Upgrade-ul către un laptop de generație nouă trebuie să țină cont de câteva elemente-cheie. Bineînțeles, avem dispozitive pentru diverse scenarii de utilizare și discuția pornește cumva de aici.

Cele 5 categorii majore de notebook-uri:

  1. Laptopurile ieftine – cu preț de până în 2000 – 2500 lei;

Sunt soluții hardware mai modeste, accentul este pus de cele mai multe ori pe un cost de comercializare cât mai redus, nu impresionează pe partea de portabilitate, autonomie, design sau performanțe.

  1. Laptopurile de gaming – de la 3000 – 3500 lei;

Accentul se pune pe ansamblu hardware, pe puterea de procesare adusă la pachet și bineînțeles pe designul ce trebuie să fie individualizat, cu tușe care să amintească de gama din care fac parte. Aici aș recomand un plus de atenție în ce privește posibilitățile de upgrade după achiziție: memoria RAM, spațiul de stocare etc.

  1. Ultrabook-urile – de la 3000 lei;

Am observat că nu mai sunt promovate sub această denumire, mai degrabă ultraportabile etc. Conceptul de ultrabook a fost adus de către Intel prin 2011 – 2012. Sunt notebook-uri ce punctează pe partea de portabilitate (dimensiuni compacte, greutate și grosime reduse), dar și în ce privește autonomia. Performanțele sunt sacrificate spre a obține elementele menționate anterior.

  1. Laptopurile multimedia – de la 2500 – 3000 lei;

Sunt laptopurile ce au putere de procesare la pachet, ce ies în față prin tehnologia din spatele difuzoarelor și ecranului. Costă de la 2500 – 3000 lei în sus, iar în timpul promoțiilor le găsiți și la costuri mai modice. Nu au tușe de design care să le individualizeze în mod neapărat, dar de multe ori avem specificații similare cu ceea ce oferă laptopurile de gaming din categoria entry-level. Aici aș încadra și notebook-urile de tip 2-in-1, cu ecran rabatabil la 180 grade, ecran cu touch etc.

  1. Laptopurile de business – de la 3500 – 4000 lei;

Este o nișă formată din laptopurile ce oferă rezistență la utilizarea îndelungată, au diverse caracteristici: autentificare cu amprentă, un design mai serios dacă-mi permiteți expresia.

Nu o să încerc să găsesc elemente specifice pentru fiecare categorie în parte.

Aș face 5 recomandări cu caracter general:

  1. Wi-Fi ac și dual-band – a trecut vremea Wi-Fi b/g/n pe 2.4 GHz. Mă uitam că spectrul pe 2.4 GHz a devenit mult mai aglomerat în blocurile românești, iar viteze decente în browsing, în streaming video sunt atinse pe 5 GHz și Wi-Fi ac. Diferențele sunt majore, din ce am testat pe Wi-Fi n prinzi 50 – 60 Mbps, iar pe Wi-Fi ac urci și la peste 150 – 200 Mbps (în funcție de configurația hardware, de router, de abonamentul de internet etc);
  2. Rezoluție a display-ului de 1920×1080 pixeli – alt element ce trebui trecut cu mențiunea Minim. Și mai bine dacă găsiți un display mat, care să nu reflecte spațiul ambiant. Apropo, cunosc câțiva prieteni ce au trecut pe ecranele cu input tactil, eu nu m-am putut acomoda – numai când văd cât de repede se acumulează amprentele pe display, nu mai zic și de cum reflectă spațiul ambiant un astfel de panel.
  3. Windows 10 Preinstalat – nu aș mai cumpăra un laptop fără sistem de operare preinstalat, iar acum sunt destule situații în care prețul nu mai este chiar așa piperat. Bineînțeles, dacă vrei o distribuție Linux – scoți această recomandare din listă. Nu m-am mai uitat, dar am impresia că diferitele variații de Linux sunt cumva într-o scădere de marketshare față de Windows 10.
  4. Tastatură iluminată – îi descoperi cu adevărat utilitatea când vrei să lucrezi pe lumină puțină spre deloc și te scutește de aprinderea unui bec, eliminat și deranjul pentru cei din jurul tău.
  5. DisplayPort sau Mini DisplayPort + USB Type-C – elemente de conectivitate ce ar trebui să devină standard pe mai toate laptopurile. Smartphone-urile migrează pe USB Type-C, iar la un moment dat vom putea folosi același încărcător și pentru laptop și pentru telefonul mobil, o grijă în minus la realizarea bagajului înainte de plecarea într-o călătorie etc. DisplayPort-ul îi vezi beneficiile când conectezi un laptop la un monitor, mai multă stabilitate, timp de răspuns îmbunătățit, fără vreun fel de lag în jocuri etc.

Ce laptop de aici se pliază pe scenariul vostru de utilizare?

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.