Este al doilea smartphone Uhans pe care-l testez, iar impresiile nu sunt prea bune nici de această dată. Apropo, Uhans S1 între timp a decedat – presupun că placa de bază și-a dat obstescul sfârșit. Păcat, ca design arăta neașteptat de bine pentru categoria sa de preț.

Uhans A101s are alt punct slab, cel puțin exemplarul pe care l-am testat în ultimele zile, nu știe să focalizeze la distanțe mai mari de 30 – 40 cm. Fotografiile din apropiere le scoate cât de cât, dar peisajele sau orice imagine făcută peste 50 cm iese complet defocusată, în ceață. Nu am idee dacă avem o problemă generalizată sau localizată. Teoretic, s-ar putea rezolva printr-un update de firmware. La momentul în care scriu articolul, problema persistă cu cel mai nou software instalat.

uhans-a101s-5

Nu știu dacă vă mai interesează restul articolului, dar îmi fac datoria și-l prezint ca atare. Încep cu partea de specificații hardware complete.

Specificații

specificatii-uhans-a101s

Design

uhans-a101s-1

În pachet dați de smartphone, bateria de 2450 mAh, husă din plastic transparent cu textură ce contribuie la partea de grip, încărcător pe 5V / 1A, cablu microUSB – USB – încărcătorul și căștile pe negru, A101s-ul sosit la review era pe un roz ușor închis / culoarea cazanului de țuică, partea frontală pe alb, folie de protecție pentru display-ul de 5 inch.

Nu sunt prea multe de comentat la modul în care arată. Structura de bază este metalică, capacul spate se îndepărtează și oferă acces la bateria de 2450 mAh și la sloturile pentru cele două cartele SIM, dar și pentru cardul microSD. Îmbinarea dintre capac și dispozitivul propriu-zis m-a dus cu gândul la termenul peiorativ de pocnitoare, trebuie să-l montezi cu un pic de atenție că altfel rămân îmbinări nu prea fericite.

Mă rog, nu trebuie să fiu chiar cârcotaș. Uhans A101s nu arată rău pentru un terminal cu preț de 60 – 70 dolari prin magazinele online chinezești, dar nici nu epatează prin calitatea materialelor, logic dacă ne raportăm la categoria sa de preț.

Uhans A101s = simplitate, un pic de eleganță prin liniile simple și colțurile rotunjite ceva mai pronunțat, grip ok și husă în pachet + folie spre a preîntâmpina acumularea zgârieturilor. Din partea frontală lipsește logo-ul companiei chineze, în partea spate se află stilizat sub LED-ul camerei de 8 Megapixeli.

Ecran și sunet

uhans-a101s-27

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, unul dintre punctele PRO ale lui A101s. Display-ul beneficiază de o luminozitate ridicată, unghi larg de vizualizare, răspuns prompt al touch-ului. Nu am găsit detalii legate de o eventuală sticlă pentru protecția ecranului, oricum se vede că ecranul și partea touch nu sunt integrate, spațiu între cele două elemente. În pachet se află o folie de protecție, utilă cu adevărat în cazul de față.

Display-ul are margini negre, dar fără a avea dimensiuni mari care să deranjeze vizual. Sub ecranul de 5 inch se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii / customizare a ferestrelor de pe ecranul de start, de la dreapta la stânga.

Difuzorul a fost adus la bază, lângă portul microUSB. Se aude puternic, clar, fără pic de bass, la maxim l-aș considera de-a dreptul țipător. Recomand o reglare pe la 70 – 80%. Pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă suficient spre bine, ceva bass adus în căști. Mă rog, decent pentru categoria sa de preț. Un audiofil cu pretenții se orientează spre un dispozitiv mai scump.

Hardware, sistem de operare și aplicații

uhans-a101s-18

Avem un procesor antic + 2 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB. Când spun procesor antic mă refer la MediaTek 6580 de tip quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-400MP în poziția de accelerator grafic.

Noroc că au adus 2 GB RAM și un Freeme OS bazat pe 6.0 Marshmallow puțin customizat de către compania chineză. La nivel de interfață nu aduce întârzieri în meniu, îl simți când faci update de aplicații că răspunde ceva mai greu. Procesorul amintit + 2 GB RAM aș spune că sunt relativ ok pentru Facebook, WhatsApp, Internet, joculețe cu grafică simplă. Mi s-a părut a fi destul de solid ca software, fără restartări sau alte probleme.

Informații relevate de către CPU-Z;

Setările propriu-zise, notificările + setările rapide nu sunt modificate, exact ceea ce găsești pe Android 6.0 Marshmallow în stadiu nativ. Aplicațiile și widgeturile sunt aduse direct pe ecranul de start. Sunt în jur de 5 – 6 teme ce schimbă icoanele aplicațiilor, nu modifică și dialer-ul, partea de mesaje etc. Dezinstalarea aplicațiilor se realizează a la iOS, apeși mai prelungit pe ecran și apare un micuț x în dreptul aplicațiilor și jocurilor.

Aplicații preinstalate pe Uhans A101:

Aplicații Google – Magazin Play, Chrome, Gmail, Căutare Google, Căutare vocală Google;

Alte aplicații – Schimbați Tema + Magazin de Teme cu zeci de opțiuni, Blochează ecranul principal, Cameră, File Manager, Centrul de securitate, Setările ecranului de start, Ceas, Calculator, Notă, SIM Toolkit, Calendar, Descărcări, Muzică, Înregistrare sunet, Videos, Radio FM, Vreme, Scanare.

Are suport pentru limba română, dar întregul sistem de operare nu este tradus, mai sunt scăpări, pe ici pe colo. Ai acces la Google Play, puține aplicații preinstalate de la Google, bloatware inexistent, interfață light.

Screenshots cu Android 6.0 Marshmallow pe Uhans A101s;

Performanță

screenshot-uhans-a101s-39

Am adus și câteva teste de benchmark pe A101s, iar rezultatele sunt notate în tabel. Îl ajută cei 2 GB RAM, că altfel MediaTek-ul 6580 își spune vârsta.

teste-benchmark-uhans-a101s

Teste de benchmark rulate pe Uhans A101s;

Conectivitate

uhans-a101s-12

Este un smartphone dual-sim cu conectivitate 3G.

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 1900 / 2100 MHz.

Lipsește 4G-ul. Acum 2 – 3 ani nu aș fi spus asta, dar un smartphone achiziționat pe sfârșit de 2016 / început de 2017 trebuie să dispună de 4G. Acoperirea în mediul urban este din ce în ce mai bună, iar sporul de performanță în accesarea internetului îl remarci imediat. Până la urmă și cu 3G-ul te descurci, dar la abonamentele cu mulți giga de internet, 4G-ul devine un element obligatoriu.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au poziționat power + reglarea volumului, la bază se află portul microUSB și difuzorul. Îndepărtezi capacul spate și ai acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, dar și la cardul microSD, cât și la bateria de 2450 mAh.

Am rulat SpeedTest pe conexiunea Wi-Fi și a atins în jur de 40 Mbps la download și upload. În apelurile de voce se descurcă ok, nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet.

Cameră foto și video

uhans-a101s-6

Aici este marea bubă a lui Uhans A101s. Avem o cameră de 8 Megapixeli ce interpolat urcă la 13 Megapixeli și alta de 2 Megapixeli ce interpolat urcă la 5 Megapixeli. Am încercat să reduc rezoluția și problema a persistat. La fotografiile de tip macro se descurcă, cât de cât, mediocru. Când obiectul fotografiat se află la peste 40 – 50 cm = defocusat complet, în ceață. Problema persistă și la clipurile video, devine inutilizabil. Este ca și cum ai cumpăra un smartphone fără cameră.

Interfața camerei foto și video de pe Uhans A101s;

Cred că ar fi o rezolvare din firmware, dacă problema nu este localizată strict la smartphone-ul testat. Pentru că aici a fost fail maxim, nu-l recomand spre achiziție. Păcat, pentru că în rest nu era chiar rău. Culmea este că la camera frontală de tip fixed focus nu sunt probleme. 

Fotografii făcute cu Uhans A101s;

Autonomie

Bateria de 2450 mAh se descurcă mediocru. Mă așteptam la mai multe pe partea de autonomie. Luminozitatea display-ului joacă un rol major în ecuația autonomiei. Reglat la luminozitate maximă vezi cum procentele se duc în ritm alert. Reglat la 50% pe utilizare moderată treci testul unei zile. Pe utilizare intensivă și cu luminozitatea la maxim nu treci de pragul a 3 – 4 ore.

În testul de autonomie, luminozitate la maxim și redarea playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiunea Wi-Fi a atins 2 ore și 30 de minute, cel mai modest rezultat de când realizăm acest benchmark de autonomie.

Concluzii

uhans-a101s-23

Uhans A101s s-a născut talent, dar nici măcar speranță n-a murit. Pur și simplu, nu pot să-l recomand la prețul de puțin peste 70 dolari prin shop-urile chinezești. Mai bine te orientezi spre Xiaomi Redmi 4A sau orice alt smartphone de 4 – 5 – 600 lei de sub brand autohton. Pur și simplu, este praf la camera foto și video, dar și în ce privește acumulatorul. Nu știu dacă este o constatare prea amară, dar parcă îmi pare rău că mi-am făcut timp să și scriu acest review.

Uhans este un brand de care vă recomand să vă feriți, mă refer la cei mai curajoși, cei ce caută un smartphone și prin magazinele de genul Gearbest, Everbuying etc.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.