Cea mai nouă brățară de fitness din portofoliul Samsung a fost prezentat în cadrul IFA Berlin 2017, iar la momentul respectiv am venit cu un hands-on de la fața locului. Am testat produsul prin intermediul Orange Smartphone Tester și pot veni cu un review complet.

Apropo, o găsiți la un super preț – 114.50 euro de la 229 euro.

Brățara Samsung aș spune că merge la fix cu GALAXY S8 sau S8 Plus, Note8 sau S7 și S7 Edge. Sunt cumva gândite să ofere o experiență de utilizare unitară. Mergi pe mâna gigantului sud-coreean până la capăt. Păcat că nu au gândit pachete în care Fit2 Pro să fie prins alături de dispozitivele menționate, ar fi crescut gradul de atractivitate.

Specificații

Design

În pachet dați de brățară, ghid de utilizare și accesoriul ce permite încărcarea sa – cablu adaptor pe USB, fără încărcător dedicat (în genul a ceea ce sosește alături de ceasul Gear S3, spre exemplu).

Am primit Gear Fit2 Pro în mărimea L și aș spune că ar trebui să fie suficient de largă pentru orice încheietură. Primul element prin care iese în evidență: foarte ușoară, nici nu simți că ai dispozitivul la mână, nu deranjează în vreun fel. Deși nu este deloc îngustă, un ecran destul de generos.

Display-ul curbat cu tehnologie Super AMOLED impresionează de la primul contact, un model cu textură în romb în ce privește cureaua. Sunt două clipsuri de unde merge să scoți senzorul propriu-zis. Din start este o limitare în ce privește curelele pentru Fit2 Pro, cel mai probabil vor fi accesorii de gen din partea Samsung.

Cel mai probabil, Fit2 Pro va rămânea a fi utilizată cu ce sosește din pachet. În ce privește culorile: negru în partea superioară, roșu pe interior – combinație de efect. Apreciez pozitiv și feedback-ul lăsat de materiale, finisare de bună calitate. Se vede că Samsung și-a dorit să livreze un produs care să impresioneze de la prima vedere, de la primul contact și aș spune că au reușit.

Ecran

Super AMOLED curbat de 1.5 inch cu rezoluție 216×432 pixeli, protejat cu sticlă Gorilla Glass 3, certificare 5ATM în ce privește rezistența în submersie, respectă standardele armatei americane definite de MIL-STD-810G.

Ecranul din start spun că mi s-a părut a fi cel mai bun în ceea ce privește pe un accesoriu cu preț de 5 – 600 lei. Are luminozitate mare și chiar un mod overboost pentru exterior, unghi bun de vizualizare, culori plăcute, iar touch-ul cu adevărat prompt în preluarea comenzilor. Două taste fizice aduse în lateral dreapta ajută la navigarea prin interfață.

Din păcate, Samsung nu a pus și un difuzor pe Gear Fit2 Pro. Păcat, ar fi întregit dispozitivul și l-ar fi transformat în headset bluetooth ad-hoc. Alte companii reușeșc a transforma brățara și în cască bluetooth. Mi-aș dori un plus de ingeniozitate pe aici, o polivalență dată unui accesoriu inteligent nu strică niciodată.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nu știu cât contează partea hardware pe o brățară inteligentă, în contextul în care nu ajunge a fi folosită pentru activități care să necesite cine știe ce putere de procesare. Nu-l vei folosi pe Gear Fit2 Pro pentru browsing, YouTube, jocuri cu cine știe ce grafică etc.

Totuși, haideți să discutăm puțin și de componentele interne: Exynos 3250 de tip dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM și 4 GB spațiu de stocare (util pentru cei interesați să-și mute muzică aici, de asculat vor trebui să meargă pe mâna unor căști cu conectivitate bluetooth). Pot fi aduse sute de melodii – 3 – 4 – 500 în funcție de dimensiunea fiecărui fișier în parte.

Element important ce nu l-am precizat: 5ATM este certificarea ce te asigură că poți folosi Gear Fit2 Pro când înoți în piscină sau mare. Aș spune că avem o certificare superioară față de standardele IP. Spre a folosi Gear Fit2 Pro trebuie să aveți aplicația Samsung Gear instalată pe smartphone. Funcționează alături de telefoanele mobile ce rulează iOS sau Android, nu este o limitare în a fi compatibilă doar cu terminale Samsung. De aici își preia date legată de oră, dată etc.

Prin swipe spre dreapta sau stânga ai diferite informații, de la vreme și până la date legate de numărul de pași, distanța parcursă, măsurătorile ritmului cardiac, numărul de etaje. Poți aduce ce vrei tu pe aici, ce consideri că este relevant pentru tine. Butonul mai mic din lateral dreapta aduce shortcuturile către Setări, Player muzical, Jurnal 24 ore, Antrenament, Pași, Etaje, Puls, Apă, Cafeină, funcția de căutare a telefonului conectat, Cronometru, Program etc. Și aici poți interveni spre a adăuga alte aplicații sau servicii, ești liber să scoți în față ce te reprezintă, ce-i cu adevărat important.

Tasta mai mare din dreapta te scoate pe ecranul de start, activează ecranul. Poți dezactiva afișarea ceasului la rotirea mâinii, iar atunci poți apela la această tastă spre a porni interfața lui Fit2 Pro. Prin swipe de sus în jos se activează setările rapide (Luminozitate, bluetooth, activarea pentru modul Blocare la apă – să nu se mai activeze display-ul când înoți sau te scufunzi în bazin, acces rapid spre playerul muzical.

Ce știe să facă Samsung Gear Fit2 Pro?

  • monitorizează distanța parcursă și caloriile consumate;
  • permite controlul apelurilor telefonice, dar nu are difuzor încorporat;
  • afișează notificări legată de mesajele primite;
  • monitorizează somnul și diverse activități sportive, recomandată pentru cei ce practică înotul. Aplicația Speedo a fost dezvoltată special spre a ajuta Gear Fit 2 Pro în a reuși să contorizeze mișcările și timpi înregistrați în bazin;
  • alte sporturi pe care le recunoaște: tenis, baschet, mișcări de dans;
  • sunt peste 3000 de aplicații și fețe de ceas în GALAXY App Store (polivalență ridicată din acest punct de vedere, cu mult peste alte produse concurente);
  • localizare prin GPS și GLONASS;
  • analiză a ritmului cardiac în regim continuu.

Printre aplicațiile recomandate se numără UA Recorder – condiția fizică, MapMyRun – harta în timp real pentru fiecare alergare, călătorie, plimbare etc, MyFitnessPall – recomandări pe partea de hrană + obiective de sănătate cu caloriile arse peste zi, Endomondo – comunitate importantă pe partea de fitness.

Aplicația Samsung Gear + Fit2 Pro;

Conectivitate

Conexiunea între smartphone și brățara se face pe bluetooth 4.2, dar Gear Fit2 Pro dispune și de Wi-Fi în standardele b/g/n, GPS + GLONASS, giroscop și accelerometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac în partea inferioară.

Nu lipsește mai nimic pentru o brățară de fitness. Nu are conectivitate de date, dacă este cineva interesat de folosirea unui gadget de acest fel cu 4G, spre exemplu. Trebuie să se orienteze spre un alt produs.

Autonomie

Bateria de 200 mAh nu aduce minuni la acest capitol. Samsung spune că ar aduce până la 5 zile de autonomie și aș spune că trece de acest prag pe un anumit scenariu de utilizare, display care să nu se activeze când simte mișcare a încheieturii, de puține ori să fie sincronizat cu telefonul, luminozitate minimă a ecranului.

Dacă începi să-l folosești în regim intensiv ajunge pe la 2 – 3 zile la un scenariu mediu, cu luminozitate la jumătate, cu butonare periodică a brățării. Cu GPS-ul activat + monitorizarea ritmului cardiac poți coborî și sub 24 de ore.

Concluzii

Prețul de la Orange transformă Gear Fit 2 Pro într-un gadget imbatabil în ce privește raportul preț / specificații / experiență de utilizare. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • display Super AMOLED curbat de-a dreptul impecabil;
  • polivalență dață de aplicațiile dedicate + nenumărate fețe de ceas, nu te plictișești prea ușor pe aici;
  • multe aplicații optimizate special;
  • certificarea 5ATM;
  • localizare prin GPS și GLONAS, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac;
  • practică și ușoară, design plăcut ce nu face gadgetul de-a dreptul intreziv, dar atrage atenția asupra ta.

CONTRA;

  • lipsă difuzor;
  • autonomia mai mare ar fi fost excelentă;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.