Emotion UI este interfața dezvoltat de către Huawei pentru smartphone-urile sale. De-a lungul timpului a ieșit în evidență prin simplitatea în ce privește utilizarea, dar și prin faptul că a fost scalată să funcționeze bine atât pe telefoanele premium, cât și pe nișele mid-range sau low-cost.

Emotion UI 5.1 a debutat pe Huawei P10 și P10 Plus, telefoane lansate în cadrul unui eveniment ce a precedat MWC Barcelona 2017 de la sfârșit de februarie 2017. Interfața grafică este dezvoltată peste Android în iterația 7.0 Nougat. Compania chineză a investit mult în R&D spre a aduce o interfață cât mai user friendly, un UI care să atragă de la prima vedere, care să ofere viteză în orice aplicație sau joc.

 1. Viteză;

Am testat pe Huawei P10 și cred că avem de-a face cu una dintre cele mai fericite implementări, o îmbinare reușită între hardware și software. Este suficient să mergeți într-un shop și să-i faceți un scurt hands-on. Veți descoperi că tranzițiile sunt efectuate rapid, fără vreun pic de lag. Important este că această afirmație se păstrează și după ce instalezi aplicații și jocuri, nu simți că ar obosi.

Compania chineză a implementat un algoritm ce-i permite să rămân în acest mod pe o perioadă lungă de timp, resturile de aplicații ce îngreunează funcționarea în timp pe alte telefoane sunt îndepărtate în mod automat. Putem spune că face o realocare constantă a resurselor și o actualizare ce-i permite să rămână fresh.

 1. Interfață aerisită, bloatware inexistent;

Culorile pe care mizează Huawei în setările rapide sunt negru și albastrul marin, iar în setările propriu-zise se mizează pe alb. Avem culori plăcute ochiului, atractive pentru user. Interfața a fost organizată astfel încât să realizezi cât mai multe operații în 2 – 3 atingeri, fără a fi nevoie să accesezi cine știe câte sub-meniuri, utilizatorul să se piardă în detalii.

Setările sunt grupate pe capitole-cheie: Conectivitate ( Setări cartelă duală, Wi-Fi, Bluetooth, Date Mobile și Mai multe), Ecran și sunet ( Stil ecran de pornire, Afișare, Sunet, Notificări și bară de stare, Tastă de navigare), Securitate și conturi ( ID amprentă, Blocare ecran și Parole, Siguranță și confidențialitate, Asistență inteligență, Nu deranjați, Google, ID Huawei și Conturi), Aplicații, memorie și baterie ( Aplicații, Permisiuni, Memorie și stocare, Baterie, Aplicație geamănă), Setări avansate ( Dată și ora, Limbă și tastatură, Utilizatori, Mod simplu, Imprimare, Accesibilitate, Transmisii de date, Copie de rezervă și resetare), Actualizare sistem și Despre telefon.

Avem o structură logică, iar utilizatorul se familiarizează cu interfață după doar câteva minute de utilizare.

Huawei nu-și încarcă telefonul cu cine știe câte aplicații preinstalate, cu cine știe câte servicii pe care utilizatorul să nu le poată dezinstala. Avem aplicații specifice oricărui smartphone Android: Agendă, Busolă, Cameră foto, Ceas, Calculator, Copie de rezervă, Change IMSI, Calendar, Descărcări, E-mail, Fișiere, Galerie, Înregistrare sunet, Lanternă, Mesagerie, Muzică, Meteo, Note, Oglindă, Prezentări, Set unelte SIM, Setări, Telefon.

Se adaugă aplicațiile Google: Chioșc Play, Cărți Play, Chrome, Duo, Drive, Foi de calcul, Google Foto, Google Plus, Gmail, Hărți, Jocuri Play, Muzică Play, Magazin Play, Prezentări.

Huawei adaugă doar magazinul de teme, TripAdvisor și Todoist ce pot fi dezinstalate, Sănătate – pe partea de fitness, HiCare – suport în ce privește garanția, HiGame – magazin cu jocuri. Atât, restul și le adaugă clientul din Google Play, în funcție de preferințe.

 1. Multiple posibilități de customizare;

Interfața aerisită, dar cu multiple opțiuni de customizare. Poți organiza interfața ca toate aplicațiile și widgeturile să fie pe ecranul de start sau cu sertar de aplicații în stilul a ceea ce oferă Google pe Android-ul nativ. Controalele de tip touch buttons pot fi grupate după cum îți dorește utilizatorul, tasta fizică ce încorporează cititorul de amprentă primește și gesturi de tip Back, Ieșire pe ecranul de start etc.

Huawei a adus un magazin de teme pe smartphone-urile sale, iar posibilitățile sunt multiple. Sunt o sumedenie de opțiuni, pentru toată paleta de utilizatori ( de la cei mici ce-și doresc multă culoare, interfață colorată și până la cei ce-și doresc seriozitate, culori care să nu deranjeze etc).

Fac o mică paranteză și spun că la Huawei P10 mi-a plăcut mult cum funcționează cititorul de amprentă, adus sub display. Te obișnuiești rapid cu noua poziționare, dar mai ales cu viteza pe care o oferă în recunoașterea amprentei. Nu am mai întâlnit niciun smartphone care să aibă rată de recunoaștere de 100%, fără a fi nevoie să pun degetul de 2 ori spre a debloca display-ul. Au acordat atenție maximă acestui capitol.

 1. Manager telefon cu multiple opțiuni;

Compania chineză a implementat un manager pentru telefon, o aplicație care curăța fișierele din cache, ce permite clientului să optimizeze alocarea resurselor, aici vine și un antivirus la pachet cu o actualizare automată a bazei de date cu viruși, permite optimizarea performanței bateriei prin oprirea aplicațiilor remanente ( bluetooth pornit, dar neutilizat spre exemplu), curăță ecranul de blocare, gestionare a zonei de fixare, evaluare a traficului de date pe Wi-Fi sau 4G, posibilitatea de a selecta o listă de blocare pe mesaje și apeluri.

Apropo, antivirusul implementat a fost dezvoltat de către Huawei în colaboare cu Avast ( arhicunoscut și în țara noastră prin cei ce folosesc antivirus gratuit). Tot din manager telefon ai o privire completă asupra permisunilor date către diverse aplicații. Sunt organizate în funcție de datele la care au acces ( Calendar, Cameră foto, Locația, Microfonul, Persoane de contact, SMS).

Nu numai că vezi ce permisiuni ai dat către diverse aplicații, dar poți să le revoci accesul către respectivele permisiuni, pentru cei ce doresc un plus de control din acest punct de vedere. Adevărul este că până și unele teste de benchmark cer parcă acces la prea multe date de pe dispozitiv.

 1. Interfața camerei foto și video

Din ce am testat de-a lungul timpului, pot spune că Huawei a implementat cea mai logică aplicație pentru camera foto și video. Prin swipe de la stânga la dreapta ai acces la modurile de fotografie ( Foto, Monocrom, Videoclip, HDR, Panorama, Foto nocturnă, Pictură cu lumină, Filmare lentă etc), prin swipe de la dreapta spre stângă ai setările ( Rezoluție, Etichetă GPS etc).

La baza aplicațiie se află butonul de declanșare, acces rapid către galeria de imagini și butonul ce permite switch către camera video sau foto, după caz. În partea superioară sunt mai multe shortcuts ce permit reglarea LED-ului flash, deschiderea mai largă a diafragmei, modul de recunoaștere a personelor, posibilitatea de a selecta modul standard, culori vii sau culori discrete, captura cu mai multe filtre la o singură declanșare, acces către camera frontală sau principală.

Pur și simplu, te adaptezi imediat la ceea ce ți se oferă, fără a pierde timpul spre a descoperi cine știe ce opțiuni ascunse prin meniu.
Repet, gradul de atractivitate al Emotion UI este mărit și de faptul că interfața își păstrează viteza și pe telefoane din alte categorii de preț, nu doar pe flagship cum este cazul în ce am testat în ultimele săptămâni. De-a lungul timpului, Huawei a adus update de software spre noile iterații Android. Exemplu, mai zilele trecute și Huawei P9 Lite 2016 a trecut pe Android 7.0 Nougat.

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro;

Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.

Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Pingback: TOP 5: Puncte PRO pentru Emotion UI 5.1 - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Adrian Dx

  Buna ziua! Am un Huawei P9 lite (2016) si din ce am citit pe net in ultimele zile,referitor la update-ul la android 7,am sesizat faptul ca foarte multi din cei care au facut update-ul se plang de autonomia scazuta a bateriei pe acest telefon. As vrea sa stiu,de la cei care au facut update oficial la android 7 daca au aceasta problema si daca exista vre-o rezolvare pentru autonomia bateriei. Modelul pe care il am eu este P9 lite (L21),varianta cu 2GB de ram si inca nu am facut update la android 7.

  • Trippz

   Este adevarat faptul ca o data cu trecerea la Android 7 pe P9 Lite scade si autonomia bateriei. Si eu tot L21 am (varianta Vodafone, C02) si poti sa iti spun ca a cam scăzut, insa niciodata n-am simtit telefonul asa de rapid cum il simt acum pe Android 7, pe 6 era un melc, orice joc, aplicație merge ca untul, per total mai bine decat Marshmallow. Sigur vor mai aparea update-uri, patch-uri de stabilitate, cum a fost si la P8 lite.

  • Yuri

   Eu nu am observat diferente la baterie, mi se pare la fel ca pe MM. Am acelasi model ca al tau …

  • bogdan

   salut, eu l-am luat la liber de la emag si inca n-am niciun update de soft :(

   . Probabil mai dureaza ceva pana apare :).

  • Adrian Dx

   Eu l-am luat la liber de la Altex si nici la mine nu a aparut inca update-ul,dar am urmarit discutiile si parerile celor care deja au primit actualizarea si nu eram sigur daca ar fii ok sa fac update atunci cand il primesc. Dar cred ca e destul de ok. Un prieren il are deja pe un Honor 7 lite si merge super bine!

  • robert m

   si eu, tot de la altex. Curios, pe wi-fi nu gasea niciun update, pe 4g l-a gasit imediat. Incearca si asa..poate merge

  • Barna Alexandru

   Încearcă (,) cu opera vpn. Eu am oneplus și așa fac update-uri. Seteaza-l pe o tara mai dezvoltată(germania, etc.) și verifică atunci daca sunt disponibile update-uri.

  • Ionut Serban

   Eu am android 7 pe nova și la fel am pățit și eu, a scăzut autonomia bateriei aproape la jumătate față de android 6 standard….

 • Pingback: TOP 5: Puncte PRO pentru Emotion UI 5.1 - Apple, Google, Tech, Gadgets()

 • Innoxius

  Managerul e si un regres fata de 4.x. Lista unde iti setezi ce aplicatii sa nu se inchida la intrarea in stand-by se numea inainte “Aplicatii protejate” Scurt, simplu si clar. Acum se numeste “Curatare ecran de blocare”. Pe bune? Ca tot zicea cineva pe aici “Nu ne ajuta cu nimic in viata Limba si lit Romana”. Apoi, in lista functionalitatea s-a inversat. ON inseamna acum “Neprotejat”, inainte ON era “Protejat”. Si cel mai important, inainte aplicatiile protejate (care, in mod normal, sunt mult mai putine) erau la inceputul listei, acum sunt la sfarsit. Vrei sa vezi ce aplicatii mai poti deproteja ca sa mai faci economie (mai ales ca sunt unele care se pun automat la instalare pe “Protejat”), trebuie sa dai scroll prin toata lista de aplicatii pentru a ajunge la cele cateva protejate.
  In rest, da, interfata este mai rapida. Si daca ne gandim ca si asa era rapida la 4.x, mai sterge din supararea ca stai cu lunile dupa EMUI 5 dupa anuntul oficial.

 • Ionut

  Mie cel mai interesant mi se pare că poți (cel putin la P9) mișca degetul pe fingerprint reader in stanga, dreapta, de sus in jos sau invers pentru a deschide fereastra de notificări, diferite meniuri, etc.

 • Andrashi

  Emil, aplicația “Change IMSI” este o aplicație specifica Digi.Mobil și nu vine preinstalata. Ea este automat instalată de Cartelea SIM.
  La IPhone, ea se găsește prin meniul de setări/telefon.
  Aceasta aplicație are rolul de a schimba, manual, profilul cartelei sim pentru a se înregistra in Roaming.

 • Marian Parvu

  Intri de 2, 3 ori pe zi..au mai aparut articole, dar acesta imi apare mereu primul. De ce?

  • Greuceanu

   Interesul poartă fesul! :D
   Și eu eram acuzat când afirmam că există o “simpatie” exagerată față de Huawei de la o vreme.
   Problema nu este că există astfel de simpatii,ci că nu mai sunt credibile în acest context.
   Și sunt absolut convins că în afară de fanboy-ii înrăiți Huawei și de cei interesați direct,oricine conștientizează acest aspect.

  • Nu este nici prima și nici ultima dată când un articol sponsorizat va sta mai mult pe prima pagină a site-ului. A se observa tag-ul dedicat.

   https://www.gadget.ro/tag/advertorial/

   Mulțumesc de înțelegere.

  • Marius

   Scuze ca sunt off-topic, dar de cand ati inceput sa bagati reclame si intre comentarii? Mai lipsesc reclamele intre paragrafele articolului si ati ajuns la maxim. Inteleg nevoia de a monetiza prin reclame, nu folosesc ad-blocker pe site-ul vostru, dar reclamele intre comentarii absolut criminale.

  • Astea nu sunt reclamele noastre. Sunt ale Disqus.

   Sper sa venim cu sistemul propriu de comentarii, ca să scăpăm de acest neajuns.

  • Marius

   Multumesc de raspuns. Interesant. N-am vazut pe alte site-uri cu Disqus reclame intre comentarii.

  • Innoxius

   “The free version of Disqus is supported by Advertising. To remove advertising, you can subscribe to an ads-free version of Disqus.“