Notebook

De la quickmobile.ro am primit și ultrabook-ul Acer Aspire S3-951-6646. Până la acest model am mai testat ultrabookurile de la ASUS: Zenbook UX21 și Zenbook UX 31. Ambele aveau Intel Core i7 și sunt poziționate ca preț peste seria Acer Aspire S3. Acer S3 a fost o surpriză plăcută și mai multe detalii veți afla în recenzie. Primele detalii și un unboxing video – aici.

În primul rând trebuie să recapitulăm datele sale hardware:

– ecran de 13.3 inch LED-backlit cu rezoluție 1366×768 pixeli;

– procesor Intel Core i5-2467M la 1.6 GHz, 4 GB memorie RAM, 320 GB HDD și 20 GB SSD;

– placă video Intel HD Graphics;

– Wi-Fi, bluetooth 4.0, 2 x USB 2.0, HDMI, jack de 3.5 mm, cititor de carduri;

– 1.3 kg și 17,8 mm grosime.

– Windows 7 Home Premium pe 64 biti.

Design 

Cutia era sigilată și am avut onoarea de a fi primul care-l desface. Nu vine într-un ambalaj personalizat ca Zenbook-urile, dar se remarcă și aici atenția în a oferi un pachet cât mai rezistent și asta pentru a trece de toate intemperiile și a ajunge în cele mai bune condiții la clientul final. Acolo veți da de Acer S3, încărcător cu adaptor pentru prizele din țara noastră, manual de instrucțiuni, certificat de garanție și cam atât. Carcasa lui Acer S3 este metalică, logo-ul Acer este stilizat subtil la exterior. La baza sa sunt 4 suporturi de plastic care să permită un grip cât mai bun când este pus pe birou, licența de Windows 7 a fost inscripționată împreună cu un cod de bare pe o zonă argintie care iese în evidență strident față de tot designul lui S3. La îmbinarea dintre ecran și tastatură, pe spate se află o zonă neagră, acolo este cooler-ul. Versiunea primită la test de către gadget.ro avea o soluție hibrid – HDD și SSD, de aici și zona pentru răcire a cooler-ului. Sunetul scos de HDD și cooler este imperceptibil.

Când deschizi ecranul ajungi a remarca simplitatea și eleganța lui S3. Tastatura este într-o culoare gri similară cu a carcasei și aici aș fi ales ca tastatura să fie neagră, contrastul ar fi fost mai plăcut, de efect. La S3 dă o impresie proastă cu tastele gri, dar vă recomand să-l testați într-un show-room și impresia se va schimba. Mai multe detalii la capitolul dedicat.

Se încadrează în segmentul ultrabook cu greutate sub 1.5 kg și grosime sub 20 mm. Pot să spun că mi-a plăcut ca design, dar nu m-a impresionat.

Ecran și sunet

Integrează un display de 13.3 inch – dimensiunea ideală din punctul meu de vedere, compromisul perfect dacă se poate spune așa între portabilitate și spațiu de lucru suficient ca să nu devină obositor. Rezoluția afișată poate fi considerată clasică de 1366×768 pixeli. Se vede bine din orice unghi. Muchiile sale sun argintii, iar superior este poziționată camera web.

Sunetul vine de la boxele integrate la baza ecranului, la contactul cu tastatura. Se aude clar și destul de puternic pentru un ultrabook. Dovada că și un ultrabook ieftin oferă o audiție bună. Jack-ul de 3.5 mm este dispus pe lateral stânga, se aude decent. Din acest punct de vedere, MacBook Air oferă clasă oricărui ultrabook cu Windows preinstalat.

Performanțe

Un ultrabook este cumpărat pentru portabilitate și nu pentru performanțele sale. Acer S3 se bazează pe un Intel Core i5-2467M tactat la 1.6 GHz, 4 GB memorie RAM, HDD de 320 GB și SSD de 20 GB ce permite rularea sistemului de operare Windows 7 la o viteză mai mare decât un portabil bazat exclusiv pe un HDD. WinIndex-ul pentru Acer S3 era următorul:

Procesor – 6.3;

Memoria RAM – 5.9;

Grafică  și performanțe în a rula Windows Aero – 4.6;

Jocuri – 6.1;

Hard-disk-ul de bază – 5.8.

Mai multe detalii în seriile de teste făcute cu HD Tune, CPU-Z, GPU-Z, wPrime:

[nggallery id=261]

Se descurcă excelent în browsing, office, jocurile de generație mai veche și peste toate astea se adaugă portabilitatea și autonomia ce-l scot în evidență față de laptopurile mai vechi.

Tastatură și touchpad

Tastatura este urâtă din cauza culorilor alese, pe negru ar fi arătat mai bine. Poate este o chestie doar de gust și vouă vi se va părea perfectă. Cel mai important este că m-am acomodat repede la ea. Am MacBook Air de peste un an de zile, dar nu am scris niciodată la fel de repede ca pe de Acer S3 și nici Zenbook-urile nu m-au făcut să fiu mai eficient de atât. Plus că acolo deși arătau bine, lăsau de dorit ca feedback oferit. Touchpad-ul este de dimensiuni generoase și se dovedește responsiv. Click dreapta și stânga nu sunt individualizate, dar le intuiești la baza touchpad-ului. Îl notez pozitiv la acest capitol, deși tastatura pe negru ar fi dat mai frumos.

Conectivitate

Pachet complet în ce privește un ultrabook: 2 x USB 2.0, HDMI, cititor de carduri SD. Lipsește mai rapidul USB 3.0 sau măcar un miniVGA – nu este chiar așa grav și asta mai ales că mai toate videproiectoarele moderne au și HDMI pe lista lor în domeniul conectivitate și la fel pentru majoritatea televizoarele sau monitoarelor LED din generațiile recente. Un USB 3.0 ar fi fost important, mai ales că în curând toate stick-urile vor trece pe acest format și nu strică un plus de viteză, de 10x mai mare ca la USB 2.0 ajungând până la 300 Mbps. Pe spate veți găsi cele 2 x USB 2.0, HDMI și jack-ul pentru încărcătorul lui Acer S3. Pe lateral stânga este doar jack-ul de 3.5 mm, iar pe lateral dreapta a fost poziționat cititorul pentru cardurile de tip SD.

Butonul de pornire este poziționat la interior, la baza ecranului într-un mod inedit față de soluțiile văzute de mine până acum. Poate fi accesat ușor, iar textura sa este similară cu a tastelor.

Autonomie

Oferă o autonomie destul de consistentă situată între 3 – 4 ore. O să spuneți că este puțin pentru un ultrabook, dar sunt foarte multe elemente de luat în calcul. L-am folosit în continuu, internetul era via Wi-Fi de la o distanță considerabilă, luminozitatea la maxim. Îi dau notă bună și la acest capitol.

Concluzii

Acer S3 în varianta de bază oferă multe din esența unui ultrabook: design slim, greutate redusă, portabilitate maximă, display de o calitate bună, Windows 7 preinstalat, autonomie consistentă și un preț care face concurența să pălească. Niciun alt competitor nu are un ultrabook sunt 4.000 de lei. Un punct slab ar putea fi legat de designul ușor anost, prea simplu. Nu mă gândesc la abilitățile de gaming reduse, vorbim de un ultrabook și trebuie să cunoști care sunt valențele adevărate ale acestei nișe.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.