Retelistica

Vodafone și-a upgradat rețeaua și acum iese în față cu Supernet 4.5G. 

Mai întâi să răspund la întrebarea din titlu.

În 2 – 3 luni, pe Samsung GALAXY S8 sau S8 Plus (trebuie doar ca smartphone-ul să fie achiziționat de la Vodafone). Spre a atinge această viteză se folosește agregarea a trei benzi din spectru radio. De astăzi puteți atinge până la 500 Mbps în download pe S8 sau S8 Plus, iar în 2 – 3 luni când software-ul testat de către Vodafone primește confirmarea Samsung se poate atinge până la 800 Mbps.

Cum este atinsă viteza de până la 800 Mbps pe Samsung GALAXY S8 și S8 Plus?

10 MHz pe banda 800 cu MIMO 2×2. 256QAM – 100 Mbps;

20 MHz pe banda 1800 cu MIMO 4×4, 256QAM – 400 Mbps;

15 MHz pe banda 2100 cu MIMO 4×4, 256QAM – 300 Mbps.

Ce înseamnă Supernet 4.5G?

 • optimizare făcută pentru redarea de conținut video;
 • securitate îmbunătățită integrată în rețea;
 • lățime de bandă mai mare.

Tehnologia Supernet 4.5G se bazează pe trei elemente importante:

 1. Agregare de spectru;
 2. Trecerea pe un QAM superior, de la 64QAM la 256QAM (QAM – acronim de la Quadrature Amplitude Modulation). O să forțez ușor nota în a explica – este ca și cum valurile de semnal ale rețelei sunt mai mari și telefonul își poate extrage valori superioare pentru traficul de date;
 3. Folosirea a ce aduc smartphone-urile moderne pe partea de antene integrate – de la MIMO 2×2 s-a trecut la MIMO 4×4.

Sunt mai multe telefoane mobile pe care s-ar putea să vedem viteze de peste 4 – 500 Mbps în download – cel puțin la nivel teoretic. Pe lângă S8 și S8 Plus ar mai fi Huawei P10 și P10 Plus, HTC U11, Samsung GALAXY Note8 și LG G6.

Lansarea Supernet 4.5G este însoțită de o campanie dedicată.

Jocul RaceReady Vodafone îl aduce în prim plan pe Titi Aur ce oferă lecții de condus defensiv pe Transfăgărășan, iar cei interesați să pună la încercare timpul scos de către celebrul pilot de raliu pot să descarce aplicația din iOS și Android. Jocul poate fi descărcat în mod gratuit.

Mesajul din spatele campaniei: „Rețeaua ta de viitor te susține cu viteză și securitate pentru experiențe de ultimă generație. Hai să ne bucurăm împreună de viitor. Ready?”

Declarații oficiale:

La scurt timp după repoziționarea de brand, care are la bază o abordare optimistă asupra felului în care tehnologia și viețile noastre vor evolua în viitor, anunțăm evoluția Supernet™ 4.5G, o dovadă clară a angajamentului făcut de noul brand. Este modul nostru de a ne invita clienții să se bucure împreună cu noi de viitor, cu ajutorul inovațiilor tehnologice”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Ca urmare a investițiilor permanente în rețea suntem în măsură să oferim clienților cea mai bună experiență mobilă și cele mai mari viteze comerciale de date mobile din România. Este pentru prima dată când o rețea mobilă din România oferă viteze comerciale din sfera vitezelor Gigabit, creând astfel puntea dintre 4G și 5G”, a declarat Cătălin Buliga, Technology Director, Vodafone România.

Comportamentul clienților a trecut printr-o revoluție în ultimii ani, iar preferința pentru experiențele video mobile este tot mai mare. Pentru a putea susține această revoluție, facem un pas înainte și lansăm Supernet™ 4.5G, dovedind astfel că rețeaua noastră este pregătită pentru viitor”, a spus Andrea Rossini, Consumer Business Unit Director, Vodafone România.

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Pingback: Supernet 4.5G sau când vitezele în download ajung până la 800 Mbps? - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Marian Parvu

  1. Pai si in ce zone e acest 4,5G?
  2. Acum apare 4G+ ca semn sus langa ora, doar nu se transforma in 4,5G :))
  3. Pana la urma ajung la 500mbps telefoanele S8 cumparate de la Vodafone sau toate S8-urile?

  • cutienoua

   Logic va fi tot unde ai semnal corespunzator acum pt ca se obtine prin insumarea benzilor existente de semnal
   Asa cum ban la ban trage, asa si acest supernet ! Lol

  • 1. În întreaga țară;
   2. Cred că va rămâne tot 4G+ :));
   3. Doar cele cu CSC Vodafone. Cei ce le au din open market pot merge cu ele la Vodafone sa le fie softul rescris. Este un pic de bătaie de cap, nu știu dacă merită.

  • Marius

   Nu-i obligatoriu sa mergi la Vodafone. Poti pune soft de Vodafone foarte usor la tine acasa. Descarci softul de pe sammobile si il instalezi cu Odin. Partea proasta este ca nu stiu cat bloatware pune Vodafone in softul customizat de ei. Acum ceva vreme erau o gramada de aplicatii inutile incluse in softul lor.

  • valentin Serban

   Orașele mari !!!!
   PS:in niciun caz în comune și sătucuri cu 1000 de locuitorii!!!

 • cutienoua

  Nice ! Macar la acest capitol tin pasul cu operatorii din Sua

 • Marius

  Pot confirma ca și pe LG v20 am 4g+de la Vodafone dar doar în anumite zone ale orașului

 • Marcuss07

  Practic, la ce este utila o asemenea viteza, atunci când este folosita pe un Device mobil cu ecran de 5,5 inch?

  • cutienoua

   Sa consume bateria!

  • Innoxius

   Eram pe drum Resita – Timisoara si nu conduceam eu. Juca Simona Halep. Am incercat sa ma uit la meci si teapa. Ce-i drept, 6 inch, nu 5,5. Daca nu platesti in plus, lasa sa fie, ce strica? Ca sa nu mai zic de tethering pe 15 inch.

  • cutienoua

   Ce bine sa ai vederea buna !
   Eu nici mingea de fotbal nu cred ca as putea sa o urmaresc pe mobil, nici vorba de tenis ! Lol

  • Innoxius

   La fotbal nu ma uit nici pe TV :))

 • Robert

  Nu vă ambalați. La fel au anunțat volte acum 3 ani și nici în zi de azi nu-i funcțional.
  Până una-alta, au eliminat de pe site harta cu acoperirea 4g; asta ca să nu se observe că au rămas ultimii, i-a depășit până și Digi mobil.
  Când vine vorba de laude nu-i întrece nimeni, însă realitatea e cu totul altfel.

  • valentin Serban

   😀😀😀😀

 • Bogdan

  Mult marketing pentru ceva ce ma lasa rece. Sunt satul de campaniile agresive ale operatorilor.
  Au procese legate de relatia cu clientii slabe si ne bombardeaza cu reclame despre inovatie, reinventare si alte kkturi.

 • koss_x_treeme

  Cateva precizari

  Pentru a obtine o asemenea viteza trebuiesc intrunite conditii ideale de emitere/receptie fiindca:

  2×2 MIMO si 4×4 MIMO.. sunt utile acolo unde sunt cladiri sau diferite obiecte in care semnalul se izbeste dar telefoanele care au impelentat 4×4 MIMO sunt rare si trebuie conditii ideale de mediu (cladiri. corpuri de care semnalul se izbeste si ia alta traiectorie) conditiile ideale de laborator au sanse foarte mici ca sa fie prezente la nivel practic.

  De faza cu 256QAM.. ce sa zic. Ori dau putere mai mare pe celulele care transmit cu 256QAM.. in loc de 40w ar trebui o putere de 80w pe celula fiindca zgomotul de semnal creste exponential cu marirea amplitidunii. Terminalele care receptioneaza in 256QAM mai trebuie si sa decodeze caracterele encodate.. cu cat QAM e mai mare.. gen 4096QAM cu atat este practic imposibil sa decodezi semnalul primit mai ales daca semnalul e prost, are mult zgomot, sunt interferente de la celule vecine, distanta e mare pana la celula, ploua afara, etc.

  Teoretic, pe hartie si pe marketing suna totul bine.. In practica insa pentru o asemenea viteza si pentru viteze superioare trebuie investite sume colosale in infrastructura… ceea ce nu cred ca au facut cei de la vodafone. Asadar vitezele de genul vor fi atinse probabil in showroomurile vodafone si in cateva spatii inchise care functioneaza cu femtocelluri si microcell’uri pe frecventele si latimile de banda specificate in comunicat.

  • cutienoua

   Bravo

  • John Doe

   Pai nici nu trebuie sa investeasca acele sume colosale cand 95% din populatie nu foloseste asa ceva. Asadar investesc sume considerabile in reclame pentru a-l hipnotiza pe om sa-si faca abonament la ei pe motiv de inovatie, reinventare, performanta, Simona Halep … La fel cum iti cumperi un Ford Fiesta visand putin la acel nemaipomenit Mustang.

  • koss_x_treeme

   Aia cu Ford Fiesta a fost buna :)))

 • Innoxius

  Deci, avem asa: un “ceva” mai bun decat era inainte si pe care nu dai bani in plus.

  Reactia boborului:
  1. Nu e nevoie
  2. Nu credem
  3. Nu se poate
  4. E o teapa

  • Razva

   5. Ce vreți bã aroganților care sunteți voi! Vă dați mari pentru juma’ de G în plus?! RDS e cel mai tare!