Până în aprilie 2017 vom avea parte de o întreagă pleiadă de lansări, iar fiecare companie va încerca să iasă în față cu flagship-urile pe anul în curs. Își încordează forțele Samsung prin GALAXY S8, LG prin LG G6, Huawei prin Huawei P10 și lista este deschisă spre mai toate companiile existente în universul Android. 

Am făcut o listă cu elementele pe care le-aș dori a fi îmbunătățite.

1. Partea de boot / pornire;

Deblocheaza bootloaderul unui device Xiaomi

Laptopul pornește mai rapid ca smartphone-ul și mi se pare de-a dreptul inacceptabil. Smartphone-urile au procesoare puternice, multă memorie RAM, spații de stocare ce se evidențiază prin rapiditatea oferită etc. Mi-aș dori să văd un smartphone capabil să booteze în maxim 5 secunde.

2. Suport software;

Nu se pune așa accent pe suportul software și mi-aș dori să văd că un gigant din domeniu are curaj să vină cu o soluție. Cele mai noi iterații Android să fie portate în maxim 1 – 2 săptămâni de la debutul oficial. Sunt sigur că se vor putea găsi soluții, dacă există și interes în acest sens. Mă uit siderat cum HTC, Samsung și alte companii au probleme în a aduce 7.0 Nougat pe telefoanele premium din 2016, bug-ur, update retras și alte nebunii. Asta în condițiile în care 7.0 Nougat a fost anunțat în vara anului trecut.

3. Adoptarea wireless charging la scară largă;

Am realizat un articol dedicat în acest sens, acolo sunt expuse motivele mele. Unul dintre smartphone-urile mele de bază are această funcție și mi-aș dori să văd un trend care să fie adoptat de întreaga industrie. Ar fi cu adevărat practic să scăpăm de grija cablurilor, să ne îndreptăm mai rapid spre un viitor în care-ți vei putea încărca smartphone-ul la birou, pe masa restaurantului, pe noptiera de la hotel, pe charge pad-ul din automobil etc.

4. Minim la autonomie – 1 zi în condiții de utilizare intensivă;

Mai avem destule telefoane mobile de top ce nu sunt capabile să treacă testul unei zile pe condiții de utilizare intensivă. Utilizatorul este nevoit să meargă cu încărcătorul în posesie sau să apeleze la o baterie externă. Ar fi cazul ca în 2017 să avem flagship-uri cu baterie de la 3500 mAh în sus, eficientizate în ce privește consumul de energie electrică. Smartphone-ul a devenit cu adevărat important, multe sarcini se rezolvă de aici. Autonomia de jumătate de zi ar trebui să iasă din calcul.

5. Prețuri mai așezate;

Mi-aș dori să văd o democratizare a prețurilor sau măcar o stagnare. Este o adevărată nebunie din acest punct de vedere. Huawei P10 urmează a costa de la 650 – 700 euro în sus, Samsung GALAXY S8 ar fi cu 25 – 30% mai scump față de generația anterioară etc. O să avem telefoane de top, de la 3500 – 4000 lei în sus. Costurile sunt uriașe, de aici și succesul unor proiecte ce joacă diferit – OnePlus spre exemplu. Aș vrea să văd că mai sunt și alte companii ce mizează pe o astfel de rețetă (comercializare pe canal direct în Europa, fără intermediari, costuri așezate).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.