Notebook

În ultimele săptămâni  am avut ocazia să văd la lucru şi unul dintre cele mai ieftine portabile Sony din seria VAIO. Codul său este VPCZB3V1E/P. Să vedem care-i sunt datele tehnice:

– ecran LCD LED VAIO Display de 11.6 inch cu rezoluţie 1366×768 pixeli;

– procesor AMD Dual-Core E-Series la 1.650 MHz, 4 GB RAM la 1.333 MHz, 500 GB spaţiu de stocare de tip HDD;

– placă video ATI Radeon HD 6320;

– cameră web de 0.3 Megapixeli, cititor de carduri, difuzoare stereo, 3 porturi usb 2.o, HDMI, RJ-45, VGA, jack de 3.5 mm, Wi-Fi în standardele b, g şi n, bluetooth;

– baterie ce oferă autonomie de lucru de până la 6 ore;

– 1.46 kg, 25 mm grosime şi Windows Home Premium pe 32 biţi;

– preţ – 1.999 lei.

Sunt mai multe variante de culoare. Modelul primit pentru review era roz, dar sunt şi alte opţiuni mai serioase. Ar fi pe placul fetelor. Laptopul primit era un sample de test şi nu versiunea finală, de aceea cred că experienţa oferită de un model similar achiziţionat din magazin trebuie să fie superioară. HDD-ul era de 320 GB faţă de 500 GB cât oferă laptopul disponibil în e-shop-urile româneşti.

1. Design

Calitatea fabricaţie este bună, materialele sunt plăcute la atingere. Nu adună amprente pe carcasă sau în zona în care îţi vei ţine palmele, lângă touchpad. Balamaua care face legătura între ecran şi tastatură este de dimensiuni generoase, de aceea este mai gros în zona respectivă. Greutatea este mică  – 1.49 kg şi 25 mm grosime. Logo-ul VAIO este stilizat pe carcasă într-un mod plăcut. Roz este capacul cât şi marginile ecranului, tastatură are tastele pe negru şi restul în argintiu, iar spatele este îmbrăcat într-un plastic negru. Butonul de pornire este situat pe lateral, pe balamaua profilată de care vă aminteam. Sună ciudat, dar este o soluţie cu stil. Se aprinde verde când este pornit şi când este oprit se face portocaliu în prima etapă. Se menţine aşa dacă este pus la încărcat.

Nu se dezice de la calitatea Sony pe partea de design şi materiale folosite, deşi vorbim de un portabil cu preţ de achiziţie de 1.999 lei şi acolo este inclusă şi licenţa de Windows 7 Home Premium pe 33 biţi.

2. Ecran şi sunet

Ecranul este LCD LED de 11.6 inch cu rezoluţie HD de 1366×768 pixeli. Marginile sale sunt roze în ton cu carcasa exterioară. Nu l-am scos pe afară ca să văd dacă suferă de reflexie în lumina razelor solare. Se vede ok, deşi după standardele mele este cam mic în dimensiune. Sunetul vine de la două  boxe dispuse pe spate, vine de sub portabil. Dacă va fi pus pe un birou nu va fi obturat, dar dacă-l ţineţi pe picior s-ar putea să nu ofere aceeaşi calitate. Lipseşte bass-ul, dar se aude puternic ţinând cont din clasa de laptopuri din care face parte.

3. Performanţe

Nu este făcut pentru a oferi performanţe pe partea de gaming sau pentru a uimi în testele de benchmark. Se va dovedi suficient în browsing, rularea aplicaţiilor de tip office, editare foto şi video de bază. Notele din Windows Experience Index:

– Procesor – 3.7;

– Memorie RAM – 5.7;

– Grafică – 4.2;

– Gaming – 5.7;

– HDD – 5.7.

4. Conectivitate

Lipseşte doar un port usb 3.o. În rest dispune de tot ceea ce ţi-ai putea dori. Pe lateral dreapta daţi de RJ-45, două porturi usb 2.0, jack de 3.5 mm pentru căşti şi pentru microfon. Pe lateral, în partea frontală este cititorul de carduri SD. Pe lateral stânga regăsiţi mufa pentru încărcăror, VGA, HDMI, locul prin care se face răcirea – partea de cooler şi al treilea port usb 2.0. L-am conectat la router-ul wi-fi de acasă şi nu am sesizat niciun fel de probleme privind semnalul.

5. Tastatură şi touchpad

Touchpad-ul este micuţ, dar oferă un feedback excelent. Tastatură este mai înghesuită decât sunt obişnuit eu cu seria VAIO. Sony pune cele mai ergonomice tastaturi din industrie pe laptopurile sale. Nu este şi cazul la modelul în cauză, unde tastele sunt ceva mai micuţe şi necesită un oarecare timp de acomodare. Pentru pornirea laptopului ai două variante – butonul de pe lateral, de pe balama sau cel Assist dispus superior, sub ecran, deasupra tastelor.

6. Autonomie

L-am utilizat cu display-ul dat pe luminozitate maximă şi cu setările de performanţă la maxim şi a scos în jur de 3 ore şi jumătate în browsing, video via youtube, scris pe blog, reader. Mi se pare ok ca şi valoare.

Concluzii

Poate fi considerat un netbook premium sau un laptop micuţ. Oferă multe pentru preţul de 1.999 lei. Spaţiul de stocare este suficient – 500 GB, procesorul este ceva mai slab şi aici se face o concesie, dar este cu mult peste Intel Atom. Mizează şi pe portabilitate prin dimensiunile compacte, greutatea redusă, oferă Windows 7 din start şi te scuteşte de achiziţia unei licenţe.

 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.