Nu cred că mai are rost să amintesc de conceptul de ultrabook. Avem zeci de modele importate și în țara noastră, de la cele entry-level care în unele cazuri au ajuns a coborî sub 2000 de lei până la vârfuri de gamă precum Acer Aspire S7 care urcă peste pragul a 5000 de lei. Ideea rămâne aceeași indiferent de preț. Ultrabook = portabilitate, grosime și greutate reduse, plus în ce privește autonomia.

Acer stă bine pe plan local și se luptă pentru locul I cu ASUS. Ambele companii au pornit din Taiwan. ASUS are Zenbook-urile, iar Acer iese în față cu Acer Aspire S7 / viziunea lor pentru un ultrabook din categoria premium.

Specificațiile hardware pentru Acer Aspire S7:

Ultrabook

Date tehnice

Acer Aspire S7

Ecran

Acer CineCrystal de 13.3 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli și touch încorporat

Procesor

Intel Core i5-3317U de tip dual-core la 2.6 GHz cu Turbo Boost și 1.7 GHz în mod normal

Memorie

4 GB RAM la 1333 MHz, SSD de 128 GB

Placă grafică

Intel HD 4000

Sistem de operare

Windows 8 pe 64 biti

Sunet

difuzoare Acer 3DSonic și placă audio integrată ce respectă standardul Dolby Home Theater v4

Conectivitate

Wi-Fi a/b/g/n, 2 x USB 3.0, bluetooth 4.0, microHDMI, jack de 3.5 mm, cititor de carduri

Foto & video

cameră web frontală ce știe să filmeze HD / 720p

Baterie

4 celule / 2340 mAh

Greutate

1.3 kg

Grosime

12.9 mm

Design

Acer-Aspire-S7 (3)

În cutie dați de ultrabook, încărcător alb pe jack de dimensiuni mai mici față de cele cu care m-am obișnuit la un laptop, husă gri din piele, mouse alb. Primul efect când îi faci unboxing ar fi că te lasă cu gura căscată la figurat. Wow. Majoritatea prietenilor au reluat expresia asta când l-au văzut pentru prima dată.

Arată într-un mare fel și uimește prin grosimea redusă, prin culoarea albă plăcută, prin atenția la detalii. Gorilla Glass acoperă spatele ultrabook-ului. De aici un spor de rezistență împotriva zgârieturilor, amprentele se adună puțin mai greu și sunt mai ușor de șters. Muchiile lui Aspire S7 sunt argintii, din aluminiu. Culorile predominante sunt albul și argintiul.

Deschizi laptopul și remarci construcția din aluminiu, excelent fabricat, subțire. Mi-a aminit ca design de MacBook Air de 13.3 inch. Și Acer-ul are frumusețea lui, un produs cu adevărat premium. Tastatura au ales să fie argintie, iluminată.

Sigla Acer de pe spate se aprinde atunci când ultrabook-ul este în sarcină. Baza lui Aspire S7 a fost îmbrăcată într-un plastic alb, ușor mat. Aici veți regăsi și boxele sale, răcirea se face prin spate, pe la îmbinarea dintre tastatură și display.

Acer Aspire S7 impresionează de la prima vedere, un produs premium care uimește în sens pozitiv prin materiale și finisarea de calitate, imprimă ideea de rezistență în timp, soluția exotică de a folosi Gorilla Glass pe spate are și elemente PRO, aluminiu utilizat în mod extensiv și excelent prelucrat. Este un ultrabook cu care vei ieși imediat în evidență.

Ecran și sunet

Acer-Aspire-S7 (18)

13.3 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. 13.3 inch mi se pare diagonala care reprezintă cel mai bine compromisul dintre portabilitate și spațiu optim de lucru. Ce este sub 13.3 inch pentru un laptop mi se pare prea puțin, iar peste 13.3 inch deja prea mult.

Rezoluția FHD ar fi fost de bun augur să intre mai rapid în segmentul laptopurilor. La tablete și telefoane mobile s-a ajuns rapid la 1920×1080 pixeli, pe diagonale de 4.7 inch în cazul lui HTC One sau 5 inch la GALAXY S4. Aspire S7 iese în față prin 1920×1080 pixeli pe 13 inch, dar știe să recunoască și gesturile touch, display tactil. Am mai văzut display-uri tactile pe portabile, dar pentru rezistență alegeau să le facă ceva mai groase și reflectau spațiul ambiant în mod deranjant. Nu este cazul la Acer Aspire S7. Au reușit să-l mențină subțire, nu deranjează prin reflecții exagerate. Display de top, fără alte comentarii. Unghi larg de vizualizare, culori plăcute și naturale, excelent și la acest capitol.

Acer-Aspire-S7 (11)

Sunetul vine de la două micuțe boxe dispuse la bază, pe lateral dreapta și stânga. Punctează bine în ce privește amplitudinea, nivelul de bass, claritate. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea stânga. Este de tip combo, 2-in-1. Și aici iese în față cu sound de top, depinde și de căștile sau sursa audio externă utilizată.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Acer-Aspire-S7 (13)

Intel Core i5 de tip dual-core la 1.7 GHz și urcă cu Turbo Boost la 2.6 GHz, 4 GB memorie RAM și nu există posibilitatea de a face upgrade pentru că are un singur slot, SSD de 128 GB din care în mod real vei avea 105 GB, placă grafică integrată Intel HD Graphics 4000 care-și ia memoria din RAM.

Ultrabook-urile nu au fost concepute pentru gaming sau pentru performanțe duse la extrem. Acer Aspire S7 este perfect pentru browsing în condiții bune, documente Office, jocuri cu cerințe grafice mai slabe și din generațiile anterioare / cu ceva vechime privind data la care au fost lansate, vizionat filme etc. Sunt o sumă de sarcini pe care le îndeplinește fără probleme. Excepția ar fi jocurile de top sau aplicațiile care au nevoie de procesare puternică.

Rulează Windows 8 pe 64 biți și este o adevărată plăcere să folosești display-ul tactil FHD de 13.3 inch în combinație cu interfața Modern UI. Te obișnuiești în timp și mă trezeam că încercam să accesez anumite funcții pe laptopul meu, aveam tendința să apăs pe display. Este ca la telefoane mobile când te obișnuiești cu ecranele tactile și dintr-o dată îți pică în mână un alt telefon cu tastatură qwerty fizică.

M-am bucurat să văd că Acer nu a pus bloatware-ul adiacent și a lăsat ultrabook-ul cu puține aplicații și servicii preinstalate. Îl poți seta să pornească atunci când ridici rama ecranului, când îl deschizi. Durează sub 5 secunde până când afișează ecranul de start. Butonul de power l-au dispus în lateral dreapta. De obicei îl regăsești deasupra tastaturii.

Ai aplicații optimizate pentru Windows 8 în Windows 8 Store. Au copiat într-un fel rețeta de succes de la telefoane mobile (iOS / App Store, Android / Google Play). Magazinul se umple de aplicații de la lună la lună. Găsiți aplicație oficială pentru Twitter, câteva aplicații gândite special pentru Facebook, plus multe altele care vi se vor părea utile în funcție de nevoile pe care fiecare utilizator le are.

Performanță

Acer-Aspire-S7 (25)

Nu am rulat teste de benchmark și vă las cu notele din Windows 8 Experience Index. De ce nu i-am pus teste de benchmark?

Pentru că este un ultrabook cu specificații pe care le consider într-un fel clasice. La Acer Aspire S7 nu plătești specificațiile ci designul, display-ul de top, experiența oferită. Sunt o sumă de alte portabile cu Intel Core i5-3317U la 1.7 GHz + 4 GB memorie RAM + Intel HD 4000.

Laptop

Windows 8 Experience Index

Acer Aspire S7

Procesor

6.9

Memorie RAM

5.9

Grafică

5.3

Grafică de gaming

6.4

Spațiu de stocare / HDD sau SSD

8.3

Nota finală

5.3

Conectivitate

Acer-Aspire-S7 (9)

Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0 și în partea dreaptă dați de două porturi USB 3.0, cititor de carduri. În lateral stânga au dispus jack-ul micuț pentru încărcător, microHDMI, jack combo pe 3.5 mm, buton de power cu rol în pornirea ultrabook-ului. Lipsește porturile în genul VGA, DisplayPort sau HDMI în varianta full.

MicroHDMI va fi util pentru cei care vor să-și conecteze ultrabook-ul Aspire S7 la un proiector video. Totuși, Acer Aspire S7 nu a fost conceput pentru segmentul business, în mod special. Plus că un port VGA nu ar fi permis să  fie obținută o grosime redusă și ar fi stricat liniile de design.

Tastatură și touchpad

Acer-Aspire-S7 (16)

Tastatură iluminată într-un mod plăcut și nu deranjează privirea, nu-ți intră vreo luminiță în ochi. Au setat așa cum trebuie. Profilul tastelor este redus, ies cu puțin în afara carcasei. Tastatura necesită un oarecare timp de acomodare, mai ales controalele din lateral dreapta și stânga. În partea centrală au optat pentru spațiere amplă, nu încurci tastele, bine definite.

Acer-Aspire-S7 (17)

Touchpad-ul funcționează precis. Au ales să-l poziționeze ușor în partea stângă, mai jos decât profilul carcasei, ușor de accesat și răspunde instantaneu comenzilor.

Autonomie

Acer-Aspire-S7 (12)

Unul dintre punctele slabe ale lui Acer Aspire S7. La Computex 2013 au venit cu un Acer Aspire S7 cu o baterie cu 30% mai mare. Pe modul High Performance și cu luminozitatea setată la maxim ajungi pe la 2 – 3h de utilizare. Ceea ce este destul de puțin pentru un ultrabook la care te-ai aștepta la 4 – 5h ca autonomie. Coolerul intră de multe ori în folosință și presupun că asta se va rezolva în timp printr-un update de firmware.

Concluzii

Acer-Aspire-S7 (1)

Acer Aspire S7 este un ultrabook din categoria premium, destinat celor care nu au probleme financiare, celor care doresc să epateze în fața prietenilor. Concurența este acerbă și intră în luptă directă cu Zenbook-urile de la ASUS, MacBook Air / știu că MacBook-urile sunt cu alt software și altă clasă. Majoritatea celor care au văzut Aspire S7 au exclamat Wow. Au întreabt de preț și după aceea inevitabil au spus: Mai scump decât MacBook Air!

PRO

– design superb, finisare de top;

– display cu touch, rezoluție FHD și unul dintre cele mai bine setate ecrane de ultrabook pe care le-am văzut în 2013;

– sunet puternic, clar;

– tastatură iluminată și ergonomică;

– subțire, ușor, un adevărat ultrabook de 13.3 inch.

CONTRA

– lipsa porturilor, conectivitate slabă;

– autonomie dezamăgitoare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.