Telefoane Mobile

În luna aprilie a acestui an vă scriam că Guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă care prevede ca toate telefoanele incompatibile cu sistemul RO-ALERT să nu mai poată fi comercializate pe teritoriul României.

Această ordonanţă a fost adoptată de Guvern în aceeaşi şedinţă în care s-a reglementat şi serviciul de car sharing, iar una dintre prevederile acesteia spune că la un an de la intrarea în vigoare a actului normativ în România nu vor mai putea fi vândute telefoane mobile care nu au posibilitatea de a primi mesaje RO-ALERT în toate reţelele mobile.

Operatorii economici vor avea obligaţia de a furniza și a menţine pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informaţii privind capabilităţile de recepţionare a mesajelor RO-ALERT şi modalităţile de activare a acestor facilităţi pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.

Iată ce prevede actul normativ:

  • Mesajele de avertizare către populație vor fi transmise în baza informațiilor recepționate de IGSU de la autoritățile și instituțiile publice care monitorizează tipuri de risc și prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. În vederea transmiterii RO-ALERT, IGSU va elabora o procedură operațională privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate și a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depășirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populației. Procedura se va aproba prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu avizul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcționare a Sistemului RO-ALERT, precum și a măsurilor tehnice de securitate cibernetică.
  • Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul rețelelor publice mobile de comunicații electronice către telefoanele mobile conectate la aceste rețele și aflate în zona vizată de manifestarea situației de urgență.
  • Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite și conțin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecție de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de natura acesteia, fiind prioritare față de traficul de voce și date al utilizatorilor.
  • Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul țării sau zonal, în funcție de aria teritorială aflată sub incidența acestor avertizări.
  • Furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă și conținut, fără a modifica/altera conținutul acestora. Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT.
  • Primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.
  • În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Sistemul este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sursa: hotnews.ro

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.