Sunt situații în care rețelele wireless pot fi depășite într-o locuință, iar cablul de internet nu poate fi tras în orice colț. O soluție ar putea fi reprezentată de Tenda AV1000 PH6, un powerline ce rezolvă ambele probleme.

Ce este un adaptor de tip powerline?

Transformă rețeaua electrică într-o rețea pentru transmisii de date. Găurile în pereți sau cablurile noi intră în istorie. Ca performanțe se situează peste rețelele wireless și sub rețelele pe fir, undeva în proximitate.

Specificații

  • interfață 10 / 100 / 1000 Mbps;
  • priză ce suportă curent de până la 16A;
  • tehnologie HomePlug AV2, tehnologie modulație OFDM și CSMA/CA;
  • LED de notificare ce oferă informații legate de conexiunea la internet, conexiunea între cele două unități din pachet și în ce privește alimentarea cu energie;
  • putere consumată între 3.2W și 0.36W;
  • dimensiuni de 108.5 x 61.5 x 45 mm;
  • certificare CE, FCC și RoHs.

Design

În pachet dați de cele două adaptoare ce formează kitul Tenda AV1000 PH6, două cabluri ethernet, ghid de instalare rapidă și declarația de conformitate.

Sunt destul de generoase în dimensiuni și asta le face să pară ușor butucănoase.

Ca rețeaua de internet să funcționeze este nevoie:

  • ambele adaptoare să fie poziționate pe un perete cu cablul de internet într-o poziție verticală;
  • cele două adaptoare să fie conectate la priză și nu la un prelungitor.

Sub priză se află un LED ce oferă informații legate de alimentarea cu energie, conexiunea de tip plug-in-play între cele două unități, accesul la internet. La bază se află portul RJ-45.

Ar fi fost excelent dacă ar fi inclus și un sistem de răcire activ și nu doar unul pasiv. Au tendința să se încălzească și ar fi ajutat. Presupun că din rațiuni legate de costuri au mers pe o soluție mai ieftină, mai ales că dimensiunile produsului ar fi permis.

Utilizare și performanțe

Conectați una dintre unități la priză și prin cablu la un port LAN al router-ului, cealaltă unitate prin cablu la un dispozitiv compatibil (PC, laptop, smart TV etc).

Este de tip plug-in-play și nu mai trebuie făcut absolut nimic din partea utilizatorului. Setările și conexiunea se fac automat. În ce privește partea de performanță, ar putea atinge viteze de până la 1000 Mbps la modul teoretic.

Am observat că mi-a emulat denumirea router-ului în 5GHz și performanțele au fost identice (laptop ASUS ROG pe 5GHz în Wi-Fi n – în jurul a 80 – 90 Mbps la download și upload). Mă aștepta să am viteze mai mari, măcar o parte mai serioasă din gigabitul oferit de abonament. Am citit și alte recenzii, iar acolo s-a oprit pe la 250 – 300 Mbps. Este o valoare relativ ok. Dacă ar fi să-i dau o notă, ar fi 6 spre 7 cu indulgență.

Preț

Tenda AV1000 PH6 – de la 177 lei în magazinele online românești.

Concluzii

Nu sunt prea multe de spus și asta pentru că Tenda AV1000 își face treaba în mod corect, nu necesită cine știe ce efort pe partea de setare, iar performanțele atinse sunt ok.

PRO

  • ușurință în utilizare, plug-in-play;
  • preț atractiv;

CONTRA

  • are tendința să se încălzească și nu dispune de răcire activă;

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.