Smartphone-ul este un dispozitiv de tip all-in-one, iar prin intermediul său putem spune că o serie întreagă de gadgeturi au dispărut sau au ajuns a intra într-o nișă din ce în ce mai îngustă. Mă refer aici la aparatul foto compact, mp3 și mp4 playere, scannerul de documente, console mobile de gaming etc. 

Sunt câteva funcții pe care un smartphone le îndeplinește, dar puține persoane cunosc asta pentru că tehnologiile respective nu au intrat în mass market. Pe viitor, mă aștept ca smartphone-ul să-și extindă funcționalitatea și să acopere din ce în ce mai multe segmente din viața noastră. Mă aștept și la o schimbare de design majoră în următorii 2 – 3 ani.

5. Cheie ad-hoc pentru apartament sau casă;

Presupun că vă amintiți de generația celor crescuți cu cheia la gât, uite că lucrurile se schimbă încetul cu încetul și smartphone-ul ne va scăpa de grija cheilor. Momentan, sunt tot felul de soluții în piață. Nu sunt neapărat ieftine și 100% sigure, dar conceptul de smart home va acoperi și partea de intrare în locuință.

Una dintre cele mai bune soluții – August Smart Lock. Funcționează cu HomeKit și Siri de la Apple, cu Amazon Alexa și asistentul Google, aduce și un bridge Wi-Fi la pachet. Mi-a intrat în reflex să închid ușa apartamentului, dar mi se mai întâmplă de 2 – 3 ori pe an să uit dacă este cu adevărat închisă, să nu mi se pară că am făcut procedura. Așa o să pot verifica direct pe telefonul mobil.

4. Acces și control al automobilului;

Rămânem tot în domeniul cheilor, dar adăugăm în plus și controlul. Mai trebuie precizat că tehnologia deja a fost implementată pe Tesla Model 3 (acces printr-un NFC tag sau prin intermediul smartphone-ului cu bluetooth). Peste câțiva ani de zile, când un copil va vedea o cheie tradițională de pornire a automobilului va rămâne uimit și va întreba părintele care-i faza.

Partea cu accesul în locuință și automobil + controlul trebuie să treacă de două elemente-cheie:

  • accesibilitatea tehnologiilor (cu cât sunt mai ieftine și ușor de cumpărat sau folosit, cu atât va crește și interesul);
  • securitate (în locuință avem bunuri de valoare, automobilul este un asset important – paza bună trece primejdia rea. Sunt sigur că și cei interesați să acceseze remote o casă sau mașină își vor upgrada echipamentele pe hardware & software, va fi un challenge să menții securitatea la zi).

Pe de altă parte, cine nu și-ar dori să pornească automobilul de pe smartphone și când ajunge la el să fie îndepărtată gheața sau să regăsească căldură la interior (știu că sunt tehnologii proprietare sau nu, dar smartphone-ul este și mai la îndemână). Concluzia punctelor 5 și 4 – cheile s-ar putea să devină o grijă în minus. Totuși, telefonului îi va fi destul de greu să repete simplitatea și securitatea unei perechi de chei clasice.

3. Smartphone pliabil;

Samsung ar fi în pole position spre a anunțat un astfel de smartphone, așa-numitul Samsung GALAXY X. Principalul beneficiu – spațiu mai mic pentru smartphone, iar la nevoie te poți bucura de un ecran mare.

Abia aștept să văd abordarea fiecărei companii în parte pentru acest nou val în domeniul designului de telefon mobil. S-ar putea să fie cu adevărat viitorul în ce privește forma unui smartphone. Ați văzut că este din ce în ce mai greu să individualizezi un terminal, mai ales de când raportul display / corp trece de pragul a 80%.

2. Ecran sub formă de hologramă;

Aici s-ar putea să fiu prea optimist în a folosi termenul: viitor apropiat. Am văzut că RED a promis pentru primul său smartphone și un display holografic, dar cred că mai degrabă avem un 3D revizuit + mult marketing la pachet.

Hologramele ar aduce un plus pe partea de interacțiune + ar da viața smartphone-ului într-un mod de neimaginat în prezent.

1. Asistent cu adevărat inteligent;

Cortana, Siri sau Asistentul Google sunt începutul în această direcție. Tehnologia va deveni din ce în ce mai bine pusă la punct, mai ales după adoptarea 5G (comunicare machine-to-machine în 1ms, viteze mai mari = cantitate de date transmisă într-un ritm alert).

Cum ar fi să te trezești, te ridici din pat și asistentul integrat de smartphone să-ți spună: Bună dimineața, Astăzi ai următoarele întâlniri, ajungi la serviciu în 15 minute conform traficului prevăzut pentru ora 8.00 etc. Mă refer la un asistent capabil cu adevărat să înțeleagă și să anticipeze nevoile utilizatorului, să-l ajute a fi mai bun în activitățile desfășurate peste zi.

Ce tehnologii și funcții credeți că vor fi preluate de smartphone în viitorul apropiat?

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.