Mai sunt doar câteva zile până ce Black Friday ajunge la cel mai mare magazin online din România. Bineînțeles, și alte magazine de retail sunt pregătite pentru punctul culminant – 15 noiembrie, vinerea neagră. 

Folosesc un LED LG de 81 cm cred că de vreo 9 – 10 ani și în 2019 m-am gândit că ar fi cazul să fac pasul spre un OLED. Prețurile au ajuns a fi din ce în ce mai bune, tehnologia OLED nu mai este doar pentru cei ce au buget serios pentru achiziția unui televizor. Găsești o diagonală mare, funcții smart și rezoluție pe măsură + panel OLED în jurul a 3 – 4 – 5000 lei. 

Am remarcat că în ultimii ani există o apetență din ce în ce mai mare pentru televizoare noi, cu diagonală mare. 2019 s-ar putea să fie anul din care OLED-urile intră în segmentul mainstream și împing LED-urile clasice din ce în ce mai puternic spre zona low-cost. 

Am avut ocazia să văd la lucru un OLED LG B9 și am selectat 5 motive pentru care-l recomand de Black Friday spre a fi pus de către voi în lista de favorite.

1. LG – cel mai mare producător de ecrane OLED din lume;

LG este cel mai mare furnizor de ecrane OLED din lume. Concurența își ia panelurile de aici și le customizează după cum crede. De ce să nu cumperi direct de la furnizor? :)

Este clar că ei sunt cei mai avansați în industrie, cu cele mai noi tehnologii implementate etc. Plus că tehnologia OLED nu mai are nevoie de nicio prezentare. Printre elementele cu care iese în față:

  • contrast infinit;
  • negrul afișat perfect;
  • unghi de vizionare larg;
  • panel subțire = televizoare cu design plăcut, ultra-slim.

2. LG B9 – cel mai bun TV OLED ca raport preț / performanță;

LG B9 face parte din categoria entry-level a companiei sud-coreene. Totuși, și în segmentul entry-level te bucuri de elementele ce recomandă un OLED. Este disponibil in diagonalele de 55 sau 65 inch, cu margini reduse, si profil ultra-subțire. 

Printre tehnologiile implementate pe LG B9:

  • Perfect Cinema Screen – negru perfect și culori naturale (Pixel Dimming și procesor dedicat de imagine Alpha7 Gen2), la pachet trebuie să luați în calcul și contrastul excelent;
  • OLED Black – negrul oferit de panel este superb, aduce un plus de profunzime, iar noaptea chiar impresionează. Sunt peste 8 milioane de pixeli independenți;
  • AI Picture / AI Sound și 4K Upscaling – conținutul SD HDR sau UHD primesc AI de tip Deep Learning. Apropo, LG spune că sunetul este calibrat în timp real în funcție de conținut si dispune de certificare Dolby Atmos;

3. WebOS, ThinQ Ai și 4K Cinema HDR;

WebOS este unul dintre cele mai apreciate sistem de operare din segmentul de smart TV. Apropo, cine își mai amintește că-și trage rădăcinile din Palm OS după ce softul respectiv a ajuns puțin și în ograda HP?

LG a customizat webOS pentru televizoare și aș spune că în spate este experiența de ani buni în domeniu. Pe LG B9 mi-am adus aminte cât de utilă este o telecomandă de tip pointer, organizarea în carduri mi s-a părut a fi ușor de înțeles și parcurs, te adaptezi din mers ca să spun așa (chiar dacă ești la început de drum în ale webOS). 

Pe LG B9 găsiți webOS 4.5, iar Netflix, HBO Go, Amazon Prime și Rakuten TV sunt preinstalate. Sunt client de Netflix, HBO Go și Amazon Prime, de Rakuten am aflat de curând că au venit și în Europa, sunt mai cunoscuți prin Japonia și țările asiatice. 

Se oferă suport pentru AirPlay 2, pentru cei ce folosesc un dispozitiv iOS (streaming wireless de pe telefon sau din ecosistemul iOS). 

4K Cinema HDR = suport pentru HDR by Dolby Vision, HDR by Technicolor, HDR10 și HLG. Apropo, Digi 4K emite în format HDRL HLG pentru Formula 1 și Champions League. Abia aștept să urmăresc F1 în acest mod, detaliile vor fi cu totul altele.

4. Conectivitate + tehnologii ce-l recomandă și pentru gaming ocazional;

Porturile media uzuale se află în partea din spate a display-ului dar si in leteral. Amintim aici cele 4 mufe HDMI 2.1 (cu VRR, ALMM și eARC). 

Printre tehnologiile implementate:

  1. Variabile Refresh Rate – poți seta TV-ul cu output-ul unei plăci de gaming spre a sincroniza ratele de refresh;
  2. Auto Low Latency Mode – detectează automat când primește conținut pe un port HDMI și setează automat modul cu cel mai mic input-lag;
  3. Enhanced Audio Return – portul HDMI este capabil să livreze un feed audio Dolby necomprimat de peste 30 MB/s către un receptor AV spre a livra o experiență Dolby Atmos la cote înalte. 

Apropo, PlayStation 5 urmează a respecta standardele HDMI 2.1. Cumperi un TV ce nu se va demonetiza.

5. Prețul;

Modelul de 55 inch urmează a fi în jurul unui preț de smartphone premium, doar că nu-l achiziționezi pentru 1 – 2 ani ci pentru o perioadă mult mai lungă de utilizare. 

Adevărul este că după ce vezi la lucru un OLED pe diagonala în jurul a 55 – 65 inch, cu greu te mai poți întoarce spre LED-ul de acasă. :) 

Update: Câteva imagini de la hands-on-ul pe care am avut ocazia să-l fac cu OLED-ul LG B9;

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Mai multe detalii legate de LG B9 găsiți pe website-ul dedicat

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.