Producătorul chinez Ulefone este foarte activ în 2017 şi a lansat deja câteva terminale de la începutul anului. Fiind un partener constant, am reuşit să testez deja câteva modele de anul acesta (Ulefone Gemini Pro şi Ulefone Power 2), iar concluzia personală este că Ulefone a devenit o companie matură, cu experienţă, care poate realiza telefoane bune atunci când vrea şi poate.

În ultimele zile am testat un al treilea smartphone lansat în 2017, Ulefone S8 Pro, un device ultra low-cost care pe hârtie arată foarte bine. Este greu să ai aşteptări foarte mari de la un terminal care costă undeva la 80 de dolari, însă chiar şi aşa experienţa de utilizare de zi cu zi trebuie să fie una cel puţin decentă.

În cele ce urmează vom detalia modul în care s-a comportat Ulefone S8 Pro, iar la final vom afla dacă Android 7.0 Nougat funcţionează bine pe un hardware modest.

Specificaţii Ulefone S8 Pro:

Design

Pachetul de retail este unul simplu şi include câteva accesorii utile în activitatea zilnică: încărcătorul, cablul de date USB 2.0 – microUSB, ghid de utilizare, husă din silicon şi folie de protecţie aplicată pe display încă din fabrică. Dacă folia pare a deveni deja un standard în industrie, husa din silicon este o surpriză plăcută care oferă un plus de garanţie la capitolul rezistenţă.

Ulefone S8 Pro este un smartphone elegant raportat la competiţia din segment, însă este destul de mare ca dimensiuni: 9.2 mm grosime şi 184 gr. greutate. Într-un fel este cumva logic să fie mai butucănos în condiţile în care sunt utilizate unele dintre cele mai ieftine componente hardware, iar acestea au în spate de cele mai multe ori tehnologii vechi şi depăşite.

Telefonul este construit din plastic, doar rama având inserţii metalice, iar capacul este detaşabil şi oferă acces la baterie şi sloturile SIM / microSD. Ulefone S8 Pro se aşează destul de bine în mână, are un grip decent, dă senzaţia de greutate, iar din punct de vedere al finisării i-aş da o notă de 6 pe o scară de la 1 la 10.

De apreciat că Ulefone a încercat să îi implementeze un design modern, cu elemente care să îl scoată din banalul terminalelor de sub 100 dolari. Pe alocuri a reuşit (liniile curbate, rama metalică, estetica plăcută vizual), însă cred că un plus de atenţie la detalii nu ar fi stricat.

Ecran și sunet

Ulefone S8 Pro utilizează un display IPS de 5.3 inch cu rezoluție HD (1280×720 pixeli) ce are o densitate a pixelilor de 277 ppi şi dispune de protecţie cu sticlă curbată 2.5D. Avem în faţă un ecran ieftin care se descurcă decent: luminozitate bună, unghiuri largi de vizualizare, contraste mulţumitoare şi un touch cu timp de răspuns scurt. Ca minus aş dori să menţionez un dezechilibru în redarea culorilor. Acestea sunt palide, şterse, mincinoase de cele mai multe ori. Nu puţine au fost cazurile când imaginile redate mi s-au părut denaturate, fără „culoare în obraji”. Din păcate nu poţi face prea multe când ai în faţă unul dintre cele mai ieftine ecrane IPS din piaţă.

Sunetul este redat dintr-un mic difuzor amplasat pe laterala de jos a smartphone-ului, însă nici acesta nu iese din tiparul banalului. Nu dezamăgeşte în vreun fel, însă bass-ul lipseşte cu desăvârşire, iar după un volum de 80 – 90% apar anumite zgomote ieşite din context. Jack-ul audio de 3.5 mm emite un sunet bun cu o pereche de căşti mai răsărită, însă din nou, aşteptările nu ar trebui să fie exagerate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone S8 Pro integrează un hardware relativ nou, însă destul de modest: procesor MediaTek MT6737 de tip quad-core cu 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz, 2 GB RAM DDR3 şi 16 GB spațiu de stocare ( reali 10.87 GB) și slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB).

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone S8 Pro;

Din punct de vedere software, Ulefone S8 Pro vine cu o variantă aproape stock a versiunii Android 7.0 Nougat, existând foarte mici modificări de aspect ale anumitor aplicaţii. Smartphone-ul vine cu un nivel de securitate updatat la iulie 2017, iar în cele câteva zile de teste am primit un mic update de soft (73.11 MB) care a îmbunătăţit o idee calitatea fotografiilor, a introdus limba cehă şi a rezolvat un mic bug.

Ulefone S8 Pro este bine optimizat, Android 7.0 Nougat s-a mişcat mulţumitor, chiar dacă au mai fost momente când agăţa sau chiar se bloca. Aceste situaţii apăreau atunci când aveam deschise mai multe aplicaţii în acelaşi timp, iar limitele procesorului erau mai vizibile ca niciodată. Interfaţa este foarte curată, aerisită, însă ansamblul hardware contează foarte mult pentru a avea un Android fluent (după cum probabil ştiţi, Android este foarte gurmand când vine vorba de resurse).

Şansele ca acest device să primească update la Android 8.0 Oreo tind spre zero, însă ţinând cont de preţul de achiziţie cred că mâ gândesc deja mult prea departe. Ulefone S8 Pro se mişcă bine în jocurile obişnuite, simple, însă în cele consumatoare de resurse apar de multe ori închideri neforţate, erori, lag, se observă detalii grafice reduse, iar experienţa de joc per ansamblu este deficitară.

Printre aplicaţiile preinstalate regăsim: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Google Chrome, Descărcări, Google Drive, Duo, E-mail, Filme Play, Galerie, Gmail, Google Search, Google Foto, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică, Muzică Play, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Telefon şi Youtube.

Performanță

Iată şi cateva rezultate de benchmark pentru Ulefone S8 Pro.

Conectivitate

Ulefone S8 Pro include un pachet destul de complet la capitolul conectivitate: 4G FDD, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0 , jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM şi scanner pentru citirea amprentelor. Este de apreciat că producătorul a inclus conectivitate 4G pentru acest telefon, chiar dacă în segmentul său de preţ există numeroase terminale doar cu 3G.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 2100 MHz;

4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8 (900) şi 20(800).

Nu ştie 4G TDD, însă cu cartela Digi Mobil am prins conexiune 4G, semn că banda FDD pe 2100 MHz a ajuns şi în oraşul meu. Restul elementelor de conectivitate au funcţionat bine: apeluri de voce, bluetooth, GPS, Wi-Fi, radio FM etc. Nu au fost probleme în utilizarea lor zilnică.

Scannerul de amprentă poziţionat imediat sub amsamblul dual al camerei foto răspunde satisfăcător solicitărilor, estimez o acurateţe de 85 – 90% de recunoaştere a amprentei şi un timp de deblocare a ecranului de 1-2 secunde. Nu este cel mai sprinten senzor, însă poate fi utilizat fără a te enerva.

Cameră foto și video

Un aspect pe care foarte mulţi îl aşteaptă cu interes este dat de partea foto. Ulefone S8 Pro integrează o cameră foto duală de 13 megapixeli + 5 megapixeli cu deschidere f/2.2, autofocus, flash dual-LED şi filmare la 720p, iar în zona frontală avem o cameră de 5 megapixeli (prin interpolare) cu LED flash.

Surprinzător sau nu, ansamblul dual al camerei foto realizează nişte fotografii mai mult decât decente. Nu sunt ele o oază de culoare şi contrast, însă într-o zi cu lumină naturală din belşug se poate descurca onorabil. Chiar dacă mai are ceva minusuri (zgomot de imagine, autofocus foarte lent sau blur), pot spune că se văd îmbunătăţiri de la an la an şi zic că în maxim 2-3 vom ajunge să avem camere foto bune pe device-uri de sub 100 dolari.

În ceea ce priveşte obţinerea de imagini cu efect bokeh, acestea ies mai greu, ai nevoie de unghiuri foarte bune, lumină şi un obiect cât mai fix. Se obţin destul de greu fotografii reuşite, de aceea afirm încă o dată că un sistem dual pe un smartphone ieftin este doar marketing, acesta fiind practic inutilizabil în viaţa de zi cu zi.

Filmările sunt destul de modeste, au cam mult zgomot de imagine şi tremurul mâinii amplifică acest lucru, însă rezultatul final poate fi urcat pe o reţea de socializare fără probleme. În schimb camera frontală este jalnică, degeaba urcă la 5 megapixeli prin interpolare. Avem un senzor foarte slab, iar rezultatele pot fi comparate cu unele obţinute în urmă cu 8 – 10 ani.

Filmare cu Ulefone S8 Pro;

Autonomie

Ecranul HD + procesorul MediaTek MT6737 fac casă destul de bună împreună, iar bateria de 3000 mAh este suficient de puternică să ofere o zi de autonomie fără prea mare efort. Nu ştiu cât de fiabilă este (mă gândesc la o calitate îndoielnică), însă cel puţin în primele luni de viaţă veţi putea sta liniştit. Cu ceva efort (închidere internet pe mobil când nu este folosit, luminozitate sub 50%, puţină redare video / jocuri) se poate obţine chiar şi 2 zile de autonomie, însă nu ştiu cât de mult merită acest sacrificiu.

Bateria nu are încărcare rapidă, iar cu încărcătorul din dotare ajunge de la 5 la 100% în aproximativ 2 ore. În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone S8 Pro a rezistat 6 ore și 58 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este în medie cu alte device-uri entry-level.

Preț

Ulefone S8 Pro costă la retailerii chinezi pe la 80 de dolari fără TVA, însă poate fi achiziţionat şi în România de la un agent autorizat Ulefone la preţul de 450 lei, atât pe negru, cât şi pe auriu.

Concluzii

Ulefone S8 Pro este o dovadă clară că smartphone-urile ultra low-cost, adică cele sub 80 – 100 dolari, s-au dezvoltat în ultima perioadă şi chiar dacă mai au multe de îmbunătăţit, acestea se pot descurca onorabil într-o utilizare obişnuită, fără pretenţii.

Telefonul se remarcă printr-un design elegant, display decent, cameră foto satisfăcătoare şi o autonomie medie, însă dezamgeşte la aspecte precum construcţie, dimensiuni, sunet, hardware şi camera frontală. Nu poţi cere totuşi foarte mult de la un asemenea smartphone şi mă gândesc că atunci când faci o asemenea achiziţie eşti destul de conştient de limitele device-ului.

Mi-am făcut un obicei ca la finalul fiecărui review să spun dacă recomand sau nu achiziţie respectivului terminal, iar în cazul de faţă nu prea ştiu ce să zic. Pe o parte l-aş recomanda celor cu buget foarte restrâns, pe de altă parte aş plusa puţin şi aş zice că pentru 30 – 40 dolari în plus puteţi alege modele mult mai reuşite. Rămân totuşi  într-o stare de neutralitate şi vă las pe voi să decideţi dacă merită sau nu să achiziţionăm un asemenea telefon foarte ieftin.

PRO

  • design modern cu linii curbate şi ramă metalică;
  • cameră foto decentă;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock, aerisit şi destul de bine optimizat;
  • conectivitate 4G;
  • autonomie în medie cu alte device-uri;
  • display mulţumitor, cu un minus la capitolul redare culori;
  • raport calitate – preţ bun.

CONTRA

  • finisare deficitară şi dimensiuni generoase;
  • sunet extern slab, fără niciun fel de bass şi cu înalte deranjante după 80% din volum;
  • pachet hardware modest, cu limite vizibile în multitasking;
  • cameră frontală dezastruoasă.