Astăzi au fost prezentate Huawei Mate 20 și Mate 20 Pro. Totuși, în România veți vedea că vor miza în mod special pe versiunea Pro (așa a fost și în trecut cu Mate 10 și Mate 10 Pro). 

Huawei Mate 20 Pro va primi un material de tip unboxing + hands-on, dar pe repede înainte am structurat 5 puncte PRO pentru noul flagship al companiei chineze.

1. Design + display;

Aș spune că avem unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile lansate în 2018. Da, nu trebuie să ne ascundem după deget și să spunem că aduce aminte de un flagship concurent (asta și pentru că avem ecran OLED curbat în cele două colțuri ale display-ului). Am avut ocazia să-i fac un scurt hands-on și arată într-un mare fel (calitate a materialelor + atenția la detalii etc). Huawei nu a mai făcut vreo concesie în ce privește rezoluția ecranului. Mate 20 Pro mizează pe un display OLED de 6.39 inch curbat cu rezoluție 3120 x 1440 pixeli, aspect 19.5:9, notch în partea superioară. La prima vedere = excelent calibrat.

Dispune de certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful, iar variantele de culoare Midnight Blue și Black dispun de un pattern pe spatele de sticlă spre a evita acumularea amprentelor în ritm alert + grip superior.  Pink Gold, Emerald Green și noul Twilight nu integrează acest pattern în partea spate.

Dimensiunile lui Huawei Mate 20 Pro sunt de 157.8 x 72.3 x 8.5 mm grosime. Nu trebuie să vă speriați că nu vedeți locașul pentru al doilea speaker, a fost ascuns în portul USB type-C.

2. Putere de procesare + Conectivitate foarte bună;

Kirin 980 este primul chipset dezvoltat pe 7nm ce ajunge pe un smartphone Android. Dispune de 2 nuclee ce urcă la 2.6 GHz, alte 2 nuclee la 1.92 GHz +  4 nuclee la 1.8 GHz. Ar oferi un spor în viteză de 20% față de generația anterioară și 40% pe partea de GPU. Consumul de energie ar fi redus cu până la jumătate, în funcție de scenariile de utilizare. Matrice neurală este acum de tip dual, iar algoritmii de recunoaștere a imaginilor au fost îmbunătățiți.

Huawei Mate 20 Pro debutează cu 6 GB memorie RAM + 128 GB stocare + slot pentru cardurile NM (nanoSD card). Spațiul de stocare poate fi suplimentat, dar nu este nevoie de un card proprietar, nu de unul de tip microSD. Pe partea de conectivitate integrează Lte Cat. 21 cu viteze de până la 1.4 Gbps în download și 1.73 Gbps pe Wi-Fi ac wave 2.

Printre elementele noi pe partea de conectivitate: senzor IR în partea frontală pentru recunoaștere facială în adâncime + cititor de amprentă sub ecranul OLED cu tehnologie DPS (Dynamic Pressure).

3. Cameră foto și video cu setup nou pentru Huawei;

Senzorul de tip monocrom a fost abandonat după trei generații, iar în locul său s-a mers pe un senzor ultra-wide. Mate 20 Pro are un senzor wide de 40 Megapixeli cu f/1.8 + ultra wide de 20 Megapixeli cu f/2.2 + telephoto de 8 Megapixeli cu f/2.4. Camera frontală este single și de 24 Megapixeli.

Pentru fotografiile macro au îmbunătățit firmware-ul, iar imaginile pot fi captate și de la 2.5 cm distanță de subiect. Master AI 2.0 a primit un boost în ce privește numărul de scenarii recunoscute + setări personalizate în funcție de acest aspect. Au introdus AI Cinema Mode, materiale video în format 21:9.

4. Autonomie + funcție inedită;

Bateria lui Huawei Mate 20 Pro este de 4200 mAh. Se încarcă de la 0 – 70% în…, 30 minute. Avem și încărcare wireless pe 15W în standard Qi + o funcție ce debutează în premieră absolută: încărcare wireless reversibilă.

Huawei Mate 20 Pro se transformă în charger wireless pentru alt telefon ce suportă încărcare wireless. Trebuie doar ca telefoanele să fie poziționate spate în spate. Acumulatorul de 4200 mAh sunt sigur că-l va ajuta pe Mate 20 Pro cu al său OLED de 6.4 inch și rezoluție de 3120 x 1440 pixeli să treacă testul unei zile de dimineața până seara în condiții medii spre intensive de utilizare. Pe de altă parte, abia aștept să-l pun la lucru.

5. Interfață cu accent pe eficiență și simplitate + altă funcție ce debutează în premieră pe un smartphone;

Aveam impresia că Huawei bate pasul pe loc în ce privește Emotion UI, dar uite că au venit cu o surpriză plăcută în cadrul EMUI 9.0 dezvoltat pe Android 9.0 Pie. Se mizează pe simplitate și naturalețe, timp prompt de răspuns. Setările au fost reduse cu 10%. Au integrat sunete din mediul natural în ecranul de blocare, gesturi de tip swipe pentru navigarea în interfață.

Este realizat un tablou de bord cu aplicațiile utilizate pe terminal + timpul alocat, pot fi setate diferite durate de timp pentru fiecare aplicație în parte și primești o notificare când intervalul se apropie de final etc. Poți seta când telefonul ajunge a fi folosit de un copil sau de un adult.

Un alt element adus în premieră ce-l individualizează pe Mate 20 Pro și-i conferă un plus pe partea de business: conectare wireless între smartphone și un monitor sau televizor compatibil Miracast. Acolo îți emulează o interfață desktop friendly, iar simultan poți folosi telefonul ca touchpad sau complet independent.

Mai multe detalii în articolele viitoare (hands-on, fotografii & materiale video, review etc). Debutează și în România până la final de octombrie.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.