Software

Este un articol interesant pe ZDnet. Ei spun că Microsoft ar putea interveni în universul Android și discută pe marginea unui eventual partener cu care să se asocieze. De fapt, care sunt problemele majore ale Android?

Android și iOS, altă alternativă nu există în ce privește un sistem de operare pentru un smartphone în 2019.

Android este majoritar și asta pentru că îl regăsim pe telefoane mobile cuprinse ca preț de la 50 – 60 euro și până la peste 1000 euro. Versatilitatea sa l-a transformat în alegerea maselor, dar în același timp de aici vin și câteva probleme la care Google ar trebui să găsească soluții în viitorul apropiat.

1. Magazinul de aplicații Android și aplicațiile de tip malware;

O să spuneți că un utilizator cât de cât avizat nu are nicio problemă în Google Play Store. Descarcă din sursă sigură și nu are parte de aplicații malware. Aici aș da exemplul CamScanner, aplicație descărcată pe 380 milioane dispozitive, cel puțin așa spune dezvoltatorul. Aici găsiți povestea a ce s-a întâmplat prin vară.

Google trebuie să intervină masiv și să schimbe modul în care sunt urcate aplicațiile în magazin + verificări stricte și în ce privește update-urile. Ar trebui să învețe de la Apple în acest caz.

Suntem în 2019 și aplicațiile malițioase sunt la ordinea zilei în Play Store. Exemplul CamScanner este doar o picătură într-un pahar și așa care dă pe afară de niște ani de zile.

2. Consumul de resurse scăpat de sub control;

Redactez acest articol de pe un laptop ASUS ROG achiziționat în 2015. Are 16 GB memorie RAM și funcționează decent și la 4 ani de la momentul în care a fost cumpărat. Între timp, smartphone-urile au urcat de la 2 GB RAM în cazul lui LG Nexus 5 la 12 GB RAM și consumul de resurse nu s-a stabilizat.

Testez smartphone-uri cu 8 GB RAM și observ cum 60 – 70% din memoria RAM este ocupat. Sunt o sumă de procese în fundal și Google nu dă semne că și-ar dori să oprească din această risipă ce afectează și autonomia.

O să avem smartphone-uri cu 16 sau 32 GB RAM și tot nu le va ajunge RAM-ul, niciodată nu se satură din acest punct de vedere. Asta și pentru că Android este customizabil și fiecare producător hardware îl setează după cum crede de cuviință.

3. Aplicații ce trimit date în regim continuu și atunci când nu sunt folosite de zile bune;

Este legat de punctul 2. Cred că sunt puține persoane ce urmăresc permisiunile acordate unei aplicații sau unui joc. S-a ajuns să ți se ia lista de contacte, să fie oferită locația în mod repetat pentru aplicații care mai de care mai insignifiante, să-ți acceseze istoricul de căutare din browser, site-urile vizitate etc.

Se face un tracking de-a dreptul incredibil. Totul cu scopul de a fi cât mai ușor țintit de reclame sau în cine știe ce alt scop. Nu văd de ce un joc ar avea nevoie să acceseze istoricul web, spre exemplu.

Google își ia propriile date, Samsung, Huawei etc la fel, pe Android ești transformat într-un cobai de urmărit, targetat, analizat etc. Problema devine cu adevărat importantă când datele se duc în cine știe ce cotloane mai puțin știute.

4. Update-urile software și de firmware;

Teoretic, atunci când cumperi un smartphone Android ar trebui să primești update de software pe 2 ani și de firmware pe 3 ani cu patch-uri de securitate. Practic, este o junglă.

Smartphone-urile premium să zicem că mai primesc suport, asta și în funcție de producător. Plus că de multe ori trec și 6  – 7 – 8 luni sau chiar mai mult de când apare o nouă versiune software și până când softul respectiv ajunge a fi portat în mod real.

Să zicem că poți folosi telefonul și fără cele mai recente soluții software, dar firmware-ul cu patch-uri de securitate mi se pare important. Pe smartphone-urile mid-range și low-cost de cele mai multe ori vei rămâne cu softul din fabrică, fără nimic nou. Cu mici excepții.

Google ar trebui să încerce a oferi direct software-ul, cel puțin în ce privește patch-urile de firmware.

5. Încetinirea smartphone-ului după câteva luni de utilizare + autonomie din ce în ce mai modestă;

Apple a ales să fie ceva mai transparent pe aici și arată sănătatea acumulatorului. Este clar că și pe Android sunt probleme de genul, în sensul în care bateriile după câteva luni în funcție de scenariul de utilizare ajung a pierde din putere. Plus că de multe ori se ajunge ca un smartphone să funcționeze mai lent după un update software major.

Înțeleg că este dorință în a vinde ce este mai nou, iar clientul să cheltuie bani. Totuși, în 2019 este din ce în ce mai greu să-l motivezi în a-și schimba telefonul. Spre exemplu, Samsung GALAXY S8 Plus este un smartphone excelent și în 2019. Google ar trebui să ofere informații legate de starea acumulatorului + să controleze Samsung astfel încât să nu-l îngenuncheze din software.

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.