Încă un review de smartwatch este, în cazul meu, tot pentru un produs din liga a doua, să-i zic așa. Adică nu vorbim despre un gadget al companiilor de top din domeniu precum Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei sau alții pe care i-am omis.

Azi analizăm un ceas inteligent de la un producător chinez, care se laudă cum că ar fi primul smartwatch cu display rotund ce acceptă și cartelă sim. No. 1 S3 vrea să propună multe funcții la un cost scăzut, dar fără a uita designul.

Dacă reușește să aducă un astfel de pachet vedem mai departe, deocamdată analizăm fișa tehnică.

Specificații pentru No. 1 S3:

Specificatii No. 1 S3

Design

No. 1 S3 (12)

Eu am primit ceasul ca atare de la Emil Dragotă, care la rândul său îl are direct de la producător. La mine a venit doar cu suportul sau, să-i zic mai bine, adaptorul ce permite încărcarea bateriei și conectarea gadgetului la un PC prin port USB. În mod normal, în cutia produsului veți mai primi un cablu microUSB – USB și cel puțin un manual de utilizare. Acesta din urmă va fi probabil în chineză așa că nu va ajuta prea tare.

Fiind un smartwatch cu ecran circular, No. 1 S3 aduce un design elegant. Mai ales cel primit de noi amintește de un ceas clasic prin carcasa aurie și cureaua din piele maro. Acum nu știu dacă este vorba de piele naturală, personal nu cred.

Cureaua este ceva cam rigidă și, deși este destul de frumos lucrată, nu-mi lasă impresia de calitate. Pe interiorul părții fără cataramă, undeva aproape de prinderea de carcasă, cureaua prezintă senzorul cardiac.

Trecem la carcasă. Culoarea nu este una care să mă atragă. Nu mă deranjează o carcasă aurie la ceasuri, chiar am avut unul odată, dar cea propusă pentru No. 1 S3 este mai puțin elegantă. Adică nuanța este spre roz și un pic cam stridentă. Aici sunt destul de subiectiv și probabil unora le va plăcea cum arată.

Unde nu mai încape îndoială este la calitate. Deși solid construit, cu finisări decente, No. 1 S3 folosește și pentru carcasă (ca și la curea) un material nu tocmai grozav. Deja au apărut mici puncte, pete, care arată ca niște urme de rugină. Sper să mă înșel. Culoarea aurie face ca aceste pete să fie ceva mai greu de observat, dar dacă te uiți atent le vezi peste tot pe unde este metal.

Capacul din plastic de pe spate prezintă patru puncte de contact. În acestea trebuie potrivit adaptorul cu patru pini spre a face trecerea către portul microUSB. Prin acesta putem încărca bateria sau accesa fișierele din memoria ceasului sau de pe cardul microSD. Nu mi s-a părut prea ușor de montat acest adaptor, fiind nevoie de o potrivire la fix. Desfacerea este facilă.

Pentru a avea acces la baterie, la slotul pentru micro sim și la cel pentru cardul microSD este nevoie să desfacem capacul de pe spate. Printr-o rotație la câteva grade ajungem la baterie. Sub aceasta găsim cele două sloturi despre care v-am vorbit puțin mai sus.

No. 1 S3 permite efectuarea de apeluri prin bluetooth sau direct prin ceas. Pentru asta are nevoie de un microfon și de un difuzor. Primul este pe laterala din stânga, aș spune diametral opus față de singurul buton fizic de pe dispozitiv. Difuzorul este amplasat pe spatele gadgetului, dar nu poate fi obturat, fiind amplasat într-un loc mai adânc de pe capac.

Dacă din fotografiile oficiale No. 1 S3 arată într-un mare fel, nu pot spune la fel și despre ceea ce primim în realitate. Bine construit și finisat, ceasul păcătuiește la capitolul materiale. S-a făcut rabat la calitatea acestora pentru a nu intra într-o altă ligă de preț.

Ecran și sunet

No 1 S3 Screens (2)

După cum am spus deja, No. 1 S3 se laudă că ar fi primul smartwatch cu ecran rotund ce acceptă o cartelă sim. Cum se prezintă display-ul? Încă de la prima vedere pot spune că este unul bun.

Oferă suficientă luminozitate spre a fi ușor de citit în bătaia directă a soarelui și are culori plăcute. Imaginile și textele puteau fi mai bine conturate, dar situația nu este foarte gravă.

Cel mai mult deranjează la acest ecran partea de jos, unde, de fapt, nu mai este ecran. Adică mai țineți minte cât de blamată a fost prima generație a lui Moto 360 pentru că nu avea display-ul perfect rotund. Așa este și la No. 1 S3.

Această porțiune dreaptă deranjează mai ales când alegi o față de cea clasic, rotund. Ca să ma înțelegeți, de pe la ora 4:30 până pe la 7:30 nu mai vedem cadranul. În cazul fețelor digitale, problemele dispar, dar parcă mai potrivite sunt fețele clasice la un ceas cu ecran circular.

Să vorbim puțin și despre răspunsul tactil, pentru că avem un touchscreen. No. 1 S3 răspunde excelent la comenzi, destul de exact, chiar dacă atunci când vrei să scrii ceva pe tastatura virtuală pusă la dispoziție în unele aplicații vei avea dureri de cap. Este oarecum normal în cazul unui ecran de 1.22 inch, la ce era să ne așteptăm.

Sunetul din micuțul difuzor de pe spatele dispozitivului este neașteptat de puternic. Calitatea este și ea în limite normale și nu am întâmpinat probleme în apelurile de voce. Ce-i drept, dacă ești în medii zgomotoase apar ceva probleme în a-ți înțelege interlocutorul, dar atunci aduci ceva mai aproape de ureche ceasul și gata. De partea cealaltă a ”firului”, partenerii de discuții nu au criticat nici calitaea și nici volumul primit prin microfonul smartwatch-ului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

No 1 S3 Screens (10)

Inima lui No. 1 S3 este reprezentată de chipset-ul MediaTek MTK2502. Nu am găsit prea multe informații despre acest SoC, doar că folosește o soluție de procesare pe 32-bit de tip single-core. Suportă ecrane cu o rezoluție maximă de 320×240 pixeli, deci mai mult decât propune No. 1 S3.

Cantitatea de memorie RAM rămâne necunoscută, iar spațiul de stocare intern este de aproape 1 MB. La acesta putem adăuga un card de memorie de maximum 16 GB.

Sistemul de operare din spatele lui No. 1 S3 este unul proprietar producătorului, dar oarecum asemănător cu ceea ce am mai întâlnit și în cazul lui Atongm W008.

Avem câte patru iconițe pe fiecare ecran atunci când intrăm în meniu. Acesta poate fi accesat prin swipe din orice direcție de pe ecranul cu ceas. Apoi navigăm tot prin swipe de la stânga la dreapta sau invers până ce ajungem la aplicația pe care vrem să o accesăm.

Prin tap pe icon intrăm în fiecare aplicație sau meniu, iar swipe-ul de la stânga la drepata acționează ca un buton de ”înapoi” (back). Cam la atât se rezumă navigarea prin meniul sistemului de operare de pe No. 1 S3.

Singurul buton fizic prezent pe dispozitiv ne aduce mereu către ecranul cu ceas. Un fel de ”home” i-aș spune.

Tranzițiile de la un ecran la altul sunt fluide, fără pic de lag, iar răspunsul tactil al touchscreen-ului este excat, așa cum am menționat deja.

Există trei teme pentru meniu, dar ele nu schimbă decât fundalul din spatele iconițelor și atât. Acesta poate fi complet negru sau cu două modele, precum puteți vedea în galeria următoare:

Spre deosebire de Atongm W008 care aprindea ecranul doar dacă făceai tap pe ecran, No. 1 S3 dispune de funcție de trezire a ecranului atunci când privim ceasul. Bine, nu doar când privim ceasul, că nu are de unde să știe el asta, ci mai degrabă în anumite poziții predefinite sau la anumite mișcări ale mâinii. Nu cred că mai este nevoie să spun că ecranul se aprinde și cu alte ocazii, nu doar atunci când privim ceasul. Este puțin aiurea să observi cu vederea periferică momentele, destul de dese, în care ecranul prinde viață, dar parcă mai bine așa decât să fii nevoit să-ți folosești și cealaltă mână spre a consulta ora.

Din punct de vedere al fețelor pentru ceas, No. 1 S3 nu se prezintă prea bine. Adică, cele pe care le avem la dispoziție arată bine, doar că sunt prea puține: 3 de ceas analog (să-i zicem așa) și doar una de ceas digital. Mai există una ce poate fi descărcată prin intermediul aplicației de mobil și așa ajungem la 5 fețe de ceas. Puțin dacă mă întrebați pe mine.

Fețele de ceas disponibile în No. 1 S3

No. 1 S3 se poate conecta prin bluetooth cu smartphone-ul ce rulează Android sau iOS. Dacă folosiți dispozitive Apple, funcțiile oferite de smartwatch sunt mai puține, dispar notificările primite, precum și sms-urile, funcția de găsire sau cea de acționare a camerei telefonului.

Din aplicația de mobil nu pot fi făcute prea multe, ci avem la dispoziție câteva setări. Nu am reușit să folosesc funcția de captare a pozelor prin intermediul ceasului accesând camera smartphone-ului.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația de mobil disponibilă pentru No. 1 S3:

În afară de aplicațiile de mai jos, pe No. 1 S3 poți instala prin intermediul softului de pe smartphone și Yahoo Wheather (funcționează doar dacă ceasul este sincronizat cu smartphone-ul) plus cea de-a cincea fațetă de ceas, una digitală.

Iată aplicațiile de pe No. 1 S3 și, unde este cazul, o scurtă descriere a lor:

  • Dialer – meniul de unde poți iniția apeluri direct prin intermediul ceasului, atunci când acesta folosește o cartela sim;
  • Messaging – de aici poți trimite SMS-uri. Tastatura ce se arată când vrei să scrii mesaje nu este una qwerty, ci una cu cifre, cum primim la un feature phone fără touchscreen. Este un calvar a încerca să scrii un mesaj pe această tastatură și cred că o veți folosi doar în caz de urgență. În meniul Messaging poți vedea Inbox-ul, Outbox-ul, Draft-urile, mesajele trimise sau le poți șterge pe care vrei;
  • Phonebook – agenda proprie a ceasului sau cea a smartphone-ului cu care este conectat;
  • BT – meniul cu setări pentru conexiunea bluetooth;
  • Notification – vedem și administrăm notificările primite;
  • Call logs – istoricul apelurilor realizate prin bluetooth sau direct prin ceas;
  • Settings – meniul ce grupează setările smartwatch-ului: BT Settings, Clock, Sound, Volume, Display, Motion, Magic Voice, International (setări pentru limbă), Apps, Reset, About;
  • App Download – furnizează un cod QR care, odată scanat cu smartphone-ul, trimite către aplicația de mobil;
  • Audio Player, Video Player, Sound Recorder, Calculator, Calendar, Voice Memos, Theme, Alarm, Stopwatch (Cronometru) – nu cred că mai necesită descriere;
  • Pedometer – calculează numărul de pași. Funcționează destul de exact, rezultatele fiind doar ușor diferite de ceea ce am primit de la brățara Xiaomi Mi Band;
  • Sleep monitor – monitorizează somnul. Nu mi s-a părut a oferi rezultate convingătoare, dar până la urmă de unde pot ști cum am dormit, dacă eu dormeam :). Aceeași afirmație este valabilă și pentru Mi Fit de la Xiaomi: poate să-mi spună ce vrea, că doar nu am de unde să știu când am fost în somn profund și când nu;
  • Sedentary – setezi o anumită perioadă după care ceasul te atenționează să te ridici, să te miști dacă nu ai avut activitate în acel interval de timp setat de tine;
  • BT Music – accesează muzica de pe smartphone pe care o redă prin difuzorul extern al ceasului;
  • BT Camera – ar trebui să permită captarea de poze prin intermediul camerei de pe smartphone-ul conectat prin bluetooth. La mine nu a funcționat;
  • Heartrate – folosește senzorul de pe cureaua din piele pentru a afișa ritmul cardiac – numărul de bătăi ale  inimii pe minut. Rezultatele departe de adevăr m-au făcut să cred că senzorul este mai mult de formă. Mai există posibilitatea să nu fi poziționat eu ceasul la mână așa cum ar fi trebuit, dar atunci mi s-ar fi părut normal ca aplicația să-mi atragă atenția. Fie că eram în repaus de peste 10 minute, fie că m-am mișcat câteva zeci de secunde bune, rezultatele au fost mereu între 80 și 89 de bpm;
  • Find my device – te ajută să-ți găsești smartphone-ul, dar doar dacă acesta era împerecheat în prealabil prin bluetooth. Telefonul începe a vibra iar ceasul emite sunete din ce în ce mai puternice pe măsură ce te apropii de telefon;
  • File Manager – accesezi, muți sau copiezi fișiere din memoria ceasului sau de pe cardul microSD;
  • Power saving – activezi sau dezactivezi modul de economisire a bateriei;
  • Vibrator – face exact ce zice: transformă ceasul într-un dispozitiv care vibrează continuu până îl oprești. Probabil util pentru unele persoane :) ;
  • UV – se pare că măsoară nivelul radiațiilor UV. L-am testat și în casă și afară, în soare, dar mereu mi-a dat ca rezultat un nivel scăzut. Asta poate fi și din cauză că afară-i iarnă și clar indicele UV este unul scăzut. Totuși mă întreb cum măsoară No. 1 S3 indicele UV, atât timp cât nu dispune nici măcar de un senzor de lumină;

Deși cu multe funcții, No. 1 S3 nu m-a încântat neapărat. Am impresia că unele sunt acolo doar să dea bine în lista cu specificații, fără a avea acoperire în utilizarea cotidiană.

Conectivitate

No. 1 S3 (18)

No. 1 S3 este în fapt mai mult decât un ceas inteligent, este un phonewatch. Adică îi poți atașa o cartelă micro sim și îl poți folosi pe post de telefon. Doar în apeluri însă, întrucât nu știe decât spectrul 2G, datele mobile prin 3G fiindu-i necunoscute.

Mai prezintă un port microUSB (prin adaptorul din pachet) prin care încărcăm bateria sau ne conectăm la PC.

Cu smartphone-ul ne conectăm prin bluetooth 4.0. Conexiunea este stabilă și destul de puternică. Nu am întâmpinat probleme de conectivitate cu No. 1 S3, iar despre calitatea în apelurile de voce am discutat la capitolul sunet.

Autonomie

No. 1 S3 (17)

Cu o baterie de 350 mAh mă așteptam la rezultate mai bune din partea lui No. 1 S3. Până la urmă o zi de dimineața până seara cu utilizare ușor peste medie nu e chiar rău. Ca timp de ecran aprins, aș spune că No. 1 S3 poate ajunge la 2 – 3 ore în funcție de nivelul la care este setată luminozitatea. Nu am testat această valoare în ritm continuu, deci pot exista deviații.

Dacă folosiți smartwatch-ul mai mult ca pe un ceas clasic, doar pentru a vedea ora și îl conectați mai rar cu smartphone-ul, puteți trece chiar și de două zile de autonomie.

Preț

No. 1 S3în jur de 60 de dolari la mai mulți retaileri din China.

Concluzii

No. 1 S3 (2)

No. 1 S3 este un smartwatch destul de ieftin și primul de tip circular care oferă conectivitate sim pentru apeluri. Dacă erați în căutarea unui astfel de dispozitiv trebuie să știți că acest ceas mai oferă și alte funcții, chiar dacă în unele situații nu se descurcă așa cum ar trebui.

Poate că prin fișa tehnică se laudă cam mult, dar sunt destule sarcini pe care le poate îndeplini acest gadget. Depinde doar de voi dacă aveți nevoie de atâtea funcții. Eu unul mărturisesc că mi-am dat seama de ineficiența și inutilitatea multora dintre ele, dar ăsta-s eu și nu înseamnă că ceilalți nu o să folosească tot ce poate oferi No. 1 S3.

Dacă ați parcurs întreg review ați înțeles deja până acum care sunt plusurile și minusurile acestui dispozitiv. Le mai repet pe scurt pe cele mai importante dintre ele.

PRO

  • display bun, ușor de citit chiar și în bătaia directă a soarelui;
  • tranziții fluide, fără lag prin sistemul de operare;
  • permite efectuarea și acceptarea de apeluri atât prin bluetooth, de pe smartphone-ul conectat, cât și direct din smartwatch dacă introducem o cartelă micro sim;
  • afișează toate notificările primite pe smartphone-ul conectat, inclusiv sms-urile;
  • construcție solidă și finisări bune mai ales în această categorie de preț;
  • destule funcții și aplicații preinstalate.

CONTRA

  • sistem de operare limitat, nu permite instalarea ulterioară a prea multe aplicații;
  • puține fețe pentru ceas – doar 5 în total;
  • materialele (metalul carcasei și cureaua) nu sunt de prea bună calitate;
  • unele funcții (senzorul de ritm cardiac, senzorul UV) mi s-a părut că ar fi acolo doar pentru a da bine pe hârtie;
  • adaptorul ce se atașează pentru a permite încărcarea bateriei nu reprezintă cel mai ergonomic mod de a conecta ceasul prin cablu;
  • autonomia bateriei este insuficientă.