Notebook

Am utilizat în ultimele săptămâni un portabil din seria VAIO de la Sony. Modelul în cauză se poartă indicativul Sony VAIO VPCEJ3B1E/B.EE9. Poate fi considerat un laptop care funcționează mai degrabă ca un fel de desktop replacement prin perspectiva dimensiunilor sale generoase și mai ales a ecranului de 17.3 inch.

Găsiți mai jos datele tehnice de la care pornim recenzia laptopului Sony VAIO:

Laptop
Date tehnice
Sony VAIO VPCEJ3B1E/B.EE9
Ecran 17.3 inch cu rezoluție 1600×900 pixeli
Procesor Intel Core i5-2450M la 2.500 MHz
Memorie RAM 4 GB DDR3 și maxim de 8 GB DDR3 la 1.333 MHz
Spațiu de stocare 750 GB la 5400 rpm
Placă video NVIDIA GeForce 410M
Sistem de operare Windows 7 Home Premium pe 64 bit
Conectivitate DVD-RW, cititor de carduri, cameră web de 0.3 Megapixeli, RJ-45, HDMI, 4 x USB 2.0, VGA, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, rețea 10/ 100/ 1000
Baterie Li Ion ce oferă o autonomie de până la 4 ore
Greutate 3.1 kg
Grosime 32.8 mm
Preț 3.599 lei pe eMAG.ro

Design

M-a impresionat în mod plăcut. Nu au făcut exerciții de stil ca la alte modele din seria VAIO ci au ales să mizeze pe simplitate, eleganță, materiale de calitate. Pe spate dați de un model tridimensional și logo-ul VAIO argintiu ce iese în evidență. Materialul utilizat pe spate îl regăsiți și în zona în care vă odihniți mâinile când folosiți tastatura și touchpad-ul încorporat.

Nu pare a se zgâria ușor și nici praful nu iese în evidență pe spate. Mă bucur că nu au folosit un material lucios care ar fi trebuit șters în mod repetat și ar fi fost un adevărat magnet pentru amprente. Îl deschideți și observați că tastatura este clar individualizată. Tastele sunt înconjurate de un plastic negru mat. Îmbinarea dintre ecran și corpul laptopului cu tastatura și componentele adiacente se face prin două cleme fin conturate. Deschiderea este amplă.

Vorbim de un laptop cu dimensiuni generoase, display de 17.3 inch, greutate de 3.1 kg și dimensiuni W x D x H – 409x274x32.8 mm. Culmea este că a încăput în rucsacul meu și chiar nu mă gândeam că va avea loc. Aș putea spune că este un portabil mic ținând cont de clasa din care face parte.

Sony VAIO VPCEJ place, nu iese în evidență și nu se adresează celor care vor să impresioneze cu laptopul lor de la prima vedere.

Ecran și sunet

Aduce un display de 17.3 inch cu rezoluție 1600×900 pixeli. L-am conectat și la un monitor extern BenQ via HDMI. Devine o unealtă de lucru în adevăratul sens al termenului. Ecranul este înconjurat de o muchie neagră de dimensiuni reduse. Deasupra sa se află camera web de 0.3 Megapixeli. La bază a fost inscripționat logo-ul Sony. Se poate regla luminozitatea ecranului prin combinația Fn+F6 – mai mare sau Fn+F5 – mai mic.

Se vede bine din orice unghi și VAIO Display își face treaba. Rezoluția maximă este de 1600×900 pixeli.

Sunetul vine de la difuzoarele stereo integrate deasupra tastelor. Se aude tare, clar și cu un oarecare bass. Se transmit ușoare vibrații în carcasă, dar nu am pățit ca la un laptop Toshiba de gaming care atunci când era dat la maxim te avertiza că se transmit vibrații prea puternice care ar putea afecta integritatea HDD-ului și te trecea automat pe un volum mai mic.

Se vede că-i făcut pentru a fi utilizat acasă și de aceea trebuie să impresioneze printr-un display generos și un sunet puternic. Pe lateral dreapta dați de jack-ul pentru microfon și pentru conectarea unor căști pe jack de 3.5 mm sau a unui sistem audio distinct. Mi s-a părut util că alături de jack se află și un USB 2.0. Am o serie de căști de la Genius care au nevoie și de USB 2.0 pentru a se alimenta și a oferi un sunet cu vibrații în membranele căștilor.

Performanță

Găsiți o sumă de informații despre sistemul pe care l-am avut la test. Încep prin a vă spune notele pe care le-a primit în Windows Experience Index:

– Procesor – 7;
– Memorie RAM – 7.1;
– Grafică – 5;
– Grafică de gaming – 6.3;
– HDD – 5.9.

Observați că punctele sale tari ar fi procesorul și memoria RAM, iar cele slabe se individualizează la performanță grafică în redarea Windows Aero și a HDD-ului de 750 GB la 5400 rpm. Dacă aș deține un astfel de laptop i-aș pune un SSD pentru un spor de viteză și ar zbârni și mai repede decât în configurația detaliată la început. Aș ține HDD-ul său intern doar pentru stocare, iar sistemul de operare și aplicațiile pe un SSD distinct.

Am rulat o serie de jocuri și au funcționat fără probleme: Need For Speed: The Run, Call Of Duty: Modern Warfare 3. Am mai pus și alte jocuri din generațiile anterioare, dar nu are rost să le mai menționez pentru că nu ies în evidență prin grafica încorporată.

Rulează mare parte din jocurile de generație nouă, dar nu vă așteptați să le ducă cu cerințele date la maxim. Nu este gândit pentru gaming ci ca un laptop pentru entertainment: browsing, vizionare de filme, grafică la nivel mediu, etc. Din acest punct de vedere nu i se poate imputa nimic.

Tastatură și touchpad

Apreciez de fiecare dată experiența acumulată de Sony. Am mai testat și alte zeci de produse ale concurenție și nicio tastatură nu mi-a plăcut. Mă gândesc că s-ar vinde o tastatură Sony de sine stătătoare. Mă adaptez repede la ea și ergonomia este ireproșabilă. Tastatură de pe Sony VAIO VPCEJ integrează și un numpad. I-aș face un reproș legată de tastele direcționale care sunt ceva cam înghesuite. Deranjează atunci când ești într-un joc.

Touchpad-ul a fost poziționat ușor spre stânga. Este micuț în raport cu dimensiunea laptopului, iar la baza sa se află tastele dedicate pentru click dreapta și stânga. Au pus un fel de asperitați pe deasupra sa și devine relaxant când îl utilizezi. Pot să spun că este precis și mi-aș fi dorit să fie ceva mai mare. Spațiu la Sony VAIO VPCEJ era suficient. Zona în care țineți mâinile este similară cu spatele laptopului ca și material utilizat.

Conectivitate

Nu-i lipsește nimic. Mai întâi să vedem dispunerea conectorilor. Pe lateral dreapta dați de dvd-rw și 3 x USB 2.0. În lateral stângă găsiți jack-ul pentru încărcător. M-am bucurat când la încărcător nu am dat de vreo cărămidă la 1 kg cum am mai văzut pe la unele portabile. Ar fi fost hilar. Pe lângă jack-ul încărcătorului în stânga au fost poziționate: RJ-45 pentru cei care nu au încă un router pe acasă, VGA, HDMI, zona prin care se face răcirea, USB 2.0, jack-urile de 3.5 mm pentru căști și microfon.

În partea frontală și aici mă refer la bază dați de slotul pentru cardurile de tip SD cât și de un mic control pentru a porni și a opri receptorul Wi-Fi integrat. Suportă Wi-Fi în formatele bine cunoscute b, g și n, bluetooth cât și rețea clasică cu viteză de până la 1000 Mbps.

Autonomie

Nu este deloc punctul său forte. Se afirmă că ar duce spre 4 ore, dar bănuiesc că se atinge aceste valoare în niște condiții ideale. Am scos în jur de 1.5 – 2 ore, dar trebuie să spun că luminozitatea era la maxim și nu am folosit nicio optimizare pentru un consum mai mic. Încărcătorul este micuț raportat la dimensiunea portabilului.

Concluzii

Sony VAIO VPCEJ este un home replacement perfect cu accent pe un design plăcut și simplu cu materiale de calitate. Funcționează ireproșabil până la jocurile de generație mai nouă pe care nu le duce cu cerințele la maxim. Să vedem care sunt punctele sale forte și punctele slabe.

Puncte forte

– design simplu și elegant;
– ecran generos și de o calitate bună;
– putere de procesare excelentă pentru un laptop destinat zonei de entertainment;
– tastatură bine pusă la punct;
– sunet puternic.

Puncte slabe

– prețul ușor cam mare, dar trebuie ținut cont că integrează și licența de Windows 7 Home Premium;
– hardware ușor învechit.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.