Digi Mobil RCS-RDS Huawei Retelistica

RCS & RDS oferă încă de acum patru ani o viteză maximă în download, pe internet fix prin fibră optică, de 1 Gbps. La baza acestei premiere au stat echipamente și tehnologii Huawei. Cum viitorul se va baza tot mai mult pe soluțiile mobile, Digi Mobil împreună cu Huawei au desfășurat un test în rețeaua mobilă în urma căruia s-a atins viteza de 1.5 Gbps în download.

Testul s-a desfașurat în laborator, prin agregarea a 5 frecvențe și utilizarea unui terminal special. S-au folosit experimental 100 Mhz de spectru radio și astfel s-a atins viteza record de transfer de 1.52 Gbps, iar utilizând doar 80 MHz din spectrul Digi Mobil, s-au atins 1.2 Gbps. Totodată, au fost utilizate cele mai avansate tehnologii mobile 4.5G: agregare de spectru de rang 5, modulație radio 256 QAM, 4×4 MIMO. Dispozitivul de test s-a bazat pe un chipset Huawei HiSilicon Hi1381.

De reținut aici că vorbim despre un test, realizat în condiții de laborator. Asta înseamnă că nu vom vedea astfel de viteze chiar de mâine, ci că va trebui să mai așteptăm câțiva ani.

De ce se încearcă atingerea unor viteze atât de mari pentru echipamente mobile? Fiindcă pe viitor tot mai multe dispozitive mobile vor fi integrate în IoT, având nevoie să comunice între ele, iar asta la viteze care să le permită găsirea soluțiilor optime în cel mai scurt timp.

 • Pingback: Test în rețeaua Digi Mobil cu echipament Huawei – viteză de 1.5 Gbps în donwload - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Innoxius

  Si sa fie mai rapid hack-ul IoT-urilor.

 • koss_x_treeme

  Vine viteza cu tot cu viermii la pachet prin conducta :)

 • Razva

  Intre timp eu rămân la 20mbps “pe coaxial” pentru că sunt la 1.5km de localitate. Slow clap.

  • Innoxius

   Da, dar cine sta la aer curat? Cine o sa traiasca cu 20 de ani mai mult? Ei? :))

  • cutienoua

   Vrei sa traiesti mai mult ?
   Renunti la net ! Lol

  • Innoxius

   Si sa ma despart de voi? Nooo :))

  • cutienoua

   Asta da dedicatie ! 👍

  • Andrashi

   La așa viteză, vezi sa nu te prindă radarul….☺

  • cutienoua

   E ok, merge streamingul !
   De multe ori la hotel cam atata primesc si youtube nu are nici o problema
   Iar latenta fiind mica in jur de 5 ms browsingul e ok

  • Alexander Giulik

   Streamingu min acceptat pt un video de 1080p rezoluție fara să se întrerupă este de 3.5-4 mbs. Adică la un abonament de 50 mbs e suficient.

  • Apostol Vicentiu

   Ești bine eu am 7mpbs.

  • Alexander Giulik

   Pt că, poate ești unul dintre puținii care vor FO(fibră optică), dacă vreau tot satul, cartierul atunci se mobilizează. Unde e cerere e și ofertă, principiu de marketing.
   Doar nu vrei sa tragă 2 km de Fo pt tine că să iei abonament de 29 de lei pe lună ….

 • Adrian Nicu

  Mai dureaza mult pana vom avea 3g “normal” pe Digi… E bine ca speram la 4,5G

  • cutienoua

   Problema e ca trebuie alt aparat
   Si la inceput nu va fi pe cele ieftine

  • Alexander Giulik

   Momentan colaborează cu Samsung, e în teste S8 și S8+ pt volte.
   O să fie și pe alte modele

  • Alexander Giulik

   Digi a făcut greșeală când a scos Ancom la licitație frecvențele și benzile pt mobil. Nu a participat, a refuzat. Și a luat 900mhz pe urmă, când putea foarte bine sa fie pe 800mhz sau 850mhz. Cum e Orange și Vodafone.
   Iar pe 4G e aceași situație. Au rămas 2100 și 2600 mhz pe benzile 38 și 1. Dpdv tehnic sunt cele mai slabe.
   Pt ca, cu cat e mai mare frecvența radio cu atât propagarea e mai mic și cu cât sunt mai multe obstacole in calea undei cu atât scade și banda, viteză.
   E același principiu că la wireless, pe 2.4gh, ai acoperire mai mare și pe 5ghz scade drastic.
   In telecomunicații dacă ai spectrul mhz mare trebuie sa suplimentezi cu amplificatoare, sau site’uri. RCS RDS are aproape același Nr de antene cat are și Orange și Vodafone, diferență de 400, 500 de antene maxim. Site’uri(antene) montate in decursul a 6,7 ani iar ceilalți de când au apărut au tot montat.
   Asta ca să vă faceți o idee cum se mișcă. .

  • Alexander Giulik

   Digi a făcut greșeală când a scos Ancom la licitație frecvențele și benzile pt mobil. Nu a participat, a refuzat. Și a luat 900mhz pe urmă, când putea foarte bine sa fie pe 800mhz sau 850mhz. Cum e Orange și Vodafone.
   Iar pe 4G e aceași situație. Au rămas 2100 și 2600 mhz pe benzile 38 și 1. Dpdv tehnic sunt cele mai slabe.
   Pt ca, cu cat e mai mare frecvența radio cu atât propagarea e mai mica și cu cât sunt mai multe obstacole in calea undei radio cu atât scade și banda, viteză.
   E același principiu ca la wireless, pe 2.4ghz, ai acoperire mai mare și pe 5ghz scade drastic.
   In telecomunicații dacă ai spectrul mhz mare trebuie sa suplimentezi cu amplificatoare, sau site’uri. RCS RDS are aproape același Nr de antene cat are și Orange și Vodafone, diferență de 400, 500 de antene maxim. Site’uri(antene) montate in decursul a 6,7 ani iar ceilalți de când au apărut au tot montat cei de la RCS.
   Dacă țin minte bine au
   Asta ca să vă faceți o idee cum se mișcă.
   Au montate 2700 de antene pt 4g și 3850 pt 3g.
   Iar traficul în 4g anul trecut era de 2%, acum este de 50%.
   Atât de repede evoluează

  • Adrian Nicu

   Ma cam depasesc anumite date :)). Tot ce vreau sa zic e ca e rusinos sa sari in fata cu 4,5g cand nu poti vedea un clip 720p pe youtube fara buffering. Semnal 3g full (testat in 2 judete diferite) sau chiar si 4g (in Bucuresti) si tot stai sa te rogi de el. Bine, e de asteptat la ce preturi mici au.

  • Innoxius

   A refuzat ca era fata mare sau de ce? Poate nu aveau bani. Si cand au cumparat 900, poate doar de frecventa asta exotica aveau banii.
   Intrebarea ce mai frecventa cand se prezinta un telefon nou este “Stie frecventa Digi?”.

  • Alexander Giulik

   Zilele astea majoritatea sunt configurate pe TDD & FDD.
   și marea majoritate știu frecvența Digi, pt că au au bandă 1 cu frecventa 2100 și banda 38 cu frecventa 2600.
   Adică TDD și FDD.

  • Alexander Giulik

   Plus că sunt în legătură strânsă cu Huawei, Ericsson ce le furnizează soluții pt infrastructura.
   Au primit și capital de la bănci cu renume, J.P Morgan, ING, RAIFFEISEN .. ETC, investiții serioase ce o să îi ajute in dezvoltare.

  • Alexander Giulik

   Vodafone, spre exemplu, deţine de asemenea spectru în banda de 2600 MHz (TDD) dar nu îl foloseşte. Vodafone oferă serviciile 4G folosind frecvenţele radio de 800 şi 1.800 MHz. Orange oferă serviciile 4G folosind frecvenţele radio de 800, 1.800 şi 2.600 Mhz (TDD).
   O staţie de bază în banda de 1800 MHz acoperă un teritoriu de 1,6 ori mai mare decât una în banda de 2600 Mhz, iar una în banda de 800 Mhz un teritoriu de aproape 3 ori mai mare. Un spectru radio cu o capacitate de “propagare” mai redusă se traduce pentru RCS&RDS în costuri mai mari cu acoperirea.

  • Cristy Nedelcu

   3G este destul de dezvoltat acum mult se lucrează la 4G dar semnalul mai contează si telefonul !