Retelistica

Din câte știu, Digi Mobil și Telekom nu blochează telefoanele mobile din portofoliu. Această operațiune mai este practicată de către Orange și Vodafone la dispozitivele achiziționate cu abonament, la unele dintre ele. 

ANCOM a stabilit un cod de conduită pentru rețelele de comunicații mobile din țara noastră, în ce privește terminalele codate.

Nu sunt noutăți majore față de ceea ce știam până acum:

 1. Decodarea este gratuită dacă telefonul a fost cumpărat fără un pachet preferențial sau la preț subvenționat;
 2. În cazul în care telefonul a fost cumpărat cu abonament la un cost redus, se aplică un tarif pentru operațiunea de deblocare. Tarifele de decodare în acest sens sunt stabilite de către fiecare operator în parte (din experiență – Abonamentul lunar X lunile rămase până la sfârșitul contractului).

Deblocarea ar trebui să se realizeze în maxim 15 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării. Sunt necesare factura fiscală sau certificatul de garanție al terminalului. Decodarea telefoanelor mai vechi se realizează în măsura în care operatorii mai dispun de resurse tehnice pentru așa ceva. Bănuiesc că sunt rare situațiile în care cineva sosește cu un telefon mai vechi de 5 – 6 ani.

Codul de conduită îl găsiți aici. Nu are valoare de lege și operatorii de rețele mobile nu pot fi sancționați. Fie vorba între noi, frecție la picior de lemn.

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Rebelulll

  Ultima data la Vodafone era 50euro decodarea.

  • teleki

   In perioada contractuala.Dupa ,10 euro.La Orange e 427 lei in si 10 euro dupa.

  • cutienoua

   Corect ! Dar ar trebui sa fie gratuit dupa terminarea contractului
   Un amic a platit suma asta de curand pt un iphone 5 avand in vedere ca aparatul nu mai valoreaza cine stie ce nu mi se pare o afacere

 • Pingback: Sfaturile ANCOM pentru telefoanele mobile blocate în rețea - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Innoxius

  Conduita? Pe bune? Asa ii zice, “cod de conduita”? Zici ca e vorba de Camera Lorzilor sau Parlamentul Japoniei.
  Pai ce conduita e aia cand eu raman cu abonamentul initial si il platesc pana la capat si sunt taxat pentru deblocarea unui telefon luat la abonament, mai ieftin? Ideea operatorului cand imi da telefonul la reducere este sa ma prinda la abonament. M-a prins, sunt al lui pana la capat si ii dau banii ceruti. Ce il doare pe el daca eu folosesc telefonul in alta retea, atata timp cat ii platesc abonamentul? Inteleg sa platesc ceva daca renunt la abonament inainte de termen.
  E ca si cand un dealer auto imi da presurile si husele de scaune bonus si mi le lipeste cu “Picatura”, sa nu le folosesc pe alta masina.

 • allex06

  Ar trebui sa fie gratis decodarea la sfarsitul perioadei contractuale. O sa vanda orice telefon cu o mica subventie de la pretul de baza, care oricum e umflat si astfel o sa fie in continuare “legala” codarea…

 • koss_x_treeme

  Telefoanele dual sim sunt codate pe primul sim. Pe al doilea sim trebuie sa fie decodate. Ma refer la orange. Oricum sunt niste jepcari atat orange cat si vodafone la capitolul terminale blocate in retea. Telekom si digi au renuntat de mult la o asemenea japca pe fata.

 • Tudor P.

  ANCOM trezirea! M-am dus cu un telefon luat in 2007 la Orange la abonament (acum nici nu mai sunt la Orange) si mi-au cerut 50 de lei. Cati ani am stat la ei le-am platit telefonul cu varf si indesat. Cine este inca in perioada de contract cer o caruta de bani. De ce? Cu ce ii afecteaza pe ei daca se baga o alta cartela? Oricum se plateste in continuare abonamentul. Iar eu acum daca vreau sa pun cartela pe un telefon din 2007 cu ce ii deranjeaza de-mi cer bani? Oricum nu mai sunt la acesti nesimtiti. Cum de telekom si digi pot sa nu codeze? ANCOM sustine ilogica lor. Insitutiile statului nu lucreaza pentru om, ci pentru companiile private.

 • Cristi Braila

  Sunt curios de ce mi s-a sters postul?

  • Innoxius

   Ai pus link? Dacă da, e la moderare.

  • Cristi Braila

   Am pus un link ca sa prezint o situatie, si sa se vada pretul si faptul ca e la liber produsul, ca vorbeam de rau operatorul, nu-i faceam reclama.

  • Innoxius

   Trebuie sa astepti pana se modereaza. Nu se intelege daca pui doar o captura de ecran?

 • Razzvan

  Mie la Vodafone mi l-au decodat gratis. Trecusera cei 2 ani, telefonul era luat la prelungire de abonament. Am fost la un magazin Vodafone, unde plateam si factura, cu actele telefonului si mi-a dat o foaie cu codul de deblocare si asta a fost tot.