Diverse

Samsung GALAXY S5 4G+ – unul dintre primele telefoane capabile a atinge viteze în download de până la 300 Mbps, comercializat de către Orange

2014 a fost un an destul de plin pentru jucători din telecom-ul local (operatori telecom, companii ce listează telefoane și tablete în oferta curentă). Pot spune că am forțat termenul spre a fi mai larg înțeles decât în mod normal. Nu am găsit un alt cuvânt care să reunească mai bine cele 2 segmente amintite.

Am selectat câteva momente pe care le-am considerat a fi importante.

5. Vodafone Supernet + VoLTE;

VoLTE

Vodafone a investit în rețeaua sau și asta s-a văzut mai ales pe sfârșit de 2014 când calitatea serviciilor a crescut. Și acum prevăd câteva comentarii acide pe acest subiect, cât de varză sunt Vodafone cu semnalul etc.

Vodafone a comunicat implementarea Supernet prin septembrie, iar în noiembrie 2014 au anunțat VoLTE și Call+ ce urmează a fi implementat adus din prima parte a lui 2015. Apropo, România este prima piață europeană în care Vodafone implementează oferă VoLTE-ul ce permite efectuarea apelurilor de voce prin rețeaua 4G.

4. 1 milion de telefoane Allview vândute în 2014;

Allview-P7-Xtreme (19)

Cred că deja au trecut de acest milestone pe anul în curs. Pe site sunt comentarii pozitive și negative la adresa companiei brașovene. Nu cred că este cazul să repet această discuție ce pare de-a dreptul interminabilă.

Cert este că Allview a crescut frumos pe 2014, domină piața de telefoane mobile sub brand autohton și se individualizează clar față de concurența formată din UTOK, Evolio, E-BODA, Serioux etc. În prima parte a lui 2014 au avut și cea mai vândută tabletă din țara noastră: Allview AX4 Nano (tabletă ieftină cu 3G).

Apropo, telefoanele Allview sunt comercializate de către Cosmote / Telekom & RCS-RDS în al său Digi Mobil, iar unele tablete Allview au ajuns la un moment dat și în oferta Orange.

3. Telekom

TELEKOM-Romania-1-630x290

Romtelecom + Cosmote au lăsat locul ca branding pentru Telekom. Ofertele au stârnit numeroase comentarii, unele dintre ele nu tocmai pozitive. Este clar într-un fel că Telekom se aliniază într-un fel la serviciile și tarifele practicate de către Orange și Vodafone.

Obrazul subțire cu cheltuială se ține. Mă aștept să crească concurența dintre Telekom, Orange, Vodafone și Digi Mobil în 2015, iar traficul de date să fie oferit în cantități mai mari, la costuri mai mici. Mă aștept ca arealul de acoperire al 4G-ul de la Telekom să fie la nivelul competiției directe.

2. Digi Mobil

Digi-Mobil-cartela

În prima parte a lui 2014, RCS-RDS a început a investi serios în operatorul său de telefonie mobilă – Digi Mobil. Este o rețea 3G, fără suport pentru 2G sau 4G. Totuși, atractivitatea a crescut în contextul în care ofertele sunt cele mai bune din piață, au oferit și telefoane în rate lunare fără adaos etc. La 5 euro pe lună primești 5 GB trafic de date, nelimitat în apelurile naționale și internaționale pe anumite rețele din Europa (există și o condiție, existența a minim 2 servicii activate de la RCS-RDS / cablu și internet).

Un plus pentru Digi Mobil a fost dat de parteneriatul încheiat cu Vodafone. Acolo unde RCS-RDS nu are acoperire se trece automat în roaming gratuit pe Vodafone. A apărut și o limitare la traficul de date făcut în acest roaming, 100 MB. Pe de altă parte, Digi Mobil a restrâns și minutele internaționale la 3000 de unități pe lună. S-au strâns numeroase comentarii și asta pentru că RCS-RDS a schimbat regulile jocului din mers și a creat un precedent periculos.

1. 4G prinde contur la nivelul mediului urban

4G-Orange

Spectrul a fost eliberat în aprilie 2014 și acoperirea a crescut, în special în arealul urban. Orange și Vodafone au finalizat 2014 cu o acoperire destul de mare, cu siguranță vor investi pentru expansiune în 2015. Telekom ar cam trebui să sufle în foale ca să-i prindă din urmă.

Orange a și început promovarea pentru tehnologia 4G+ care aduce viteze în download de până la 300 Mbps vs 150 Mbps în 4G-ul convențional. Tot legat de Orange, ei oferă 4G și în aria metroului bucureștean.

4G-ul s-a lăsat așteptat pe meleagurile autohtone și vitezele superioare la traficul de date permit un plus în experiența de utilizare, mai multe servicii disponibile, calitate crescută etc.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.