În ultimul timp am avut ocazia să testez mai multe produse Sony, ce-i drept în special smartphone-uri. Și nu orice fel de telefoane, ci numai din seria Xperia X, lansate anul trecut.

L-am lăsat ultimul pe Sony Xperia X Compact, dar asta nu înseamnă că el este cel din urmă. Deloc, ba chiar este foarte similar cu Xperia X, cu care împarte multe componente.

Sony a cam rămas ultimul mohican din rândul producătorilor de smartphone-uri cu Android care oferă un pachet performant într-un corp compact. De aici vine și denumirea, nu? Iar Xperia X Compact este chiar micuț cu ecranul său de 4.6 inch, într-o lume a telefoanelor de minimum 5 – 5.2 inch.

Specificații pentru Sony Xperia X Compact:

Specificatii Sony Xperia X Compact

Design

Iarăși în cazul unui smartphone Sony am avut pentru review un sample de test și nu o versiune de retail. În cutia albă am găsit telefonul, încărcătorul pe USB, cablul USB Type-C – USB și un mic ghid de utilizare.

Particula Compact din denumirea terminalului își găsește pe deplin definiția atunci când ridici dispozitivul din cutie. Fără a avea un raport display/corp extraordinar (69.6%) Sony Xperia X Compact este un pitic după standardele de azi. Cu o lungime de doar 129 mm și o lățime de 65 mm, telefonul poate fi manevrat cu o singură mână fără nicio problemă. Grosimea ar fi putut fi mai mică, însă cei 9.5 mm lasă impresia de robustețe, soliditate.

Și tot dimensiunile reduse contribuie enorm la partea de grip. Cu un corp fabricat din plastic, care pe laterale imită metalul, iar pe spate sticla, Sony Xperia X Compact nu oferă prea multă aderență în palmă. Totuși, micuț cum este, nu are cum să scape prea ușor din mână.

Sony Xperia Z5 Compact aducea un spate din sticlă sablată, o soluție excelentă atât împotriva amprentelor și urmelor, cât și zgârieturilor. X Compact s-a ales cu un policarbonat lucios ce le atrage ca un magnet pe amândouă. Tot timpul trebuie să ștergi urmele de pe spate, dar când capacul este curat încep să se vadă micile zgârieturi acumulate de-a lungul folosirii normale.

Designul lui Sony Xperia X Compact este în deplină concordanță cu celilalți membri ai familiei X din 2016. Privit frontal se prezintă cu colțuri drepte, marginile stânga/drepata ale sticlei de protecție a ecranului sunt ușor curbate, unde se întâlnesc cu rama ce păstrează o curbură până se întâlnește cu spatele plat.

Chiar dacă vorbim de mult plastic, care nu pare neapărat cel mai ieftin, per total nici nu lasă tocmai impresia de produs premium. Finisările sunt atent lucrate, n-ai ce să reproșezi aici, iar construcția pare solidă.

Ecran și sunet

Display-ul de 4.6 inch pare subdimensionat la o primă privire. Asta fiindcă ne-am obișnuit cu diagonale de peste 5 inch, ba chiar 5.5 în multe dintre cazuri. Chiar și așa, după primele ore de utilizare îți dai seama că Sony Xperia X Compact îți oferă suficient spațiu de lucru pentru majoritatea sarcinilor uzuale: mail, rețele sociale, chiar și browsing. Un joc, un clip video sau niște poze își vor dezvălui mai bine toate detaliile pe un ecran mai mare. Aici pot fi subiectiv, ce-i drept.

Dacă tot nu excelează la raportul display/corp, cu mult spațiu sub ecran, atunci mi-ar fi plăcut măcar să vedem butoane capacitive și nu pe cele tip touch buttons. Însă când alegi un smartphone cu dispaly de 4.6 inch știi de la bun început la ce să te aștepți, cât de mult îți trebuie un ecran mare sau dimpotrivă.

În cazul lui Sony Xperia X Compact vei primi la pachet o rezoluție HD 1280 x 720 pixeli mai mult decât suficientă, culori superbe, naturale, vii, un negru adânc, luminozitate înaltă, contrast ridicat și unghiuri extrem de largi de vizualizare.

Tehnologiile Triluminos și X-Reality Engine nu sunt doar de marketing și fac din ecranul lui Sony Xperia X Compact unul excelent. Chiar și în lumină naturală puternică nu ai niciun fel de probleme.

Sunetul extern este redat prin două difuzoare stereo frontale. Fiindcă Sony Xperia X Compact nu este rezistent la apă, nu mai prezintă nici protecție în dreptul difuzoarelor. Așa că sunetul nu este deloc ”înfundat”, ci foarte echilibrat. Există și ceva bass, nu mult, dar intensitatea maximă putea fi mai ridicată. Faptul că undele sonore vin direct către tine compensează acest neajuns, iar în ansamblu sunetul extern este unul bun.

Prin jack-ul de 3.5 mm Sony Xperia X Compact aduce standard Hi-Res Audio, iar asta se simte din plin cu o pereche de căști bune, precum Sony MDR-XB950BT. Ascultați câteva fișiere lossless și veți vedea de ce este în stare acest micuț smartphone: calitate excelentă și volum maxim impresionant.

Hardware, sistem de operare și aplicații

În cadrul acestui capitol poate ar fi fost mai simplu să dau copy-paste la ceea ce am scris în dreptul lui Sony Xperia X, căci acum avem versiunea Compact cu fix același ansamblu harware.

Chipset-ul Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650 cu procesor hexa-core cu un dual-core la 1.8 GHz pe Cortex-A72 și un quad-core la 1.4 GHz pe Cortex-A53 acompaniat pe partea grafică de Adreno 510 și cu 3 GB de RAM alături reușește să miște totul perfect.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Sony Xperia X Compact:

Nu sunt probleme în nicio aplicație sau joc, oricât de complexe. Lag sau orice fel de întârzieri nu sunt pe placul lui Sony Xperia X Compact, așa că nu ni le oferă nici când îl punem serios la treabă.

Am apreciat mereu cum se mișcă sistemul de operare Android pe smartphone-uri Sony și nici de data asta nu am de ce să mă plâng. Faptul că producătorul hardware nu intervine prea tare printr-o interfață proprie stufoasă se simte și acum.

Android-ul 7.0 Nougat ce rulează în spatele lui Xperia X Compact a primit câteva tușe personale de la Sony, însă nimic de speriat. Foarte important, chiar dacă mă repet, este că sistemul de operare rulează excelent oricând.

Am mai avut parte de câteva mici bug-uri, de exemplu odată apăsat butonul power pentru a trezi display-ul la viață nu-mi apărea ecranul de deblocare ci un fundal complet negru. Încă o încercare și totul se derula așa cum trebuie. S-a întâmplat doar de 3-4 ori în cele câteva zile bune de utilizare.

Aplicațiile preinstalate pe Sony Xperia X Compact sunt câteva la număr, însă majoritatea pot fi dezinstalate fără probleme. De la Google avem Chrome, Magazin Play, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Documente, Foi de calcul, Prezentări, iar Sony a plusat cu Muzică, Album, Video, PlayStation, Whats New, E-mail, Calendar, Amazon Shopping, Facebook, Starea Vremii, Știri, Lifelog, MOvie Creator, Schiță, Xperia Louge, Spotify, Video&TV SideView, Descărcări, AVG Protection, Efect AR, Xperia Transfer.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Sony Xperia X Compact:

Performanță

Ca mai toate telefoanele ajunse pe masa noastră și Sony Xperia X Compact a trecut prin câteva teste sintetice de benchmark. Toate rezultatele sunt în tabelul următor, iar mai jos este galeria cu capturi de ecran:

Conectivitate

Sony Xperia X Compact oferă conectivitate 4G LTE ce acoperă toate frecvențele oricărui operator din țara noastră. Vitezele maxime ce pot fi atinse sunt de până la 300 Mbps în download, respectiv 50 Mbps în upload.

Mai avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac de tip dual-band pe 2.4 sau 5 GHz, Wi-Fi Direct, DLNA, bluetooth 4.2 LE cu A2DP, NFC, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM cu RDS, USB Type-C pe laterala de jos și jack de 3.5 mm pe marginea de sus.

Butonul power este ușor încastrat în marginea laterală, pe partea dreaptă, aproape de centru. Integrează și senzorul de amprentă ce oferă un timp de răspuns foarte redus. Aproape instant și de fiecare dată este recunoscută amprenta setată de utilizator.

Mai puțin ergonomic sunt plasate butoanele pentru reglarea volumului, tot pe laterala din drepata, însă către baza telefonului. Mai jos de acestea este butonul declanșator pentru camera foto. Este unul de tip dual trigger: apăsat la prima treaptă va face autofocus, dus până la capăt va capta poza. Apăsat continuu preț de câteva clipe acest buton te va duce direct în aplicația camerei foto oriunde ai fi prin meniu sau chiar cu ecranul blocat și telefonul în stand by.

În ceea ce privește apelurile de voce, Sony Xperia X Compact se descurcă foate bine. Semnalul GSM este stabil, bine recepționat, iar vocea din difuzor este clară și la un volum maxim suficient în orice situație.

Cameră foto și video

Despre camera foto aș putea spune cam tot ce am spus și în cazul lui Xperia X. Avem același senzor, același hardware așa că rezultatele sunt similare.

Am făcut un material comparativ între Sony Xperia X Compact și fratele mai puternic Xperia XZ, așa că aveți mai multe detalii. Tot acolo sunt și poze la dimensiunea maximă și calitatea originală, pentru cei interesați.

Camera foto se descurcă bine, însă nu se ridică la rang de flagship. Îi lipsesc performanțele bune în lumină slabă și filmarea la rezoluție 4K.

Însă clipurile video Full HD 1080p arată chiar bine, detaliate, cu autofocus rapid, exact și stabilizare electronică eficientă.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Sony Xperia X Compact

Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia X Compact:

Autonomie

Screenshot autonomie Sony Xperia X Compact

Bateria de 2700 mAh poate că nu sună excelent, însă, în condiții medii spre intense te va duce de dimineața până seara. Dacă nu ești tocmai un heavy user, atunci poți prinde chiar și două zile cu o singură încărcare.

În testul autonomiei, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canulul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Sony Xperia X Compact a ajuns la 10% de la o baterie plină în 6 ore și 10 minute.

Preț

Sony Xperia X Compact – 1.700 lei la eMAG, preț valabil la data redactării recenziei, cu reducere de la 2.200 lei prețul inițial.

Concluzii

Așa cum mă așteptam de la Sony Xperia X Compact, acesta nu dezamăgește. Dacă vrei un smartphone compact cu Android, unul puternic și de bună calitate, cu update-uri de soft mai dese decât oferă mulți competitori, atunci îl poți alege cu încredere. Trebuie însă să ți-l și permiți, căci la circa 2000 de lei (preț fără nicio promoție activă), nu-i tocmai ieftin.

Iar dacă ar fi păstrat și câteva atuuri ale predecesorului – Xperia Z5 Compact, care era chiar un pic mai mic, oferea rezistență la apă și praf și aducea un spate din sticlă sablată, ce arăta mult mai premium, atunci l-aș fi numit o adevărată evoluție.

Așa, înțeleg că Sony și-a dorit să facă o schimbare, poate nu cea mai fericită, mai ales că nu mai folosește cel mai puternic chipset al momentului.

Una peste alta, Sony Xperia X Compact este un smartphone foarte bun, cu puncte pro și contra după cum urmează:

PRO

  • ecran de cea mai bună calitate, culori vii, luminozitate ridicată, contrast înalt;sistem de operare ce rulează fără pic de lag, rapid, cu garanția Sony de a primi update-uri și către alte versiuni ulterioare;sunet bun prin difuzoarele stereo frontale și excelent prin jack-ul de 3.5 mm;
  • fără a oferi cea mai puternică soluție de procesare, primești multă performanță într-un corp compact, foarte ușor de manevrat cu o singură mână;
  • camera foto principală este bună, chiar dacă nu se ridică la rang de flagship.

CONTRA

  • poziționare ciudată, deloc ergonomică, a butoanelor pentru reglarea volumului;
  • față de generația anterioară (Xperia Z5 Compact), X Compact pare mai ieftin, deși nu este, fiind realizat numai din plastic și fără rezistență la apă și praf.