gAuto

Trebuie să lămurim de la bun început un aspect. Cei mai atenți cititori au observat, cel mai probabil, că acest articol nu este încadrat în categoria Opinie, iar motivul este simplu: cele expuse mai jos nu sunt rodul minții mele, deși mă declar pe deplin de acord cu tot textul.

Viitorul automobilului a fost dezbătut în cadrul evenimentului de aniversare a 20 de ani de la înființarea Asociației Presei Auto din România – APAR. În cadrul acestui forum, la care am avut onoarea să particip, au fost prezentate inițial principalele realizări ale APAR: ”a lansat competiția națională „Mașina Anului în România” în decembrie 1998. În același an, a lansat și Gala anuală „Ziua Națională a Presei Auto din România”. În 2008, aceste două evenimente majore au fost transmise live la TVR 1, fiind primul eveniment de acest tip care a fost transmis live de o televiune naținală în Europa. APAR a organizat încă din 2008 primul „VIP Eco Driving ” care a introdus conceptul de eco-driving cu ajutorul vedetelor.”

APAR 20 de ani

A doua parte a evenimentului s-a centrat pe previziunile făcute de APAR pentru următorii 20 de ani. În acest sens, Asociația Presei Auto din România a dat publicității un document denumit ”Credo”, ce abordează câteva teme principale: sursa de energie ce va fi folosită de mașinile viitorului, conectivitatea de la bordul automobilului, conducerea autonomă, car sharing și cum vor afecta deciziile politice viitorul industriei auto.

Primul punct este unul cu care nu avem cum să nu fim pe aceeași loungime de undă. Viitorul automobilelor este ELECTRIC. Nu mai există niciun dubiu în acest sens, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia sau Olanda au decis deja să meargă doar către vehicule cu emisii zero.

Totuși, tema reală de dezbatere rămâne modul în care se va crea și livra electricitatea la bordul mașinilor cu emisii zero. Cu baterii litiu-ion? Cu celule de combustie cu hidrogen? Prin inducție fără fir de la suprafața de rulare? Prin energie solară? Sau va fi inventată o cale nouă? Oricare dintre aceste soluții poate fi aleasă, cercetările și dezvoltările ulterioare se vor concentra pe aceste direcții, urmând ca cea mai eficientă să fie propusă de majoritatea constructorilor.

Cert este că bateriile sunt acum mai ieftin de produs și au ajuns la o capacitate de stocare îmbunătățită, iar stațiile rapide de încărcare electrică costă mult mai puțin decât stațiile de alimentare cu hidrogen.

În ceea ce privește conectivitatea, se poate observa trendul de a transforma automobilul într-un puternic computer pe roți. Se previzionează că smartphone-ul va deveni ”key of everything” – cheia tuturor echipamentelor conectate. Telefonul inteligent îl păstrăm mai tot timpul lângă noi, a devenit cel mai important gadget, de care ne despărțim tot mai rar. Așadar, automobilul conectat va lucra în tot mai strânsă legătură cu smartphone-ul, iar industria auto va trebui să evolueze și să inoveze în același ritm cu acest dispozitiv indispensabil.

Autonomus Driving va continua să reprezinte o tendință importantă a zilelor noastre. Se investește tot mai mult în această direcție, cu toate că se previzionează că zilele în care ne vom urca în mașină doar ca simplu pasager alături de un șofer virtual sunt destul de îndepărtate. Și asta nu din cauză că nu avem tehnologia de a face posibil acest lucru, ci fiindcă nu există încă o reglementare clară, o legislație care să stabilească toate normele de răspundere în cazul unui incident ce implică un vehicul complet autonom. Cine va răspunde pentru daunele produse într-un accident rutier cu o mașină autonomă: proprietarul, unul dintre pasageri, producătorul? Trebuie mare atenție în redactarea unei baze legislative spre a soluționa corect o asemenea situație.

Car sharing reprezintă un alt trend actual, ce pare că prinde din ce în ce mai multă tracțiune. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulți clienți din țara noastră ori din Europa își păstrează automobilul pentru uz propriu, devine adesea un obiect personal, ba chiar mașina ajunge să fie considerată parte a familiei. De aceea, credem că mulți proprietari de mașini o vor păstra strict pentru ei.

Nu în ultimul rând, deciziile politice trebuie adaptate noilor tendințe. Am vorbit deja despre adoptarea de legi legate de condcerea autonomă, mai trebuie făcuți pași importanți către investițiile de generare a energiei electrice de tip ecologic (din surse regenerabile), oferirea de deduceri către companiile ce dezvoltă rețele de stații de încărcare a automobilelor cu zero emisii, precum și introducerea unui termen limită până la care vânzarea de mașini ce emit noxe mai este permisă.

Cam acestea au fost principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului APAR 20 de ani și ideeile din documentul Credo dat publicității de Asociația Presei Auto din România.

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.