Deși nu a fabricat niciodată telefoane de slabă calitate sau care să aibă dezavantaje evidente în fața competitorilor, Sony nu reușește să fie în topul vânzărilor de smartphone-uri. Fanii mărcii încearcă să mențină divizia de mobile pe linia de plutire, însă nu se știe pentru cât timp de acum înainte.

Poziționarea ca preț a reprezentat mai mereu o problemă, asta în opinia majorității utilizatorilor, care au decis de multe ori să se îndrepte către alți producători.

Azi analizăm un smartphone despre care vă spun de la bun început că este unul bun, însă pentru liga mid-range. Cu toate acestea Sony Xperia X joacă din punct de vedere al prețului tocmai către zona de vârf a acestei categorii, ba chiar putem spune că intră ușor pe teritoriul flagship-urilor.

Atunci rămâne întrebarea: alegem Sony sau avem alte opțiuni mai bune? Să vedem pe larg cum facem.

Specificații pentru Sony Xperia X:

Specificatii Sony Xperia X

Design

Exemplarul pe care l-am primit pentru review este un sample de teste, unul de preproducție cel mai probabil. Nu a venit în cutia de retail alături de accesoriile obișnuite.

Așadar vorbim despre un Sony Xperia X ce diferă foarte puțin de ceea ce veți primi atunci când cumpărați unul din comerț. Vom vedea că am avut câteva mici probleme cu unitatea de test, tocmai din cauză că nu este un model de serie.

Din imaginile de presă nu pot spune că Sony Xperia X a reușit să mă impresioneze, deși aceste fotografii își doresc să facă tocmai asta. Nici la primul contact nu m-a dat pe spate, însă după câteva ore în compania lui am realizat că am de-a face cu un smartphone de top.

Deși nu-ți dai seama din prima, terminalul este construit din metal, în afară de ecranul din sticlă ușor curbată către margini, una de tip 2.5D. Aceasta se unește frumos cu marginea metalică, ce, la rândul ei, se întâlnește cu spatele metalic.

La început poți fi păcălit și poți crede că spatele este din plastic. Nimic mai fals. Avem metal, însă unul extrem de plăcut la atingere. Are o textură specială, este mat și nu a prins nici cea mai mică zgârietură. Nimeni înaintea mea nu l-a tratat cu blândețe, întrucât pe ecran și pe margini erau semne de uzură – mici zgârieturi. Însă absolut nimic pe spate. Foarte tare.

Deci, avem materiale și finisări de top, însă asta este deja ceva tradițional la Sony. Cu toate acestea, gripul este printre cele mai slabe cu care am avut de-a face. Marginile ușor curbate și spatele perfect plat îl fac pe Sony Xperia X să nu fie deloc aderent în palmă. Probabil tocmai din cauza asta s-a ales cu atâtea zgârieturi pe ecran și lateral.

Ca design, Sony Xperia X se prezintă bine. Cel puțin din punctul meu de vedere. Marginile de deasupra și de sub ecran sunt într-adevăr generos dimensionate, însă cele laterale sunt extrem de subțiri. Iar asta face ca telefonul să pară foarte îngust.

Măcar Sony se poate scuza pentru marginile sus/jos mari prin poziționarea difuzoarelor. Da, sunt două și sunt amplasate frontal. Nu avem butoane capacitive sub ecran, iar deasupra este logoul companiei nipone. În grila difuzorului de sus este ascuns și un led de notificare, vizibil doar atunci când se aprinde.

Spatele este foarte simplu. În colțul din dreapta sus este camera principală sub care se află led flash-ul. În centru semnătura Xperia și… atât.

Ecran și sunet

Îmi aduc aminte de Sony Xperia Z, primul flagship din seria Z. Avea un ecran atât de șters, încât am ajuns ca de atunci să fiu reticent în ceea ce privește calitatea display-urilor puse de Sony pe telefoane.

Însă acum, prin Sony Xperia X, am reușit să trec peste această preconcepție. Ecranul este superb din toate punctele de vedere. Nu am ce să-i reproșez. Da, nu are rezoluție QHD, însă vă asigur că nu aveți nevoie de așa ceva decât dacă vă jucați cu ochelari VR și densitatea pixelilor este extrem de importantă.

Culorile sunt vii, poate doar un pic prea mult, însă se pot face reglaje din zona de setări display și poți ajunge la culori perfect naturale. Contrastul este superb, iar unghiurile de vizualizare extrem de largi. La orice înclinare nu se observă nicio pierdere de nuanță. Luminozitatea foarte ridicată reușește să facă display-ul lizibil chiar și în bătaia directă a soarelui.

Sunetul livrat prin cele două difuzoare frontale este de foarte bună calitate. Poate că intensitatea nu este cea mai ridicată, însă faptul că undele sonore ajung direct către tine face ca volumul să nu mai fie atât de important. Cert este că nu vei rata apeluri în niciun caz din cauza volumului maxim oferit de Sony Xperia X.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de asemenea de un sunet foarte bun. Faptul că amplificatorul intern oferă sunetul la 24-bit/192 kHz se simte din plin atunci când cuplați o pereche de căști de bună calitate. Cu ale mele Audio-Technica ATH-TAD400 am avut parte de o experiență audio foarte plăcută.

Hardware, sistem de operare și aplicații

O primă mică problemă când analizăm raportul preț/specificații în cazul lui Sony Xperia X poate părea chipset-ul Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650. Poate ai vrea mai mult, un Snapdragon din seria 800, de ce nu. Vă asigur că nu-i nevoie.

Snapdragon 650 cu procesor hexa-core, cu un dual-core la 1.8 GHz pe Cortex-A73 și un quad-core la 1.4 GHz pe Cortex-A53, se descurcă exemplar. Este foarte puternic și alături de cei 3 GB de memorie RAM face ca totul să ruleze în ritm alert, lag nu am întâlnit decât când l-am pus la lucru serios și am încercat simultan și multitasking. Unde, apropo, se descurcă iarăși fără a se împiedica.

Spațiul de stocare este de 32 GB, din care disponibili utilizatorului doar 20.2 GB. Cam mare diferența, însă avem la dispoziție un slot dedicat pentru card microSD ce poate fi de până la 256 GB.

Ce trebuie să reținem legat de ansamblu hardware. Este extrem de performant, orice joc sau aplicație rulează aproape de perfecțiune. Totuși, parcă ori de câte ori îți aduci aminte cât costă Sony Xperia X te întrebi de ce nu s-a putut mai mult. Poate pentru că de fapt nu este nevoie de mai mult.

Așa cum ne-a obișnuit Sony în ultimul timp, sistemul de operare Android arată destul de asemănător cu unul nativ. Mici schimbări pe ici și colo, însă nimic care să te ducă foarte departe de ceea ce a gândit Google de la bun început.

Iar asta se traduce într-o experiență fără compromis. Orice aplicație se deschide aproape imediat, comenzile sunt preluate fără ezitare, tranzițiile se derulează fără nici cea mai mică agățare.

Sony Xperia X vine cu Android 6.0.1 Marshmallow, însă producătorul nipon a promis upgrade către Android Nougat în decursul acestui an.

Fiindcă am avut parte de o unitate de tip sample, una de preproducție cel mai probabil, au mai existat anumite aplicații care nu au vrut să pornească sau nici măcar să se instaleze. Mai mult, anumite pagini web nu erau afișate, cu toate că browser-ul Chrome o făcea fără probleme pe alte dispozitive. Pot garanta că unitățile de retail nu vor avea aceste probleme.

Lista cu aplicații preinstalate pe Sony Xperia X este puțin cam lungă, însă multe dintre ele pot fi dezinstalate.

Avem de la Google: Gmail, Magazin Play, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Photo, Documente, Foi de calcul, Prezentări și Căutare Vocală.

În afară de cele fără de care un smartphone nu poate funcționa corect, precum Telefon, Mesaje, Contacte etc., pe Sony Xperia X mai găsim: Album, Video, PlayStation, Whats New, E-mail, Calendar, Starea Vremii, Știri, Lifelog, Radio, Movie Creator, Schiță, TrackID, Xperia Lounge, Facebook, Descărcări, Video&TV SideView și Efect AR. Multe, dar mare parte pot fi dezinstalate dacă nu le folosiți.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Sony Xperia X:

Performanță

Din păcate, aici nu am avut cum să realizez testele de benchmark specifice Gadget.ro. Oricare dintre aplicațiile cu care v-am obșnuit nu a vrut să fie instalată. Nici măcar una, ba chiar nici CPU-Z nu a fost lăsat să ruleze. Testele erau instalate și imediat șterse de sistemul de operare, fără măcar o explicație :).

Iată ce notificare primeam imediat după ce un test era instalat:


O să repet la acest capitol, ceea ce am mai spus și cu alte ocazii: nu contează neapărat rezultatele din testele de benchmark. Acestea pot spune câte ceva despre cât de performat este ansamblul hardware, dar nu înseamnă că rezultate foarte bune vor duce și la o experiență în utilizare fără cusur. Și asta contează până la urmă, iar Sony Xperia X oferă din plin așa ceva.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Sony Xperia X se prezintă bine. Avem viteze 4G LTE de categoria 6, adică de până la 300 Mbps în download și până la 50 Mbps în upload. Sunt suportate toate frecvențele din țara noastră, inclusiv banda TDD 38 pe 2600 MHz de la Digi Mobil.

Pe Wi-Fi sunt suportate standardele 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 sau 5 GHz, avem și NFC, bluetooth 4.2 LE cu AD2P, GPS cu A-GPS, GLONASS și radio FM cu RDS.

Sony Xperia X nu trece la USB Type-C, rămânând la bătrânul port microUSB. Acesta este amplasat pe laterala de jos, iar în partea de sus avem jack-ul de 3.5 mm.

O mică problemă de ergonomie este dată de amplasarea butoanelor. A tuturor. Cel power este ceva mai greu de găsit fiind ușor încastrat în marginea laterală. El adăpostește și senzorul de amprentă. Acesta nu a funcționat deloc cum mi-ar fi plăcut. Deși reacționează repede atunci când este recunoscută amprenta, rata de succes a fost mult prea scăzută. Undeva la 40 – 50%. Orice mică impuritate pe deget face ca senzorul să nu recunoască amprenta. Și am încercat asta cu mai multe degete. Foarte probabil este o problemă a exemplarului de test.

Trecem la butoanele de volum. Ele sunt poziționate sub cel power, care oricum se află către centrul telefonului. Mult prea jos sunt puse tastele de volum, greu de accesat și incomod de utilizat în timpul apelurilor, de exemplu.

Avem și buton dedicat camerei foto. Apăsat mai lung de 2 secunde va deschide aplicația camerei foto oriunde te afli, inclusiv dacă ecranul este blocat. Butonul este de tip dublă apăsare, în sensul că apăsat ușor va face autofocus și dus până la capat va capta poza. La fel ca în cazul oricărui aparat foto.

Sony Xperia X nu mi-a creat probleme cu elementele de conectivitate. Semnalul Wi-Fi nu mi s-a părut tocmai stabil sau cel mai bine recepționat, iarăși poate fi vorba doar de unitatea de test.

În apelurile de voce se descurcă exemplar. Sunetul este clar, iar volumul foarte ridicat. Eu l-am ținut undeva pe la 30%, mai sus de 60 – 70% toți cei din apropierea ta vor auzi convorbirea foarte clar.

Cameră foto și video

Pentru un mid-range Sony Xperia X se descurcă bine la capitolul foto-video. Însă când atingi pragul de sus din punct de vedere al prețului în această categorie, așteptările cresc proporțional.

Datele de pe hârtie promit mult. Senzor mare, de 1/2.3 inch, cu 23 Megapixeli, deschidere largă f/2.0 și autofocus prin detecție de fază sună frumos. În mare parte avem rezultate convingătoare: detalii bine conturate, culori reale, poate chiar puteau fi mai aprinse uneori și contrast bun.

Însă acestea sunt obținute doar când lumina este suficientă. Și atunci mai toate telefoanele se descurcă bine. Cum instensitatea luminoasă scade, nici autofocusul nu mai este exact, detaliile parcă dispar, iar zgomotul de imagine pune stăpânire complet pe imagine.

Aruncați un ochi către pozele low light din galeria de mai jos și vă veți convinge. Și vă spun că le-am ales pe cele mai bune, unele fiind de-a dreptul inutilizabile. Păcat.

Pentru a vizualiza pozele la dimensiunea și calitatea originală accesați link-ul – https://drive.google.com/drive/folders/0ByOIj_tqx–oZGYwLUNEZ1VIbnM?usp=sharing

Nici pe partea video Sony Xperia X nu convinge. Clipurile sunt decente, însă nimic spectaculos. Nu avem nici măcar posibilitatea de a capta la rezoluție 4K, iar în zona asta de preț cam ai pretenții la așa ceva.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Sony Xperia X

Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia X:

Autonomie

Un alt capitol unde Sony ar fi putut face mai mult este acesta. Un acumulator de 2620 mAh nu poate face minuni oricât ai vrea să crezi asta. Procesorul este puternic, însă își cere porția de energie în sarcinile mai grele. Așadar este nevoie de multe compromisuri dacă ești un heavy user ca să ajungi seara acasă cu câteva procente la baterie.

În cazul meu de utilizare, unul foarte intens ce-i drept, nu am apucat o zi întreagă decât când m-am abținut de la câte ceva. Bateria suplimentară a fost un bun prieten în timpul utilizării lui Sony Xperia X.

Există șanse ca și aici să fie vorba despre mici bug-uri care să golească bateria mai repede decât în mod normal. Aduc din nou aminte că am analizat un sample de teste, unul de preproducție cel mai probabil.

Nici în testul de autonomie specific Gadget.ro Sony Xperia X nu a excelat. Ba chiar a demonstrat că bateria trebuia să fie de cel puțin 3000 mAh. Rulând continuu playlist-ul Unboxing al canalului de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Sony Xperia X a ajuns de la 100% la 10% în numai 3 ore și 40 de minute.

Preț

Costă 504.76 euro / aprox. 2275 lei  la Orange, fără semnarea unui abonament. Cu Orange Me 42 coboară la 167.59 euro / aprox. 756 lei. Orange Me 42 costă 41.65 euro pe lună, include NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 6 GB trafic de date la nivel național, 6 GB trafic de date în roaming pe an, 2000 de minute sau SMS-uri anuale în roaming, Oranfge TV Go și Deezer, 600 minute internaționale pe lună.

No review found! Insert a valid review ID.

 • theozanhan
  • Darius Pana

   Fix același senzor.
   Am pus și link către pozele la rezoluție completa, neatinse, tocmai pentru că nici eu nu am înțeles de ce nu a reușit rezultate mai bune. Cele in low light mie chiar mi se par slabe pentru zona de pret in care concurează Sony Xperia X. Și repet, erau mult mai multe poze, dar le-am ales pe cele mai reușite. În altele nu se distinge aproape nimic…
   Se prea poate ca după un update de soft să-și mai revină, dar sample-ul de test n-a primit nimic în o luna și ceva cat a stat la mine.

  • theozanhan

   Posibil si asta cu update-ul. Eu zic din cauza ca e sample de test

  • Rebelulll

   Mereu sony a avut cei mai “mari” senzori, insa nu se descurca prea bine… si chiar nu inteleg de ce nu lucreaza mai bine la specificatii si la partea de prelucrare, mai ales ca ei sunt “familia” care impart senzori si la ceilalti producatori care scot rezultate excelente.

   Intrebare: pentru a avea poze bune in lumina mai slaba, F-ul trebuie sa fie mai mic ? Acuma cu marimea senzorului, a pixelilor nu vreau sa intru in detalii ca nu stiu prea multe, nu m-a pasionat niciodata. O sa caut cand am timp sa vad info, caci ar fi prea mult ca o persoana care are cunostiinte despre asa ceva sa scrie aici :)

  • xploratorul

   Intrebare: pentru a avea poze bune in lumina mai slaba, F-ul trebuie sa fie mai mic ?

   Teoretic da. Rezultatul final depinde de cum lucreaza sezorul cu deschiderea aia.

  • Greuceanu

   Exact,urmarea directă a unei diafragme mai mari(“f” mai mic) este transpusă într-o fotografie mai luminoasă,dar care nu va însemna că în ansamblul ei va fi mai bună.

  • xploratorul

   Fu’ e invers prop. cu zoomul, deci se fol. zoom pe lumina buna, si mai putin pe lumina slaba.

  • Romulus Precup

   Nu merita cumpărat din magazine.Trebuie căutat pe OLX.Acolo găsești orice telefon la preț muuuuult mai mic.Si probabil au și garanție.

 • Greuceanu

  Sunt multe site-uri de profil care fac recenzii unor smartphone cu unități de test,iar statistic vorbind diferențele calitative față de unitățile finale reprezintă 5 maxim 10%,în favoarea celor finale.
  în cazul de față observ cam multe minusuri puse pe seama unității de test,iar dacă se respectă statistica,rezultă că avem de a face cu un model bun,dar mediocru comparat cu adevăratele vârfuri de gamă.
  Cumulând plusurile cu minusurile nu putem spune decât ca avem de a face cu un mid-range bun,dar cu un preț mult peste ce oferă,la 1400-1500 lei ar fi fost poziționat mult mai corect.

  • Dan Girgiu

   Asa este, Samsung S7 este 2300, ar fi interesant de stiut de unde este primit telul pentru test, mereu am suspectat ca cele pentru pietele mai importante au alta calitate???

 • Rebelulll

  Banal, plictisitor, obositor… asa as putea traduce designul acestui smartphone.
  Parca nu ies cu nimic in evidenta, au renuntat si la negrul ala misto de pe Z5 Premium, Z3, Z2… (la z5 nu inteleg de ce l-au facut in culoare mata fata de z5 premium).

  Pana una alta, sunt foarte curios sa vad review la X Performance, XZ si X compact :)

  PS: Felicitari Darius pentru review :)

 • The_Life_Is_Live

  Apreciez munca depusa…ai incercat sa detaliezi fiecare caracteristica..chiar daca era un sample test..superb articolul..o placere sa il citesc..insa telefonul dezamageste la camera..unde sony era super..

 • Yo

  Eu zic că de vină pentru comportamentul foarte slab in low light atât la acest model cat și la celelalte modele sony e numărul prea mare de pixeli.. La 23 mp îți trebuie un senzor de un inch pentru poze bune in low light.. 23 mp pe un așa mic senzor e prea mult, pixeli se încălzesc repede înghesuiți într-un modul și suprafață senzor mica, de aici și avertismentul tipic de supraincalzire care apare după câteva minute in aplicația camerei de pe modelele sony.. Deși sunt fan Sony mi-aș fi dorit să lase deoparte artificiile de marketing și sa implenteze după logica fotografică,realistă, camerele lor de pe mobile.

 • Tudor P.

  A avut sau nu lag? Initial dai de inteles ca ar fi avut lag in multitasking, dar apoi cica nu s-a impiedicat.
  Eu nu inteleg de ce se dau dispozitive cu probleme catre review. Ca sa-si dea singuri in cap. In primul rand si-au taiat craca de sub picioare punand acest pret. Nu stiu ce motiv as avea sa dau atatia bani pe un smartphone care nu exceleaza la nimic.
  S7 e acum sub 2400…

  • Darius Pana

   Nu a avut lag aproape niciodată. Eu am zis că o să găsești așa ceva doar dacă chiar încerci să-l forțezi de-a binelea: să-i dai sarcini dificile în background și simultan să începi a te plimba printre aplicațiile deschise = multitasking. Apoi, m-am referit strict la multitasking când am spus că nu se împiedică deloc. Poate că formularea a fost un pic nefericită.

 • George

  Ar fi interesant un review la Sony Xperia XZ.
  Telefonul acesta daca e un mid-range nu înțeleg de ce e poziționat la preț de flagship. Pe la 1500-1600 lei ar fi fost cel mai bun din zona asta de preț, chiar și peste Zenfone 3.

 • Florin Lungu

  principalul dezavantaj al terminalelor Sony este pretul si Xperia X nu face nota discordanta. Chiar primul meu smartphone a fost un Xperia.. si as fi ramas pe aceeasi linie, insa au aparut alternative mult mai bune la aceeasi gama de pret. Inteleg ca brandul Sony costa (de multe ori pe buna dreptate), insa cel putin pe segmentul smartphone-urilor poate ar trebui putin revizuit acest aspect

 • Armin

  Nici la 1500 Lei nu merita cumpărat

 • Mada

  Doamne fereste!! Deci are aceleasi specificatii ca un Xiaomi redmi note 3 pro(poate camera mai buna si o baterie mult mai slaba) la un pret de 2 – 2.5 ori mai mare….

 • Pingback: Sony Xperia XZ - review : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Aceeași cameră foto, rezultate diferite - Sony Xperia XZ vs Sony Xperia X Compact : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Sony Xperia X Compact - review : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: TOP 5: Cele mai bune telefoane mobile testate pe Gadget.ro în prima parte a lui 2017 : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Sony Xperia X şi Xperia X Compact au primit update la Android 7.1.1 Nougat : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()