad eu aici? O potentiala consola portabila. Uitati de PSP, Wii sau Xbox. Tableta aceasta are suficienta putere de calcul pentru orice joc 3D Android si legata la un telvizor HD, se transforma intr-o consola de jocuri veritabila. Portabila? Sigur, dimensiuni care incap cu usurinta in buzunar si are in plus fata de un PSP si alte functii, enumerate mai sus. Cu un PSP poti doar sa te joci, cu P6800 poti sa scrii si pe Facebook sau Twitter, sa faci poze si filme sau de ce nu, sa vorbesti si la telefon. Majoritatea au 2-3 telefoane asa ca o tableta-telefon nu este de lepadat.

Cu o memorie RAM de 1 GB si stocare de 16GB (putand fi extinsa la 48GB cu microSD de 32 GB), tableta are resurse suficiente sa fie folosita oricum, in limita tehnologiei. Ce poti sa ii mai adaugi? Un adaptor USB cu inca un microSD si/sau HDMI conectat la tableta prin conectorul ei proprietar, accesoriile sunt multe si nu sunt scumpe.

Baterie/Autonomie

Autonomie? Cand am incarcat-o ultima data? A, acum 5 zile, am si uitat. E drept ca am folosit-o putin, doar ceva mail si putin chat. Bijuteria asta are cel putin 10 ore autonomie continua. Dar standby-ul, el m-a sedus. Tableta iPad are 30 zile stand-by, uiti de ea, la fel si P6800, are stand-by cel putin o luna, astfel nu trebuie sa te ingrijorezi ca seara o lasi la 60% si dimineata mai are 20%. Asa am patit cu multe tablete Android, sincer, nu stiu ce macina noaptea fara stirea mea? Cine imi consuma bateria si de ce? Repede, sa spuna!

Am crezut initial ca 5100 mAh e o gluma, cam putin pentru o tableta de talia ei, dar cand am vazut ca tot trag de ea si nu se mai descarca o data, am ramas placut impresionat ca rezista atata. Adica un 7-8 ore am reusit sa scot maxim de la un Transformer sau 5 ore de la un Acer Iconia (eu am avut doar modele cu 3G, cele Wi-Fi only sunt incomplete parca), dar sa scot aproape 10 ore cu 3G (doar pornit, nu download de date), mi-a dat un sentiment ca parca nu am de a face cu o tableta Android, isi ia energie din aer cumva? Spre exemplu, in Settings, Battery Usage arata cam asa: 3d 22h 25m. Adica 3 zile si 22 ore utilizare intensiva. Nu prea o las libera sa respire. Mereu am nevoie de tableta. Nu pot spune ca este dependenta, dar o utilizez intensiv, citesc mult si ma joc jocuri de perspicacitate. Nu stau pe Facebook pentru ca nu am cont, doar Yahoo este pornit, poate ma mai cauta vreun prieten.

Ceea ce este util pentru mine, este partea cu modemul 3G. Avand internet mobil nelimitat, mi-am fixat tableta sa stea in permanenta pe modem, iar modulul Wireless sa se inchida cu tableta in Sleep, ca sa consume cat mai putin bateria. Astfel nu am intreruperi la Yahoo si apar online intotdeauna.

Autonomia este foarte utila, nu stiu cati dintre voi va incarcati tabletele/telefoanele zilnic sau chiar si de doua ori pe zi. Mie asta nu imi place, mai mult, ii imbatranesc bateria si autonomia scade in timp. La telefoane e usor, arunci bateria, dar la o tableta cu baterie mare la care nu poti ajunge, ce faci?

Software

Asta este partea trista. Tableta este regala, frumoasa, silueta de invidiat, corp de viespe. Dar parca e o frumusete muta. Vrea ea sa spuna ceva, dar uneori nu poate. Ce era asa de greu la armata de programatori Google sa ii lucreze putin la optimizare. Apple poate? Voi de ce nu puteti?

Tableta are pacostea de Android 3.2, numit si Honeycomb, adica fagure de miere. Poftim? Pe mine nu ma atrage mierea asta deloc, e amara. Dar vesti bune, Samsung promite ICS (Android 4) in curand, asa ca daca avem putin noroc, prindem niste “inghetata dulce”. Honeycomb trage frana de mana, ICS e ca o doza de NitroOxid la masinile de curse, am vazut cum o infuzie de ICS pe Asus Transformer TF101-G il face sa porneasca la drum cu afterburner ca la un F-16.

Android Market, devenit acum PlayStore, are peste 400.000 aplicatii pentru dispozitivele mobile. Nu toate sunt compatibile cu P6800, nici nu se instaleaza daca nu pot rula pe el. Dar cele care merg, merg bine, Mali400MPU isi face treaba cu brio, singura experienta neplacuta este “vrajitorul care te atinge” – TouchWizUX, interfata neprietenoasa care e ca un miraj, crezi ca vezi o oaza, dar de fapt dai de o prapastie. Nu am putut intelege cum Samsung poate ruina o experienta atat de placuta printr-o interfata asa dezastruoasa. Lag-ul la rotire, widgeturile si blocarile, nu fac decat sa te faca sa il dezinstalezi cat mai repede si sa il inlocuiesti cu un Home Launcher gratis de pe PlayStore (ADW sau LauncherPlus sunt bune si gratis)

Concluzie

Galaxy Tab P6800 duce mai departe mostenirea unei generatii mai speciale de dispozitive mobile. Este o gama mai deosebita si se adreseaza unei categorii aparte de utilizatori. Nu neaparat prin pret care se apropie de 500 euro, aceasta tableta ofera tot, nici o alta tableta de pe piata nu ofera un ecran asa de frumos si viu, telefonie mobila si performanta/portabilitate impecabila, incape in buzunare fara probleme, sau posetele doamnelor.

Consider ca este tableta cea mai potrivita, departe de imperfectiunile software si micile neajunsuri (o camera de 5MP sau 8MP era de vis), ofera ceea ce doar un smartphone si o tableta WiFi ofera: telefonie si Tablet Computing la pret mult mai mic decat cele doua si usurinta caratului a doua dispozitive cu doua incarcatoare.

Nu pot decat sa o recomand cu mare caldura si pot spune cinstit ca daca Samsung scoate Note 10.1” cu ecran LCD, fie si el PLS, tot nu va detrona aceasta splendida tableta. Nu vad in viitorul apropiat ecran AMOLED Plus mai mare de 7.7”, iar eu nu pot sa trec la ceva mai prejos.