Retelistica

Vodafone și-a upgradat rețeaua și acum iese în față cu Supernet 4.5G. 

Mai întâi să răspund la întrebarea din titlu.

În 2 – 3 luni, pe Samsung GALAXY S8 sau S8 Plus (trebuie doar ca smartphone-ul să fie achiziționat de la Vodafone). Spre a atinge această viteză se folosește agregarea a trei benzi din spectru radio. De astăzi puteți atinge până la 500 Mbps în download pe S8 sau S8 Plus, iar în 2 – 3 luni când software-ul testat de către Vodafone primește confirmarea Samsung se poate atinge până la 800 Mbps.

Cum este atinsă viteza de până la 800 Mbps pe Samsung GALAXY S8 și S8 Plus?

10 MHz pe banda 800 cu MIMO 2×2. 256QAM – 100 Mbps;

20 MHz pe banda 1800 cu MIMO 4×4, 256QAM – 400 Mbps;

15 MHz pe banda 2100 cu MIMO 4×4, 256QAM – 300 Mbps.

Ce înseamnă Supernet 4.5G?

  • optimizare făcută pentru redarea de conținut video;
  • securitate îmbunătățită integrată în rețea;
  • lățime de bandă mai mare.

Tehnologia Supernet 4.5G se bazează pe trei elemente importante:

  1. Agregare de spectru;
  2. Trecerea pe un QAM superior, de la 64QAM la 256QAM (QAM – acronim de la Quadrature Amplitude Modulation). O să forțez ușor nota în a explica – este ca și cum valurile de semnal ale rețelei sunt mai mari și telefonul își poate extrage valori superioare pentru traficul de date;
  3. Folosirea a ce aduc smartphone-urile moderne pe partea de antene integrate – de la MIMO 2×2 s-a trecut la MIMO 4×4.

Sunt mai multe telefoane mobile pe care s-ar putea să vedem viteze de peste 4 – 500 Mbps în download – cel puțin la nivel teoretic. Pe lângă S8 și S8 Plus ar mai fi Huawei P10 și P10 Plus, HTC U11, Samsung GALAXY Note8 și LG G6.

Lansarea Supernet 4.5G este însoțită de o campanie dedicată.

Jocul RaceReady Vodafone îl aduce în prim plan pe Titi Aur ce oferă lecții de condus defensiv pe Transfăgărășan, iar cei interesați să pună la încercare timpul scos de către celebrul pilot de raliu pot să descarce aplicația din iOS și Android. Jocul poate fi descărcat în mod gratuit.

Mesajul din spatele campaniei: „Rețeaua ta de viitor te susține cu viteză și securitate pentru experiențe de ultimă generație. Hai să ne bucurăm împreună de viitor. Ready?”

Declarații oficiale:

La scurt timp după repoziționarea de brand, care are la bază o abordare optimistă asupra felului în care tehnologia și viețile noastre vor evolua în viitor, anunțăm evoluția Supernet™ 4.5G, o dovadă clară a angajamentului făcut de noul brand. Este modul nostru de a ne invita clienții să se bucure împreună cu noi de viitor, cu ajutorul inovațiilor tehnologice”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Ca urmare a investițiilor permanente în rețea suntem în măsură să oferim clienților cea mai bună experiență mobilă și cele mai mari viteze comerciale de date mobile din România. Este pentru prima dată când o rețea mobilă din România oferă viteze comerciale din sfera vitezelor Gigabit, creând astfel puntea dintre 4G și 5G”, a declarat Cătălin Buliga, Technology Director, Vodafone România.

Comportamentul clienților a trecut printr-o revoluție în ultimii ani, iar preferința pentru experiențele video mobile este tot mai mare. Pentru a putea susține această revoluție, facem un pas înainte și lansăm Supernet™ 4.5G, dovedind astfel că rețeaua noastră este pregătită pentru viitor”, a spus Andrea Rossini, Consumer Business Unit Director, Vodafone România.

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note9 + Huawei Mate 20 Pro + OnePlus 6T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.