Emil a fost prezent la lansarea în țara noastră a gamei 2018 de televizoare Samsung și a prezentat într-un articol separat noutățile aduse de seria QLED.

Nu cred că mai este nevoie să repet faptul că modelele QLED reprezintă vârfurile de gamă pentru televizoarele Samsung. Am mai testat un model QLED anul trecut, unul din seria Q8, cu ecran curbat. Azi analizăm un televizor din gama pregătită pentru 2018 – Samsung QE65Q7FNAT.

Specificații pentru Samsung QE65Q7FNAT

Specificatii televizor Samsung QE65Q7FNAT

Design

Cutia în care un Samsung QE65Q7FNAT va ajunge la client va mai conține, pe lângă televizor, telecomanda cu baterii compatibile, suportul compus din două segmente (picior și stand), 7 șuruburi necesare atașării suportului de televizor, modulul de conectivitate One Connect Box, cablul One Connect, cablul de alimentare al modulului One Connect Box și manualul de utilizare.

Orice televizor Samsung din gama QLED pregătită pentru 2018 beneficiază de un design minimalist, scopul principal fiind de a nu atrage atenția. Pentru asta ramele sunt extrem de înguste, iar conectivitatea dintre TV și modulul One Connect Box se realizează printr-un singur cablu. De data asta acesta este singurul fir ce intră în televizor, fiind asigurată inclusiv alimentarea cu energie electrică prin intermediul cablului subțire și aproape trasnparent.

Mai mult, spatele televizorului este desenat în așa fel încât acesta să poată fi așezat chiar și în mijlocul camerei. Toată partea posterioară a primit un design simplu, cu un model continuu, aproape neîntrerupt. Există un capac ce acoperă zona ce unește piciorul standului de televizor, așa că suportul pare că iese direct din televizor. Nu sunt șuruburi la vedere și nici măcar singurul cablu nu iese în evidență. El poate fi trecut prin piciorul standului și iese subtil prin partea din spate a acestuia.

Pentru cei ce doresc să fixeze un Samsung QE65Q7FNAT pe perete, producătorul propune un suport proprietar ce aproape lipește televizorul de perete.

Totul la Samsung QE65Q7FNAT se reduce la minimalism, la un design cât mai curat, mai puțin încărcat. Îmi place această abordare, însă nu pot spune că designul este cel care m-ar convinge să cumpăr un model de televizor în fața altuia. Sunt destule alte produse la care designul este prioritar, cel puțin pentru mine.

Ecran și sunet

Samsung QE65Q7FNAT place chiar înainte de a aprinde ecranul. Și, după cum o să vedeți, o face și atunci când imaginile prind contur. QLED-urile aduc tot ce a acumulat Samsung ca experiență în ultimii ani pe segmentul televizoarelor, iar asta se vede pe deplin la modelele din gama 2018.

Samsung QE65Q7FNAT respectă standardul HDR10+ și numai asta poate ar fi suficient spre a te convinge de calitatea imaginii pe care o oferă. Avem o luminozitate atât de înaltă încât pe întuneric va ajunge chiar a deranja dacă este setată la maximum. Contrastul atinge și el valori pe care le credeam posibile doar în cazul panelurilor OLED, iar culorile sunt atât de vibrante încât unora s-ar putea să le displacă.

Chiar și în modurile presetate Standard sau Natural Samsung QE65Q7FNAT aduce parcă prea multă saturație, pentru ca în cel Dinamic să crească și mai mult cota. Există și opțiunea de a activa modul HDR+, ce emulează imagini HDR din cele SDR. El este poate cel ce va impresiona cel mai tare pe partea de culori vii și contrast, chiar dacă este cel ce pare cel mai puțin natural. Dintre toate cele presetate eu l-am preferat pe cel Film, ce reduce mult luminozitatea și propune un balans de alb orientat către zona caldă.

Pentru a vedea mai exact cât de aproape poate veni Samsung QE65Q7FNAT de culorile considerate corecte, am efectuat mai multe teste. Acestea au fost făcute cu ajutorul unui colorimetru LaCie Blue Eye 2 și a software-ului specializat Blue Eye Pro.

Am testat culorile mai întâi în modurile Standard și Dinamic. Așa cum mă așteptam deviațiile Delta E (dE) au fost la cote mult prea înalte. Sunt convins că celor mai mulți dintre voi le-ar fi plăcut aceste moduri de afișare a culorilor, dar pe mine mă interesa cât de tare se poate apropia Samsung QE65Q7FNAT de nuanțele considerate corecte.

Primele măsurători au arătat așa:

dE mediu a fost 23.3 cu un maxim de 52.5 în modul Standard, în timp ce modul Dinamic a înregistrat un dE mediu de 23.9 și maxim 51.1. Deviațiile după standardul dE94 sunt la cote ceva mai bune, dar acest standard este depășit.

După o primă încercare de calibrare corectă a culorilor am obținut valorile: dE mediu de 10.3 și maxim de 19. Acestea au fost obținute cu setările prezentate în următoarea galerie:

Eram convins că se poate mai bine de atât așa că am încercat să fac o calibrare mai atentă. A doua oară a fost cu mult mai bine, dE mediu obținut fiind de 5.6, cu un maxim de 13.6 în dreptul culorii albastru. A doua calibrare a fost obținută cu următoarele setări de imagine:

Cert este că Samsung QE65Q7FNAT se apropie foarte tare de culorile considerate corecte, când deviația dE este în jur de 3. Orice valoare mai mică de dE 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări al lui Samsung QE65Q7FNAT:

Despre imagine ar mai fi de spus că Samsung QE65Q7FNAT știe să facă un upscaling către 4K foarte bun. Practic, semnalul HD de la televizor este foarte bine prelucrat și dus către rezoluția maximă a televizorului, deși uneori trebuie făcute unele compromisuri. Mă refer la scenele în mișcare rapidă când apar evidente fenomenele de ghosting și anumite artefacte în cadrul secund. Avem o pixelare accentuată în fundal, dar asta doar cu upscaling.

Când sursa transmite 4K UHD toate problemele dispar, iar Samsung QE65Q7FNAT prezintă o imagine impecabilă, cu o conturare excelentă a celor mai fine detalii. Mai nimic de reproșat, cu atât mai mult când avem conținut HDR nativ. Atunci realizezi cât de importante sunt zonele multiple de Local Dimming, prin care televizorul reușește să scoată la lumină zonele întunecate și să păstreze detaliile în cele iluminate intens.

Singurul mic minus ce poate fi trecut în dreptul televizorului Samsung QE65Q7FNAT este dat de panelul folosit. Negrul nu poate fi niciodată perfect în cazul acestui model, deși se apropie destul de tare de acest deziderat. Doar un panel OLED poate opri complet pixelii și doar atunci putem vorbi de negrul perfect. În cazul Samsung QE65Q7FNAT, într-o cameră aflată complet în întuneric, putem observa că negrul este de fapt un gri foarte închis. Cu ceva lumină ambinetală negrul apare foate adânc.

La puncte pro mai pot trece și unghiurile de vizualizare. Extrem de largi, permit oricui să profite de imaginea grozavă oferită de Samsung QE65Q7FNAT, chiar și la unghiuri extreme nu se pierde mai nimic din calitate.

Exemple de imagini oferite de Samsung QE65Q7FNAT:

Deși se află la baza gamei QLED pentru 2018, alături de cele din seria Q6, peste el fiind modelele încadrate în gama Q8 și Q9, Samsung QE65Q7FNAT demonstrează că poate oferi o imagine de cea mai bună calitate.

Sunetul este și el la un nivel mult mai bun decât mă așteptam. De fapt, este printre cele mai bune pe care le-am întâlnit până acum. Bass-ul, principala problemă a televizoarelor de orice fel, este ușor forțat într-adevăr, dar sună mai bine decât te-ai aștepta. Înaltele și medii sunt bine redate și ele, iar volumul maxim mai mult decât suficient, indiferent de cât de mare este camera în care ai amplasat televizorul.

Desigur mă văd nevoit să fac aceeași recomandare când am de-a face cu un televizor ce oferă o imagine de cea mai bună calitate. Puneți alături de un Samsung QE65Q7FNAT un sistem de sunet dedicat, chiar și unul de câteva sute de lei. Un sound bar cu woofer sau un sistem 2.1 se va dovedi net superior oricărui sistem de difuzoare integrate într-un televizor. Completați experiența multimedia cu un sistem de sunet dedicat, pentru a vă bucura la maxim de imaginea de o calitate excelentă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Despre ansamblul hardware din spatele televizorului Samsung QE65Q7FNAT nu am găsit nicio informație oficială. Cel mai probabil este vorba despre un procesor quad-core și de o memorie RAM de 1 GB. Spațiul de stocare bănuiesc că este de 8 GB, deși nici măcar o specificație dintre cele expuse de mine nu este decât o presupunere și nu trebuie luată de bună.

Mai bine să vorbim despre sistemul de operare. Pe Samsung QE65Q7FNAT rulează Tizen OS, iar acesta a ajuns, aș spune, la maturitate.

Zona Home este prezentată la baza ecranului la fiecare atingere a butonului corespunzător de pe telecomandă. Aici găsim scurtături căte cele mai folosite aplicații, dar și către meniurile cu toate aplicațiile, către zona de setări sau către modul Ambient.

Acesta din urmă reprezintă una dintre noutățile pentru 2018 aduse de gama QLED. În esență este un fel de screensaver ce poate reda anumite wallpaper-uri, unele ecrane dinamice cu diferite informații sau, cel mai interesant, poate reda orice imagine își dorește utilizatorul. Poți încărca o anumită poză, iar Samsung QE65Q7FNAT o va aduce pe ecran ori de câte ori televizorul este pus în modul Ambient.

Modul Ambient de pe Samsung QE65Q7FNAT:

Sistemul de operare rulează extrem de fluent pe Samsung QE65Q7FNAT. Foarte rare sunt momentele de așteptare de la comanda dată până la punerea ei în acțiune. Lag-ul nu l-am simțit acolo, poate doar de câteva ori, dar nici atunci deranjant.

Pe partea de aplicații, Tizen OS mai are de recuperat mult teren față de Android TV. Este adevărat că cele mai importante aplicații sunt deja instalate sau pot fi alese din magazinul Samsung, dar până la multitudinea din Google Play Store pentru Android TV este cale lungă, lungă de tot.

Dacă nu ești genul ce-și dorește zeci sau poate sute de aplicații pe TV, atunci Samsung QE65Q7FNAT nu te va dezamăgi, căci esențialul este acolo. Nu lipșește YouTube, Vimeo, Netflix, Amazon Prime Video, Spotify, TuneIn sau Deezer și multe altele de aceste gen. Lista de jocuri este totuși prea restrânsă.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Tizen OS de pe Samsung QE65Q7FNAT:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Samsung QE65Q7FNAT aduce modulul One Connect Box, ce permite ca un singur cablu să iasă din televizor. Doar de unul este nevoie spre a asigura toată conectivitatea pusă la dispoziție de One Connect Box, singurul fir fiind responsabil și de alimentarea cu energie electrică a televizorului. Doar One Connect Box trebuie legat la sursa de curent.

Televizorul se poate conecta cu alte dispozitive prin intermediul rețelei Wi-Fi sau a Bluetooth-ului. One Connect Box propune 4 porturi HDMI, unul de rețea pe cablu de tip RJ-45, o ieșire audio digitală optică, un slot CI+ și 3 mufe de cablu (două satelit și unul terestru). Tot pe One Connect Box avem și 3 porturi USB 2.0, dintre care unul ce permite conectarea unui HDD extern.

Au dispărut multe dintre elementele de conectivitate devine convenționale în trecut pentru televizoare. În mare parte conectivitatea analogică s-a evaporat, au rămas doar cele digitale la putere. Sincer, nici nu știu câți mai au nevoie de mufă Scart, ieșire sau intrare component sau altele de gen. HDMI face legea în 2018, iar Samsung QE65Q7FNAT are 4 astfel de porturi.

Telecomandă

Telecomanda ce vine în cutie alături de Samsung QE65Q7FNAT este una de tip smart. Ea integrează doar câteva butoane, cele numerice nu mai sunt nici ele de actualitate. A apărut în schimb un microfon ce preia comenzi vocale și o face destul de exact. Sigur că nu cunoaște limba română, iar comenzile și căutările trebuie făcute în engleză.

Telecomanda nu trimite comanda la receptorul One Connect Box prin intermediul unui port IR (infraroșu), ci se conectează la acesta prin Bluetooth. Așadar, modulul One Connect Box nu trebuie neapărat lăsat la vedere, ci poate fi ascuns într-un dulap, de exemplu. Nu mai trebuie să îndrepți telecomanda către receiver, doar să nu te îndepărtezi la mai mult de 10 metri de acesta.

Telecomanda lui Samsung QE65Q7FNAT este de tip TM1850A, are dimensiuni reduse și este plăcută în utilizare. Pentru cei ce sar des la posturi aflate la mai multe canale distanță, lipsa tastaturii numerice s-ar putea dovedi enervantă.

Am observat totuși că modulul a primit comenzi și de la tastatura clasică a propriului TV Samsung. Așadar, dacă simțiți că nu puteți trăi fără tastele numerice puteți cumpăra o telecomandă clasică ce s-ar putea prea bine să funcționeze alături de Samsung QE65Q7FNAT.

Preț

Televizor Samsung QE65Q7FNAT13.300 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Da, am trecut și de preț și putem trage ceva concluzii. Ce să mai zicem după ce am văzut cât costă Samsung QE65Q7FNAT? Că este scump? O da, cu siguranță voi spune asta. Nu este nicio îndoială că avem în față un televizor de cea mai bună calitate, cu multe avantaje și inovații, mai ales pe partea de design și integrare. Dar vorbim totuși despre seria de la baza gamei QLED. Dacă un astfel de model pleacă de la această sumă, la cât trebuie să urcăm pentru cel mai cel televizor Samsung din 2018?!

Mai mult, deși sunt convins și se vede clar că Samsung a folosit cele mai noi tehnologii și cele mai performante componente, nu avem panel OLED. Da, știu, QLED vrea să inducă acestă percepție, dar tot nu este OLED. Se apropie de un astfel de display ca și calitate a imaginii și chiar poate pe alocuri este chiar mai bun. Totuși, nivelul de negru perfect nu este atins de ecranul lui Samsung QE65Q7FNAT. Un OLED acolo este net superior.

În rest, numai de bine despre Samsung QE65Q7FNAT. Este nevoie doar de bani și, dacă îți permiți, poți primi un televizor foarte bun.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Samsung QE65Q7FNAT:

PRO

  • imagine de cea mai bună calitate, culori intense, luminozitate și contrast extrem de ridicate, compatibilitate HDR10+, unghiuri foarte largi de vizualizare;
  • sunet bun, volum maxim suficient;
  • design ce-ți permite amplasarea televizorului chiar și în mijlocul camerei, partea spate fiind finisată plăcut, fără șuruburi sau cabluri la vedere;
  • modulul One Connect Box reprezintă soluția ideală de a ascunde multitudinea de cabluri ce intră în mod normal într-un televizor, doar un singur fir iese din spatele televizorului, ce se ocupă chiar și de alimentarea cu energie electrică;
  • sistemul de operare Tizen OS rulează fără probleme, este simplu de operat și destul de intuitiv.

CONTRA

  • prețul este mare, mai ales când ne gândim că vorbim totuși despre un model aflat la baza gamei QLED;
  • negrul nu este de-a dreptul perfect, precum la panelurile OLED, iar când se face upscaling apar mici artefacte de imagine;
  • deși găsești toate aplicațiile de bază de care ai nevoie la un Smart TV, magazinul de aplicații Samsung este foarte departe de ceea ce se găsește în Google Play Store pentru Android TV.