Notebook

ASUS a adus și un ultrabook low-cost, dacă-mi permiteți exprimarea. Îl găsiți pe Altex.ro la prețul de 3.099 lei. Reprezintă o alegere rațională pentru cei care nu-și permit ultrabook-urile lor de top care urcă și la peste 5000 de lei. O să vedeți pe parcursul review-ului că nu s-au făcut vreun compromis pe partea de design, doar că nu aducele acele ecrane de tip IPS cu rezoluție la 1080p și are Intel Core i3, față de i5 sau i7. Dispune de un HDD + SSD și reușește să depășească Zenbook-urile de top la acest capitol, asta și pentru că dispune de un HDD și acolo sunt SSD-urile de 128 sau 256 GB.

Vă reamintesc că Intel se află în spatele conceptului de ultrabook. ASUS cu seria Zenbook s-a bucurat de aprecierea multora atât la prima generație cât și la a doua. Au reușit să creeze un produs cu un design unic, mult metal, ușoare și o adevărată plăcere să-l folosești, de la prima vedere reușește să impresioneze. Feedback-ul pozitiv de la prima generație a făcut pe ASUS să mențină designul și să aducă unele schimbări binevenite, o tastatură chiclet iluminată. La variantele de top s-a optat pentru tehnologia IPS la display.

Să vedem care sunt datele tehnice pentru ASUS Zenbook UX32A:

Notebook
Date tehnice
ASUS Zenbook UX32A
Display LED-backlit LCD de 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i3-2367M la 1.4 GHz
Memorie 4 GB memorie RAM la 1600 MHz, HDD de 500 GB + SSD de 24 GB
Placă grafică Intel HD 3000
Sistem de operare Windows 7 Home Premium
Sunet ICE power de la Bang&Olufsen
Conectivitate Wi-Fi în standardele a/b/g/n, 3 x USB 3.0, HDMI, miniVGA, jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile SD / MMC
Foto cameră web HD
Baterie 6570 mAh
Greutate 1.45 kg
Grosime 18 mm
Preț 3499 lei 3099 lei (reducere de 400 lei)

Design

Identic cu Zenbook UX31, au utilizat mult aluminiu, materiale nobile. Îi dă impresia de ultrabook premium, deși costă puțin peste 3000 de lei. În pachet veți da de ultrabook, un încărcător micuț + o husă de protecție de tip plic. Majoritatea când îl vedeau în husă se gândeau că voi scoate de acolo o tabletă și nu un ultrabook cu tastatură și toate cele. Rămâneau impresionați de cât de subțire l-au făcut cât și de greutatea redusă ( 18 mm și 1.45 kg).

Sigla ASUS este regăsită la exterior. Marginile ecranului de 13.3 inch sunt în culoarea maro. Tastatura merge pe aceeași culoare, pare un amestec între un negru mai deschis și un maro închis. Trei etichete pe zona în care se odihnesc mâinile amintește de procesorul Intel Core i3 încorporat, Windows 7 și că respectă cerințele Intel pentru un ultrabook.

Dovedește că este un produs premium, bine făcut, cu atenție la detalii. Vorbim de un ultrabook care va impresiona de la bun început și această impresie se păstrează de-a lungul timpului. Nu i-am găsit niciun defect. Se deschide clapeta mai ușor ca la precedenta generație, au făcut un lăcaș mai bine conturat. I se poate reproșa că nu poate fi desfăcut cu ușurință spre a-l upgrada ca la alte laptopuri ce-ți permit să ai un acces rapid la HDD sau SSD. Și baza este din aluminiu și presupun că se desface doar într-un service autorizat. Nu prea ai ce să upgradezi, dar mai multe detalii la capitolul hardware.

Ecran și sunet

13.3 inch și 1366×768 pixeli, o diagonală care știți că-mi place de la ASUS U32V. Ecranul nu este mat ca la U32V, de aici și reflexiile mai puternice, nu se vede prea bine dacă-l privești din lateral, dar nu văd de ce ai dori să-l privești dintr-un asemenea unghi.

Se vede bine, din unghiul potrivit. Mariginile display-ului sunt pe maro și permit să te concentrezi pe conținutul afișat pe display.

Sunetul poartă certificarea Bang & Olufsen, tehnologie numită ICE power. Boxa a fost poziționată la îmbinarea între tastatură și display, dimensiuni generoase. Sunetul nu impresionează prin amplitudinea volumului ci prin calitate.

Hardware și sistem de operare

Coordonatele hardware: Intel Core i3-2367M la 1.4 GHz, 4 GB memorie RAM la 1600 MHz, HDD de 500 GB  la 5400 rpm + SSD de 24 GB, placă video integrată Intel HD 3000, Windows 7 Home Premium inclus. Trebuie știut din start când achiziționezi acest ultrabook nu o faci pentru performanțele în gaming ci pentru portabilitate + design.

Se descurcă fără probleme pe partea de browsing, office, editare foto și video de bază și nu să intri în a procesa cine știe ce imagine, jocurile din generațiile anterioare și nu cele care au cerințe grafice de top.

Nivelul de zgomot se menține redus, deși avem un HDD + SSD, acesta din urmă are un rol important în viteza cu care se mișcă Zenbook UX32A prin meniu. Cei 500 GB sunt suficienți pentru o perioadă de timp. Normal că la nevoie poți opta pentru soluții de stocare în cloud sau pe vreun HDD extern, cele 3 porturi USB 3.0 ar trebui să asigure un spor de viteză când copiezi informația pe un stick cu același standard sau pe un HDD extern cu suport 3.0.

Vine cu Windows 7 Home Premium și pentru o sumă modică în jurul a 15 euro se poate opta pentru Windows 8 din momentul în care va ajunge a fi disponibil de descărcat.

Include și ceva software ASUS cum ar fi: ASUS SmartLogon, ASUS Life Frame III, Virtual Camera, ASUS Live Update, Power4Gear Hybrid, ASUS Wireless Console.

Performanță

Nu i-am făcut teste de benchmark pentru că ar fi fost ușor irelevante. Nu-i făcut pentru gaming și punctele sale forte sunt altele. Mai jos dați de notele pe care le-a oferit Windows Experience Index( note ce ajung până la maxim 7.99).

Notebook
Windows Experience Index
ASUS Zenbook UX32A
Procesor 5.2
Memorie RAM 5.9
Grafică 5.5
Grafică de gaming 6.1
HDD 5.9

Tastatură și touchpad

Tastatura mi-a plăcut, de bună calitate, iluminată și se poate regla intensitatea în funcție de mediul ambiant sau de cum îți place să fie în momentul respectiv. Tastele oferă un feedback plăcut și necesită un timp de acomodare minim. Tastele direcționale sunt dispuse puțin separat, individualizate.

Touchpad-ul este generos și mi-a plăcut că nu agață, sper că înțelegți la ce mă refer. Adică atunci când îl folosești nu se activează diverse funcții din greșeală, fără ca tu să le ceri, cum ar fi micșorarea fontului din browser, etc. Touchpad-ul are o zonă clar delimitată, click dreapta și stânga sunt ușor de accesat.

Conectivitate

Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, bluetooth de ultimă generație. Pe lateral stânga veți da de un port USB 3.0 și slot pentru cardurile de tip SD / MMC. În dreapta regăsiți jack-ul pentru încărcător, 2 x USB 3.0, port HDMI full, miniVGA – un compromis spre a se menține linia descendentă a profilului lateral. Nu știu dacă vine cu un adaptor în pachetul standard, când cumpărați ultrabook-ul. Se mai adaugă jack-ul de 3.5 mm pentru ieșirea audio.

Lipsește VGA-ul full și cam atât, are de toate în rest. Lipsa VGA full este suplinită de acel miniVGA la care se pune un adaptor sau se merge direct pe HDMI, mai toate monitoarele, videproiectoarele, televizoarele noi dispun de acest standard.

Autonomie

În funcție de setările utilizate se poate ajunge până la 6 – 7h. Eu atât am reușit maxim. Rezistă destul de bine pentru un ultrabook de doar 1.45 kg cu HDD normal de 500 GB la 5400 rpm. Mi-a plăcut că s-a dobedit silențios, răcirea se face pe la bază.

Concluzii

ASUS Zenbook livrează experiența ultrabook și se descurcă onorabil. Oferta Altex.ro este de luat în seamă, alte magazine online – un exemplu ar fi eMAG, îl au la 3.599 lei cu aceleași specificații hardware.

Haideți să vedem notele pe care le obține ASUS Zenbook UX32A:

Notebook ASUS Zenbook UX32A
Design 9.5
Ecran 8
Sunet 9
Hardware și performanță 8
Conectivitate 9
Autonomie 10
Nota finală 8.91

Notele sunt relaționate și cu clasa din care face parte, ultrabook. Nu l-am pus pe aceeași scală cu portabile de gaming în genul lui G75V, s-ar pierde din relevanță.

Puncte forte
– design cu materiale și finisare de calitate;
– greutate și grosime reduse;
– spațiu de stocare bun pentru un ultrabook;
– conectivitate de top, miniVGA se rezolvă cu un adaptor;
– autonomie considerabilă;
– sistem de operare Windows 7 inclus;
– preț bun în raport cu clasa din care face parte;
– sunet de calitate;
– tastatură iluminată și touchpad bun.

Puncte slabe:
– display cu matrice TN;
– hardware din generația anterioară.